Za područje

  Preuređenje i obnova kupaonice u nekoliko koraka

  Članak je pregledalo čak 22916+ korisnika
  Kupaonica je prostor koji mora biti, koliko je moguće, koristan, istovremeno želimo i da dobro izgleda, što je uz sve sanitarne naprave i instalacije ponekad teško doseći. Kad su površine izložene stalnoj vlazi i korištenju, ili kad pločice djeluju zastarjelo, odlučujemo se za preuređenje kupaonice. Pri tome nas ne čeka samo zamjena svega vidljivog, nego obično i svih instalacija, koje su očima nevidljive. Potpuno preuređenje kupaonice je zamjena sanitarnih elemenata, zamjena podnih i zidnih pločica, preuređenje električnih instalacija s rasvjetom te vodovodnih i odvodnih instalacija.
  Stručni članak 22916
  preuredjenje kupaonice
  Imamo 1896 izvođača za područje Adaptacija kupaonice:

  Ocjena opsega obnove kupaonice

  Prije sanacije kupaonice potrebno je odlučiti što je sve potrebno zamijeniti. Pri tome se prije svega računa i na cijevi i električne instalacije u kupaonici te eventualnu ugradnju dodatnih sustava kao što je, na primjer, podno grijanje.

  Koje izvođače trebamo prilikom obnove kupaonice?

  Pri izradi kupaonice važna je usklađenost i organiziranost svih izvođača koji pritom sudjeluju. Obično su to izvođači tehničkih i vodovodnih instalacija, električnih instalacija te keramičar. Radi brže izvedbe i povremeno radi štednje, moguća je također izvedba »ključ u ruke« gdje odgovornost za sve radove preuzima jedan izvođač koji preuređuje kupaonicu zajedno s partnerima.

  Dizajn kupaonice i opremanje kupaonice

  Prvo je potrebno odlučiti kako oblikovati kupaonicu u zaokruženu cjelinu. Pri tome vam može pomoći arhitekt ili dizajner interijera. Komplet pločica i elemenata možete odabrati i iz kataloga objavljenih na internetu, a s okvirnom idejom se potom isplati obići salon keramike te provjeriti materijale uživo. Nacrt kupaonice može vam olakšati program za crtanje kupaonice te savjetnik u salonu keramike, koji će vam pripremti prikaz konačnog izgleda s opremom i keramikom. Oprema i veličina pločica prije svega ovise o veličini kupaonice te su za veliku kupaonicu primjereni drugi formati pločice nego što su to za malu kupaonicu.
   
  Obnova kupaonice
  Obnova kupaonice
   

  Preuređenje instalacija u kupaonici

  Iako očima nevidljive, instalacije u velikoj mjeri odlučuju o položaju sanitarnih elemenata. Najveće ograničenje je položaj kućnog vertikalnoga kanalizacijskog šahta u koji ulaze otpadne vode i fekalije. Treba paziti da je zahodska školjka postavljena čim bliže šahtu i da je priključak na njega čim kraći. Dugačak priključak može značiti začepljenja i smanjenje statične tvrdoće poda u koji je ugrađen. Instalacije se često skrivaju iza suhomontažnog zida za koji se uvriježio izraz »instalacijski zid«. Takvu izvedbu je lakše održavati i ne zahtijeva intervencije u konstrukciji. Pri samim instalacijama važni su prije svega pravilni ispusti i odvodi.
   
  Podno grijanje u kupaonici je danas skoro već standard. Možete se odlučiti za podno grijanje toplom vodom iz centralnoga grijanja ili na podno grijanje na struju. Pri tome se kod preuređenja primjenjuje prije svega podno grijanje na struju jer se tako ne povisuje tlak. Pri podnom grijanju vodom iz centralnoga grijanja dobijete dodatnu »stepenicu«.

  Uklanjanje pločica

  Uklanjanje pločica zahtijeva mnogo razbijanja i prljavštine. Ako su stare pločice slabo zalijepljene i prilikom kucanja na nekim mjestima daju šuplji zvuk ili se odvajaju, uklanjanje je najbolje rješenje. Nakon uklanjanja starih pločica zidovi se poravnavaju glet-masom i tako se priprema zid za lijepljenje novih pločica.
  Kada se uklanjaju podne pločice iznad cijevi podnoga grijanja, potrebno je vrlo oprezno raditi kako ne bismo oštetili cijevi podnoga grijanja.
   
  Uklanjanje, zajedno s odvozom materijala, svakako je bolje prepustiti obrtu; no definitivno se nešto novca može uštedjeti pogotovo u prvim fazama rada, na primjer za rušenje neke prostorije odnosno objekta i odvoz materiala, što možemo obaviti i sami.
   

  Kupaonske pločice i mozaici

  U kupaonice se ugrađuju prije svega pločice različitih formata. Kvalitetom površine pločicama su jako slični mozaici koji svojim sitnim uzorcima ili zidnom površinom mogu oživjeti kupaonicu. Pri tome treba paziti na to da u većoj kupaonici nemamo previše mozaika sitnog uzorka odnosno da ih ne oblažemo po cijeloj kupaonici. Dobili bismo jako intenzivan i neusklađen izgled. Mozaik je primjeren manjim kupaonicama ili manjim površinama u većim kupaonicama i koristi se kao prošaranost ambijenta i dodatak klasičnim pločicama.
  Mozaik u kupaonici
  Mozaik u kupaonici
   

  Kamen i drvo u kupaonici

  Osim pločica i mozaika, koji su klasične vrste oblaganja u kupaonicama, danas se koriste i neke druge obloge. Vrlo korištena i lijepa podna i zidna obloga su kamene ploče. Kamen u kupaonici djeluje klasično, malo hladno, ali također i elegantno. Za njega se odlučuju ljudi prije svega zbog njegova primata i klasike. Kamene ploče nisu tako otporne i neosjetljive kao keramičke pločice i zahtijevaju više održavanja.
   
  Malo drugačije i zanimljivo rješenje je također i drvo u kupaonici. Ne odnosi se to samo na kupaonski namještaj, već i na zidne i podne obloge. Drvene kupaonske podne obloge daju ugodan osjećaj bosim nogama.
   
  Pri tome je potrebno odabrati vrlo otpornu vrstu drveta koja se lako prilagođava promjenama temperature, vodi i vlazi. Za to su primjerene neke tropske vrste, kao što je na primjer tikovina, koja se koristi i u nautici, za što su nužni posebni premazi. Drvo zahtijeva i više održavanja. Preporučljivo je također da je obloga postavljena tako da je podignuta od poda i da je na donjoj strani omogućeno prozračivanje.

  Cijena obnove kupaonice

  Cijena adaptacija kupaonice ovisi o opsegu obnove, kvaliteti ugrađenih materijala i veličini kupaonice. Kreće od oko 2.000 eura, pa sve do 6.000 eura. Pri tome cijena ne raste pravocrtno tako da manja kupaonica više košta po m2 od veće. Kada ćete odabirati ponude izvođača, pazite da ponuda sadrži barem sljedeće točke: demontažu opreme i odstranjivanje pločica, odvoz materijala, grube vodovodne radove, zidarske radove, pripremu podloge za polaganje, polaganje pločica, fugiranje pločica te fine radove montaže. Ako ćete preko izvođača uzeti također i materijal, plaćat ćete nižu poreznu stopu. Materijal podrazumijeva keramičke pločice, građevinski i vodovodni materijal (ljepila, fugirnu masu, beton, vodovodne cijevi i odvode), sanitarnu keramiku, tuš-kabine, kade, umivaonike i drugo.
   
  Stručni članak 22916
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Adaptacija kupaonice?

  Imamo 1896 izvođača za područje Adaptacija kupaonice:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1896 izvođača za područje Adaptacija kupaonice
  9.4
  0

  PICAK GRADNJA j.d.o.o.


  9.5
  0

  ADRIATIC GRUPA d.o.o.


  9.5
  0

  CNC STONE j.d.o.o.


  9.2
  0

  MRAVINEC INTERIJERI j.d.o.o.