Za područje

  Postupak fugiranja pločica

  Članak je pregledalo čak 63577+ korisnika
  Fuge koje nastaju pri polaganju pločica imaju veliko tehničko, ali i estetsko značenje. Razlikuju se po tome koju masu za fugiranje i tehniku fugiranja koristimo.
  Stručni članak 63577
  omiljen
  Imamo 1684 izvođača za područje Keramičari:

  Uobičajen postupak fugiranja

  Postupak fugiranja počnemo tako da prvo postavimo pločice na ljepilo/masu, a između pločica napravimo razmak, potom preko pločica rasporedimo masu za fugiranje za što koristimo lopaticu. S lopaticom koja ima posebno oblikovan mekši dio, obično od gume, ubacujemo fugirnu masu u same kanale. Naglo obradimo manje površine jer se fugirna masa ne smije stvrdnuti prije nego je unesemo u kanale.

  Ako želimo povećati stisak fugirne mase, onda očišćene pločice prvo moramo premazati emulzijom. Prvo očistimo pločice mokrom krpom, potom premažemo emulzijom. Kad se emulzija posuši, nanesemo fugirnu masu, ali prije toga očistimo višak emulzije. Tom prilikom moramo uzeti u obzir vrijeme sušenja emulzije i vrijeme prianjanja emulzije uz masu.

  Ako se fugiranja prihvatimo sami, dobro je da fugirnu masu nanosimo u svim smjerovima jer tako je možemo rasporediti među sve fuge. Kad ovladamo fugiranjem, možemo se poslužiti i drugim tehnikama fugiranja, pa fugirnu masu možemo nanositi direktno u kanal.

  Nakon što nanesemo fugirnu masu, moramo pričekati da se dobro posuši. Sloj fugirne mase koji je nanesen preko pločice mora biti čim tanji. Svakako pločice moramo još počistiti, a to možemo napraviti posebnim priborom za čišćenje, a možemo upotrijebiti i spužvu ili krpu. Prvo za čišćenje upotrijebimo suh pribor, a kroz dva do tri dana pločice možemo oprati i vodom.

  Postoje različite vrste fugirnih masa koje možemo upotrijebiti. Možemo upotrijebiti cementnu fugirnu masu od modificiranih polimera, dvokomponentnu poliuretansku vodoodbojnu čvrstu masu ili na primjer trokomponentnu epoksidnu fugirnu masu najviše kemijske otpornosti. Mase se razlikuju prije svega po trajnosti, čvrstoći, a time i po cijeni. Ako se polaganja pločica nećete prihvatiti sami, već po principu ključ u ruke, odvojit ćete oko 16-25 EUR/m2. Postupak fugiranja keramike možete pogledati u kratkom filmu.

  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Stručni članak 63577
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1684 izvođača za područje Keramičari:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija