Solarne elektrane, solarni paneli cijena

Kupnja solarne elektrane dugoročna je investicija koja se trenutno predviđa za otplatu za otprilike 15 godina, jer ćete znatno smanjiti račun za struju. Solarni paneli sve su jeftiniji a najbolji prinosi do sada postignuti su malo skupljim jednostrukim kristalnim silicijskim ćelijama, s prinosima između 15 i 17,5%. Polikristalne solarne ćelije, međutim, jeftinije su i imaju učinkovitost između 13 i 15%. Također, možemo koristiti posebne module za praćenje koji su izgrađeni kako bi slijedili sunce. Ovaj je sustav skup, ali omogućuje maksimalno korištenje sunca. Cijene fotonaponskih sustava mogu biti vrlo različite ovisno o broju modula, vrsti solarnih ćelija i dodatnim elementima koji su ugrađeni u sustav. Obično se standardni sustav za obiteljsku zgradu kreće od 4.000-4.800 EUR, tj. oko 120-200 EUR/m2.

Kome povjeriti postavljanje solarne elektrane? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit

Cijena za solarne panele


Solarni paneli. Cijena fotonaponskog modula. Cijena za dobavu fotovoltaičnih ćelija u panelu, 250W, bez montaže.

119.36 €/m2

VRLO NISKA CIJENA
€/m2

SREDNJA CIJENA
175.07 €/m2

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Solarne elektrane, solarni paneli cijena

Druge cijene za Solarne elektrane

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

Solarna elektrana

Cijena za solarnu elektranu jačine 8kW, 18 panela. Cijena uključuje sve potrebne radove, dobavu i montažu.€/kom

kom
upit

Solarni paneli za vikendice

Cijena solarnog panela jačine 40W s regulatorom i akumulatorom 40Ah iznosi.€/kom

kom
upit
UKUPNO:
pošalji upit >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Fotonaponski sustavi ili solarne elektrane - sve što trebate znati

1. Fotonaponski sustavi ili solarne elektrane - sve što trebate znati

Samoopskrba je aktualna tema. Život u okolišu gdje svoj boravak možemo organizirati upotrebom prirodnih resursa, prije svega energije iz obnovljivih izvora, sve je važnija tema. Niskoenergetske pasivne gradnje, solarne elektrane i podno grijanje iz spremnika tople vode iz toplinske crpke, sanitarna voda iz kolektora kišnice su elementi koji se sve više upotrebljavaju prilikom gradnje stambenih objekata.

solarna-elektrana.jpg
Solarna energija je besplatna, neograničena i čista, stoga su solarne elektrane također kod nas sve češća pojava.

 

1.1. Prednosti solarne elektrane

Solarna energija je besplatna, neograničena i čista. 

Prelaskom na čistu energiju smanjujemo emisije ugljičnog dioksida. 

Vijek solarne elektrane je 30 godina.

Ugradnja sustava je jednostavna.

Solarna elektrana iskorištava izravnu i difuznu Sunčevu svjetlost.

Električnu energiju koju ne potrošimo možemo prodati.

Solarnu elektranu jednostavno je održavati.

1.2. Rad solarne elektrane

Solarne elektrane sastoje se od dva dijela. Prvi dio su solarni fotonaponski moduli, koji pretvaraju elektromagnetske valove Sunca u električnu struju i napon. Drugi dio su elementi koji služe za iskorištavanje proizvedene električne energije za pojedinačnu svrhu. Solarna ćelija izravno pretvara solarnu energiju u struju. Sunčeva svjetlost naime uzrokuje kretanje elektrona u Sunčevoj ćeliji, a tako nastaje jednosmjerna električna struja. Izmjenjivač je pretvara u dvosmjernu električnu struju i šalje je u mrežu. Sunčeve ćelije su najčešće od silicija, kojeg u zemljinoj kori ima u velikim količinama. Monokristalne stanice silicija postižu najveću učinkovitost.

2. Gdje možemo postaviti solarne elektrane?

2.1. Solarna elektrana na krovu

Solarna elektrana na krovu prikladna je za objekte s klasičnim krovnim pokrivačem i nagibom krova od 0 do 60 stupnjeva. Važno je da je krovni pokrivač u zadovoljavajućem stanju, da izdrži najmanje 30 godina, koliko traje solarna elektrana. Dobro je da je krov okrenut prema jugu, prikladni smjerovi su i zapad i istok. Površina krova treba biti dovoljno velika, ovisno o potrebama za strujom.

2.2. Integrirana solarna elektrana na krovu

To je posebna vrsta solarne elektrarne, gdje su fotonaponski moduli istodobno primarno krovište. Odlikuje ju estetika i najprikladnije je rješenje za novogradnju te u slučaju kada treba zamijeniti postojeće krovište zbog dotrajalosti.

2.3. Samostojeća solarna elektrana

Izvrstan izvor prihoda na neiskorištenom zemljištu. Pomoću prikladne podkonstrukcije postižemo optimalnu orijentaciju fotonaponskih modula i tako osiguravamo najbolji prinos solarne elektrane.

2.4. Otočni sustav solarne elektrane

Rješenje za energetsku opskrbu individualnih kuća i ostalih manjih objekata. Omogućava električnu opskrbu kuća za odmor, prikolica za kampiranje, planinskih koliba, vinogradarskih kućica i svih ostalih objekata koje nije moguće priključiti na javnu mrežu.

3. Ponuditelji solarnih elektrana

Kada tražite ponuditelje za solarni sustav provjerite jesu li profesionalno obučeni i imaju li sve odgovarajuće certifikate i osiguranja. Puno podataka naći ćete na internetu, za reference možete zamoliti i prijatelje i članove obitelji koji su se možda nedavno odlučili za ulaganje u solarnu elektranu.

Na web-portalu Mojmojster možete potražiti i usporediti ponuditelje solarnih elektrana, tamo možete provjeriti i ocjene njihovih prethodnih stranaka. Savjetujemo da prikupite najmanje tri ponude za ugradnju solarnog sustava, koje se moraju zasnivati na jednakim ulaznim podacima i mjerenjima, jer ćete ih samo na taj način moći međusobno usporediti.

Ponuditeljima možete postaviti sljedeća pitanja:

Poznaje li vaša tvrtka lokalne propise i postupke izdavanja dozvola i postupke priključivanja na električnu mrežu? Ishoditi građevinske dozvole i dozvole za priključivanje na mrežu često je kompliciran i dugotrajan postupak. Uvjerite se da vaš ponuditelj ima puno iskustva s takvim postupcima i da će se pobrinuti da vaša solarna elektrana brzo počne raditi.

Može li tvrtka osigurati reference drugih kupaca u vašem području? Razgovarajte s ostalim strankama iz vašeg područja ako želite saznati više o svim izazovima s kojima su se suočavali i kako je tvrtka pomogla u rješavanju tih problema.

Provjerite ima li tvrtka prikladnu licencu ili certifikat. Fotovoltaične sustave mora namjestiti licencirani monter. To obično znači da monter ili podizvođač ima licenciju lokalne tvrtke za distribuciju električne energije. 

Kakva je garancija za taj sustav? Tko osigurava djelovanje i održavanje sustava? Većina solarnih elektrana podržana je standardnom industrijskom garancijom (često 20 godina za solarne stanice i 10 godina za pretvarače). Dobra garancija je često znak da monter upotrebljava kvalitetnu opremu. Također je važno utvrditi čija je odgovornost za pravilno održavanje i moguće popravke sustava. Većina dogovora i ugovora o zakupu od izvođača (montera) zahtijeva i održavanje sustava.

Ima li tvrtka bilo kakva neriješena ili aktivna sudska rješenja ili založno pravo? Kao kod svakog projekta za koji trebamo izvođača, preporučuje se oprez u odabiru. 

U ponudi mora biti jasno naveden najveći proizvodni kapacitet sistema – mjeren vatima (W) ili kilovatima (kW). Zahtijevajte također ocjenu količine energije koju će sustav proizvoditi godišnje ili mjesečno (mjerenu u kilovatnim satima). Taj broj je najprikladniji za usporedbu s postojećim računima za struju.

Ponuda treba uključivati i ukupne troškove za pokretanje sustava solarne elektrane, uključujući strojnu opremu, instalaciju, priključivanje na mrežu, dozvole, porez na promet i garanciju. Troškovi / vat i procijenjeni troškovi / kWh najprikladniji su podaci za usporedbu cijena različitih ponuditelja, jer monteri mogu upotrebljavati različitu opremu ili nude sustave različitih veličina.

4. Solarne elektrane - različiti sustavi

Postoje tri glavne vrste solarnih sustava za dom:

4.1. Mrežni sustav solarnih elektrana

Mrežni sustavi su najčešći domaći sustav solarne elektrane. Sastavljeni su od krovnih solarnih kolektora koji proizvode jednosmjernu energiju i od pretvarača koji tu snagu pretvaraju u izmjeničnu snagu koju možete upotrebljavati u kući. Višak solarne energije koja nastane tijekom dana vraća se u mrežu. Noću ili u vrijeme kada je solarne proizvodnje malo vaš dom će napajati električna mreža. Ti sustavi osiguravaju rezervno napajanje u slučaju ispada električne mreže.

4.2. Hibridni sustavi solarnih elektrana

Hibridni sistemi slični su mrežnim sustavima, osim što uključuju bateriju za čuvanje viška energije koju proizvedu solarni kolektori. Noću odnosno kada solarni kolektori ne proizvode električnu energiju, možete upotrijebiti energiju koja je u bateriji, umjesto da crpite iz mreže. Ti sustavi su popularni u krajevima u kojima često nestaje električne energije.

4.3. Samostalni sustavi solarnih elektrana

Samostalna domaća solarna elektrana nije povezana s javnom električnom mrežom. U tom slučaju treba s energijom koju dobivaju solarni kolektori i baterije pokriti sve potrebe za električnom energijom. Ti su sustavi obično skuplji jer trebate više solarnih kolektora i spremnika energije da pokrijete cijelu potrošnju, jer se mreža ne može upotrebljavati u vrijeme niske solarne proizvodnje. Pri planiranju vanjske mreže solarnog sustava obično treba strogo kontrolirati i mjeriti potrošnju i imati nekakav rezervni generator.

5. Koraci do vaše solarne elektrane 

5.1. Istražite energetsku učinkovitost svog doma

Prije konačne odluke o ugradnji solarne elektrane vlasnik stana ili kuće treba dobro poznavati svoju potrošnju energije i uvjeriti se da s manjim, jeftinijim prilagođavanjima ne može postići bolju energetsku učinkovitost.

5.2. Procijenite svoj potencijal korištenja sunca

Procijenite potencijalnu solarnu energiju koju možete proizvesti na svojoj lokaciji. Budući da fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije upotrebljavaju kako izravnu tako difuznu Sunčevu svijetlost, u Hrvatskoj ima dovoljno solarnih izvora za domaće solarne električne sustave. Međutim, količina energije koju sustav stvara na određenom mjestu ovisi o tome koliko solarne energije dobiva i o veličini samog sustava. Dostupno je nekoliko kartografskih mjerenja i alata koji će vam pomoći da odredite potencijal solarne energije svog doma.

5.3. Procijenite buduću potrošnju struje

Ako želite pomoći izvođaču u pripremi izvješća u vezi s vrstom i veličinom vašeg fotonaponskog sustava, preporučuje se da pripremite nekoliko podataka:

Pregledajte račune za struju i utvrdite godišnju potrošnju električne energije. Vaša potrošnja bit će prikazana u kilovatsatima (kWh). Pregledajte svaki mjesec u godini; u nekim mjesecima ćete možda potrošiti više električne energije (npr. ljeti jer upotrebljavate klimatizacijski uređaj), a u drugim mjesecima manje. Uzmite u obzir i sve planirane promjene. Ako kupujete električno vozilo ili planirate dograđivanje doma, vaše potrebe po električnoj energiji će možda biti veće. Ako dodatno izolirate fasadu kuće, možda ćete trebati manje električne energije nego prije.

5.4. Subvencije za solarne elektrane

U Hrvatskoj se kontinuirano usvajaju i provode mjere poticaja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije s ciljem stvaranja niskougljeničnog društva. U tom smjeru aktivno djeluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisivanjem natječaja za sufinanciranje solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

5.5. Sudjelujte s ponuditeljem solarne elektrane

Ponuditelj elektrane će vam pomoći da ishodite sve dozvole za priključenje koje trebate. Također vam može besplatno pomoći oko subvencija fonda. Ponuditelj će vas savjetovati o tome kakav solarni sustav je za vas najprikladniji. Veličina vaše solarne elektrarne ovisit će o vašim potrebama za električnom energijom, ali i o sljedećim čimbenicima:

- lokaciji vašega objekta i raspoloživoj Sunčevoj svjetlosti

- veličini, usmjerenosti i nagibu krova na koji biste smjestili solarnu elektranu

- učinkovitosti sustava kod transformiranja Sunčeve svjetlosti u električnu energiju

- drugim izvorima električne energije, poput električne mreže, vjetroelektrane ili generatora struje.

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Montaža solarnih panela

Projekt izgradnje solarne elektrane, potrebni električari za montažu solarnih panela. 81432 € do 135720 €

........

Instalacija solarnih panela za toplu vodu

Potrebna instalacija solarne opreme i puštanje u rad za 6 članova kućanstva. 40716 € do 67860 €

........

Postavljanje solarne elektranje za grijanje vode i snabdevanje ele. energijom

Potrebno mi je 5kw struje za vikendicu. 33930 € do 56550 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 10 kw
Solarne elektrane, Draganići

9000 € do 15000 €

Cijena, Ugradnja solarne elektrane, 85 m2
Solarne elektrane, Hrašća

4500 € do 7500 €

Cijena, Ponuda za solarnu elektranu i dizalicu topline radi natječaja za energetsku obnovu kuća , 6-7 kw 110 m2
Solarne elektrane, Savska Ves

13500 € do 22500 €

Cijena, Postavljanje solarne elektrane kljuc u ruke, 5-5,5kw
Solarne elektrane, Koprivnica

7200 € do 12000 €

Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 7 kw
Solarne elektrane, Labin

4500 € do 7500 €

Cijena, Zamjena ekspanzione posude, cca 500 l
Solarne elektrane, Topusko

450 € do 750 €

Cijena, Izrada projektne dokumentacije za solarnu elektranu, 70 kW
Solarne elektrane, Zagreb

2700 € do 4500 €

Cijena, Postavljanje solarna elektrana , cca 15 kw
Solarne elektrane, Slavonski Brod

540 € do 900 €

Cijena, Postavljanje solarnih panela za obiteljsku kuću, cca 80 m2
Solarne elektrane, Osijek

9000 € do 15000 €

Cijena, Solarna elektrana, 2200 m2
Solarne elektrane, Zadar

13500 € do 22500 €

Cijena, Solarna elektrana, 5-7 kWp
Solarne elektrane, Miranje

13500 € do 22500 €

Cijena, Izgradnja On-Grid Mrežne Solarne Elektrane, 5 KW
Solarne elektrane, Krk

9000 € do 15000 €

Cijena, Solarna elektrana 5kw, 60 m2
Solarne elektrane, Novi Vinodolski

9000 € do 15000 €

Cijena, Solarna elektrana , 18-19 KWp
Solarne elektrane, Brezovica

10800 € do 18000 €

Cijena, Izgradnja solarne elektrane, paneli- 9 kom
Solarne elektrane, Zagreb

13500 € do 22500 €

Cijena, Ugradnja solarne elektrane, 6000
Solarne elektrane, Jastrebarsko

7200 € do 12000 €

Cijena, Solarna elektrana, 450 m2
Solarne elektrane, Zagreb-dio

18000 € do 30000 €

Cijena, Postavljanje solarne elektrana ključ u ruke, 180 m2
Solarne elektrane, Zagreb

7200 € do 12000 €

Cijena, Postavljanje solarne elektrane ključ u ruke, 8 kw
Solarne elektrane, Bužinija

5400 € do 9000 €

Cijena, Solarni elektrana, 500 m2
Solarne elektrane, Daruvar

5400 € do 9000 €

Cijena, Solarnu elektranu , Imamo pravo zatraziti max. snagu 3,68 KW.
Solarne elektrane, Privlaka

9000 € do 15000 €

Cijena, Solarna elektrana , cca 3.6
Solarne elektrane, Sesvetski Kraljevac

4500 € do 7500 €

Cijena, Solarna elektrana za obiteljsku kuću u izgradnji , 5 kw
Solarne elektrane, Loborika

9000 € do 15000 €

Cijena, Solarna elektrana, 290 m2
Solarne elektrane, Prugovac

9000 € do 15000 €

Cijena, Dobava i montaža solarne elektrane, 130 m2
Solarne elektrane, Bosanci

4500 € do 7500 €

Cijena, Postavljanje solarnih panela/sustava, 2-3 kW
Solarne elektrane, Bale

4500 € do 7500 €

Cijena, Postaviti solarnu centralu, 6 kw
Solarne elektrane, Rakov Potok

5400 € do 9000 €

Cijena, Izgradnja solarne elektrane, 10 kw
Solarne elektrane, Stara Novalja

10800 € do 18000 €

Cijena, Izrada solarne elektrane, 6 kw
Solarne elektrane, Konjščina

13500 € do 22500 €

Cijena, Postavljanje solarne elektrane sa priključkom na mrežu, 5 kw
Solarne elektrane, Maruševec

5400 € do 9000 €

Cijena, Nabavka i ugradnja solarne elektrane, 6-8kW
Solarne elektrane, Lovran

5400 € do 9000 €

Cijena, Postavljanje solarnog sustava, 3-3,5 kw
Solarne elektrane, Županja

5400 € do 9000 €

Cijena, Instalacija fotonaponske elektrane, 110 kW
Solarne elektrane, Gradište

9000 € do 15000 €

Cijena, Solarna elektrana, 11 kW
Solarne elektrane, Velika Gorica

9000 € do 15000 €

Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 4,5kw izlaz 3,6 kw
Solarne elektrane, Sikirevci

4500 € do 7500 €

Cijena, Postavljanje solarnih panela, 10 kw
Solarne elektrane, Tinjan

4500 € do 7500 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Solarne elektrane cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

213+ poduzeća za Solarne elektrane
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Solarne elektrane?