Za područje

  Upoznajmo najveću pomorsku luku Hrvatske - Rijeku!

  Članak je pregledalo čak 3659+ korisnika
  Grad u kojem je odigrana prva nogometna utakmica u Hrvatskoj, u kojem je izgrađen prvi torpedo, u kojem se održava najveći karneval u našoj zemlji je Rijeka. Smještena je na zapadu Hrvatske, na sjevernoj obali Riječkog zaljeva i predstavlja administrativno središte Primorsko-goranske županije. Rijeka je najveća luka hrvatske i pravi je raj za sve ljubitelje mora, jedriličare i surfere. To je grad bogate prošlosti i još dinamičnije sadašnjosti – grad koji se pamti. Izdvajamo 5 znamenitosti koje ne smijete propustiti prilikom posjeta najvećoj hrvatskoj luci.

  Tekst: Tanja Prolić

  Astronomski centar Rijeka - istražite svemir!

  Astronomski centar Rijeka nalazi se na Gornjoj Vežici, na brdu Sveti Križ. Ova izvanredna turistička atrakcija prvi je astronomski centar u Hrvatskoj, koji objedinjuje planetarij i zvjezdarnicu. Također, to je jedini planetarij u našoj zemlji s digitalnom tehnologijom.

  Simulacija svemira
  Simulacija svemira, izvor: Grad Rijeka.

  Astronomski centar smješten je u građevini koja datira iz Drugog svjetskog rata, točnije 1941. godine. Bila je to vojna utvrda s četiri istaknute kule na brdu Sveti Križ. U sjeverozapadnoj  kuli postavljen je teleskop 2001. godine, zaštićen pokretnom astronomskom kupolom i formirana je prva riječka zvjezdarnica.  Astronomski centar Rijeka otvoren je 2009. godine. 

  Površina objekta je 500 četvornih metara unutarnjeg prostora, koji ima višenamjensku ulogu, budući da su prostori funkcionalno podijeljeni na nekoliko prostorija i to na: prostorije za održavanje raznih obrazovnih programa – polivalentna predavaonica, dvorana planetarija za digitalne projekcije sa sofisticiranom opremom za simulaciju svemira, pa izložbene prostorije; zatim prostorije za izvođenje znanstvenih programa – opservatorij s teleskopom, računalna radionica, prostorije za znanstvene skupove; prostorije za odmor i zabavu – caffe bar i terasa s atraktivnim vidikovcem prema Riječkom zaljevu i brdovitom zaleđu.

  Prostorije astronomskog centra upotrebljavaju se i za razne svečanosti, za potrebe otvaranja povremenih izložbi i komercijalnih programa, poput tematske prodaje knjiga i prospekata, audiomaterijala i videomaterijala, optičkih instrumenata za promatranje neba...

  Astronomski centar Rijeka
  Astronomski centar Rijeka, izvor: Grad Rijeka.

  Koncept Astronomskog centra temelji se na funkcionalnoj povezanosti sadržaja planetarija s ostalim prostorima centra i zvjezdarnice.

  Program planetarija održava se u sfernoj kupoli, koja može primiti 52 posjetitelja. Mogućnosti koje nudi ugrađena oprema su zaista nevjerojatne. Programi simulacije svemira prilagođeni su različitim uzrastima. Planetarij u Rijeci dio je Međunarodnog udruženja planetarija (International Planetarium Society). Kupola ima promjer 8 metara.

  Astronomski centar u Rijeci
  Astronomski centar Rijeka, izvor: Grad Rijeka.

  Projekt Astronomskog centra Rijeka izradio je Arhitektonsko-građevinski atelje Rijeka d.o.o.  Investitor objekta je gradsko poduzeće Rijeka sport, d.o.o. Astronomski centar Rijeka dobitnik je priznanja International Property Awards 2014. u kategoriji objekata od javnog interesa u Europi.

  One koji žele objekt koristiti za odmor očekuje ugodan ugostiteljski prostor i predivan okoliš. Astronomski centar okružen je zelenilom – parkom s prirodnom submediteranskom vegetacijom. Staza kroz park vodi do crkvice sv. Križa, najstarijeg arheološkog lokaliteta u Rijeci. Ovaj Park je 2006. godine proglašen kulturnim dobrom Republike Hrvatske.  

  Dječja kuća - „kuća u kući” inspirirana Alisom u Zemlji Čudesa

  Riječ je o jedinstvenom kulturnom centru za djecu i nove generacije, usmjerenom na sadržaje iz područja umjetnosti i kulture u širem smislu, s posebnim interesom za nove i inovativne prakse iz sfere književnosti, filma, kazališne i suvremene umjetnosti. Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj. Nastala je iz potrebe za drukčijim pristupom kreiranju sadržaja za slobodno dječje vrijeme, drukčijim pristupom neformalnom obrazovanju i novim modelima organizacije institucija.  

  Prostorni sadržaj Dječje kuće čine multifunkcionalne prostorije različitog tipa za radionice iz sfere neformalnog obrazovanja, kinodvorane za profesionalne filmske projekcije, bar i dječja knjižnica, u kojoj se nalazi mnoštvo dječjih knjiga. U Dječjoj kući se održavaju lutkarske predstave, filmovi za djecu, izložbe i razne kreativne radionice. Dječja kuća se programski razvijala kao dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

  Dječja kuća
  Dječja kuća, izvor: Grad Rijeka.

  U ovoj zidanoj zgradi, sagrađenoj krajem 19. stoljeća, nalazila se sušara tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana; u njoj se sušio i čuvao duhan. Nakon Drugog svjetskog rata zidana zgrada ulazi u sastav novoosnovane tvornice brodskih strojeva „Rikard Benčić”, a nakon njezina propadanja 90-ih godina prošlog stoljeća zgrada je napuštena. Njena arhitektonska i povijesna vrijednost je u tome što predstavlja izvrstan primjer industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća i tipologije skladišnih zgrada tog vremena.

  Dječja kuća Rijeka
  Dječja kuća, izvor: Grad Rijeka.

  Dizajn Dječje kuće i njezina gradnja od samog početka bili su usmjereni na očuvanje karakterističnog eksterijera od opeke ovog objekta. Masivni fasadni zidovi od pune opeke, probijeni manjim otvorima, ostali su glavna vanjska struktura kuće i izvorni, prepoznatljivi element nekadašnje tvorničke zgrade. Izgrađeni su novi unutarnji zidovi na novoj podlozi i tako je cijela kuća obnovljena, odnosno iznova sagrađena – unutar kuće od cigle.

  U gradnji su korišteni originalni stupovi i grede od lijevanog željeza, prozori su zamijenjeni replikama originalnih željeznih prozora, a interijer je oblikovan u skladu sa dječjim potrebama i prostornim potrebama za programskim aktivnostima koje se odvijaju u Dječjoj kući. Stoga je zgrada oblikovana kao „kuća u kući”  budući da su od postojeće zidane zgrade bivšeg tvorničkog kompleksa „Rikard Benčić” zadržani vanjski zidovi, u koje se samo umetnuta nova zgrada.

  Interesantni su podaci da je u zgradu ugrađeno 300.000 kg željeza, 275.000 kg betona, 2500 m² gipsanih kartonskih ploča, 46 km električnih kablova, 340 metara ventilacijskih kanala, i naravno, puno prostorija za dječju razonodu i učenje.

  Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. Dječju kuću okarakterizirao je kao Čarobnu kutiju inspiriranu „Alisom u Zemlji Čudesa”.

  Dječja kuća Rijeka
  Dječja kuća, izvor: Grad Rijeka.

  Muzej grada Rijeke – Povijest Šećerne palače

  U riječkom Art kvartu Benčić, uz gore spomenutu zgradu, nalazi se još jedan primjer prenamjene nekadašnje industrijske zgrade. Grad Rijeka je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture uredio i obnovio palaču šećerane iz 1752. godine, koja je izvorno služila kao upravna zgrada Riječke rafinerije šećera. Danas je u njoj stalni postav Muzeja Grada Rijeke.

  Muzej grada Rijeke
  Muzej grada Rijeke, izvor: Grad Rijeka.

  Palača šećerane sastavni je dio industrijskog kompleksa koji svjedoči o industrijskom razvoju ovog grada u 18. stoljeću. Nakon požara koji ju je zahvatio 1785. godine obnovljena je i opremljena baroknim interijerom sa zidnim slikama i štukaturama. Od 1851. godine tu se nalazila uprava tvornice duhana, a nakon Drugog svjetskog rata postaje sjedište tvornice motora „Rikard Benčić”.

  Palaču šećerane mnogi stručnjaci smatraju jednom od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj. Riječ je o reprezentativnoj građevini s bogato ukrašenim interijerom, zidnim i stropnim oslikama povijesnog i mitološkog sadržaja, te panoramama imaginarnih gradova koje su restaurirane tijekom obnove i danas su dio postava Muzeja grada Rijeke. Muzejski postav prikazan je u 30 prostorija na dvije etaže – prvi kat je posvećen povijesti grada, a drugi povijesti palače šećerane, odnosno kompleksa Benčić, te se naprimjer može vidjeti staklena vitrina puna šećernih glava, upravo onakvih kakve su se proizvodile u prošlosti.

  Muzej grada Rijeke
  Muzej grada Rijeke, izvor: Grad Rijeka.

  Bazeni Kantrida - mjesto za sport i odmor

  Bazeni Kantrida predstavljaju sportski kompleks smješten na plaži uz samo more. To nije samo prostor za pripremu i natjecanja sportaša, već i atraktivno mjesto za rekreaciju i zabavu svih posjetitelja. Kompleks je otvoren  krajem srpnja 2008. godine, kada su  izgrađeni njegovi najveći dijelovi – novi olimpijski bazen, rekonstruirani stari olimpijski bazen, izgrađeni bazeni za rasplivavanje i neplivače. Izgradnja ovog kompleksa, prema urbanističko-arhitektonskom rješenju arhitekta Giuseppea Zoppinija, u potpunosti je završena tri godine kasnije izgradnjom bazena za skokove u vodi i uređenjem plaže i šetnice uz more ispod bazena.

  Bazeni Kantrida
  Bazeni Kantrida, izvor: Grad Rijeka.

  Izgradnjom kompleksa žitelji Rijeke i sportaši dobili su pet zasebnih bazena različitih veličina: Olimpijski bazen 1 – dvoransko plivalište s jedinstvenim pomičnim krovom, potpuno rekonstruiran Olimpijski bazen 2 – otvoreno plivalište, bazen od 25m, dječji bazen i bazen za skokove u vodu.

  Bazeni Kantrida
  Bazeni Kantrida, izvor: Grad Rijeka.

  Za sve one željne odmora i opuštanja tu su i fitness i wellness sadržaji, dva ugostiteljska objekta s prekrasnim pogledom na more, otok Krk, Cres i Lošinj te na Učku, Opatiju i Lovran.

  Na plaži Ploče, neposredno ispod kompleksa, 2011. godine podignuta je Plava zastava, međunarodno priznanje za čistoću mora i kvalitetne sadržaje na plažama.

  Na bazenima Kantrida odvijala su se značajna sportska natjecanja, a tu su boravili brojni sportaši i rekreativci. Bazene Kantrida nagradili su brončanom medaljom u kategoriji vodenih sportskih objekata Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodno udruženje za sportsko-rekreacijske objekte (IAKS), a posebnu nagradu (IPC Distinction) dobili su od Međunarodnog paraolimpijskog odbora za objekte prilagođene osobama s invaliditetom.

  Stanovi POS Donja Drenova – društveno poticajna stanogradnja

  U svibnju 2014. godine završen je projekt društveno poticajne stanogradnje POS Drenova. U sklopu ovog projekta izgrađeno je 80 stanova u četiri višestambene zgrade, 36 jednosobnih stanova, 28 dvosobnih i 16 trosobnih stanova.

  Stanovi Donja Drenova
  Stanovi POS Donja Drenova, izvor: Grad Rijeka.

  Stanovi su opremljeni prema visokim standardima; unutarnje zidne i podne obloge su prve klase, korištena je PVC stolarija, a zgrade imaju liftove i etažno plinsko grijanje.

  Projektant ovog novog stambenog naselja u Rijeci je tvrtka 3DPLAN d.o.o.

  Projekt uključuje i uređenje prometnica i javnih površina. Pješačke površine oko zgrada prilagođene su i za teško pokretne osobe. Vodilo se računa i o najmlađima. Izgrađeno je dječje igralište, jezerce u kojem su naseljene gambuzija ribice i uređene su zelene površine. Posađeno je čak 1500 sadnica mediteranskog bilja.

  Realizacija projekta uključivala je izgradnju pristupne ceste novim zgradama, rekonstrukciju postojeće prometnice, odnosno ulice koja vodi prema starom Drenovskom groblju, rekonstrukciju i proširenje postojeće Ulice Brce s novim parkirališnim prostorima, te izgradnju nastavka te ulice i uređenje javnih zelenih površina i pješačkog puta.

  Rijeka nije samo grad bogate povijesti, već i grad svijetle budućnosti, u ovom gradu ima za svakoga ponešto. Rijeka pruža nezaboravnu avanturu – od istraživanja svemira, obilaska zgrada koje svjedoče o industrijskom procvatu i povijesti grada, koje su dobile prenamjene vrijedne divljenja, do rekreacije na bazenima koje su posjećivala velika sportska imena. Posjetite Rijeku, grad koji se pamti, ljubazni Riječani će vas svojom gostoljubivošću uvjeriti da ste ovdje uvijek dobrodošli.

  3659
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.