Za područje

  Postavljanje pločica

  Članak je pregledalo čak 32434+ korisnika
  Unatoč tome što se polaganje keramičkih pločica čini jednostavnim poslom, to nije jednostavna zadaća. U slučaju da nemate iskustva s polaganjem pločica, preporučujemo vam da posao prepustite stručnjaku – keramičaru. Samo tako ćete izbjeći nepravilnosti i druge pogreške, a gotov proizvod će svakako biti neusporedivo bolji. Keramičke pločice se općenito smatraju veoma popularnom podnom i zidnom oblogom, osobito za kupaonice. U nastavku smo za vas saželi ključne činjenice u vezi s polaganjem keramičkih pločica.
  Imamo 1719 izvođača za područje Postavljanje pločica:

  1. Priprema podloge

  Keramičke pločice mogu se položiti gotovo na sve vrste podloga, jedini uvjet za to je nosiva, suha, ravna i čista podloga. Sve moguće otpadne dijelove na podlozi treba prethodno odstraniti, a nastale neravnine izravnati pomoću samorazlijevajuće mase za izravnanje. Ako je podloga visoko upojna, na nju se nanosi osnovni premaz. Ako odlučite polagati pločice u kupaonici i sličnim prostorijama s većim sadržajem vlage, obavezno prethodno nanesite vodootporni premaz.

  2. Mjerenje, raspored pločica

  Nakon konačne pripreme podloge za polaganje slijedi mjerenje i plan raspoređivanja keramičkih pločica u prostoru. Prije svega, treba točno izmjeriti površinu podloge, na osnovu čega možete zaključiti koja vam je količina pločica potrebna. Ali oprez! Pri izračunavanju količine keramičkih pločica uvijek treba uzeti u obzir i otpad, stoga zaokružite količinu na gornju vrijednost za oko 10 %. Za lijep završni izgled keramičkih pločica upotrijebite pri raspoređivanju pločica zidarsko uže, nategnite ga po sredini prostora, paralelno s bočnim zidovima. Prvi red keramičkih pločica polažemo iz sredine prostora, tik uz napeto uže.

  Sljedeći red pločica polažemo duž zida. Preporučujemo da prvo pločice položite na suho, bez upotrebe ljepila, radi mogućih korekcija. Tek kada budete zadovoljni konačnim izgledom pločica, upotrijebite ljepilo. Kod polaganja istih keramičkih pločica na pod i zidove treba uzeti u obzir činjenicu da podne pločice treba postaviti nakon što se postave zidne keramičke pločice. Dalje, kod polaganja podnih keramičkih pločica nastavljamo s fugama zidnih pločica. Tako postižemo harmoničan izgled fuga.

  3. Razrez pločica

  Za uspješan, ravan razrez keramičkih pločica, upotrebljava se poseban rezač za pločice. Pomoću rezača zarežite na željenom mjestu keramičke pločice i prelomite preko ravnog ruba ili kliještima za pločice. Na mjestima u prostoru gdje se pojavljuju npr. instalacijske cijevi, odnosno drugi okrugli otvori, treba napraviti zarez pomoću štipaljki, kojima odrežemo svaki milimetar posebno. Za izrez možemo umjesto štipaljki upotrijebiti bušilicu s okruglom mlaznicom.

  4. Polaganje pločica

  Ljepilo za keramičke pločice treba nanijeti i raspodijeliti po podu prostora i pročešljati zubatom gladilicom. Keramičke pločice polažemo na sloj ljepila, nježno pritisnemo uz pod i na kraju lagano udaramo gumenim čekićem. Za što preciznije polaganje keramičkih pločica treba upotrijebiti plastične distancere, koji osiguravaju ravnomjeran razmak između pločica i jednake fuge. Nakon završetka polaganja keramičkih pločica pričekajte najmanje 12 sati da se ljepilo ispod njih dokraja stvrdne, odnosno osuši.

   

  križići.jpg

  5. Fugiranje pločica

  Nakon što se ljepilo stvrdne slijedi završni korak polaganja keramičkih pločica, a to je fugiranje. Fugirnu masu zamiješamo prema uputama proizvođača, te nanesemo dijagonalno na pločice pomoću gumenog brisača za pod ili gladilice s pjenastom gumom, tako da ispunimo sve fuge. Površinu pločica treba u međuvremenu više puta prebrisati kako bi se potpunosti ispunio sav prazni prostor. Fuge moraju biti ravnomjerno ispunjene fugirnom masom sve do gornjeg ruba keramičkih pločica kako bismo konačno dobili glatku, ravnu podnu površinu. Da bismo dovršili postupak, moramo ukloniti ostatke maltera s keramičkih pločica pomoću vlažne gladilice sa spužvicom. Spužvicu treba nekoliko puta namočiti u čistu vodu. U slučaju da na keramičkim pločicama ostanu mrlje od cementa, možete ih ukloniti posebnim sredstvom za čišćenje cementa, pomaže i obični ocat. Ostale kutne, dilatacijske i spojne fuge ne treba fugirati, već ih oblijepite pomoću ljepljive trake i zabrtvite posebnim elastičnim silikonom.

  6. Cijena polaganja pločica

  Naveli smo i koja je cijena za postavljanje pločica, pri čemu smo uzeli u obzir polaganje keramičkih pločica na već pripremljenu površinu, bez nabave materijala i cijenu za polaganje pločica zajedno s pripremom površine i svim potrebnim materijalom.

  Okvirna cijena postavljanja pločica klasičnih dimenzija od 20-30 cm2 na ljepilo iznosi oko 10-12 EUR/m2.

  Cijena kompletnog obavljanja keramičarskih radova podova po principu "ključ u ruke iznosi oko 16-25 EUR/m2.

  Stručni članak 32434
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1719 izvođača za područje Postavljanje pločica:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija