Za područje

  Centralne peći i rashladni uređaji

  Članak je pregledalo čak 3005+ korisnika
  Grijanje i hlađenje kuće čine barem dvije trećine energetskih troškova objekta. Zbog toga je od ključne važnosti koji uređaj ugrađujete, koji energent koristite i na koji način grijete ili hladite svoj dom. Na tržištu postoji raznolika ponuda centralnih peći i rashladnih uređaja. Prilikom izbora nemojte gledati samo na cijenu budući da ona u sebi sadrži različite kratkoročne i dugoročne troškove.
  3005
  Imamo 1436 izvođača za područje Centralno grijanje:

  -

  1. Uređaji za grijanje

  Dom možete grijati na peći na lož-ulje, plinskim kotlom, na peći na pelete, sječke, suho drvo ili drveni otpad, toplinskom pumpom, IR panelima, a manje objekte klima-uređajem. S obzirom na veličinu vašega objekta, dostupnost i cijenu energenata te načine grijanja, pažljivo odaberite optimalan uređaj za grijanje kako biste imali najmanje troškova za grijanje. Najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom ili specijaliziranim pružateljem usluga. Za besplatno savjetovanje kod kuće možete se obratiti majstorima iz tvrtke GEK j.d.o.o..

  Najskuplje grijanje je na električnu energiju. Zatim slijede lož-ulje, plin, drveni peleti i sječka. Najjeftinije grijanje je suhim drvom ili drvenim otpadom, ili grijanje toplinskom pumpom, no ona zahtijeva veću početnu investiciju.

  Sustav centralnoga grijanja na peći, pripremom tople sanitarne vode, radijatorima i podnim grijanjem.

  1.1 Peći na lož-ulje

  Postoje dvije vrste kotlova na lož-ulje: niskotemperaturni kotlovi za grijanje i uljni kondenzacijski kotlovi. Uljni kotlovi su učinkovit i pouzdan način grijanja. Jedina mana je relativno visoka cijena lož-ulja.

  Cijena peći na lož-ulje iznosi od 35.000 Kn  naviše.

  1.2 Plinski kotlovi

  Plinska peć je kompaktan, jeftin i efikasan način grijanja. Investicija u plinsku peć vratit će vam se u roku od tri godine, a plin je trenutno ekstremno povoljan energent. U kombinaciji s pripremom tople sanitarne vode i podnim grijanjem, plinski kondenzacijski kotlovi mogu imati i do 110 % iskoristivosti. Za kupnju plinske peći dostupne su i subvencije koje vam mogu nadoknaditi do 50 % investicije, odnosno 2000 €.

  Cijena plinskoga kotla iznosi od 15.000 Kn  naviše.

  1.3 Kotlovi na biomasu

  Kotlovi na biomasu kao energent mogu koristiti energetske biljke, drvo ili biološki otpad. Peći na biomasu su jedan od najjeftinijih načina grijanja. Potrebno je paziti samo da je biomasa prikladno suha (10 – 20 % vlažnosti). Najčešći su kotlovi na pelete, kotlovi na sječku ili kotlovi na suho drvo i drveni otpad.

  Cijena peći na biogorivo iznosi od 45.000 Kn naviše.

  Grijanje na drva je povoljno i ekološki prihvatljivo – ugljično neutralno.

  1.3 Toplinske pumpe

  Toplinske pumpe koriste struju za rad. Rade pomoću kompresora koji toplinu iz okolnog zraka, zemlje ili vode prenosi na medij za zagrijavanje. Toplinske pumpe imaju veću učinkovitost pri nižim temperaturama grijanja, zbog čega ćete imati najveću uštedu zagrijavanjem preko velike površine poput podnog grijanja. Preporučljiva unutarnja temperatura zraka je između 19 i 21 stupnja Celzijeva.

  Cijena toplinske pumpe iznosi od 35.000 Kn naviše. Zahtijeva nešto veću investiciju što vam se može vratiti daleko najjeftinijim načinom grijanja na tržištu. Visinu investicije možete znatno spustiti uz pomoć subvencije ekofonda, koja se raspisuje svake godine.

  2. Načini grijanja

  Najklasičniji način grijanja je radijatorom. U prostor možemo upuhivati i topao odnosno hladan zrak takozvanim toplozračnim grijanjem. U kombinaciji s toplinskom pumpom vrlo je učinkovito niskotemperaturno grijanje preko podnog grijanja.

  Sustav za podno grijanje sastoji se od peći, razdjelnika i mreže cijevi za podno grijanje pod tlakom.

  3. Rashladni uređaji

  Loše izolirani objekti ili objekti s velikim staklenim površinama bez sjenila ljeti se često pregrijavaju. Kako bismo osigurali ugodno radno i životno okruženje, prostor moramo hladiti. U tvrtki GEK j.d.o.o. objasnili su nam kako na različite načine možemo osigurati ugodnu temperaturu u stanu. U prostor možemo upuhivati hladan zrak pomoću klima-uređaja ili centralnog sustava klimatizacije. Prostor možemo hladiti i hladnom vodom preko stropnog ili zidnog hlađenja.

   

  Budući da je hlađenje objekta uz grijanje dodatni trošak za vaš novčanik, najpovoljnije je smanjiti potrebu za hlađenjem dovoljnom izolacijom zgrade te sjenilima na prozorskim otvorima. Time ćete mnogo uštedjeti na troškovima.

  Vaš tim eMajstor.

  3005
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Centralno grijanje?

  Imamo 1436 izvođača za područje Centralno grijanje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1436 izvođača za područje Centralno grijanje
  9.9
  0

  X.O.A. GRADNJA d. o. o.


  9.4
  0

  KVS d.o.o.


  9.4
  0

  KALT j.d.o.o.


  9.7
  0

  INSTALKO d.o.o.