Za područje

  Solarne elektrane, solarni paneli cijena

  Kupnja solarne elektrane dugoročna je investicija koja se trenutno predviđa za otplatu za otprilike 15 godina, jer ćete znatno smanjiti račun za struju. Solarni paneli sve su jeftiniji a najbolji prinosi do sada postignuti su malo skupljim jednostrukim kristalnim silicijskim ćelijama, s prinosima između 15 i 17,5%. Polikristalne solarne ćelije, međutim, jeftinije su i imaju učinkovitost između 13 i 15%. Također, možemo koristiti posebne module za praćenje koji su izgrađeni kako bi slijedili sunce. Ovaj je sustav skup, ali omogućuje maksimalno korištenje sunca. Cijene fotonaponskih sustava mogu biti vrlo različite ovisno o broju modula, vrsti solarnih ćelija i dodatnim elementima koji su ugrađeni u sustav. Obično se standardni sustav za obiteljsku zgradu kreće od 4.000-4.800 EUR, tj. oko 120-200 EUR/m2.

  Kome povjeriti postavljanje solarne elektrane? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

  Zatražite ponudu:
  Pošalji upit

  Cijena za solarne panele


  Solarni paneli. Cijena fotonaponskog modula. Cijena za dobavu fotovoltaičnih ćelija u panelu, 250W, bez montaže.

  119.36 €/m2

  VRLO NISKA CIJENA
  159.15 €/m2

  SREDNJA CIJENA
  175.07 €/m2

  NAJVIŠA CIJENA
  Želim ponudu izvođača

  Druge cijene za Solarne elektrane

  vaša količina

  jedinica

  Okvirna cijena

  vaša cijena

  Solarna elektrana

  Cijena za solarnu elektranu jačine 8kW, 18 panela. Cijena uključuje sve potrebne radove, dobavu i montažu.


  kom

  €/kom

  Solarni paneli za vikendice

  Cijena solarnog panela jačine 40W s regulatorom i akumulatorom 40Ah iznosi.


  kom

  €/kom

  Okvirna cijena
  Pošalji upit >

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Fotonaponski sustavi ili solarne elektrane - sve što trebate znati

  1. Fotonaponski sustavi ili solarne elektrane - sve što trebate znati

  Samoopskrba je aktualna tema. Život u okolišu gdje svoj boravak možemo organizirati upotrebom prirodnih resursa, prije svega energije iz obnovljivih izvora, sve je važnija tema. Niskoenergetske pasivne gradnje, solarne elektrane i podno grijanje iz spremnika tople vode iz toplinske crpke, sanitarna voda iz kolektora kišnice su elementi koji se sve više upotrebljavaju prilikom gradnje stambenih objekata.

  solarna-elektrana.jpg
  Solarna energija je besplatna, neograničena i čista, stoga su solarne elektrane također kod nas sve češća pojava.

   

  1.1. Prednosti solarne elektrane

  Solarna energija je besplatna, neograničena i čista. 

  Prelaskom na čistu energiju smanjujemo emisije ugljičnog dioksida. 

  Vijek solarne elektrane je 30 godina.

  Ugradnja sustava je jednostavna.

  Solarna elektrana iskorištava izravnu i difuznu Sunčevu svjetlost.

  Električnu energiju koju ne potrošimo možemo prodati.

  Solarnu elektranu jednostavno je održavati.

  1.2. Rad solarne elektrane

  Solarne elektrane sastoje se od dva dijela. Prvi dio su solarni fotonaponski moduli, koji pretvaraju elektromagnetske valove Sunca u električnu struju i napon. Drugi dio su elementi koji služe za iskorištavanje proizvedene električne energije za pojedinačnu svrhu. Solarna ćelija izravno pretvara solarnu energiju u struju. Sunčeva svjetlost naime uzrokuje kretanje elektrona u Sunčevoj ćeliji, a tako nastaje jednosmjerna električna struja. Izmjenjivač je pretvara u dvosmjernu električnu struju i šalje je u mrežu. Sunčeve ćelije su najčešće od silicija, kojeg u zemljinoj kori ima u velikim količinama. Monokristalne stanice silicija postižu najveću učinkovitost.

  2. Gdje možemo postaviti solarne elektrane?

  2.1. Solarna elektrana na krovu

  Solarna elektrana na krovu prikladna je za objekte s klasičnim krovnim pokrivačem i nagibom krova od 0 do 60 stupnjeva. Važno je da je krovni pokrivač u zadovoljavajućem stanju, da izdrži najmanje 30 godina, koliko traje solarna elektrana. Dobro je da je krov okrenut prema jugu, prikladni smjerovi su i zapad i istok. Površina krova treba biti dovoljno velika, ovisno o potrebama za strujom.

  2.2. Integrirana solarna elektrana na krovu

  To je posebna vrsta solarne elektrarne, gdje su fotonaponski moduli istodobno primarno krovište. Odlikuje ju estetika i najprikladnije je rješenje za novogradnju te u slučaju kada treba zamijeniti postojeće krovište zbog dotrajalosti.

  2.3. Samostojeća solarna elektrana

  Izvrstan izvor prihoda na neiskorištenom zemljištu. Pomoću prikladne podkonstrukcije postižemo optimalnu orijentaciju fotonaponskih modula i tako osiguravamo najbolji prinos solarne elektrane.

  2.4. Otočni sustav solarne elektrane

  Rješenje za energetsku opskrbu individualnih kuća i ostalih manjih objekata. Omogućava električnu opskrbu kuća za odmor, prikolica za kampiranje, planinskih koliba, vinogradarskih kućica i svih ostalih objekata koje nije moguće priključiti na javnu mrežu.

  3. Ponuditelji solarnih elektrana

  Kada tražite ponuditelje za solarni sustav provjerite jesu li profesionalno obučeni i imaju li sve odgovarajuće certifikate i osiguranja. Puno podataka naći ćete na internetu, za reference možete zamoliti i prijatelje i članove obitelji koji su se možda nedavno odlučili za ulaganje u solarnu elektranu.

  Na web-portalu Mojmojster možete potražiti i usporediti ponuditelje solarnih elektrana, tamo možete provjeriti i ocjene njihovih prethodnih stranaka. Savjetujemo da prikupite najmanje tri ponude za ugradnju solarnog sustava, koje se moraju zasnivati na jednakim ulaznim podacima i mjerenjima, jer ćete ih samo na taj način moći međusobno usporediti.

  Ponuditeljima možete postaviti sljedeća pitanja:

  Poznaje li vaša tvrtka lokalne propise i postupke izdavanja dozvola i postupke priključivanja na električnu mrežu? Ishoditi građevinske dozvole i dozvole za priključivanje na mrežu često je kompliciran i dugotrajan postupak. Uvjerite se da vaš ponuditelj ima puno iskustva s takvim postupcima i da će se pobrinuti da vaša solarna elektrana brzo počne raditi.

  Može li tvrtka osigurati reference drugih kupaca u vašem području? Razgovarajte s ostalim strankama iz vašeg područja ako želite saznati više o svim izazovima s kojima su se suočavali i kako je tvrtka pomogla u rješavanju tih problema.

  Provjerite ima li tvrtka prikladnu licencu ili certifikat. Fotovoltaične sustave mora namjestiti licencirani monter. To obično znači da monter ili podizvođač ima licenciju lokalne tvrtke za distribuciju električne energije. 

  Kakva je garancija za taj sustav? Tko osigurava djelovanje i održavanje sustava? Većina solarnih elektrana podržana je standardnom industrijskom garancijom (često 20 godina za solarne stanice i 10 godina za pretvarače). Dobra garancija je često znak da monter upotrebljava kvalitetnu opremu. Također je važno utvrditi čija je odgovornost za pravilno održavanje i moguće popravke sustava. Većina dogovora i ugovora o zakupu od izvođača (montera) zahtijeva i održavanje sustava.

  Ima li tvrtka bilo kakva neriješena ili aktivna sudska rješenja ili založno pravo? Kao kod svakog projekta za koji trebamo izvođača, preporučuje se oprez u odabiru. 

  U ponudi mora biti jasno naveden najveći proizvodni kapacitet sistema – mjeren vatima (W) ili kilovatima (kW). Zahtijevajte također ocjenu količine energije koju će sustav proizvoditi godišnje ili mjesečno (mjerenu u kilovatnim satima). Taj broj je najprikladniji za usporedbu s postojećim računima za struju.

  Ponuda treba uključivati i ukupne troškove za pokretanje sustava solarne elektrane, uključujući strojnu opremu, instalaciju, priključivanje na mrežu, dozvole, porez na promet i garanciju. Troškovi / vat i procijenjeni troškovi / kWh najprikladniji su podaci za usporedbu cijena različitih ponuditelja, jer monteri mogu upotrebljavati različitu opremu ili nude sustave različitih veličina.

  4. Solarne elektrane - različiti sustavi

  Postoje tri glavne vrste solarnih sustava za dom:

  4.1. Mrežni sustav solarnih elektrana

  Mrežni sustavi su najčešći domaći sustav solarne elektrane. Sastavljeni su od krovnih solarnih kolektora koji proizvode jednosmjernu energiju i od pretvarača koji tu snagu pretvaraju u izmjeničnu snagu koju možete upotrebljavati u kući. Višak solarne energije koja nastane tijekom dana vraća se u mrežu. Noću ili u vrijeme kada je solarne proizvodnje malo vaš dom će napajati električna mreža. Ti sustavi osiguravaju rezervno napajanje u slučaju ispada električne mreže.

  4.2. Hibridni sustavi solarnih elektrana

  Hibridni sistemi slični su mrežnim sustavima, osim što uključuju bateriju za čuvanje viška energije koju proizvedu solarni kolektori. Noću odnosno kada solarni kolektori ne proizvode električnu energiju, možete upotrijebiti energiju koja je u bateriji, umjesto da crpite iz mreže. Ti sustavi su popularni u krajevima u kojima često nestaje električne energije.

  4.3. Samostalni sustavi solarnih elektrana

  Samostalna domaća solarna elektrana nije povezana s javnom električnom mrežom. U tom slučaju treba s energijom koju dobivaju solarni kolektori i baterije pokriti sve potrebe za električnom energijom. Ti su sustavi obično skuplji jer trebate više solarnih kolektora i spremnika energije da pokrijete cijelu potrošnju, jer se mreža ne može upotrebljavati u vrijeme niske solarne proizvodnje. Pri planiranju vanjske mreže solarnog sustava obično treba strogo kontrolirati i mjeriti potrošnju i imati nekakav rezervni generator.

  5. Koraci do vaše solarne elektrane 

  5.1. Istražite energetsku učinkovitost svog doma

  Prije konačne odluke o ugradnji solarne elektrane vlasnik stana ili kuće treba dobro poznavati svoju potrošnju energije i uvjeriti se da s manjim, jeftinijim prilagođavanjima ne može postići bolju energetsku učinkovitost.

  5.2. Procijenite svoj potencijal korištenja sunca

  Procijenite potencijalnu solarnu energiju koju možete proizvesti na svojoj lokaciji. Budući da fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije upotrebljavaju kako izravnu tako difuznu Sunčevu svijetlost, u Hrvatskoj ima dovoljno solarnih izvora za domaće solarne električne sustave. Međutim, količina energije koju sustav stvara na određenom mjestu ovisi o tome koliko solarne energije dobiva i o veličini samog sustava. Dostupno je nekoliko kartografskih mjerenja i alata koji će vam pomoći da odredite potencijal solarne energije svog doma.

  5.3. Procijenite buduću potrošnju struje

  Ako želite pomoći izvođaču u pripremi izvješća u vezi s vrstom i veličinom vašeg fotonaponskog sustava, preporučuje se da pripremite nekoliko podataka:

  Pregledajte račune za struju i utvrdite godišnju potrošnju električne energije. Vaša potrošnja bit će prikazana u kilovatsatima (kWh). Pregledajte svaki mjesec u godini; u nekim mjesecima ćete možda potrošiti više električne energije (npr. ljeti jer upotrebljavate klimatizacijski uređaj), a u drugim mjesecima manje. Uzmite u obzir i sve planirane promjene. Ako kupujete električno vozilo ili planirate dograđivanje doma, vaše potrebe po električnoj energiji će možda biti veće. Ako dodatno izolirate fasadu kuće, možda ćete trebati manje električne energije nego prije.

  5.4. Subvencije za solarne elektrane

  U Hrvatskoj se kontinuirano usvajaju i provode mjere poticaja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije s ciljem stvaranja niskougljeničnog društva. U tom smjeru aktivno djeluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisivanjem natječaja za sufinanciranje solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

  5.5. Sudjelujte s ponuditeljem solarne elektrane

  Ponuditelj elektrane će vam pomoći da ishodite sve dozvole za priključenje koje trebate. Također vam može besplatno pomoći oko subvencija fonda. Ponuditelj će vas savjetovati o tome kakav solarni sustav je za vas najprikladniji. Veličina vaše solarne elektrarne ovisit će o vašim potrebama za električnom energijom, ali i o sljedećim čimbenicima:

  - lokaciji vašega objekta i raspoloživoj Sunčevoj svjetlosti

  - veličini, usmjerenosti i nagibu krova na koji biste smjestili solarnu elektranu

  - učinkovitosti sustava kod transformiranja Sunčeve svjetlosti u električnu energiju

  - drugim izvorima električne energije, poput električne mreže, vjetroelektrane ili generatora struje.

  emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš dom  Želim ponudu izvođača
  Zadnji projekti

  Postavljanje solarne elektrane

  Solarna elektrana na krovu kuće koji je pokriven crijepom ,daskama lepenkom. Dupli tavan iznad tavanskog stana. 81432 € do 135720 €

  ........

  Obnova solarnog sustava

  Potrebna ugradnja solarnog sustava i demontaža starog sustava.
  Kuća sa stanom u prizemlju i 4 apartmana za po 4 osobe, koje se ljeti iznajmljuju.
  Dosadašnji kapacitet: 500l. za sada dovoljno za maksimalno popunjenost od cca 20 osoba ljeti.
  Prethodni sustav: Horvatic, star cca 20 godina, bojler 500l sa 5 kolektora. 2 stara kolektora zamijenjena su s 2 nova u 2019. (nepoznata marka, možda još uvijek upotrebljiva).
  Daljnji zahtjevi:
  - Dogrijanje na struju.
  - Dogrijavanje malog protoka vode izvan sezone (2-4 osobe), eventualno preko dodatnog bojlera.
  Molimo raščlanite ponudu prema troškovima materijala i montaže. 33930 € do 56550 €

  ........

  Postavljanje solarne elektrane

  Potrebna kucna solarna elektrana. Prosjecna mjesecna potrosnja 600-700kWh. Proveden bužir od krova do mjesta gdje se nalazi ormar od HEP-a tako da nema štemanja. Krov je na dvije vode, okrenut istok-zapad. Krov je od drvenih greda (rogova), kantinela i crijepa nexe oktavijan. Nije podaskan nit nema izolacije sto olaksava radove. Molim ponudu elektrane za potrosnju 600-700kWh kljuc u ruke 101790 € do 169650 €

  ........

  Želim ponudu izvođača

  Cijena, Fotonaponska elektrana, 6-8 kw Fotonaponska elektrana
  Solarne elektrane, Peteranec

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarnog sistema za malu vikendicu, 25 m2
  Solarne elektrane, Novi Marof

  4500 € do 7500 €

  Cijena, Solarna elektrana, 5-6 kw kuće je cca 160m2.
  Solarne elektrane, Stubička Slatina

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 100 m2
  Solarne elektrane, Đakovo

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Ponudu za izgradnju solarne elektrane radi prijave na natječaj, 2195,65 je godišnja potrošnja u 2023
  Solarne elektrane, Koprivnica

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Izgrada projekta i implementacija solarne elektrane na stambenu kuću, 5kW
  Solarne elektrane, Donji Stupnik

  13500 € do 22500 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 4 000 w
  Solarne elektrane, Plitvička Jezera

  13500 € do 22500 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 12 kw
  Solarne elektrane, Čakovec

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Nabava komponenata i ugradnju solarne elektrane, Potrebno je proširenje za 2,35 kW
  Solarne elektrane, Zagreb

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 7kw
  Solarne elektrane, Zagreb

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Ponuda za postavljanje solarne elektrane radi prijave na natječaj, 5-6 kw
  Solarne elektrane, Zagreb

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane na kosom krovu, 12 kw
  Solarne elektrane, Selce

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarnog sustava na obiteljskoj kući, 3,5-4 kW
  Solarne elektrane, Kutina

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Dobava i montaža solarne elektrane, 4,5 kw
  Solarne elektrane, Veli Rat

  9000 € do 15000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane na pomoćnu zgradu, 5 kw
  Solarne elektrane, Požega

  18000 € do 30000 €

  Cijena, Solana elektrana, 5 kw
  Solarne elektrane, Kutjevo

  11700 € do 19500 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 6 kw
  Solarne elektrane, Karlovec Ludbreški

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elekrane na kuću, 3,8 KW
  Solarne elektrane, Vrsi

  9000 € do 15000 €

  Cijena, Izrada solarne elektrane snage 8 do 10 kW.,
  Solarne elektrane, Slavonski Kobaš

  9000 € do 15000 €

  Cijena, Ugradnja solane elektrane, 10 kw... 200 m2
  Solarne elektrane, Kopčevec

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 13,5 kW trofaznu
  Solarne elektrane, Zagreb

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Solarna elektrana, 3.68 kw
  Solarne elektrane, Mičetinac

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Fotonaponska elektrana po projektu, 15 kW
  Solarne elektrane, Ninski Stanovi

  13500 € do 22500 €

  Cijena, Spojiti tri solarne ploče sa baterijama i kablovima, 1.00 do 1.5 kw 30 kvadrara
  Solarne elektrane, Sveti Ivan Zelina

  270 € do 450 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, krovište kuće cca 10 x 12 m
  Solarne elektrane, Punat

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektranwe, 10000 w
  Solarne elektrane, Donja Reka

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 2,5-3 kw
  Solarne elektrane, Zagreb

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Solarna elektrana, 5 kw
  Solarne elektrane, Biograd na moru

  9000 € do 15000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 80 m2
  Solarne elektrane, Ludbreg

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 60 m2
  Solarne elektrane, Nin

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarnih ploča na krovu obiteljske kuće, kuća 10 x 20 m
  Solarne elektrane, Kraljevec Radobojski

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, cca 700 m2
  Solarne elektrane, Novi Vinodolski

  18000 € do 30000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 10 kw
  Solarne elektrane, Brela

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, 9 panela 5 kw
  Solarne elektrane, Suha Katalena

  10800 € do 18000 €

  Cijena, Ponuda za prijavu na natječaj za postavljanje solarne elektrane, cca 120 m2
  Solarne elektrane, Slavonski Brod

  9000 € do 15000 €

  Cijena, Postavljanje solarne elektrane, cca 50 m2
  Solarne elektrane, Zadar

  9000 € do 15000 €  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Solarne elektrane cjenik

  Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

  275+ poduzeća za Solarne elektrane
  Besplatna usluga
  Bez provizija
  Zatraži ponudu