Za područje
  Najveći izbor bazenske opreme u Hrvatskoj

  Tlocrt kuće: optimalan raspored prostorija

  Članak je pregledalo čak 1783+ korisnika
  Prva zadaća kuće je da u nama probudi osjećaj ugodnosti, sigurnosti, osjećaj doma. Da bismo postigli taj osjećaj, moramo se posvetiti mnogim aspektima gradnje i arhitekture, a ugodnosti boravka pridonosi i koncept objekta, raspored prostorija, odnosno tlocrt kuće.
  Stručni članak 1783
  interijer
  Imamo 1016 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  1. Raspored, odnosno tlocrt prostorija

  Na raspored prostorija u objektu utječu različiti čimbenici, kao što je orijentacija ili smjer neba, pogled prema prirodi ili drugoj atrakciji, pravno-zakonodavna ograničenja lokacije, potrebe i želje naručitelja. Tlocrt individualne kuće je stoga uvijek organiziran malo drukčije, budući da se i lokacije i korisnici razlikuju. Tipični objekti s unaprijed utvrđenim tlocrtom kuće postoje, ali s njima često nailazimo na brojne probleme. Ne dogodi se uvijek da isti, unaprijed zadani raspored prostorija odgovara baš svim lokacijama. Također ne mora značiti da će tipski tlocrt kuće nužno odgovarati svim klijentima. Mnogo puta bismo ga željeli promijeniti, pa prije kupnje tipične kuće s tipičnim tlocrtom treba razmisliti odgovara li nam uopće, kao i postojećoj lokaciji na kojoj će kuća stajati. Ako unajmimo arhitekta za crtanje tlocrta i kuće, odnosno ako se odlučimo za jedinstveni koncept, najvjerojatnije će nam rješenje odgovarati jer će biti prilagođeno i nacrtano točno prema našim zahtjevima.

  1.1. Tlocrt kuće prema orijentaciji

  Prvi čimbenik koji utječe na koncept objekta, odnosno tlocrt kuće je orijentacija. Kada postavljamo objekt na lokaciju, trebamo što veći dio fasade orijentirati prema jugu. Također težimo tome da su prema jugu okrenute boravišne prostorije, dnevna soba i blagovaonica. Tako ćemo u sobama u kojima provodimo najviše vremena imati ujedno i najviše sunca. Ako spomenute prostorije ne možemo usmjeriti prema jugu zbog ograničenja lokacije, nastojimo ih postaviti tako da hvataju barem zapadno sunce. Prostorije za spavanje se također u tlocrtu mogu planirati na sjeveru ili istoku jer se u njima ne zadržavamo veći dio dana. Sjever u ljetnim mjesecima osigurava hladnije prostorije jer sunce nikada ne sija izravno u njih, što je povoljnije za spavanje. To se, međutim, ne odnosi na dječje sobe jer se djeca u njima zadržavaju cijeli dan, a ne samo noću kad spavaju.

  1.2. Tlocrt kuće u odnosu na okoliš

  Također bi trebalo što više boravišnih prostorija okrenuti prema prirodi ili drugim atrakcijama, ako imamo tu mogućnost. Ako je kuća okružena prirodom, to valja iskoristiti i što više povezati interijer s eksterijerom. Ako se iz određenih točaka otvaraju ljepši pogledi nego s drugih, tlocrt kuće osmislit ćemo tako da tu postavimo prostorije u kojima provodimo najviše vremena (naravno, uvijek pazimo na orijentaciju neba). Tako ćemo moći uživati ​​u većini blagodati koje nudi lokacija.

  1.3. Utjecaj terena na tlocrt kuće

  Na raspored prostorija utječu i ograničenja lokacije, primjerice ako je kuća na brdu, postavka objekta, kao i raspored prostorija, ne mogu biti isti kao za objekt na ravnini. Ako je objekt na brdu i može mu se pristupiti s gornje platforme, možda ima smisla promijeniti raspored prostorija već u osnovi i boravišne prostorije smjestiti na gornji kat, a prostorije za spavanje u prizemlje.

  Stručni savjet tvrtke OMEGA STUDIO d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka OMEGA STUDIO d.o.o.?

  Omega Studio sa sjedištem u Zaboku, pruža usluge projektiranja, nadzora nad gradnjom, izradu projekta interijera, eksterijera, uređenje i opremanje Vaših prostora te izvođenje svih vrsta radova sa našim stručnim suradnicima. 
  Orijentirani smo ka ostvarenju ciljeva te smo spremni za svako zalaganje tako da „ZAJEDNO GRADIMO BUDUĆNOST"!

  Raspored, odnosno tlocrt prostorija, vrijede li neka općenita načela za raspored prostorija u kući?

  Načela koja vrijede kod organizacije prostora bile bi po principu da se dnevni trakt odvaja od spavaćeg trakta. Tako dnevni dio čine kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak te eventualno wc, a spavaći trakt čine spavaće sobe, garderoba i kupaonica. Centralni komunikacijski prostor je povezan sa ulaznim i uvijek se gleda da bude kratka komunikacija sa prostorijama tako da isti ne zauzima puno površine.

  Na koji način usklađujete dizajn prostora i želje stanara?

  Želje investitora i dizajn prostora usklađujemo na način da saslušamo želje te im ponudimo tri idejna rješenja, gdje oni odabiru rješenje koje njima najviše odgovara.
  Nekada se radi da bude prostor funkcionalan, a nekada da prevlada dizajn, ili se pronađe neka sredina.

  Boje zidova - optičko smanjenje ili povećanje prostora?

  Boje koje se odabiru većinom su one koje povećavaju prostor zbog manje kvadrature stambenih prostora. Odabirom hladnih (plava, ljubičasta, zelena...), i svijetlih boja (bijela, bež, siva)  se može vizualno povećati prostor i poboljšavaju se njegove proporcije, pogotovo ako zidove obojimo u različite boje. 


  U današnje vrijeme predlažemo stručnu pomoć i izradu projekata iz razloga jer smo svi mi na poslu cijeli dan i jednostavno bez tih podloga i projekata trebalo bi jako puno vremena, znanja i volje da se radovi privedu kraju. Time još više iz razloga jer je sve manje stručnih ljudi i radnika, stoga je dobro imati projekat u kojem je sve to izprojektirano i potkrijepljeno dobrim troškovnikom. Također savjetujemo angažirati i nadzornog inženjera ukoliko se radi projekt interijera, a gdje je isti kod gradnje objekata za dobivanje Uporabne dozvole propisan Zakonom.


  struč. spec. ing. aedif. Tomislav Kolarić, OMEGA STUDIO d.o.o.

  2. Želje naručitelja

  Postoji još jedan važan čimbenik koji utječe na tlocrt kuće, a to su, naravno, želje naručitelja. Životni ciklus, stil, navike i potrebe korisnika imaju gotovo najveći utjecaj na raspored prostorija. Neke su obitelji međusobno više povezane, dok u drugima pojedinci trebaju više privatnosti i to bi trebao odražavati i sam tlocrt kuće. U tom smislu prostorije mogu biti otvorenije i povezanije kada članovi obitelji žele provoditi puno vremena zajedno ili će objekt imati više velikih soba jer korisnici žele puno privatnosti.

  tlocrt-kuce.jpg
  Tlocrt kuće treba planirati promišljeno i funkcionalno.

  3. Tlocrt kuće – raspored prostorija

  Općenito, za tlocrt kuće vrijedi nepisano pravilo da se boravišne prostorije nalaze u prizemlju, a spavaće sobe na katu. U prizemlju su boravišne prostorije okrenute prema jugu ili zapadu. Preporučuje se da tlocrt kuće bude dizajniran tako da ti prostori budu otvoreni i međusobno povezani, npr. da se dnevna soba nastavlja u blagovaonicu, a blagovaonica u kuhinju.

  Kuhinja i blagovaonica nekada su bile zasebne prostorije, ali danas se sve više povezuju s dnevnim boravkom. Tako onaj tko kuha ručak može istodobno čuvati djecu ili razgovarati s drugim članovima obitelji, odnosno s gostima. Kuhinja je često smještena u nišu, ali to može biti i samostalni element koji s kuhinjskim otokom postaje središnji dio životnog prostora.

  Tlocrt kuće obično smješta prostorije za spavanje na prvi kat, gdje članovi obitelji mogu imati više privatnosti. Spavaća soba također može biti orijentirana prema sjeveru ili istoku jer u njoj provodimo manje vremena. Važno je, međutim, da su dječje sobe orijentirane ka jugu ili zapadu jer djeca u njima provode puno vremena, a također se tu igraju, uče, druže itd.

  Ostale prostorije, poput ostave, kupaonice, kotlovnice, ureda, kabineta i sl. obično uživaju manje pozornosti jer u njima provodimo manje vremena. Tlocrt kuće stoga može biti planiran tako da su te prostorije orijentirane ka sjeveru. Neke prostorije uopće ne trebaju dnevnu svjetlost, bilo zbog temperature ili čuvanja hrane, pa je stoga još bolje da je uopće nemaju (ostave i kotlovnice).

  4. Tlocrt sobe

  Ništa manje važan od tlocrta cijele kuće nije tlocrt sobe. Dobar arhitekt se neće baviti samo kućom kao cjelinom, već će pažljivo osmisliti tlocrt svake sobe, odnosno kako će svaka soba biti organizirana. Tlocrt sobe bit će dizajniran tako da se prostor optimalno iskoristi, da se ormari i kreveti postave na najprikladnija mjesta. Tlocrt sobe koja je manja po kvadraturi bit će kompaktniji, dok će tlocrt veće sobe biti otvoreniji i slobodniji. Na dizajn uvelike utječu komadi namještaja, koje je najbolje odabrati i prilagoditi svakoj prostoriji jer svi komadi namještaja ne odgovaraju baš svakoj sobi.

  Stručni članak 1783
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1016 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1016 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 1016 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura
  9.7
  0

  INTERPROJEKT d.o.o.


  9.6
  0

  5TEMA d.o.o.


  9.7
  0

  ZEN DESIGN j.d.o.o.


  9.3
  0

  AD GALLERY d.o.o.


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana