Solarne elektrane, solarni paneli cijena

Kupnja solarne elektrane dugoročna je investicija koja se trenutno predviđa za otplatu za otprilike 15 godina, jer ćete znatno smanjiti račun za struju. Solarni paneli sve su jeftiniji a najbolji prinosi do sada postignuti su malo skupljim jednostrukim kristalnim silicijskim ćelijama, s prinosima između 15 i 17,5%. Polikristalne solarne ćelije, međutim, jeftinije su i imaju učinkovitost između 13 i 15%. Također, možemo koristiti posebne module za praćenje koji su izgrađeni kako bi slijedili sunce. Ovaj je sustav skup, ali omogućuje maksimalno korištenje sunca. Cijene fotonaponskih sustava mogu biti vrlo različite ovisno o broju modula, vrsti solarnih ćelija i dodatnim elementima koji su ugrađeni u sustav. Obično se standardni sustav za obiteljsku zgradu kreće od 30,000-36,000 kn, tj. Oko 900-1500 kn/m2.

Kome povjeriti postavljanje solarne elektrane? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
POŠALJI UPIT

CIJENA ZA SOLARNE PANELE


Solarni paneli. Cijena fotonaponskog modula. Cijena za dobavu fotovoltaičnih ćelija u panelu, 250W, bez montaže.

900.00 KN/m2

VRLO NISKA CIJENA
KN/m2

SREDNJA CIJENA
1320.00 KN/m2

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Solarne elektrane, solarni paneli cijena

DRUGE CIJENE ZA SOLARNE ELEKTRANE

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

Solarna elektrana

Cijena za solarnu elektranu jačine 8kW, 18 panela. Cijena uključuje sve potrebne radove, dobavu i montažu.


KN

KN/kom

kom
upit

Solarni paneli za vikendice

Cijena solarnog panela jačine 40W s regulatorom i akumulatorom 40Ah iznosi.


KN

KN/kom

kom
upit
UKUPNO:
POŠALJI UPIT >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Fotonaponski sustavi ili solarne elektrane - sve što trebate znati

1. Fotonaponski sustavi ili solarne elektrane - sve što trebate znati

Samoopskrba je aktualna tema. Život u okolišu gdje svoj boravak možemo organizirati upotrebom prirodnih resursa, prije svega energije iz obnovljivih izvora, sve je važnija tema. Niskoenergetske pasivne gradnje, solarne elektrane i podno grijanje iz spremnika tople vode iz toplinske crpke, sanitarna voda iz kolektora kišnice su elementi koji se sve više upotrebljavaju prilikom gradnje stambenih objekata.

solarna-elektrana.jpg
Solarna energija je besplatna, neograničena i čista, stoga su solarne elektrane također kod nas sve češća pojava.

 

1.1. Prednosti solarne elektrane

Solarna energija je besplatna, neograničena i čista. 

Prelaskom na čistu energiju smanjujemo emisije ugljičnog dioksida. 

Vijek solarne elektrane je 30 godina.

Ugradnja sustava je jednostavna.

Solarna elektrana iskorištava izravnu i difuznu Sunčevu svjetlost.

Električnu energiju koju ne potrošimo možemo prodati.

Solarnu elektranu jednostavno je održavati.

1.2. Rad solarne elektrane

Solarne elektrane sastoje se od dva dijela. Prvi dio su solarni fotonaponski moduli, koji pretvaraju elektromagnetske valove Sunca u električnu struju i napon. Drugi dio su elementi koji služe za iskorištavanje proizvedene električne energije za pojedinačnu svrhu. Solarna ćelija izravno pretvara solarnu energiju u struju. Sunčeva svjetlost naime uzrokuje kretanje elektrona u Sunčevoj ćeliji, a tako nastaje jednosmjerna električna struja. Izmjenjivač je pretvara u dvosmjernu električnu struju i šalje je u mrežu. Sunčeve ćelije su najčešće od silicija, kojeg u zemljinoj kori ima u velikim količinama. Monokristalne stanice silicija postižu najveću učinkovitost.

2. Gdje možemo postaviti solarne elektrane?

2.1. Solarna elektrana na krovu

Solarna elektrana na krovu prikladna je za objekte s klasičnim krovnim pokrivačem i nagibom krova od 0 do 60 stupnjeva. Važno je da je krovni pokrivač u zadovoljavajućem stanju, da izdrži najmanje 30 godina, koliko traje solarna elektrana. Dobro je da je krov okrenut prema jugu, prikladni smjerovi su i zapad i istok. Površina krova treba biti dovoljno velika, ovisno o potrebama za strujom.

2.2. Integrirana solarna elektrana na krovu

To je posebna vrsta solarne elektrarne, gdje su fotonaponski moduli istodobno primarno krovište. Odlikuje ju estetika i najprikladnije je rješenje za novogradnju te u slučaju kada treba zamijeniti postojeće krovište zbog dotrajalosti.

2.3. Samostojeća solarna elektrana

Izvrstan izvor prihoda na neiskorištenom zemljištu. Pomoću prikladne podkonstrukcije postižemo optimalnu orijentaciju fotonaponskih modula i tako osiguravamo najbolji prinos solarne elektrane.

2.4. Otočni sustav solarne elektrane

Rješenje za energetsku opskrbu individualnih kuća i ostalih manjih objekata. Omogućava električnu opskrbu kuća za odmor, prikolica za kampiranje, planinskih koliba, vinogradarskih kućica i svih ostalih objekata koje nije moguće priključiti na javnu mrežu.

3. Ponuditelji solarnih elektrana

Kada tražite ponuditelje za solarni sustav provjerite jesu li profesionalno obučeni i imaju li sve odgovarajuće certifikate i osiguranja. Puno podataka naći ćete na internetu, za reference možete zamoliti i prijatelje i članove obitelji koji su se možda nedavno odlučili za ulaganje u solarnu elektranu.

Na web-portalu Mojmojster možete potražiti i usporediti ponuditelje solarnih elektrana, tamo možete provjeriti i ocjene njihovih prethodnih stranaka. Savjetujemo da prikupite najmanje tri ponude za ugradnju solarnog sustava, koje se moraju zasnivati na jednakim ulaznim podacima i mjerenjima, jer ćete ih samo na taj način moći međusobno usporediti.

Ponuditeljima možete postaviti sljedeća pitanja:

Poznaje li vaša tvrtka lokalne propise i postupke izdavanja dozvola i postupke priključivanja na električnu mrežu? Ishoditi građevinske dozvole i dozvole za priključivanje na mrežu često je kompliciran i dugotrajan postupak. Uvjerite se da vaš ponuditelj ima puno iskustva s takvim postupcima i da će se pobrinuti da vaša solarna elektrana brzo počne raditi.

Može li tvrtka osigurati reference drugih kupaca u vašem području? Razgovarajte s ostalim strankama iz vašeg područja ako želite saznati više o svim izazovima s kojima su se suočavali i kako je tvrtka pomogla u rješavanju tih problema.

Provjerite ima li tvrtka prikladnu licencu ili certifikat. Fotovoltaične sustave mora namjestiti licencirani monter. To obično znači da monter ili podizvođač ima licenciju lokalne tvrtke za distribuciju električne energije. 

Kakva je garancija za taj sustav? Tko osigurava djelovanje i održavanje sustava? Većina solarnih elektrana podržana je standardnom industrijskom garancijom (često 20 godina za solarne stanice i 10 godina za pretvarače). Dobra garancija je često znak da monter upotrebljava kvalitetnu opremu. Također je važno utvrditi čija je odgovornost za pravilno održavanje i moguće popravke sustava. Većina dogovora i ugovora o zakupu od izvođača (montera) zahtijeva i održavanje sustava.

Ima li tvrtka bilo kakva neriješena ili aktivna sudska rješenja ili založno pravo? Kao kod svakog projekta za koji trebamo izvođača, preporučuje se oprez u odabiru. 

U ponudi mora biti jasno naveden najveći proizvodni kapacitet sistema – mjeren vatima (W) ili kilovatima (kW). Zahtijevajte također ocjenu količine energije koju će sustav proizvoditi godišnje ili mjesečno (mjerenu u kilovatnim satima). Taj broj je najprikladniji za usporedbu s postojećim računima za struju.

Ponuda treba uključivati i ukupne troškove za pokretanje sustava solarne elektrane, uključujući strojnu opremu, instalaciju, priključivanje na mrežu, dozvole, porez na promet i garanciju. Troškovi / vat i procijenjeni troškovi / kWh najprikladniji su podaci za usporedbu cijena različitih ponuditelja, jer monteri mogu upotrebljavati različitu opremu ili nude sustave različitih veličina.

4. Solarne elektrane - različiti sustavi

Postoje tri glavne vrste solarnih sustava za dom:

4.1. Mrežni sustav solarnih elektrana

Mrežni sustavi su najčešći domaći sustav solarne elektrane. Sastavljeni su od krovnih solarnih kolektora koji proizvode jednosmjernu energiju i od pretvarača koji tu snagu pretvaraju u izmjeničnu snagu koju možete upotrebljavati u kući. Višak solarne energije koja nastane tijekom dana vraća se u mrežu. Noću ili u vrijeme kada je solarne proizvodnje malo vaš dom će napajati električna mreža. Ti sustavi osiguravaju rezervno napajanje u slučaju ispada električne mreže.

4.2. Hibridni sustavi solarnih elektrana

Hibridni sistemi slični su mrežnim sustavima, osim što uključuju bateriju za čuvanje viška energije koju proizvedu solarni kolektori. Noću odnosno kada solarni kolektori ne proizvode električnu energiju, možete upotrijebiti energiju koja je u bateriji, umjesto da crpite iz mreže. Ti sustavi su popularni u krajevima u kojima često nestaje električne energije.

4.3. Samostalni sustavi solarnih elektrana

Samostalna domaća solarna elektrana nije povezana s javnom električnom mrežom. U tom slučaju treba s energijom koju dobivaju solarni kolektori i baterije pokriti sve potrebe za električnom energijom. Ti su sustavi obično skuplji jer trebate više solarnih kolektora i spremnika energije da pokrijete cijelu potrošnju, jer se mreža ne može upotrebljavati u vrijeme niske solarne proizvodnje. Pri planiranju vanjske mreže solarnog sustava obično treba strogo kontrolirati i mjeriti potrošnju i imati nekakav rezervni generator.

5. Koraci do vaše solarne elektrane 

5.1. Istražite energetsku učinkovitost svog doma

Prije konačne odluke o ugradnji solarne elektrane vlasnik stana ili kuće treba dobro poznavati svoju potrošnju energije i uvjeriti se da s manjim, jeftinijim prilagođavanjima ne može postići bolju energetsku učinkovitost.

5.2. Procijenite svoj potencijal korištenja sunca

Procijenite potencijalnu solarnu energiju koju možete proizvesti na svojoj lokaciji. Budući da fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije upotrebljavaju kako izravnu tako difuznu Sunčevu svijetlost, u Hrvatskoj ima dovoljno solarnih izvora za domaće solarne električne sustave. Međutim, količina energije koju sustav stvara na određenom mjestu ovisi o tome koliko solarne energije dobiva i o veličini samog sustava. Dostupno je nekoliko kartografskih mjerenja i alata koji će vam pomoći da odredite potencijal solarne energije svog doma.

5.3. Procijenite buduću potrošnju struje

Ako želite pomoći izvođaču u pripremi izvješća u vezi s vrstom i veličinom vašeg fotonaponskog sustava, preporučuje se da pripremite nekoliko podataka:

Pregledajte račune za struju i utvrdite godišnju potrošnju električne energije. Vaša potrošnja bit će prikazana u kilovatsatima (kWh). Pregledajte svaki mjesec u godini; u nekim mjesecima ćete možda potrošiti više električne energije (npr. ljeti jer upotrebljavate klimatizacijski uređaj), a u drugim mjesecima manje. Uzmite u obzir i sve planirane promjene. Ako kupujete električno vozilo ili planirate dograđivanje doma, vaše potrebe po električnoj energiji će možda biti veće. Ako dodatno izolirate fasadu kuće, možda ćete trebati manje električne energije nego prije.

5.4. Subvencije za solarne elektrane

U Hrvatskoj se kontinuirano usvajaju i provode mjere poticaja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije s ciljem stvaranja niskougljeničnog društva. U tom smjeru aktivno djeluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisivanjem natječaja za sufinanciranje solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

5.5. Sudjelujte s ponuditeljem solarne elektrane

Ponuditelj elektrane će vam pomoći da ishodite sve dozvole za priključenje koje trebate. Također vam može besplatno pomoći oko subvencija fonda. Ponuditelj će vas savjetovati o tome kakav solarni sustav je za vas najprikladniji. Veličina vaše solarne elektrarne ovisit će o vašim potrebama za električnom energijom, ali i o sljedećim čimbenicima:

- lokaciji vašega objekta i raspoloživoj Sunčevoj svjetlosti

- veličini, usmjerenosti i nagibu krova na koji biste smjestili solarnu elektranu

- učinkovitosti sustava kod transformiranja Sunčeve svjetlosti u električnu energiju

- drugim izvorima električne energije, poput električne mreže, vjetroelektrane ili generatora struje.

EMAJSTOR.HR POMAŽE PRI OCJENI INVESTICIJE I IZBORU IZVOĐAČA ZA VAŠ DOMPONUDA, SOLARNA ELEKTRANA

Potrebna je dobava i ugradnja cijelog solarnog sustava - solarnu elektranu


13 kWh


kuća sa 5 apartmana, želim energetsku neovisnost u svim energentima, 69300 KN do 115500 KN


........

MONTAŽA SOLARNIH KOLEKTORA NA KOSI KROV

Montaža 2 solarna kolektora za grijanje tople vode na kosi krov. 12600 KN do 21000 KN


........

SOLARNA ELEKTRANA

Potrebno je na obiteljsku kuću postaviti
FN elektranu.
Površina ravnog krova je cca 170m2. 37800 KN do 63000 KN


........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

CIJENA, UGRADNJA SOLARNIH PANELA, 300 M2
Solarne elektrane, Dugo Selo

40500 KN do 67500 KN

CIJENA, POSTAVLJENA SOLARNE ELEKTRANE NA TRAVNJAK, 10-15KW
Solarne elektrane, Pag

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, SOLARNI SUSTAV, 10 KW
Solarne elektrane, Starigrad

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, UGRADNJA SOLARNIH PANELA, CCA 100 M2
Solarne elektrane, Čižići

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, DOBAVA I UGRADNJA KUĆNE SOLARNE ELEKTRANE NA KROVU, CCA DO 120 M2
Solarne elektrane, Velika Gorica

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, SOLARNA ELEKTRANA , 10KW
Solarne elektrane, Kutina

74250 KN do 123750 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNIH PANELA, 2 X 100 M2
Solarne elektrane, Rijeka

40500 KN do 67500 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNIH PANELA, 130 M2
Solarne elektrane, Kutina

40500 KN do 67500 KN

CIJENA, UGRADNJA SOLARNIH PANELA , CCA 60 M2
Solarne elektrane, Karlovac

33750 KN do 56250 KN

CIJENA, UGRADNJA SOLARNIH PANELA, CCA 12 M
Solarne elektrane, Pomer

33750 KN do 56250 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNE ELEKTRANE, CCA 60 M2
Solarne elektrane, Dubrovnik

40500 KN do 67500 KN

CIJENA, MONTAŽA SOLARNIH PANELA, 6.5 KW
Solarne elektrane, Beli Manastir

20250 KN do 33750 KN

CIJENA, INSTALACIJA SOLARNOG GRIJANJA U KUĆI, CCA 60 M2
Solarne elektrane, Zagreb

47250 KN do 78750 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNE ELEKTRANE NA KROV KUĆE, 100 M2
Solarne elektrane, Popovača

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, SOLARNE PANELE ZA GRIJANJE U KUĆI., TREBAMO ZA 10 KILOVATA POVRŠINE 150 M2
Solarne elektrane, Višnjan

54000 KN do 90000 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNU ELEKTRANU NA KROVU OBITELJSKE KUĆE, 40M2
Solarne elektrane, Medulin

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, MONTAŽA SOLARNOG SUSTAVA, 5.5 KW
Solarne elektrane, Ogulinac

33750 KN do 56250 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNE ELEKTRANE NA KROV OBITELJSKE KUĆE, DIJELIVI, HEP, 4,3KWH
Solarne elektrane, Ičići

70875 KN do 118125 KN

CIJENA, PROJEKT+INSTALACIJA KUĆNE FOTONAPONSKE ELEKTRANE ( NATJEČAJ ), 5-6 KW (40 M2)
Solarne elektrane, Buići

202500 KN do 337500 KN

CIJENA, INSTALACIJE SOLARNE ELEKTRANE, 5 DO 8 KW
Solarne elektrane, Sukošan

47250 KN do 78750 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNIH PANELA NA VIKENDICI, 5 KW
Solarne elektrane, Zadar

13500 KN do 22500 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNE ELEKTRANE, 5 KW
Solarne elektrane, Rijeka

13500 KN do 22500 KN

CIJENA, DOBAVA INVERTERA, 2000 KW
Solarne elektrane, Strmec Stubički

3375 KN do 5625 KN

CIJENA, SOLARNA ELEKTRANA, 3,2KW
Solarne elektrane, Torovi

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNE ELEKTRANE NA PRIVATNU KUĆU, 15 KW
Solarne elektrane, Petrčane

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, SOLARNA ELEKTRANA , 8KW
Solarne elektrane, Dugopolje

74250 KN do 123750 KN

CIJENA, DOBAVA I POSTAVLJANJE SOLARNE PLOČE , 10-15KW
Solarne elektrane, Punitovci

81000 KN do 135000 KN

CIJENA, UGRADNJA PANELA TOPLE VODE, 2 KW
Solarne elektrane, Zagreb

10125 KN do 16875 KN

CIJENA, INSTALACIJA I NABAVA SOLARNIH PLOČA (SISTEMA), 8 KW
Solarne elektrane, Rijeka

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, SOLARNI PANELI ZA MONTAŽNU KUĆICU, 3KW
Solarne elektrane, Vodnjan

40500 KN do 67500 KN

CIJENA, SOLARNA ELEKTRANA, 4KW
Solarne elektrane, Tuhelj

6750 KN do 11250 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNOG SUSTAVA, 300 M2
Solarne elektrane, Buzin

67500 KN do 112500 KN

CIJENA, SOLARNA ELEKTRANA ZA OBITELJSKU KUĆU, 7 KW
Solarne elektrane, Donja Pušća

33750 KN do 56250 KN

CIJENA, SANACIJA PUKNUTE CIJEVI SOLARNOG SUSTAVA, JEDNA RUPA
Solarne elektrane, Vodice

675 KN do 1125 KN

CIJENA, POSTAVLJANJE SOLARNOG SUSTAVA, CCA 100 M2
Solarne elektrane, Čepin

33750 KN do 56250 KN

CIJENA, MREŽNA SOLARNA ELEKTRANA, 5000 W
Solarne elektrane, Zaprešić

13500 KN do 22500 KNPogledaj druge završene projekte i cjene

SOLARNE ELEKTRANE CJENIK

Zatražite neobavezujuću ponudu od poduzeća

152+ PODUZEĆA ZA SOLARNE ELEKTRANE
BESPLATNA USLUGA
BEZ PROVIZIJA
ZATRAŽI PONUDU

TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE SOLARNE ELEKTRANE?

CROATIA
CROATIA
EMAJSTOR.HR

Pijavišće 17g
10000 Zagreb

00385 99 3317 311

© 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana