Za područje

  Grad iz bajke u srcu Hrvatske - Ogulin!

  Članak je pregledalo čak 5651+ korisnika
  Grad Ogulin nalazi se u samom središtu kontinentalne Hrvatske i sastavni je dio Karlovačke županije. Ogulinski kraj može se pohvaliti velikom nematerijalnom baštinom – narodnim predajama i legendama koje ga istodobno čine čarobnim i bajkovitim. Maštu stanovnika ovoga kraja rasplamsavala je nestvarna prirodna baština, kao i sama povijest grada, koja je na samom početku vezana za plemićku obitelj Frankopan. No baština predaka očituje se i u bogatstvu kulturno-povijesnih spomenika na području ogulinskoga kraja.

  Tekst: Tanja Prolić

  Osamljeni vrhovi, brojni planinski izvori, rijeke i bogata šumska prostranstva ovoga kraja stoljećima su pružali sigurnost i dobre uvjete za život njegovim stanovnicima. Prvi pisani podatak o gradu Ogulinu bila je isprava Bernardina Frankopana, jednog od najmoćnijih velikaša tog vremena, koju je izdao u svom gradu Modrušu oko 1500. godine. Njome je označio granice između Modruša i Vitunja u novoizgrađenom gradu Ogulinu. Bernardin Frankopan sagradio je ogulinski kaštel na samoj litici kanjona rijeke Dobre i tako postavio stabilne temelje za daljnji razvoj grada. Kaštel je imao obrambenu ulogu. Izgrađen je s namjerom da se grad zaštiti od Osmanlija, nakon što su razorili moćnu frankopansku utvrdu Modruš.

  U nastavku vam otkrivamo pet izvanrednih znamenitosti koje ne biste trebali propustiti ako posjetite ovaj bajkoviti grad:

  Đulin ponor – legenda o tragičnoj ljubavi

  Naziv ovog hidrogeološkog fenomena spomenika prirode koji se nalazi u samom središtu Ogulina vezan je uz legendu o tragičnoj ljubavi.

  Đulin ponor
  Đulin ponor, izvor: Vjekoslav Žgela

  Legenda vezana za tajnoviti ponor, dubok 40 metara, nastala je još u 16. stoljeću. Prema ovoj legendi, u Ogulinu je živjela djevojka Đula ili Zulejka, kći Ivana plemenitog Gušića, zapovjednika ogulinske utvrde. Po tadašnjim običajima, djevojka je bila obećana starijem plemiću, no odabranik njezina srca bio je mladi kapetan Milan Juraić, koji je u grad došao za vrijeme velikih borbi s Turcima. Međutim, mladenačku ljubav prekinula je tragedija – hrabri kapetan Milan Juraić poginuo je u bitci protiv turske vojske. Čuvši to, Đula se od velike tuge sunovratila u ponor rijeke Dobre.

  Čini se da je priroda dopunila ovu legendu – strme kamene litice i danas čuvaju uspomenu na tragičnu ljubav dvoje mladih. Stanovnici ovoga grada vjeruju da se, ako se dobro zagleda,  može primijetiti figura muškarca koji gleda prema velikom mračnom ponoru – to je mladi kapetan Milan Juraić koji traži svoju nestalu ljubav Đulu.

  Kroz kanjon u samom središtu grada Ogulina svoj tok završava rijeka Dobra – ponire ispod strmih kamenih litica u golemom otvoru. Đulin ponor je ujedno i najveći ulaz u špiljski sustav Đulin ponor – Medvedica, drugi najduži špiljski sustav u Hrvatskoj, s ukupnom horizontalnom dužinom kanala od 16 396 metara (dosad je istražen 15 701 metar). Kamene litice Đulinog ponora izazivaju alpiniste da provjere svoje alpinističke sposobnosti, znanje i hrabrost.

  Ivanina kuća bajke – zakoračite u čarobni svijet!

  Jeste li znali da je Ivana Brlić-Mažuranić, poznata i pod nadimkom Hrvatski Andersen, rođena upravo u Ogulinu 1874. godine? Ova spisateljica, koja je u svojoj domovini, ali i u svijetu prepoznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, još je kao djevojčica svoj rodni grad doživljavala inspiracijom za nastajanje najljepših bajki.

  Ivanina kuća bajke
  Ivanina kuća bajke, izvor: Foto@Video IN

  U njenu čast, kao i u čast njezine inspirativne kreativnosti, nastala je ova znamenitost koja je doista mnogo više od samo još jedne turističke znamenitosti Ogulina. Riječ je o jedinstvenom multimedijskom i interaktivnom posjetiteljskom centru u svijetu koji slavi bajke i cjelokupno bajkovito stvaralaštvo.

  Ivanina kuća bajke, koja se temelji na principima znanja, kreativnosti i primjene suvremenih tehnologija, predstavlja bajke ove poznate hrvatske spisateljice, kao i bajke brojnih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Okosnicu ove znamenitosti čini stalni postav, čijim razgledavanjem posjetitelji mogu doslovno zakoračiti u svijet bajki: istražiti Čarobnu šumu u kojoj drveće priča priče iz djela Ivane Brlić-Mažuranić i anegdote iz njezina života, ali i začarane hodnike dvorca koji su pravo mjesto za istraživanje bajki i usavršavanje znanja o bajkama; posjetitelji će naići i na Ognjište koje se pretvara u bajkoviti jukebox, gdje se mogu slušati bajke iz Hrvatske, ali i svijeta, a brojni naslovi bajki i knjige o bajkama mogu se pronaći u Bajkovitoj biblioteci; Tajanstvena odaja je mjesto koje posjetitelje vodi u svijet bajki kroz tri animirana filma ili interaktivnu konzolnu igru, a Čarobno ogledalo otkriva unutarnju čudesnu sliku i magičnu moć.

  Ivanina kuća bajke
  Ivanina kuća bajke, izvor: Foto@Video IN

  Ova bajkovita znamenitost smještena je u kaštel koji je sagradio Bernardin Frankopan. Uz spomenuti multimedijalni stalni postav i knjižnicu, tu je i suvenirnica, te multifunkcionalni prostor za radionice. Ona aktivno radi i putem svoje web-stranice s virtualnom bazom bajki i online knjižnicom. Usto razvija i izdavačku djelatnost, a tijekom cijele godine organizira različite kreativne i edukativne programe, iz područja pripovijedanja, predavanja, književnog i likovnog izraza, filma, predstavljačke i primijenjene umjetnosti i dizajna, koji su namijenjeni i djeci i odraslima.

  Stari grad Ogulin / Zavičajni muzej – putovanje kroz vjekove

  Zavičajni muzej Ogulin nalazi se u spomenutom Frankopanskom kaštelu (Stari grad Ogulin), renesansnoj fortifikacijskoj utvrdi sa statusom zaštićenog kulturnog dobra. Nalazi se u središtu grada Ogulina, na samoj litici kanjona rijeke Dobre.

  Stari grad Ogulin
  Stari grad Ogulin, izvor: Foto@Video IN

  Prije nego što kažemo više o samom Zavičajnom muzeju Ogulin, važno je istaknuti važnost Frankopanskog kaštela u kojem se on i nalazi. Kaštel je nepravilnog tlocrta, opasan obrambenim zidom s dvije polukružne kule, integriranim trokatnim palasom i dvorskom kapelom sv. Bernardina koju je knez Bernardin Frankopan posvetio svom nebeskom imenjaku. U njoj se tijekom 16., 17., pa sve do kraja 18. stoljeća, odnosno u razdoblju do izgradnje nove župne crkve sv. Križa, obavljala Božja služba.

  Kapela je imala pravokutni brod s nadgrađenim izduženim svetištem poligonalnog završetka. Brod je srušen u prvoj polovici 19. stoljeća kako bi se napravila nova cesta uz rub Đulinog ponora. Kapelica ima oblik kule jer je građena i u obrambene svrhe. Od nekadašnje župne crkve sv. Bernardina ostalo je samo istaknuto poligonalno svetište, a na pročeljima svetišta vrlo je jasno vidljiv gotički karakter objekta. Kapela je nedavno obnovljena i u njoj je izložena nadgrobna ploča Stjepana II Frankopana Modruškog, oca Bernardina Frankopana. Unatoč dogradnji i promjenama koje je doživio u prošlosti, Stari grad Ogulin jedan je od rijetkih srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj čija je izvorna građevna struktura sačuvana sve do danas.

  Stari grad Ogulin
  Stari grad Ogulin, izvor: Foto@Video IN

  Zavičajni muzej Ogulin otvoren je u Frankopanskom kaštelu u srpnju 1967. godine u nekoliko obnovljenih prostorija kaštela koje su se od 1960. godine pripremale za muzejsku namjenu. Višestrani rad Zavičajnog muzeja Ogulin temelji se na prikupljanju, proučavanju, čuvanju, prezentaciji i publiciranju povijesne, kulturne i umjetničke građe te dokumenata s područja ovoga grada i okolice.

  U Zavičajnom muzeju Ogulin posjetitelji mogu razgledati stalni muzejski postav koji čuva uspomene na povijesne događaje, značajne osobe te kulturne i prirodne vrijednosti ogulinskog kraja prikazane kroz Arheološku, Etnografsku, Građansku, Alpinističku i Umjetničku zbirku, Zbirku kamenih spomenika, Zbirku Domovinskog rata te Spomen-sobu hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić i Ćeliju br. 6.

  Alpinistička zbirka, u čijem su formiranju sudjelovali Hrvatski planinarski savez i Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit, sadrži izvorne dokumente, fotografije, knjige, časopise i predmete vezane uz planinarstvo i alpinizam, ali i početke alpinizma u Hrvatskoj.

  Alpinistička zbirka Narodnog muzeja Ogulin
  Alpinistička zbirka Narodnog muzeja Ogulin, izvor: Foto video Miro

  Arheološka zbirka sadrži najstarije tragove života na ogulinskom području. Riječ je o materijalnoj baštini prapovijesnih Japoda, ilirskog plemena koje je u doba neolitika naseljavalo šire područje današnjeg Ogulina, koristeći se slikovitim krajolikom kao utočištem od osvajača.

  Ćelija br. 6, odnosno Titova ćelija, je ambijentalna ovalna prostorija s kupolastim svodom u koju se ulazi kroz masivna, željezom okovana drvena vrata. Ona govori o zatvorskim danima tadašnjih zatvorenika, među kojima je bio i Josip Broz, kasniji predsjednik SFRJ, osuđen na 7 mjeseci zatvora. Tu je Tito bio zatvoren 1927. godine i u razdoblju od 1933. do 1934. godine.

  Kad je riječ o Etnografskoj zbirci, najveći dio postava čine tekstilne rukotvorine i alati za tkanje, a dopunjena je poljoprivrednim i drugim predmetima vezanima uz narodni život, tradiciju i običaje ogulinskog kraja.

  Spomen-soba slavne književnice Ivane Brlić-Mažuranić izložbeni je prostor nastao na inicijativu književnika Dragutina Tadijanovića koji sadrži preslike originalnih fotografija i dokumenata. One svjedoče o liku i djelu književnice rođene u Ogulinu.

  Umjetničku zbirku čine umjetnička djela akademskog slikara Stjepana Galetića, rođenog u Ogulinu 1918. godine.

  Zbirka Domovinskog rata najnoviji je muzejski postav Zavičajnog muzeja Ogulin koji kronološki prikazuje Domovinski rat na području Ogulina.

  Zbirka kamenih spomenika sastoji se od velike riznice graditeljske baštine iz antičkog, srednjovjekovnog i novovjekovnog razdoblja te fragmenata graditeljskih ostvarenja na ovom području.

  Građanska zbirka prikazuje segment života urbanog dijela Ogulina od prije stotinjak godina.

  Muzej je tijekom čitave godine otvoren za posjetitelje, koji uz stručno vodstvo muzejskih djelatnika mogu upoznati raznoliko bogatstvo ogulinskog kraja prikazano kroz navedene zbirke.

  Vrelo Cesarovac – legenda o vilinskoj vodi

  U Parku kralja Tomislava nalazi se Vrelo Cesarovac, do kojeg voda dolazi iz izvora Zdiška u podnožju Kleka. Klasicističkog je oblika i spomenik je izgradnji prvog vodovoda u Ogulinu, koji je dao sagraditi ogulinski pukovnik Stevan Šupljikac 1847. godine. U početku je voda tekla iz izvora ispod Kleka u drvenim cijevima, zatim glinenim, koje su 1882. godine zamijenjene željeznim cijevima.

  Vrelo Cesarovac
  Vrelo Cesarovac, izvor: Vjekoslav Žgela

  A ova je znamenitost protkana zanimljivom legendom. Vjerovalo se da je Klek čarobna planina na kojoj, osim vještica, žive i „planinkinje” – lijepe, dobroćudne žene odjevene u bijelo, koje lete i rado pomažu ljudima. A gdje su vile, tu su i vilinske vode – takva voda teče s Vrela Cesarovac.

  Prema narodnom vjerovanju, svaka žena koja se napije vode s ovog izvora postaje lijepa, dobra i zauvijek mlada, a ako to učini muškarac, oženit će se Ogulinkom.

  Molinarijev most – most u nestvarnoj prirodi

  Kameni most, nazvan po Antunu Mollinaryju, zapovjedniku Hrvatsko-slavonske Vojne granice, još je jedna turistička atrakcija ovoga grada. Most s tri prekrasna kamena luka sagrađen je 1874. godine na povijesnoj Rudolfinskoj cesti, koja povezuje Ogulin i Novi Vinodolski kroz šumska prostranstva Gorskog kotara.

  Molinarijev most
  Molinarijev most, izvor: Goran Žgela

  Na mjestu Molinarijevog mosta prvobitno je postojao drveni most, koji je tijekom Drugog svjetskog rata, 1943. godine, oštećen – srušena su dva lučna otvora u središnjem dijelu mosta.

  U blizini se nalazi stari mlin na rijeci Dobri, koja teče ispod mosta.

  Obilazak grada Ogulina jedinstven je, čaroban i nadasve bajkovit doživljaj za sve posjetitelje. Prirodni krajolici koji oduzimaju dah, kulturno-povijesne znamenitosti koje sežu kroz stoljeća i bogata nematerijalna baština u obliku brojnih legendi i narodnih predaja koja je inspirirala čuvenu književnicu Ivanu Brlić-Mažuranić, nadahnut će svakoga tko barem jednom posjeti Ogulin.

  5651
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.