Za područje

  Vodimo vas u Vodice – šarmantni gradić bogate kulturno-povijesne baštine

  Članak je pregledalo čak 2870+ korisnika
  U ovom članku putujemo u jedno od subregionalnih središta Šibensko-kninske županije, koje se s pravom smatra jednom od omiljenih turističkih destinacija u našoj zemlji. Gradić Vodice, udaljen svega 12 km zapadno od Šibenika, poznat je domaćim i stranim turistima po svojoj živosti, ljubaznim domaćinima, ali prije svega po raznovrsnoj turističkoj ponudi. Bogata kulturno-povijesna baština ovog šarmantnog dalmatinskog grada, smještenog u samom srcu jadranske obale, neće vas ostaviti ravnodušnim ako ga odlučite posjetiti.

  Tekst: Tanja Prolić

  Ovaj slikoviti gradić sa oko 9 000 stanovnika jedna je od omiljenih destinacija u našoj zemlji, što i ne čudi budući da predstavlja idealan spoj tirkiznih plaža, starih zgrada i živahnog noćnog života. Njegova bogata turističko-ugostiteljska i trgovačka ponuda uvelike je pridonijela tome da bude nadaleko prepoznatljiv. Za svoje turističke uspjehe i kvalitetnu ponudu Vodice su nagrađene brojnim priznanjima struke, ali i njezinih gostiju.
   
  U ovom članku smo za vas izdvojili četiri najznačajnije znamenitosti koje plijene pažnju kako domaćih tako i stranih turista.

  Crkvica sv. Križa – primjer ruralne sakralne arhitekture iz srednjeg vijeka

  Crkvica sv. Križa potječe iz srednjeg vijeka, sagrađena je 1402. godine. To je prva župna crkva, Našašća sv. Križa (kraj današnjeg hotela Punta), i posvećena je sv. Križu 1421. godine. Građena je u gotičkom stilu i tipičan je primjer ruralne sakralne arhitekture. Gotička izvornost objekta izmijenjena je intervencijama na pročeljima tijekom kasnijih razdoblja.

  Crkvica sv. Križa
  Crkvica sv. Križa, izvor: Pučko otvoreno učilište Vodice

  Na stupu je romaničko-gotička škropionica, jedinstven primjer na području Šibenika.

  Za vrijeme najtoplijeg godišnjeg doba u ovoj se crkvici održavaju mise.

  Velika Mrdakovica – povratak u daleku prošlost

  Povijest grada Vodica seže u daleku prošlost, o čemu svjedoče brojna arheološka otkrića. Na ovom prostoru se već više od desetljeća kontinuirano provode arheološka istraživanja.

  Tijekom arheoloških istraživanja na brdu Velika Mrdakovica otkriveno je 300 metara liburnske i rimske arhitekture i utvrđeno je 17 prostorija. Otkriven je i jugoistočni bedem, na pojedinim mjestima visok čak i do 1,90 m. U blizini naselja pronađena je nekropola koja je predmet dugogodišnjih istraživanja. U podnožju brda Velika Mrdakovica, u neposrednoj blizini naselja i nekropole, otkrivena je savršeno očuvana rimska kaptaža iz 1. stoljeća.

  Velika Mrdakovica
  Arheološko nalazište Velika Mrdakovica, izvor: Pučko otvoreno učilište Vodice

  Istraženi keramički, numizmatički, metalni, koštani i stakleni materijal, kao i stakleni pužoliki riton, jedini u Hrvatskoj i jedan od samo 18 pronađenih u cijelom svijetu, izdvajaju Veliku Mrdakovicu kao jedno od najperspektivnijih arheoloških lokaliteta Mediterana.

  Na ovom bogatom arheološkom nalazištu otkriveno je i stotinjak grobova, od kojih neki datiraju iz 4. stoljeća prije Krista. Prema otkrivenim artefaktima i zapisima antičkih pisaca, stručnjaci to naselje povezuju s Arauzonom, liburnijsko-rimskim naseljem koje spominje Plinije. Grobovi iz starijeg sloja nekropole potječu iz 3. do 1. stoljeća prije Krista, a nastali su pod helenističkim utjecajem. 

  Na ovom je mjestu pronađen i sklop stambenih objekata građenih od fino tesanog kamena, spojenog glinom, a kasnije i malterom. Naselje je bilo omeđeno bedemima izgrađenim od lomljenog kamena i podijeljeno ulicama. Neke su zgrade čak imale cisterne za skupljanje kišnice urezane u kamen.

  Upravo se na tom lokalitetu svake jeseni održavaju Bakanalije, manifestacija koja kroz starorimsku gastronomiju, glazbu i ples dočarava život na ovim prostorima prije dva tisućljeća.

  Bakanalije
  Bakanalije, izvor: Pučko otvoreno učilište Vodice

  Do brda Velika Mrdakovica danas vode dobro uređene i označene biciklističke i pješačke staze.

  Župna crkva Našašća sv. Križa sa zvonikom – značajna barokna građevina iz 18. stoljeća

  Ova sakralna građevina jedna je od najznačajnijih baroknih građevina u Dalmaciji. Izgradio ju je poznati barokni graditelj, šibenski majstor dalmatinskog baroka Ivan Skoko. Gradila se na temeljima starije kapelice 1746. – 1749. godine. Crkva je u tom periodu dobila skladno pročelje, s baroknim portalom i raskošnom rozetom, te bočne zidove s ovalnim baroknim prozorima. Crkva je posvećena 1760. godine.

  Župna crkva Našašća
  Župna crkva Našašća sv. Križa sa zvonikom, izvor: Pučko otvoreno učilište Vodice

  U svetištu crkve nalazi se barokni oltar posvećen sv. Križu. Zvonik, sagrađen nasuprot crkvi, djelo je dubrovačkog majstora Vicka Macanovića. Gradio se punih dvadeset godina, od 1752. do 1772. godine. Tri zvona smještena u zvoniku zvučno najavljuju svaki puni sat i pola sata.

  U vrijeme Velikog tjedna Vodiški žudiji uprizoruju posljednje Isusove dane i pad rimske vojske pred njegovim grobom. Ova jedinstvena tradicija je nešto što vrijedi doživjeti.

  Gradska tržnica – omiljeno sastajalište mještana i turista

  Ako ste se pitali koji je najbolji način da upoznate ljubazne mještane Vodica, probate domaće specijalitete i osjetite atmosferu ovog šarmantnog gradića, odgovor je posjet Gradskoj tržnici Vodice.

  Gradska tržnica
  Gradska tržnica Vodice, izvor: Pučko otvoreno učilište Vodice

  Nakon rekonstrukcije stare tržnice na istom je mjestu otvorena nova 2015. godine. Rekonstrukcijom se nastojalo da se tržnica na najbolji mogući način uklopi u postojeći ambijent, a da se pritom ne naruši atmosfera cjelokupnog prostora. Upotrijebljeni su isključivo prirodni materijali i vrlo mali građevinski zahvati, poštivajući pritom mediteranski stil gradnje. 

  Budući da je Vodička tržnica uvijek predstavljala mjesto susreta, jutarnjih priča i omiljeno okupljalište mještana i turista, pri izradi projekta nove tržnice vodilo se računa da ona, osim funkcionalnosti, zadrži i društvenu ulogu, po kojoj je tako prepoznatljiva.

  Danas ona plijeni pažnju kako domaćih tako i stranih svjetskih stručnjaka arhitekture. Nova tržnica, zajedno s postojećim parkom, čini jedinstvenu uređenu cjelinu, omiljeno mjesto za kupnju, razgledavanje i šetnju.

  Glavni projektant rekonstrukcije bio je Dinko Peračić,  arhitekt iz studija "ARP" d.o.o. iz Splita. Osvojio je brojna priznanja za ovaj smjeli pothvat. Njegov idejni projekt uređenja tržnice osvojio je međunarodnu nagradu „PIRANESI” na Piranskim danima arhitekture. Na 50. Zagrebačkom salonu arhitekture dodijeljena mu je jedna od šest nagrada, a Udruženje hrvatskih arhitekata kandidiralo je taj projekt za nagradu „Viktor Kovačić”, kao najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2015. godini.

  Vodička tržnica predstavljena je i u publikaciji trideset najboljih svjetskih tržnica, našla se na naslovnici: CONTEMPORARY MARKET ARCHITECTURE - Planning and Design, autora Neila Tomlinsona i Valentija Alvareza Planasa (The Images Publishing Group, 2018.)

  Može se zaključiti da Vodice s razlogom nose titulu jednog od omiljenih odredišta u Hrvatskoj. Ovaj šarmantni gradić pruža svakome ponešto: ljubitelji istraživanja povijesti, arheologije i tradicije mogu uživati u obilasku znamenitosti koje svjedoče o nekim davnim vremenima, za ljubitelje plaže i kupanja tu su šljunčane, tirkizne plaže, a za one koji ne mogu bez provoda tu je bogat noćni život, ali i niz manifestacija i događaja koja turističku ponudu ovog grada čine zanimljivijom.

  2870
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.