Za područje

  Prane ploče, granitne kocke ili betonski opločnici – koje opločnike izabrati?

  Članak je pregledalo čak 10843+ korisnika
  Ako želite oblagati podove vanjskih površina, dvorišta, pločnike, prilaze ili terase, možete birati između opločnika raznih oblika i boja. Biste li izabrali prane ploče, granitne kocke ili vam više odgovaraju betonski opločnici? Koju vrstu opločnika izabrati, ovisi prije svega o stilu objekta, površini za popločavanje i o okolini.
  Stručni članak 10843
  wildtextures seamless street marble stones
  Imamo 684 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  1. Vanjski opločnici za terasu ili dvorište

  1.1. Oblici opločnika

  Opločnici mogu biti kvadratni, pravokutni, šesterokutni, posebnih oblika ili kombinacija više oblika. Međutim, uvijek su napravljeni tako da se mogu množiti i slagati na većim površinama. Najlakše je polagati opločnike jednostavnih oblika, poput kvadratnog ili pravokutnog. Isto tako možete birati između opločnika oštrog ruba ili opločnika otučenog (zaobljenog) ruba. Opločnike oštrog ruba možete postaviti bez vidljivog kontakta, a između opločnika otučenog ruba fuge su veće.

  1.2. Debljina opločnika

  Čak i dimenzije opločnika mogu biti vrlo različite: najčešće veličine su od 10 cm do 30 cm, a veće podne ploče imaju dimenzije od 60 cm naviše. Prednost većih opločnika je njihovo brže postavljanje, ali su skuplji i teži. Debljina opločnika je standardno oko 5 cm.

  Oblici opločnika i uzorci polaganja.
  Oblici opločnika i uzorci polaganja.

  1.3. Materijali za popločavanje

  Opločnici su najčešće napravljeni od betona, a možemo izabrati i kamene ili drvene. Najjeftiniji su betonski opločnici, ali cijena ne smije biti jedini kriterij pri odabiru opločnika. Materijal opločnika mora biti u skladu s vašim objektom, arhitekturom, kao i s okolišem u kojem živite. Ako npr. živite ispod Pohorja, a vaš je objekt klasične arhitekture, možete upotrijebiti pohorski kamen. Ako je vaš objekt moderan i živite u gradu, možete birati između modernih betonskih opločnika ili betonskih pranih ploča.

  Betonski opločnici s otučenim rubom.
  Betonski opločnici s otučenim rubom.

  Stručni savjet tvrtke KANAP d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka KANAP d.o.o.?

  Naša tvrtka je podijeljena na dvije grupe radnika:
  1. Prva grupa je specijalizirana za sve vrste radova kamenom (rekonstrukcija, sanacija i adaptacija postojećih kamenih objekata, postavljanje svih vrsta podnih i zidnih kamenih obloga, zidanje zidova klesanim kamenom, zidanje suhozida, popločavanje dvorišta, izrada staza od kamena, itd.)
  2. Druga grupa je fokusirana na izvođenje keramičarskih radova (postavljanje svih vrsta unutarnje i vanjske keramike, postavljanje hidroizolacije, izrada bazena, potpuna adaptacija kupaonica, postavljanje WPC obloga, a novitet koji nudimo našim klijentima je projektiranje i 3d vizualizacija budućih kupaonica
  uz mogućnost virtulne šetnje kroz buduću kupaonicu, te pomoć i savjetovanje pri odabiru pločica.

  Na što je potrebno obratiti pozornost prije popločavanja?

  Kod popločavanja staza posebnu pažnju treba obratiti na postojeću podlogu, tj. potrebno je osigurati da podloga na koju će se ugrađivati popločenje (bilo kamen ili neka druga vrsta popločenja) ima dovoljnu nosivost s obzirom na namjenu staze i na buduće opterećenje. U slučaju da je nosivost podloge slaba preporuča se napraviti zamjenu tla, tj. iskopati slabonosivo tlo u min. debljini 30-40 cm, te ga zamjeniti kamenim matrijalom. Nakon što se podloga zbije na traženu nosivost i poravna, na nju se nanosi sloj 
  sitnozrnog pijeska ili podložnog betona (ovisno o vrsti opločenja), te se na kraju polaže i opločenje. U slučaju da se opločenje radi od kamena, ono se izvodi na podložnom betonu, a nakon ugradnje kamena preporuča se i fugiranje, kako bi se spriječilo prodiranje vode ispod kamena. Također se preporuča sa se kod odabira vrste popločenja vodi računa o hrapavosti, tj. da se izaberu materijali koji se ne kližu.

  Vrste i veličine opločnika koje nudite? Postoje li neki univerzalni formati?

  S obzirom da je naše područje djelovanja prvenstveno Dalmacija i da smo se specijalizirali za radove kamenom, naša tvrtka nudi prvenstveno ugradnju kamenih opločenja. 
  Najčešće smo se susretali sa pločama od benkovačkog kamena, ali mogu se ugrađivati i druge vrste prirodnog kamena, bilo da se radi o lomljenim pločama nepravilnog oblika, ili rezanim kamenim pločama. Univerzalni formati ne postoje, na tržištu se mogu naći ploče raznih dimenzija koje mogu zadovoljiti svačiji ukus.


  G-din Veljko Ljubičić, KANAP d.o.o.

  2. Priprema podloge za popločavanje

  Bez obzira na vrstu opločnika koju ćete izabrati, prije polaganja treba učvrstiti podlogu na odgovarajući način. Moramo biti posebno pažljivi tijekom pripreme podloge kada je u pitanju vozna površina. Vozna površina opločnika s neprikladno pripremljenom podlogom brzo će se početi slijegati. Površinu koju ćete popločiti treba iskopati do dubine 40 cm. Zatim slijedi sloj pijeska sitnije granulacije, oko 2 cm i sloj tamponske podloge koji je najčešće debljine od 25 do 45 cm i u kojoj je pijesak veće granulacije. Na tamponsku podlogu treba postaviti još i drenažnu foliju, nakon čega slijedi drenažni sloj pijeska od 4 cm. Nakon što počnete postavljati opločnike, treba paziti na razmak – morate sačuvati fugu. Nakon završetka fuge možete nasuti pijeskom, nakon čega se opločnici potiskuju vibracijskom pločom.

  2.1. Vozni opločnici

  Betonski opločnici toliko su debeli da otpornost na pritisak uopće nije upitna. Važnija je priprema podloge za popločavanje. Za promet osobnih vozila treba učvrstiti sloj šljunka i pijeska minimalne debljine 20 cm, a za teretni promet treba učvrstiti minimalno 30 cm podloge.

  2. Polaganje opločnika na beton

  Opločnike možete polagati i preko starih opločnika ili na betonsku ploču. Polaganje opločnika na beton vrlo je jednostavno. Treba očistiti betonsku podlogu, položiti opločnike i napuniti fuge. Nedostatak polaganja opločnika na beton je što bez probijanja betona nije moguće izvoditi radove ispod opločnika.

  3. Granitne ploče i granitni opločnici

  3.1. Polaganje granitnih ploča

  Polaganje granitnih ploča velikog formata vrlo je zahtjevan posao i zbog toga ga povjerite isključivo izvođačima specijaliziranima za polaganje granita. Granitne ploče često su svinute, a rubovi neravni, te ih zbog toga treba vrlo precizno polagati. Najprije se obavlja izmjera prostora koji je podloga za plan polaganja. Zatim slijedi poravnanje neravnina u estrihu i nanošenje premaza za bolje prianjanje. Kamene ploče polažu se u debeli sloj ljepila. Na određenim razmacima treba napraviti dilatacije između ploča koje im omogućuju širenje zbog topline.

  3.2. Polaganje granitnih kocki

  Granitni opločnici toliko su izdržljivi da su se prije izuma asfalta upotrebljavali za popločavanje voznih površina. Za polaganje granitnih kocki najprije treba pripremiti dobro učvršćenu i ravnu pješčanu podlogu. Granitne opločnike možete polagati ortogonalno, dijagonalno ili u lukovima. Upotrebom granita u više boja moguće je napraviti i mozaik od granitnih kocki.

  3.3. Granitne kocke – cijena

  Koliko koštaju granitne kocke? Cijena granitnih kocki iznosi oko 30 EUR/m².

  Granitne kocke. Izvor: www.wildtextures.com

  Granitne kocke. Izvor: www.wildtextures.com

  4. Betonske kocke

  Betonski opločnici kvalitetan su i povoljan izbor za popločavanje dvorišta. Betonske kocke otporne su na vlagu i pritisak, polaganje betonskih opločnika brzo je i jednostavno. Prije polaganja pripremite drenažni sloj, a zatim na njega dobro učvrstite minimalno 20 cm visok sloj šljunka. Zatim slijedi izravnavajući sloj od finog pijeska, na koji se polažu opločnici. Prednost opločnika je i ta što ih možete bilo kada jednostavno ukloniti te ponovno položiti. Betonski opločnici mogu biti četverokutni, šesterokutni ili trokutasti.

  4.1. Betonski opločnici – cijena

  Koliko koštaju betonski opločnici? Cijena betonskih opločnika iznosi između 10 i 30 EUR/m2.

  Betonski opločnici za dvorište i parkiralište.
  Betonski opločnici za dvorište i parkiralište.

  5. Prana ploča

  Betonske prane ploče napravljene su po posebnom postupku ispiranja cementnog mlijeka kako bi gornja struktura došla do izražaja. Osim lijepog izgleda, prana ploča zadržava sve dobre karakteristike betonskih opločnika, kao i cijenu. Polaganje pranih ploča odvija se isto kao i polaganje betonskih opločnika. Najčešći format pranih ploča je 40 x 40 cm.

  5.1. Prane ploče – cijena

  Koliko koštaju prane ploče? Cijena pranih ploča iznosi oko 7 EUR/m2.

  Prane betonske ploče. Izvor: oblak.si

  Prane betonske ploče. Izvor: oblak.si

  6. Prane ploče, granitne kocke ili betonski opločnici – cjenik

   

    veličina primjena cijena
  granitne kocke 5 – 20 cm trgovi, ceste, javne površine, neravne površine 30 EUR/m²
  betonski opločnici sve veličine prikladno za sve površine 10-30 EUR/m²
  prane ploče 40 – 60 cm putevi, pločnici, pješačke staze, vrtovi 7 EUR/m²

   

  Stručni članak 10843
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 684 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija