x
  Unatoč tome što se polaganje keramičkih pločica čini jednostavnim poslom, to nije jednostavna zadaća. U slučaju da nemate iskustva s polaganjem pločica, preporučujemo vam da posao prepustite stručnjaku – keramičaru. Samo tako ćete izbjeći nepravilnosti i druge pogreške, a gotov proizvod će svakako biti neusporedivo bolji. Keramičke pločice se općenito smatraju veoma popularnom podnom i zidnom oblogom, osobito za kupaonice. U nastavku smo za vas saželi ključne činjenice u vezi s polaganjem keramičkih pločica.
  Imamo 986 izvođača za područje Postavljanje pločica:

  1. Priprema podloge

  Keramičke pločice mogu se položiti gotovo na sve vrste podloga, jedini uvjet za to je nosiva, suha, ravna i čista podloga. Sve moguće otpadne dijelove na podlozi treba prethodno odstraniti, a nastale neravnine izravnati pomoću samorazlijevajuće mase za izravnanje. Ako je podloga visoko upojna, na nju se nanosi osnovni premaz. Ako odlučite polagati pločice u kupaonici i sličnim prostorijama s većim sadržajem vlage, obavezno prethodno nanesite vodootporni premaz.

  2. Mjerenje, raspored pločica

  Nakon konačne pripreme podloge za polaganje slijedi mjerenje i plan raspoređivanja keramičkih pločica u prostoru. Prije svega, treba točno izmjeriti površinu podloge, na osnovu čega možete zaključiti koja vam je količina pločica potrebna. Ali oprez! Pri izračunavanju količine keramičkih pločica uvijek treba uzeti u obzir i otpad, stoga zaokružite količinu na gornju vrijednost za oko 10 %. Za lijep završni izgled keramičkih pločica upotrijebite pri raspoređivanju pločica zidarsko uže, nategnite ga po sredini prostora, paralelno s bočnim zidovima. Prvi red keramičkih pločica polažemo iz sredine prostora, tik uz napeto uže.

  Sljedeći red pločica polažemo duž zida. Preporučujemo da prvo pločice položite na suho, bez upotrebe ljepila, radi mogućih korekcija. Tek kada budete zadovoljni konačnim izgledom pločica, upotrijebite ljepilo. Kod polaganja istih keramičkih pločica na pod i zidove treba uzeti u obzir činjenicu da podne pločice treba postaviti nakon što se postave zidne keramičke pločice. Dalje, kod polaganja podnih keramičkih pločica nastavljamo s fugama zidnih pločica. Tako postižemo harmoničan izgled fuga.

  3. Razrez pločica

  Za uspješan, ravan razrez keramičkih pločica, upotrebljava se poseban rezač za pločice. Pomoću rezača zarežite na željenom mjestu keramičke pločice i prelomite preko ravnog ruba ili kliještima za pločice. Na mjestima u prostoru gdje se pojavljuju npr. instalacijske cijevi, odnosno drugi okrugli otvori, treba napraviti zarez pomoću štipaljki, kojima odrežemo svaki milimetar posebno. Za izrez možemo umjesto štipaljki upotrijebiti bušilicu s okruglom mlaznicom.

  4. Polaganje pločica

  Ljepilo za keramičke pločice treba nanijeti i raspodijeliti po podu prostora i pročešljati zubatom gladilicom. Keramičke pločice polažemo na sloj ljepila, nježno pritisnemo uz pod i na kraju lagano udaramo gumenim čekićem. Za što preciznije polaganje keramičkih pločica treba upotrijebiti plastične distancere, koji osiguravaju ravnomjeran razmak između pločica i jednake fuge. Nakon završetka polaganja keramičkih pločica pričekajte najmanje 12 sati da se ljepilo ispod njih dokraja stvrdne, odnosno osuši.

   

  križići.jpg

  5. Fugiranje pločica

  Nakon što se ljepilo stvrdne slijedi završni korak polaganja keramičkih pločica, a to je fugiranje. Fugirnu masu zamiješamo prema uputama proizvođača, te nanesemo dijagonalno na pločice pomoću gumenog brisača za pod ili gladilice s pjenastom gumom, tako da ispunimo sve fuge. Površinu pločica treba u međuvremenu više puta prebrisati kako bi se potpunosti ispunio sav prazni prostor. Fuge moraju biti ravnomjerno ispunjene fugirnom masom sve do gornjeg ruba keramičkih pločica kako bismo konačno dobili glatku, ravnu podnu površinu. Da bismo dovršili postupak, moramo ukloniti ostatke maltera s keramičkih pločica pomoću vlažne gladilice sa spužvicom. Spužvicu treba nekoliko puta namočiti u čistu vodu. U slučaju da na keramičkim pločicama ostanu mrlje od cementa, možete ih ukloniti posebnim sredstvom za čiš

  enje cementa, pomaže i obični ocat. Ostale kutne, dilatacijske i spojne fuge ne treba fugirati, već ih oblijepite pomoću ljepljive trake i zabrtvite posebnim elastičnim silikonom.

  6. Cijena polaganja pločica

  Naveli smo i cijenu polaganja keramičkih pločica, pri čemu smo uzeli u obzir polaganje keramičkih pločica na već pripremljenu površinu, bez nabave materijala i cijenu za polaganje pločica zajedno s pripremom površine i svim potrebnim materijalom.

  Cijena polaganja pločica na pripremljenu površinu, bez nabave materijala
  Okvirna cijena keramičara za polaganje pločica standardnih dimenzija na već pripremljenu površinu i bez nabave materijala iznosi 16 eura/m2.

  Cijena polaganja pločica s pripremom površine, zajedno s materijalom
  Okvirna cijena za nabavu i polaganje podne keramike u unutarnjim prostorijama s pločicama I. kvalitete srednjega cjenovnog razreda, pri čemu je uzeto u obzir i polaganje u cement – akrilatno ljepilo debljine 0,5 cm i konačno fugiranje – iznosi 33 eura/m2.

   

  Stručni članak 41
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 986 izvođača za područje Postavljanje pločica:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE POSTAVLJANJE PLOČICA
  10
  1

  PROFI, vl. Vlatko Pocrnja

  Sotinska 48, 32000 Vukovar
  9
  0

  INTEGRUM SOLUTION j.d.o.o.

  Šarengradska 13, 10000 Zagreb
  9.8
  0

  BRANKOVIĆ GRADNJA d.o.o.

  Resnički put 55, 10000 Zagreb
  9.7
  0

  KAMEN I KERAMIKA PALOREC, vl. Zlatko Palorec

  Stjepana Radića 58, 10410 Velika Gorica
  10
  2

  DOM I DIZAJN, vl. Borna Taras

  I. Meštroviča 6a, 47000 Karlovac
  9.6
  0

  CVETKO GRAĐEVINARSTVO, vl. Željko Cvetko

  Vrbje 34a, 10000 Zagreb
  Imamo 986 izvođača za područje Postavljanje pločica:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE POSTAVLJANJE PLOČICA?

  nove keramičke pločice
  izvođač postavljanja keramičkih pločica
 • Postavljanje pločica Biograd na moru
 • Postavljanje pločica Bjelovar
 • Postavljanje pločica Dubrovnik
 • Postavljanje pločica Karlovac
 • Postavljanje pločica Knin
 • Postavljanje pločica Krk
 • Postavljanje pločica Makarska
 • Postavljanje pločica Osijek
 • Postavljanje pločica Pag
 • Postavljanje pločica Poreč
 • Postavljanje pločica Pula
 • Postavljanje pločica Rijeka
 • Postavljanje pločica Rovinj
 • Postavljanje pločica Šibenik
 • Postavljanje pločica Sisak
 • Postavljanje pločica Slavonski Brod
 • Postavljanje pločica Split
 • Postavljanje pločica Umag
 • Postavljanje pločica Varaždin
 • Postavljanje pločica Zadar
 • Postavljanje pločica Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana