Hidroizolacija terase


Članak je koristio već 974+ korisnicima

HIDROIZOLACIJE TEMELJA

Terasa spada u bitan i jedan od omiljenih prostora za druženje i općenito provođenje slobodnog vremena, i služi kao produžetak dnevnih prostora. Da bi terasa, kao dodatan prostor, bila korisna i poboljšavala kvalitet života u jednoj stambenoj jedinici, prvi uvjet je kvalitatna i pravilna izrada same terase, koja je jedan od djelova kuće koji se najviše koristi. Nepravilna tj. nekvalitetna izrada na kraju može imati utjecaj na čitavu strukturu i prouzrokovati oštećenja cijele konstrukcije u smislu prodiranja vlage.
Ključne riječi: renoviranje terase, hidroizolacija terase, sanacija terase, obnova terase, cijena sanacije terase
Stručni članak 974
Hidroizolacija je jako važna za zaštitu kompletne konstrukcije terase
Hidroizolacija je jako važna za zaštitu kompletne konstrukcije terase
HIDROIZOLACIJA JE JAKO VAŽNA!

Problem u vezi hidroizolacije na terasama se uglavnom pojavljuju na starijim obejktima, gdje je izolacija loše napravljena ili je uopće nema. Oštećenja i propadanje terasa i fasada objekata počinju upravo zbog prodora vlage u betonsku košuljicu/estrih, koji služi kao podloga za polaganje keramičkih pločica, kamena ili drugih podnih obloga. Posledice nekvalitetno izvedene hidroizolacije se mogu viseti na fasadi koja se raslojava, ili opadanju maltera i podizanju podnih obloga.

Koje su najčešće greške u izvođenju terase?

Kao ključnu grešku kod hidroizolacije možemo da izdvojimo nepravilnu izradu detalja (spojeva, kanala, preboja) između istih ili različitih materijala. Upravo zbog nekvalitetno izabranih detalja dolazi do brzog propadanja najispostavljenijih delova konstrukcije koji se veoma brzo odraze kao oštećenja čela terase ili podizanje podnih obloga.


Polaganje završne podne obloge na terasi
Polaganje završne podne obloge na terasi


Ako je hidroizolacija kvalitetno izvedena, ona će štititi terasu od padavina i vlage općenito. Hidroizolacija terase mora biti kvalitetna i mora odgovarati postupku i načinu gradnje tj. konstrukcije. Kod pravilnog izvođenja terase je potrebno voditi računa o tome da površina terase bude ravna, kao i da je nagib od 2% prema spoljašnjoj ivici balkona obavezan kako se voda ne bi zadržavala na površini terase. Na spremnu podlogu se ugrađuje hidroizolacija koja sprečava proticanje odnosno prodor vode.

Vrste hidroizolacije

Za zaštitu terase od vanjskih klimatskih utjecaja se koriste različiti hidroizolacijski materijali, koje dijelimo na kompozitne hidroizolacijske trake i premazne materijale. Kompozitne trake mogu biti bitumenske, PVC ili EPDM. Trake i bitumenska osonova se mogu postaviti dvoslojno na toplotnu izolaciju ili jednoslojno pod nju, naravno, na odgovarajuću podlogu.

Postupak izvođenja tj. sanacije terase

U toku izvođenja ili sanacije terase je jako važno riješiti pitanja povezana sa hidroizolacijom, toplotnom izolacijom, odgovarajućim nagibom za otjecanje vode i odgovarajuće zaštite od ostalih mehaničkih utjecaja.

Terasa, u slučaju novogradnje, može biti konzolno izvedena, izvan vanjske toplinske opne ili kao produžetak međuetažne ploče, što važi u primjerima starijih objekata. U tom slučaju terase predstavljaju toplinski most. Upravo zato je potrebno kod sanacije voditi računa o ugradnji toplotne izolacije same terase. Balkonska ploča mora biti izolovana sa svih strana. Kao najveći problem kod montiranja toplotne opne plioče balkona se smatra premala visina na gornjoj strani terase, koju ograničava konačna visina poda unutrašnjih prostora, i zato često onemogućava izvođenje svih slojeva – završni sloj, cementna košuljica, hidroizolacija i konačna toplotna izolacija.

Neovisno od toga da li je terasa postavljena ispod oluka ili ne, još uvijek je vrlo izložena uticajima spoljašnjih faktora, zato je jako bitna hidroizolacija. Hidroizolacija se polaže na toplotnu izolaciju EPS pod nagibom. Sa tim se stvara uslov za odvođenje vode sa površine terase. Hidroizolacija se izvodi u dva sloja uz pomoć bitumenskih traka, koje su veoma postojane i fleksibilne. Prvi sloj hidroizolacija se polaže na EPS samoljepljivo, dakle bez upotrebe plamena. Drugi sloj se izvodi uz pomoć trake za varenje. Bitno je da hidroizolacija u dodiru sa objektom (zid, prag balkonskih vrata) prelazi iz horizontale u vertikalu. Gornja ivica hidroizolacije mora biti mehanički pričvršćena i mora biti bar 15 cm iznad konačne visine poda.

Stručni članak 974
Autor: eMajstor.hr

Imamo 354 izvođača za područje Hidroizolacije temelja:NAJVIŠE ČITANI ČLANCI HIDROIZOLACIJE TEMELJA

PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE HIDROIZOLACIJE TEMELJA

10
1

LOĐA, vl. Vojko Savić

Osječka 69, 31000 Osijek
10
1

KRISTIĆ IZOLACIJA d.o.o.

Vukovarska ulica 267, 32100 Mirkovci
10
1

GRADITELJSTVO NOA j.d.o.o.

Ivana Gorana Kovačića 17, 31224 Niza

Imamo 354 izvođača za područje Hidroizolacije temelja:
+ BESPLATNO
+ BEZ PROVIZIJE
+ PROVJERENI IZVOĐAČI
+ TRAŽIMO LOKALNO

TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE HIDROIZOLACIJE TEMELJA?


 • Hidroizolacije temelja Biograd na moru
 • Hidroizolacije temelja Bjelovar
 • Hidroizolacije temelja Dubrovnik
 • Hidroizolacije temelja Karlovac
 • Hidroizolacije temelja Knin
 • Hidroizolacije temelja Krk
 • Hidroizolacije temelja Makarska
 • Hidroizolacije temelja Osijek
 • Hidroizolacije temelja Pag
 • Hidroizolacije temelja Poreč
 • Hidroizolacije temelja Pula
 • Hidroizolacije temelja Rijeka
 • Hidroizolacije temelja Rovinj
 • Hidroizolacije temelja Šibenik
 • Hidroizolacije temelja Sisak
 • Hidroizolacije temelja Slavonski Brod
 • Hidroizolacije temelja Split
 • Hidroizolacije temelja Umag
 • Hidroizolacije temelja Varaždin
 • Hidroizolacije temelja Zadar
 • Hidroizolacije temelja Zagreb
 • SLOVENIA, HQ
  SLOVENIA, HQ
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Hilmteichstraße 21
  8010 Graz

  0043 664 1993547

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2018 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana