Za područje

  Moderni kamini na drva ili pelete

  Članak je pregledalo čak 5447+ korisnika
  Privlačna vam je ideja romantičnog plamena u hladnim zimskim danima? Kamini su jedan od omiljenih načina grijanja jer osim što su funkcionalni, oni su i ugodan kutak. Postoji mnoštvo različitih vrsta, oblika i materijala kamina, a prilikom njihove ugradnje potrebno je poštovati tehničke i sigurnosne upute.
  5447
  Imamo 119 izvođača za područje Kamini:

  1. Razmišljate li o kaminu?

  Kamin je oduvijek bilo centar doma. U tihom, toplom pucketanju plamena ima nešto tako umirujuće i privlačno da kamini ni u današnje vrijeme nisu izašli iz mode. Međutim, promijenile su se mogućnosti i ukusi u dizajniranju kamina.

  Odabir kamina nije jednostavan jer postoji mnoštvo tehnologija i oblika, a kupci često nisu svjesni svih detalja potrebnih za ispravan i siguran rad kamina. Najlakše je donijeti odluku ako porazgovarate s iskusnim stručnjakom, pojasnili su nam u tvrtki ZT-zgradarska tehnika d.o.o..

  Kamin je oduvijek bio centar doma.
  Kamin je oduvijek bio centar doma.

  2. Projektiranje i 3D crtanje kamina

  Osim funkcije grijanja, kamin služi kao prostor za druženje i estetski ugođaj. Zbog toga nije svejedno gdje ćete ga postaviti, kako ga dizajnirati i koje materijale upotrijebiti. Kamin postavite u središte prostorije u kojoj će se okupljati obitelj. Uz kamin postavite udobne stolice, fotelje ili debeli tepih. Može se iskoristiti i polica kamina, odnosno klupa na kojoj se možete grijati neposredno uz vatru. Osmislite i prostor za drva koji će biti dovoljno velik za dnevnu potrošnju.

  Od kakvih materijala može biti kamin? Kamin može biti ožbukan, obložen ciglom, keramičkim pločicama ili kamenom. Uzmite u obzir usklađenost boja materijala s ostatkom prostorije.

  Ostakljeni kamini su omiljeno suvremeno rješenje jer povećavaju sigurnost. Dostupno je mnogo tipova ostakljenja: L-ostakljenje, polukružno ostakljenje, ravno ostakljenje, trapezno ostakljenje, trostrano ostakljenje i ostakljenje tunela.

  Najvažniji element kamina je najmanje uočljiv – dimnjak. Bez dobrog protoka zraka vatra će slabo gorjeti, a iskorištenost će biti manja, skupljat će se više čađe, u prostoriju će ulaziti dim i postojat će veća opasnost od požara. Zbog toga je ključno pravilno postavljanje dimnjaka, dimenzioniranje dimovoda i izvedba kape dimnjaka na krovu.

  3. Montaža kamina

  Osim dobrog nacrta trebate i kvalitetnu izvedbu kamina, inače on može predstavljati opasnost od požara. U tvrtki ZT-zgradarska tehnika d.o.o. pojašnjavaju da mnogo ovisi i o odgovarajućoj kvaliteti materijala i osposobljenosti izvođača. Pećari za gradnju kamina koriste pločice, granit, mramor, drvo ili blokove. Naglasak treba biti na materijalima koji dobro akumuliraju toplinu i zatim je polako otpuštaju u prostoriju. Kod otvorenih kamina koristite kaminske kasete koje povećavaju učinkovitost otvorene vatre. Mogu se i naknadno ugraditi u već postojeće kamine.

  Prije montaže kamina potrebno je zaštititi prostor od prašine i oštećenja. Izrađuju se postolje i priključak za dovod zraka. Slijedi ugradnja kaminskog uloška i priključak na dimnjak. Kamin se oblaže te se izrađuje komora. Po potrebi se montira distribucija toplog zraka u druge prostorije. Na kraju kamin oblažemo željenim materijalom, odnosno dekorativnim oblogama.

  Za ispravnu i sigurnu montažu kamina obratite se iskusnim stručnjacima.
  Za ispravnu i sigurnu montažu kamina obratite se iskusnim stručnjacima.

   

  4. Vrste kamina

  S obzirom na izgled, način rada i energente, dostupno je mnoštvo kamina, pojašnjavaju u ZT-zgradarska tehnika d.o.o.

  4.1 Toplozračni kamini

  Toplozračni kamini zagrijavaju prostoriju zagrijavanjem zraka. Hladan zrak u komori preuzima toplinu akumuliranu u masivnom materijalu i zatim kroz otvor putuje u prostoriju. Toplozračni kamini brzo zagrijavaju prostor i dosežu iskoristivost do 80 %.

  4.2 Toplovodni kamini na drva ili pelete

  U toplovodnim kaminima toplina vatre cirkulacijom vode prenosi se kroz sustav cijevi do radijatora. Na taj način možete zagrijati sve prostorije svojeg doma. Za odabir optimalnog proizvoda, potrebno je odrediti volumen prostora, toplinsku izolaciju zgrade, izloženost suncu i podneblje.

  4.3 Kaminski ulošci na drva ili pelete

  Kaminski uložak je metalna konstrukcija kamina, koji je vizualno i funkcionalno središte ložišta. Postoji mnoštvo opcija: ZT-zgradarska tehnika d.o.o. nude velik izbor modernih, izdržljivih, kaminskih uložaka s pobjedničkom tehnologijom i dizajnom. Dostupna su različita ložišta, poput šamota, lijevanog željeza, vermikulita i sl. Zbog sigurnosti skoro svi kaminski ulošci imaju nastavak za vanjski dovod zraka, koji omogućuje pravilno gorenje. Dostupni su i kaminski ulošci na prirodnu konvekciju i ulošci s ugrađenim ventilatorom.

  Moderan kaminski uložak s dodatnim prostorom za drva.
  Moderan kaminski uložak s dodatnim prostorom za drva.

   

  4.4 Kaminske peći na drva ili pelete

  Kaminske peći na drva omogućuju nesmetan pogled na vatru. Kaminske peći zagrijavaju prostor direktnim isijavanjem kroz staklo i djelomično prirodnom konvekcijom. Dostupni su različiti oblici, veličine, toplinske snage i vanjske obloge. S obzirom na željeni stil, možete birati između klasičnih, tradicionalnih i modernih peći. Neke imaju i ugrađenu pećnicu. Kaminske se peći postavljaju jednostavno jer ih je potrebno samo priključiti na dimnjak.

  4.5 Štednjaci na drva

  Sjećate li se još kako su kuhale naše bake… i djedovi? Opet sve popularniji postaju štednjaci na drva – višenamjenski uređaji za grijanje, kuhanje i pečenje. Njima bez problema grijemo veću stambenu površinu. Možete birati između različitih oblika, dimenzija ploče za kuhanje i pećnice te vanjskih keramičkih obloga ili obloga od prirodnog kamena. Dostupni su i ugradbeni štednjaci na drva.

  Štednjak na drva je istovremeno i privlačan i koristan element. Izvor: zgradarska-tehnika.com.hr
  Štednjak na drva je istovremeno i privlačan i koristan element. Izvor: zgradarska-tehnika.com.hr

   

  Neka ognjište postane centar vašeg doma.

  Vaš tim eMajstor.

  5447
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 119 izvođača za područje Kamini:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija