Dizalica topline - cijena toplinske pumpe

Prije nego što počnete instalirati toplinsku pumpu, usporedite značajke svoje kuće s osobinama vašeg uređaja. Nemojte se zavaravati cijenom, jer se bez dobrog razmišljanja dizalica topline može preplatiti, a još gore je ukoliko kupite prejaku, ušteda je mnogo manja. Cijena ne bi trebala biti glavni kriterij, jer je toplinska pumpa investicija 20 i više godina. Glavni kriterij treba biti kvaliteta toplinske crpke i stručni savjet o njenom izboru, kako se sustav instalira i regulira te sama instalacija. Toplinska crpka sama po sebi može biti vrlo dobar uređaj, ali ako nije pravilno instaliran u sustav, neće raditi ispravno i energetska učinkovitost će biti manja. Cijena sustava toplinske crpke voda-voda ili zemlja-voda je najviša i kreće se od 9.300-13.300 EUR bez ulaganja u distribucijski sustav. Cijena dizalice topline zrak-voda je mnogo niža, za opskrbu i ugradnju prosječne toplinske pumpe od 8kW, koja je dovoljna za dobro izoliranu stambenu kuću, odbit ćete 4.000 EUR. Koja je ušteda na grijanju? Tri puta!

Kome povjeriti postavljanje dizalice topline? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit

Dizalice topline, cijena dobave i ugradnje


Cijena dizalice topline. Cijena za dobavu i ugradnju dizalice topline na obiteljskoj kući, snage 12kW.

6631.30 €/kom

VRLO NISKA CIJENA
€/kom

SREDNJA CIJENA
10610.08 €/kom

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Dizalica topline - cijena toplinske pumpe

Druge cijene za Dizalica topline

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

Toplinska pumpa cijena

Cijena toplinske pumpe FUJIAIR GREE (20kw) za grijanje i hlađenje. Trošak za toplinsku pumpu i uređaj za hlađenje.€/kom

kom
upit

Dizalica topline

Cijena ugradnje dizalice topline. Trošak montaže dizalice topline za toplu vodu€/kom

kom
upit

Visokotemperaturna dizalica topline zrak voda

Dobava visokotemperaturne dizalice topline zrak voda€/kom

kom
upit

Niskotemperaturna toplinska pumpa zrak voda

Dobava niskotemperaturne dizalice topline zrak voda€/kom

kom
upit

Dizalica topline za sanitarnu vodu

Dobava dizalice topline za sanitarnu vodu€/kom

kom
upit
UKUPNO:
pošalji upit >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Toplinska pumpa, sve što morate znati

1. Što morate znati prije kupnje toplinske pumpe?

toplotne-crpalke.jpg
Toplinske pumpe, energetski učinkovit i ekološki prihvatljiv način grijanja.

1.1. Prednosti toplinskih pumpi

Manja potrošnja energije, manja emisija štetnih tvari i osjetno niži troškovi grijanja.

U dobro izoliranim, pasivnim zgradama, troškovi grijanja, hlađenja i pripreme tople vode niži su i do 10 puta nego kod klasičnih načina grijanja na lož ulje.

Ulaganje u toplinsku pumpu nadoknađuje se najkraćem mogućem roku

Uz pravilan odabir odgovarajuće toplinske pumpe i povoljnog ponuditelja, investicija se vraća u roku od 5 godina. Gotovo je sigurno da se ulaganje nadoknađuje u znatno kraćem roku od drugih alternativnih obnovljivih izvora grijanja (solarno grijanje, peleti, fotonaponski sustavi i sl.).

Dugi vijek i praktički nema održavanja

Vijek toplinskih pumpi je i do 25 godina, a za svoj rad ne treba gotovo nikakvo održavanje. Ljeti njima možemo hladiti prostorije, a time smanjujemo i troškove klimatizacijskih uređaja.

1.2. Nedostatci toplinskih pumpi

Glasnoća kompresora

Suvremene toplinske pumpe nešto su tiše (danas oko 52 decibela), a unatoč tome preporučuje se vanjske jedinice s kompresorom postaviti npr. ispod prozora spavaće sobe. Ako vanjsku jedinicu postavimo na udaljenost od 3 metra od otvorenog prozora, zvuk je još glasniji.

Ograničenja

Za toplinsku pumpu tipa voda - voda potreban je izvor vode s dovoljno snažnim protokom vode, a za toplinsku pumpu tipa zemlja - voda dovoljna velika parcela (parcela mora biti barem 2 puta veća od veličine zgrade) za polaganje zemaljskih kolektora. Obje navedene vrste toplinskih pumpi skuplje su od inverterskog tipa zrak - voda, a za nju treba i dobiti odgovarajuće dozvole. Toplinske pumpe tipa zemlja - voda i voda - voda s druge strane imaju puno bolju iskoristivost od crpki zrak - voda. Zato je preporučljivo prije kupnje uz pomoć stručnjaka (projektanta) dobro razmisliti koja je toplinska pumpa najprikladnija i najisplativija za naše potrebe. 

2. Izbor ponuditelja i izvođača

Samo izbor kvalitetnog ponuditelja osigurava nesmetani rad, velike uštede i dug radni vijek toplinske pumpe.

2.1. Kvalitetna montaža toplinske pumpe

Odgovarajuća i kvalitetno izvedena montaža od ključne je važnosti za dobar rad toplinske pumpe. Tržište je danas puno prodavatelja toplinskih pumpi koji nude i montažu, a nemaju vlastite ekipe za montažu. Montažu organiziraju s podizvođačima, odnosno vanjskim monterima. To je loše jer se u tom slučaju podijeli odgovornost za kvalitetno izvedene radove. U praksi je često da monter upotrijebi nekvalitetan materijal za ugradnju, nekvalitetno i estetski loše izvede instalaciju, te se ne odaziva kada treba ukloniti eventualne nedostatke. Zbog toga je vrlo važno odlučiti se za ponuditelja koji ima vlastite montažne i servisne ekipe i nudi garanciju za cjelokupnu uslugu kupnje i montaže. 

2.2. Iskustva korisnika

Provjerite izvedene projekte ponuditelja i s njim dogovorite posjet objektima koji su slični vašem. Tako ćete iz prve ruke vidjeti kako je posao obavljen. S korisnicima možete razgovarati o njihovim iskustvima, a možete i usporediti troškove, raspitati se o pouzdanosti usluga nakon prodaje, kao npr. usluga servisiranja.

2.3. Servis toplinskih pumpi

Važno je da ponuditelj ima vlastitu službu za servis i sve odgovarajuće certifikate za prodaju i montažu toplinskih pumpi. Raspitajte se također o roku čekanja servisne službe. Nije dobra ideja da toplinsku pumpu kupite u trgovini, a zatim u vlastitom aranžmanu naručite montažu kod drugog ponuditelja! Montažer koji je istodobno i serviser nije dovoljno zainteresiran za izvođenje besplatnog servisa i zbog toga ćete ga dugo čekati, budući da će radije preuzimati druge, plaćene poslove.

3. Različite vrste toplinskih pumpi

3.1. S obzirom na izvor energije

Tipovi toplinskih pumpi nazivaju se prema izvoru iz kojeg crpe energiju voda - voda, zemlja - voda i zrak - voda. Pritom prva riječ u nazivu govori otkud pumpa crpi, a druga kamo prenosi toplinu. 

Toplinska pumpa voda - voda

Među najučinkovitije toplinske pumpe spada tip voda - voda. Osnovni uvjet za postavljanje te pumpe je da se vaš objekt mora nalaziti na području bogatom podzemnom vodom. Za toplinsku pumpu voda - voda treba napraviti bušotinu, za što morate imati određene dozvole. Koeficijent učinkovitosti za toplinske pumpe voda - voda je najviši od svih tipova toplinskih pumpi i iznosi 4,5. Koeficijent učinkovitosti odnos je između željene topline i uložene pogonske energije (npr. COP = 4,5 znači da za 4,5 kWh energije grijanja trošimo 1 kWh električne energije).

Toplinska pumpa zemlja - voda

Druga najučinkovitija toplinska pumpa je tip zemlja - voda. Njen koeficijent učinkovitosti iznosi 4,0. Osnovni uvjet za postavljanje te pumpe je veća površina zemlje oko objekta u koju se mogu postaviti kolektori. Nedostatak te pumpe je zaleđivanje vode u njima ako se ne postave dovoljno duboko. U slučaju da se kolektori postave vertikalno, treba dobiti dozvolu za bušotinu, a sonde se polažu od 30 do 200 metara u dubinu.

Toplinska pumpa zrak - voda

Na slovenskom tržištu prodano je 90% toplinskih pumpi tipa zrak - voda. Ova vrsta toplinske pumpe zrak - voda je najjednostavnija i najpovoljnija za montažu. Zbog toga se investicija u toplinsku pumpu zrak - voda isplati unatoč tome što je njena učinkovitost malo lošija od druge dvije (koeficijent učinkovitosti je samo 3,5). Učinkovitost rada ove toplinske pumpe je unatoč tome znatno bolja od svih tradicionalnih izvora topline. Rok povrata investicije u toplinsku pumpu zrak - voda je najkraći od sve tri opcije, a njen vijek trajanja usporediv je s druge dvije.

3.2. Toplinske pumpe za grijanje s obzirom na vrstu grijaćeg tijela

Toplinske pumpe dijelimo i prema izlaznoj temperaturi vode koju mogu osigurati.

Toplinske pumpe visoke temperature

U starijim objektima sa slabijom izolacijom i grijanjem klasičnim sustavom radijatora (dovodna temperatura je 55 - 60 Celzijevih stupnjeva) potrebna je toplinska pumpa visoke temperature koja osigurava temperaturu vode do 80 Celzijevih stupnjeva. Samo na taj način možemo osigurati temperaturu primjerenu za grijanje radijatorima bez nepotrebnog preopterećivanja unutarnjih komponenti.

Toplinske pumpe niske temperature

U novijim, dobro izoliranim zgradama koje se griju modernim sustavima kao što su podno grijanje, konvektori i radijatori niske temperature dolazi u obzir toplinska pumpa niske temperature. Potonja zagrijava vodu na 55 Celzijevih stupnjeva. Toplinska pumpa niske temperature primjerena je i za starije objekte kod cjelokupne energetske obnove prilikom koje se povećava izolacija objekta i ugrađuje moderniji sustav grijanja. 

3.2. S obzirom na način rada u sustavu grijanja

Monovalentni način rada

U tom načinu rada toplinska crpka bez prebacivanja na druge sustave tijekom cijele sezone grijanja pokriva sve toplinske potrebe zgrade. Temperaturni režim kod monovalentnog načina rada odgovara sustavu grijanja niske temperature monovalentnom i obično je 45/40 Celzijevih stupnjeva.

Bivalentni alternativni način rada

U ovom slučaju toplinska pumpa radi, odnosno njen rad je ekonomičan dok vanjska temperatura ne padne ispod 0 - 5 Celzijevih stupnjeva. Kod nižih vanjskih temperatura se isključuje i sustav grijanja se priključuje na drugi izvor topline, obično na kotao za toplu vodu. Sustav ima dva međusobno neovisna generatora koji mijenjaju jedan drugog u slučaju ispada, što je svakako prednost. Temperaturni režim odgovara i sustavu grijanja visoke temperature i u rasponu od 60/50 do 80/60 Celzijevih stupnjeva.

Bivalentni paralelni način rada

Toplinska pumpa radi bez spajanja na drugi izvor topline. Kada vanjske temperature padnu ispod 0 stupnjeva, uključuje se o kotao za toplu vodu kao dodatni izvor topline i oba generatora topline rade paralelno.

Bivalentno djelomično paralelni način rada

Toplinska pumpa radi jednako kao u slučaju bivalentnog alternativnoga načina rada, s jednom razlikom – regulacijom sami odabiremo željeni način rada kod određenih vanjskih temperatura.

4. Postupak

Osim pravilnog izbora vrste toplinske pumpe, vrlo je važno gdje će se i na koji način ugraditi toplinska pumpa. Za pomoć kod izbora najbolje se obratiti stručnjacima i ovlaštenim dobavljačima toplinskih pumpi koji imaju kvalitetne ekipe za montažu i servis.

4.1. Ugradnja toplinske pumpe

Sustav toplinske pumpe sastoji se od unutarnje i vanjske jedinice. Odabir lokacije za ugradnju unutarnje jedinice je jednostavan jer ne mora stajati pored dimnjaka ili spremnika za skladištenje. U objektima koji su nanovo izgrađeni obično je to podrum. Unutarnje jedinice toplinske pumpe danas su lijepo dizajnirane i mogu se postaviti u stambeni prostor. Unutarnji dio toplinske pumpe najprije se priključi na već pripremljen razvod cijevi za vodu i cijevi podnog grijanja ili cijevi radijatora. Zatim dolazi na red ugradnja vanjske jedinice, koja se obično postavlja negdje u blizini kuće, na betonsku bazu. Obje jedinice povezuju se električnim cijevima. Zatim slijedi ispuštanje zraka i povezivanje obiju jedinica plinom (freon).

4.2. Upravljanje toplinskom pumpom

Nakon ugradnje obiju jedinica i reguliranja svih priključaka slijedi spajanje na vodu i struju. Nakon priključenja na struju cirkulacijske pumpe, ventil za miješanje i mjerač temperature, najprije se iz vanjske jedinice ispusti plin, a zatim se sustav za grijanje napuni vodom i

ispusti zrak. Time završava puštanje u rad novog sustava. Pri tome je vrlo važno da izvođači upoznaju korisnike s radom sustava i ključnim postavkama. Upravljanje sustavom je unatoč mnoštvu eventualnih postavki sasvim jednostavno, a treba poznavati osnove. Demonstracija upravljanja nužan je dio procesa jer je pravilno upravljanje najvažnije za optimalno funkcioniranje toplinske pumpe i sustava grijanja.

 

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Dobava i montaža dizalica toline

Potrebna je dobava i montaža dizalice topline. Niskoenergetska kuća pred dovršenjem, p=240 m2, dizalica 12-24 kw. 54288 € do 90480 €

........

Ugradnja dizalice topline

Uređujemo kuću s potkrovljem i tražimo rješenje za vodu i klimatizaciju. Kuća ima veliko dvorište te bismo išli na ukopavanje u zemlju (teren je neravan pa prilažem i sliku okolnog terena). Kuća je samo izgrađena i ožbukana te nema trenutno riješeno grijanje. 33930 € do 56550 €

........

Ugradnja dizalice topline za grijanje toplu vodu i hladjenje ljeti

U skoroj buducnosti ce nam biti potrebna ugradnja dizalice topline za montaznu kucu od 200m2 bruto povrsine u blizini Ivanic Grad-a. Voljeli bismo dizalicu tolpine koja ce zagrijavati prostor zimi, ljeti hladiti i za toplu vodu. Takoder voljeli bismo podno grijanje. Planirana investicija u solarnu energiju. Potrebna nam je ponuda i izvodjaci za ugradnju dizalice topline. 33930 € do 56550 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Dizalica topline sa ugradnjom, 120 m2
Dizalica topline, Bregana

4500 € do 7500 €

Cijena, Nabava i montaža dizalice topline, 8-9kw, spremnik PTV 200L
Dizalica topline, Zagreb

3600 € do 6000 €

Cijena, Dobava i spajanje dizalice topline na postojeće grijanje, 120 m2 na tri etaže (svaka etaža cca 40 m2)
Dizalica topline, Pula

4500 € do 7500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topĺine, 170 m2
Dizalica topline, Donja Zdenčina

4500 € do 7500 €

Cijena, Dobava i ugradnja dizalice topline, 350 m2
Dizalica topline, Novaki

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, 120 m2
Dizalica topline, Oprič

3150 € do 5250 €

Cijena, Dobava i montaža dizalice toplune, 150 m2
Dizalica topline, Sisak

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline i postavljanje podnog grijanja, 180 m2
Dizalica topline, Budrovci

18000 € do 30000 €

Cijena, Ponuda za dizalicu topline radi natječaja za energetsku obnovu, 150 m2
Dizalica topline, Hreljin Ogulinski

3150 € do 5250 €

Cijena, Potrebna ugradnja dizalice topline, cca 130m2
Dizalica topline, Tribalj

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, 150 m2
Dizalica topline, Vinogradci

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline i postavljanje podnog grijanja, oko 110 m2
Dizalica topline, Vodice

13500 € do 22500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, 300 m2
Dizalica topline, Susedgrad

2700 € do 4500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline i spajanje na centralno grijanje, 110 m2
Dizalica topline, Goričica

8100 € do 13500 €

Cijena, Grijanje poslovnih ureda u zgradi od četiri kata, 1800 m2
Dizalica topline, Zagreb

7650 € do 12750 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, 85 m2
Dizalica topline, Ogulin

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, cca 200 m2
Dizalica topline, Klarići

6300 € do 10500 €

Cijena, Montaža dizalice topline voda zrak, 1 kom
Dizalica topline, Povljana

900 € do 1500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline za grijanje i pripremu PTV, 140 m2
Dizalica topline, Buševec

5400 € do 9000 €

Cijena, Optimizirati krug hlađenja ventilokonvektora, 120 m2
Dizalica topline, Kutina

180 € do 300 €

Cijena, Dobava i instalacija dizalice topline u kombinaciji sa podnim grijanjem, cca 120m2
Dizalica topline, Mučići

4500 € do 7500 €

Cijena, Dobava i ugradnja toplinske pumpe, 250 l
Dizalica topline, Podgora

2700 € do 4500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline sa postavljanjem podnog grijanja, cca 220 m2
Dizalica topline, Rečica

19800 € do 33000 €

Cijena, Dobava i ugradnja dizalice topline, 200 m2
Dizalica topline, Zaprešić

6300 € do 10500 €

Cijena, Instalacija dizalice topline voda - zrak u cijeli objekt, cca 140 m2
Dizalica topline, Zagreb

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, 150 m2
Dizalica topline, Hrašćica

7200 € do 12000 €

Cijena, Dobava dizalice topline i montazu i puštanje u pogon., 130 m2
Dizalica topline, Strahoninec

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline i postavljanje podnog grijanja, 250 m2
Dizalica topline, Zagreb

9000 € do 15000 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, 425 m2
Dizalica topline, Prelog

5400 € do 9000 €

Cijena, Dizalica topline i podno grijanje , cca 130m2
Dizalica topline, Lekneno

5400 € do 9000 €

Cijena, Servis dizalice topline, 1 kd
Dizalica topline, Buje

540 € do 900 €

Cijena, Ponuda za ugradnju dizalice topline zrak-voda, 150 m2
Dizalica topline, Palinovec

18000 € do 30000 €

Cijena, Instaliranje dizalice topline, 75 m2
Dizalica topline, Osijek

6300 € do 10500 €

Cijena, Dizalica topline, 200 m2
Dizalica topline, Zagreb

3600 € do 6000 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline za hladjenje, 150 m2
Dizalica topline, Biograd na moru

6300 € do 10500 €

Cijena, Ugradnja dizalice topline, 270 m2
Dizalica topline, Daruvar

4500 € do 7500 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Dizalica topline cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

586+ poduzeća za Dizalica topline
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Dizalica topline?