Za područje

  Ravni krov na kući

  Članak je pregledalo čak 38325+ korisnika
  Vjerojatno ste razmišljali o izgradnji izoliranog ravnog krova na kući ili dogradnji. U modernoj arhitekturi ravni krov je gotovo obavezan, a posebno je zanimljiva i popularna mogućnost izrade prohodnog krova i činjenica da ispod njega imamo cijelu stajaću visinu. Napisali smo nekoliko činjenica koje trebate znati o ravnim krovovima.
  Stručni članak 38325
  omiljen
  Polaganje posebnih XPS ploča na parnu branu sa težišnim pričvrščivanjem
  Imamo 373 izvođača za područje Ravni krovovi:

  Ravni krov bez izolacije

  Postoje brojne mogućnosti ravnih krovova. Danas je tehnologija ravnog krova toliko napredovala da postoji rješenje za gotovo svaku zgradu i situaciju. Prva ključna razlika u tehnologiji i konstrukciji ravnog krova jest postoji li prostor s izolacijom ispod njega. U slučaju da gradimo ravni krov iznad prostora u kom se živi, bitna je dobra toplinska izolacija, precizno izvedena, kvalitetna hidroizolacija ravnog krova i pravilan sustav odvodnje.

  Ako se odlučite za ravni krov u garaži ili prostoru koji se ne grije, dovoljno je izvesti dobru hidroizolaciju. Bez obzira na vrstu garažne potkonstrukcije (masivna betonska garaža ili montažna čelična konstrukcija i OSB), postupak je isti. Krov je izoliran dvostrukim slojem hidroizolacije, na njega se postavlja krovna folija, bitumenski sloj s nasipom ili neko alternativno rješenje koje je predložio izvođač.

  Cijena ravnog krova nad garažom, tj. cijena ravnog krova bez izolacije kreće se između 20 do 50 EUR/m2, ali naravno cijena ovisi o sustavu odvodnje, kvaliteti izrade i korištenom materijalu.

  Ravni krov s izolacijom

  Izvedba ravnog krova nad životnim prostorom sasvim je drugačiji. Ako se odlučite za kuću ili dodani dio s ravnim krovom, morate obratiti pažnju na toplinsku izolaciju i hidroizolaciju, kao i na rješavanje odvodnje kišnice.

  Stručni savjet tvrtke DURANKA LIM I HIDROIZOLACIJE d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka DURANKA LIM I HIDROIZOLACIJE d.o.o.?

  Tvrtka DURANKA LIM I HIDROIZOLACIJE nudi izolaterske radove, pod koje spadaju radovi hidroizolacije i termoizolacije te nudi limarske radove i razne krovne sanacije.

  Što daje pouzdanost modernim ravnim krovovima?

  Pouzdanost modernih ravnih krovova je što upotreba ove vrste krova omogućuje dodatnu izolaciju zbog posebne niše u šupljini, koja je dodatna izolacija koja održava toplinu u zgradi/kući i značajno smanjuje troškove grijanja zimi, također gornju površinu vašeg krova možete opremiti za vaše potrebe, ne zahtijeva složene rafting sustave. Popravak ravnog krova će potrajati malo vremena i neće napraviti posebne poteškoće. Vijek trajanja ravnog krova može biti do 20 i više godina odabirom kvalitetnog materijala.

  Koja je optimalna debljina izolacije za ravni krov?

  Optimalna debljina izolacije može biti 1,50mm krovne membrane + termo izolacija 25cm.

  Koji su mogući načini sanacije ravnog krova?

  Ravni krov se sanira na način da se prvo mora odrediti mjesto prokišnjavanja vodonepropusne membrane. Načini za otkrivanje mjesta prokišnjavanja su razni, od testa dimom/plinom, Uv test vodom, snimanje i pregled cijevi, kanala odvoda kamerom, test tlaka pa sve do termografije. Naš tim pronalazi mjesto prokišnjavanja ispitivanjem spojeva vodonepropusne krovne membrane i testom vode. Nakon ispitivanja i pronalaska mjesta prokišnjavanja, vodonepropusna membrana se sanira. Sanacija se izvodi na način da se postavlja zakrpa na oštećeni dio, ili u slučaju da se radi o većoj pukotini ili ostarjeloj vodonepropusnoj membrani, onda se zamjenjuje vodonepropusna membrana sa novom. 

  G-đa Katja Perković, DURANKA LIM I HIDROIZOLACIJE d.o.o.

  Toplinska izolacija

  Toplinska izolacija ravnog krova ne samo da ima funkciju toplinske izolacije, već nas štiti i od zvuka koji stvaraju kišne kapi i druge buke iz neposredne okoline. Osim toga, toplinska izolacija sprječava stvaranje kondenzacije vode u strukturi, što je problematično posebno kod armiranobetonskih podloga. Također sprječava da konstrukcija bude previše izložena temperaturnim promjenama, koje se kišovitog ljetnog dana mogu kretati između 15 i 50 stupnjeva.

  Rjeđe se koriste ventilirani ili kombinirani ravni krovovi koji imaju sloj zraka između konstrukcije i izolacije. U obiteljskim kućama uglavnom se koriste "topli krovovi", gdje su svi slojevi međusobno povezani.

  U odnosu na zahtjeve PURES-a, zbog niske toplinske vodljivosti preporuča se na krov staviti najmanje 25 cm izolacije. Važno je odabrati dobru izolaciju koja prenosi tlak u primjeru da bi se odlučio za prohodan ravni krov. Uobičajeno je postavljanje nekoliko slojeva stiropora ili XPS-a debljine 8 do 12 cm s preklopom na krov, kako bi se dodatno spriječio prodor vode.

  Hidroizolacija ravnog krova

  Vjerojatno ste već čuli da je hidroizolacija izuzetno važna kod ravnih krovova. Ovisno o hidroizolaciji, imamo nekoliko vrsta krovova: klasični ravni krov, obrnuti ravni krov i ravni krov "plus". Na temelju suvremenih zahtjeva, najoptimalniji izbor je ravni krov "plus", jer nudi izvrsnu prevenciju prodora vode u kuću s ravnim krovom.

  Na betonsku podkonstrukciju prvo se nanosi hladni bitumenski premaz da bi se zaključala struktura kosog betona. Na njega se zatim zavaruju bitumenske trake u težištima, koja služe kao parna brana. Na taj se sloj postavlja stiropor.

  Sljedeći sloj hidroizolacije trebao bi se sastojati od jako zavarene bitumenske trake, koja je ukupno debela oko 10 mm. Na nju položimo dodatnu toplinsku izolaciju, a zatim završni sloj krova.

  Cijelokupan sastav i slojevi ravnog krova

  Kao što je već spomenuto, postoji puno rješenja za krovove, pa su sastavi pojedinih slojeva različiti i detaljniji. Iz prakse navodimo presjek kroz obrnuti ravni krov s dodatnim slojem hidroizolacije:

  1. zaštitni sloj - najčešće šljunak debljine 70 mm

  2. sloj filtra - polipropilenski filc min. 135 g / m2, debljina <2 mm

  3. dodatna toplinska izolacija: stiropor - XPR, preklop, debljina 100 mm

  4. hidroizolacija: 2x elastomerno-bitumenska traka s nosačem

  5. toplinska izolacija: stiropor min. 100kPa, po mogućnosti laminirano krovnim filcem

  6. parna brana: 1x bitumenska traka sa staklenim kutnim nosačem i umetkom od aluminijske folije, gravitacijski zavarenim, debljina <1 mm

  7. hladni bitumenski temeljni premaz

  8. nagib: kosi beton, min 2%

  9. konstrukcija: armiranobetonska ploča, debljinu određuje statičar

  Cijena ravnog krova

  Cijena ravnog krova ovisi o kvaliteti izrade i odabiru materijala. Nikad ne nasjedajte na jeftina rješenja, jer je popravak propusnog ravnog krova izuzetno skup i zahtjevan.

  Cijena ravnog krova kreće se oko 120 EUR/m2, a zeleni krov s obilnim zelenilom oko 160 EUR/m2.

  Postavljanje posebnih XPS ploča na parnu branu s težim pričvršćivanjem.

  Nanošenje hladnog bitumenskog premaza na ravni krov.

   

  Nanošenje hladnog bitumenskog premaza na ravan krov
  Nanošenje hladnog bitumenskog premaza na ravan krov


  Ravan krov sa nasipom od sitnog šljunka
  Ravan krov sa nasipom od sitnog šljunka


  ravni krov1
  ravni krov1.jpg


  ravni krov
  ravni krov.jpg


  ravnikrov
  ravnikrov.jpg


  Stručni članak 38325
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Ravni krovovi?

  Imamo 373 izvođača za područje Ravni krovovi:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 373 izvođača za područje Ravni krovovi
  10
  0

  HIDROSAN GRADNJA d.o.o.


  9.8
  0

  A.D.E.N. GRUPA d.o.o.


  9.6
  0

  ISTRA L, vl. Sandi Jugovac


  9.5
  0

  DOMUS , vl. Antonio Pogačić