Za područje

  Boja fasade, vrste fasadnih boja

  Članak je pregledalo čak 20384+ korisnika
  Boja fasade ključna je za završni izgled našeg doma. Većina fasada je i dalje prekrivena žbukom ove ili one vrste, a ona je često dodatno zaštićena bojom. Boja fasade sprječava štetne utjecaje vremenskih uvjeta na fasadu, a odabirom prave nijanse boje fasade možemo oživjeti izgled objekta.
  Stručni članak 20384
  boje
  Imamo 2255 izvođača za područje Fasade:

  1. Bojenje fasade

  Boja fasade trebala bi se obnavljati svakih 10 do 15 godina jer boja blijedi, a s godinama počne propuštati vodootporni fasadni premaz. Ako se fasada objekta ne zaštiti pravodobno, može doći do oštećenja žbuke. Kada odlučimo obojiti ili obnoviti fasadu, možemo birati između različitih fasadnih boja.

  2. Akrilne boje za fasadu

  Akrilna boja je vodootporna i prikladna je za bojenje betonskih fasadnih površina, kao i glatkih, fino zaglađenih ožbukanih površina. Površine koje bojimo moraju biti stare najmanje mjesec dana. Karakteristika akrilne boje je i da je izuzetno paronepropusna. Od svih opisanih boja ona je cjenovno najpovoljnija.

  kartica.jpg

  3. Mikroarmirane akrilne boje za fasadu

  Postoje i mikroarmirane akrilne boje za fasadu, koje se od akrilne boje razlikuju po tome što su dodatno armirane sintetičkim vlaknima. I te su boje visoko vodootporne, ali paropropusne. Boju možemo upotrebljavati za bojenje finih, kao i grubih površina. Osim toga, ova je boja prikladna za vlasne pukotine i grube dekorativne žbuke.

  4. Silikatne boje za fasadu


  Drugi skup boja su silikatne boje za fasadu. Silikatna boja fasadi daje karakterističan rustikalni izgled. Osim toga, ta je boja vrlo paropropusna i prikladna je za obnavljanje povijesnih fasadnih površina, npr. za građevine koje su zaštićene kao spomenik.

  5. Mikroarmirane silikatne boje za fasadu

  U grupu silikatnih boja spadaju i mikroarmirane silikatne fasadne boje koje sadrže sintetička vlakna. Paropropusne su, upotrebljavaju se za bojenje novih vapnenih, vapneno-cementnih, kao i silikatnih žbuka. Vlakna pomažu da se armiraju postojeće površine, stoga su prikladne za grubu žbuku, kao i žbuku s vlasnim pukotinama.

  6. Silikonske boje za fasadu

  Također možete odabrati boju iz grupe silikonskih boja. Silikonske boje za fasadu su izrazito paropropusne i osobito vodoodbojne. Upotrebljavaju se za bojenje glatkih i fino ožbukanih fasadnih površina.

  7. Mikroarmirane silikonske boje za fasadu

  I silikonske boje mogu biti mikroarmirane, a osim toga što su paropropusne i vodoodbojne, također sprječavaju nakupljanje prašine i prljavštine. Otporne su i na UV zrake, dimne plinove i druge štetne učinke.

  8. Silikonski premazi za fasadu

  Umjesto boje možemo upotrijebiti i vodootporni silikonski premaz, koji je samo zaštitno sredstvo i bezbojan je. Upotrebljava se kao premaz za bojenje kamena, boja, žbuka i mineralnih fasadnih boja, štiti površine od prodora vode.

  9. Vapnenačke boje za fasadu

  Najprirodnija je je vapnena boja za fasadu koja se upotrebljava za bojenje manje zahtjevnih finih žbuka. Vapnena boja je prije svega jako paropropusna.


  10. Nanotehnološke boje za fasadu

  Konačno, možete se odlučiti i za nanotehnološke boje, koje su mikroarmirane i samočisteće. Boja sadrži silikonska veziva, kao i siloksanske dodatke koji stvaraju posebnu zaštitnu površinu. Boja jako dobro odbija vodu i svu prljavštinu.

  Savjet stručnjaka iz tvrtke I-FASADE PLUS j.d.o.o.

  1. Na što stranke moraju biti pozorne pri odabiru boje i materijala
  završnog sloja fasade? 
  Moram napomenuti da kupci najčešće kod odabira tipa, nijanse i cijene vrlo često posežu za dva faktora:  cijena ili izgled.
  Ono što se uvijek preporučuje je da se gleda funkcionalnost ispred estetike, dugotrajnost I postojanost ispred cijene (što ne znači da povoljniji materijali ne mogu biti ujedno I kvalitetniji, što već jedanaest godina dokazujemo svakim završenim objektom), brzinu isporuke i da ugrađeni materijali posjeduju sve potrebne certifikate praćene garancijom proizvođača.

  Preporuke za materijale i boju su:
  Namjena - kod stiropor fasada i blizine mora preporuka je akrilni završni sloj (elastičan I vodoodbojan)

  - kod starih fasada i kamene vune preporuka je silikonski završni sloj (elastičnost, vodoodbojnost I paropropusnost)

  Izgled - krupniji I zrnati završni  (full; kratz; zaglađeni; ..)  bolja su zaštita od UV zraka za EPS (stiropor), manje se prljaju i lakše se održavaju.

  Boja - ton i nijansa: preporuka je ići s klasičnim tonovima u blažim nijansama. Kod odabira klasičnih tonova ti nam tonovi uvijek ostaju "IN" pri čemu trebamo paziti da kod klasičnih objekata više se koriste pastelni tonovi , tonovi u oker nijansama, dok kod modernih objekata koriste se više sivi tonovi ( svijetli sivi tonovi mogu ići i za klasične objekte)

  Također, prilikom odabira vrsta materijala preporuka je odabrati proizvode direktno od proizvođača, s obzirom na to da je na tržištu veliki broj "POZNATIH IMENA" koja su samo robne marke, odnosno ne proizvode materijale sami već im netko od proizvođača brandira robu. To u pravilu uzrokuje višu cijenu i često nižu kvalitetu materijala.
  Informacije o tome bi morali moći dobiti od svog trgovca, ako i sami trgovci obraćaju pozornost na iste informacije. 

  Poznati proizvođači fasadnih materijala su  STO ,  BEKAMENT , RöFIX, BAUMIT, Samoborka, JUB i neki drugi manje zastupljeni, dok drugi većinom koriste njihove proizvodne programe za brandiranje robnih marki.  Kvalitetni materijali se mogu naći već po cijenama od 2,3-2,4 EUR/m2 (završni slojevi u optimalnoj granulaciji) sve do 4-6 EUR/m2.

  Fasadna boja je znatno jeftinija od završnog sloja (0,70-1,6 EUR/m2), ali je slabija zaštita za fasadni sustav i puno kraćeg trajanja, te je treba češće obnavljati.
  Također bi kod izbora boja trebalo obratiti pozornost na postojanost tonova, za što bi također morali moći dobiti info kod svog trgovca.

  U svakom slučaju vrijedi dobro se informirati o tome jer možemo značajno uštedjeti I pritom ipak dobiti kvalitetne materijale, a ne uvijek se samo prepustiti poznatim brandovima (jer snaga branda prodaje materijale, što nažalost često nije praćeno kvalitetom).

  Dobro je znati: Svaka boja koju smo odabrali s malog uzorka, izgledat će puno jača i intenzivnija na većoj/velikoj površini.
  Kod završnog sloja našem oku dobivena nijansa nikada neće biti identična uzorku (iako može biti 100% ista - igra svjetla i sjene radi granulacije završnog sloja).

   

  g. Zoran, I-FASADE PLUS j.d.o.o.

  Stručni članak 20384
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2255 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija