Popločavanje dvorišta cijene

Cijena opločnika vrlo je različita ovisno o vrsti kamena za popločavanje koje koristimo, načinu pripreme podloge i koliko će složeni oblik polaganja biti. Za granitne kocke izdvojit ćete oko 20 EUR/m2, za betonske ploče između 10 i 25 EUR/m2, a za betonske ploče za pranje oko 4 EUR/m2.

Kome povjeriti popločavanje dvorišta? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit
Provjerite i:
Štampani beton, cijena

Cijena za popločavanje, postavljanje opločnika


Cijena popločavanja. Cijena za dobavu tlakovca i popločavanja, te izradu tamponske podloge do 50 cm debeljine.

26.53 €/m2

VRLO NISKA CIJENA
€/m2

SREDNJA CIJENA
47.75 €/m2

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Popločavanje dvorišta cijene

Druge cijene za Popločavanje dvorišta

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

Postavljanje betonskih ploča

Cijena isključivo rada postavljanja betonskih ploča dimenzija 40x40x5 cm u pijeskovito tlo. Troškovi isključivo postavljanja betonskih ploča dimenzija 40x40x5 cm u pripremljeno pjeskovito tlo, uz zalivanje spojeva cementnim mortom.(materijal nije uključen)€/m2

m2
upit

Kamena podloga

Cijena kamene podne obloge. Trošak montaže kamena na podove sa potrebnim radovima i materijalom.€/m2

m2
upit

Opločnik I-profila

Cijena opločnika I-profila. Trošak sivog opločnika I-profila 20/16.5/6 cm.€/kom

kom
upit

Opločnik UNII-profila

Cijena opločnika UNII-profila. Trošak sivog opločnika UNI-profila 22.5/11.2/6 cm.€/kom

kom
upit

Opločnik Fuego Antico

Cijena opločnika Fuego Antico. Trošak crvenog, otučenog opločnika Fuego Antico 24.4/12.2/5 cm.€/kom

kom
upit

Opločnik Castello Antico

Cijena opločnika Castello Antico. Trošak sivog opločnika Castello Antico 18,7/12.5/6 cm.€/kom

kom
upit

Opločnik Asti

Cijena opločnika Asti. Trošak grafitno sivog opločnika kombinirane forme Asti 18,7/12.5/6 cm.€/kom

kom
upit
UKUPNO:
pošalji upit >

Asfaltiranje


Cijena asfalta ovisi o pripremi podloge i broju slojeva. Za pripremu i učvršćivanje supstrata izdvoj...

Provjerite i: Asfaltiranje cijena

Štampani beton


...

Provjerite i: Štampani beton cijena

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Opločnici, polaganje opločnika - sve što trebate znati

1. Popločavanje: što sve popločavamo?

Polaganje opločnika sigurno pridonosi kvaliteti okoliša vaše kuće. Popločavanje je postupak pokrivanja pješačkih površina pojedinačnim opločnicima izrađenima od kamena, betona, drva ili drugih materijala. Opločnici se smatraju ljepšim i prestižnijim materijalom od asfalta, zbog čega se najčešće popločavaju površine od posebnog značaja. Ako ste zahtjevni i želite od svog dvorišta napraviti nešto više, popločavanje je pravi izbor. Popločavati možemo sve površine, a opločnike možemo postaviti na terase, dvorišta, staze, pločnike, ceste, trgove itd. Popločavanjem možemo uvelike pridonijeti izgledu i funkcionalnosti našeg uređenja na otvorenom.

1.1. Popločavanje dvorišta

Popločeno dvorište znatno pridonosi urednom izgledu doma. Popločavanje oko kuće, koje se s fasadom povezuje u cjelovitu cjelinu, vašem će domu dati osjećaj reda, udobnosti i ljepote. Stoga popločavanje vanjskog ulaznog prostora mora biti estetski usklađeno i istodobno funkcionalno, što se postiže odgovarajućim izborom materijala za popločavanje i kvalitetnim popločavanjem.

Cijena za popločavanje dvorišta

Cijena za nabavu opločnika, izradu tamponske podloge do 50 cm, kao i popločavanje dvorišta iznosi između 28 i 34 EUR/m2.

Popločeno dvorište oko kuće.
Popločeno dvorište oko kuće.

 

1.2. Popločavanje parkirališta

Gotovo svaka kuća ima parkiralište, garažu ili nadstrešnicu za automobile, tako da je uređeno dvorište jedna od prvih stvari koju vidite kada se vratite kući. Zašto odabrati popločavanje parkirališta umjesto asfaltiranja?

Zašto se odlučiti za popločavanje parkirališta?

Popločeno parkiralište vizualno će uljepšati okolinu vaše kuće, dajući joj osobniji pečat od monotonog, crnog asfaltnog premaza jer na raspolaganju imate velik broj veličina i boja opločnika: od pranih betonskih ploča do granitnih kocki. Popularne su i mreže za travu koje omogućuju zeleno parkiralište. Popločavanje također omogućuje bržu odvodnju kišnice.

Cijena za popločavanje parkirališta

Cijena za nabavu opločnika, izradu tampon podloge do 50 cm, drenažu i popločavanje parkirališta iznosi između 28 i 34 EUR/m2.

Popločeno parkiralište ljepše je od dosadne asfaltne površine
Popločeno parkiralište ljepše je od dosadne asfaltne površine.

 

1.3. Popločavanje terasa

Popločena vrtna terasa produžetak je dnevne sobe koji estetski povezuje interijer i eksterijer vašeg doma. U toplijim podnebljima za popločavanje terasa češće se upotrebljava prirodni kamen, prane betonske ploče ili vanjske pločice.

Zašto se odlučiti za popločavanje terase?

Svi navedeni materijali lako se održavaju i imaju dug vijek trajanja. Alternativno možete odabrati drvenu terasu prekrivenu brodskim podom od tikovine. Brodski pod je popularan u hladnijim podnebljima ili kao produžetak terase s bazenom, jer je drvo toplije na dodir i ugodnije za ležanje.

Cijena popločavanja terasa

Cijena za nabavu opločnika, izradu tamponske podloge do 50 cm, drenažu i popločavanje terase kreće se između 28 i 34 EUR/m2.

Popločena terasa poziva na opuštanje
Popločena terasa poziva na opuštanje.

 

1.4. Popločavanje cesta

Popločena prilazna cesta može biti moćan estetski element vaše kuće. Od presudne je važnosti pravilna priprema čvrste površine, odvodnje, kao i odabir opločnika za cestu, koja treba izdržati težinu automobila. Cesta se može popločiti betonskim opločnicima, oblucima, prirodnim kamenom ili šljunkom.

Zašto se odlučiti za popločavanje prilazne ceste?

Ako je projekt dobro izveden, a izvođači radova su pripremili stvarno dobru podlogu, vaša će prilazna cesta ostati trajno lijepa, čak i ako ikada budete morati zamijeniti dio opločnika zbog oštećenja i nečistoće ili prekopati cestu zbog nove infrastrukture.

Cijena za popločavanje ceste ili prilaznog puta

Cijena za nabavu opločnika, izradu tamponske podloge do 50 cm, drenažu i popločavanje kreće se između 28 i 34 EUR/m2.

Cesta popločena prirodnim kamenom daje mjestu osobiti značaj
Cesta popločena prirodnim kamenom daje mjestu osobiti značaj.

 

1.5. Popločavanje vrtova

Tko ne uživa u šetnji kaldrmiranim stazama cvjetnog vrta? Vrtove možemo popločiti na više načina. Staze mogu biti kontinuirane ili se opločnici mogu međusobno odvojiti širokim pješčanim ili zelenim fugama. Međutim, opločnici se čak mogu postaviti toliko odvojeno da čine stepenice. Na raspolaganju je mnogo materijala za popločavanje vrtnih staza: od betonskih pranih ploča, prirodnog kamena do drvenih opločnika.

Cijena za popločavanje vrta

Cijena za nabavu opločnika, izradu tamponske podloge do 50 cm, drenažu i popločavanje vrta kreće se između 28 i 34 EUR/m2.

Popločavanje vrta i okoliša doma uljepšava naš dom
Popločavanje vrta i okoliša doma uljepšava naš dom.

 

1.6. Popločavanje putova

Popločeni putovi do kuće i oko nje mogu prilično uljepšati vaš dom. Svaki popločeni put treba imati dobro učvršćenu podlogu i promišljenu drenažu. Put se može popločiti bilo kojim materijalom. Od popločavanja prirodnim kamenom do betonskih pranih ploča. Pri tome treba uzeti u obzir otpornost materijala na vlagu i opterećenje.

Zašto popločavati putove u vrtu?

Popločavanjem vrtnih putova nećete stvoriti samo lijepe elemente pejzažne arhitekture, već ćete osim estetske vrijednosti, u vrt unijeti i funkcionalnost. Polaganjem opločnika na putove osigurat ćete da ne budete blatni nakon kiše, a nećete ni uništavati travu na rutama kojima redovito hodate.

Cijena za popločavanje putova

Cijena za nabavu opločnika, izradu tamponske podloge do 50 cm, drenažu i popločavanje staza iznosi između 28 i 34 EUR/m2.

Popločeni put poziva u šetnju
Popločeni put poziva u šetnju.

 

1.7. Škarpni elementi

Škarpni elementi su gotovi betonski elementi za uređenje nasipa, strmina i litica. Upotrebljavaju se za učvršćivanje strmina, ozelenjavanje vertikalnih površina, okomito zasađenih potpornih zidova, za razgraničenje prostora te za odvajanje parcela i različitih razina terena. Betonske škarpe vrlo su otporne na vremenske utjecaje i imaju dug vijek.

Vrste škarpnih elemenata

Dijelimo ih na cvjetne i lomljene (cepljene) škarpne elemente.

Cvjetni škarpni elementi pravi su izbor ako želimo ozeleniti strmine. Djeluju kao cvjetne gredice, odnosno tegle za cvijeće koje se mogu slagati jedna na drugu. Zelena škarpa lijepo se stapa s okolinom.

betonski skarpni-cvetni skarpni-lomljene skarpe.jpg
Betonskim cvjetnim škarpama možete na jednostavan i lijep način učvrstiti teren.

Lomljene škarpe imaju izgled masivnog prirodnog kamena. Najčešće se lomljene škarpe upotrebljavaju za ukrasne zidove, koji su obično prekriveni još i ukrasnom završnom kapom.

Lomljene škarpe čine čvrstu i lijepu škarpu
Lomljene škarpe čine čvrstu i lijepu škarpu.

 

 

Polaganje škarpnih elemenata

Polaganjem škarpi učvršćujemo teren, pa prvo treba napraviti temelj od betona. Na svježi beton stavljamo prvi red škarpa i čekamo da se beton stvrdne. Također treba iskopati drenažu s odvodnom cijevi tik do temelja i škarpu hidroizolirati čepastom plastičnom folijom kako bi se spriječio prodor vlage u beton. Vertikalnim polaganjem škarpe možemo zidati do visine od 1 m ili do visine od 1,5 s nagibom.

Cijena škarpnih elemenata

Cijena za kupnju i isporuku betonskih škarpnih elemenata kreće se između 70 i 85 EUR/m2. Cijena postavljanja škarpi ovisi o vrsti zemljišta, nagibu terena, duljini škarpnih elemenata i, naravno, izvođaču. Upit za polaganje škarpi možete poslati našim provjerenim izvođačima.

2. Oblici opločnika: koji oblik odabrati?

Na tržištu postoji široka paleta oblika opločnika. Uza sav taj izbor, postavlja se pitanje što odabrati? Referentni primjeri s weba ili fotografije radova izvođača mogu biti od velike pomoći. Savjetujemo vam da odaberete jedan ili dva oblika, a zatim zamolite dobavljača da se poigra s različitim uzorcima polaganja.

Oblici opločnika

Opločnici mogu biti kvadratni, pravokutni, peterokutni, šesterokutni, višekutni, zaobljeni, okrugli ili posebnih oblika. Međutim, uvijek se izrađuju slaganjem jednih pored drugih, kao u slagalici, popločavajući tako veće površine.

Također možete birati između opločnika s oštrim ili otučenim rubom. Oštri opločnici mogu se popločavati bliže jedni drugima i na taj način se stvara naizgled jednolična površina. Međutim, kod opločnika sa zaobljenim rubovima obrazac polaganja je vidljiviji.

Oblici opločnika i uzorci polaganja opločnika
Oblici opločnika i uzorci polaganja opločnika.

 

Veličina opločnika

Opločnici mogu biti vrlo različitih veličina. Od granitnih kocki veličine 8 cm do betonskih ploča velikog formata koje dosežu 50 cm i više. Polaganje većih opločnika je brže, pa je polaganje jeftinije, ali su opločnici skuplji i teži. Standardna debljina opločnika koja osigurava otpornost i čvrstoću je oko 5 cm.

2.1. Ploče

Kamene, betonske ili prane ploče za popločavanje obično su većih formata i jednostavnih pravokutnih oblika. Ploče su prikladne za oblaganje terasa i balkona, kao i za popločavanje nogostupa, šetališta i prilaza. Ploče su otporne na pritisak, soljenje i mraz jer su duboko impregnirane već u samom procesu tehnologije. Postavljanje ploča je jednostavno. Također se lako čiste i održavaju, tako da imaju dug vijek.

2.2. Kocke

Kocke spadaju u najstarije metode popločavanja jer su iznimno otporne i dugovječne. Različitim bojama, veličinama i načinima polaganja možemo pomoću kocki stvoriti prekrasne podne uzorke. Granitne kocke najčešće se upotrebljavaju za popločavanje nogostupa, prilaza, dvorišta, parkirališta i staza.

2.3. Travnate ploče

Travnate ploče, odnosno travnate mreže upotrebljavamo kada na popločenoj površini želimo sačuvati travnjak, na primjer na parkiralištu ili prilaznom putu. Betonske mreže za travu izrađene su od dva sloja: gornji sloj je kvarcni pijesak koji pruža otpornost na mraz i sol. Mogu se polagati u kombinaciji s raznim opločnicima ili asfaltom. Klasične mreže za travu su dostupne u dimenzijama 40 x 60 x 10cm.

2.4. Rubnici

Rubnik (ivičnjak) je betonski ili kameni element koji se upotrebljava za obrubljivanje popločenih ili asfaltiranih površina. Ovisno o njihovoj namjeni, razlikujemo tri vrste rubnika: vrtne, dvorišne i cestovne. Deblji betonski rubnici upotrebljavaju se za uređenje nogostupa, cesta, parkirališta i ulica. Tanji rubnici od betona ili kamena upotrebljavaju se za uređenje vrtova, parkova i staza.

Polaganje rubnika vizualno ograđuje popločenu površinu.
Polaganje rubnika vizualno ograđuje popločenu površinu.

 

3. Vrste opločnika i boje opločnika

Materijali za popločavanje moraju biti otporni na tlak, vlagu, mraz i toplinsko širenje, stoga nisu svi pogodni za popločavanje. Također je važno da izgled opločnika estetski odgovara izgledu kuće i okoliša. Opločnici od opeke odgovarat će ciglenoj kući, dok su betonske prane ploče u skladu s modernijom arhitekturom.

3.1. Betonski opločnici

Betonski opločnici dostupni su u mnogim oblicima, bojama različitih tekstura i oštrim ili zaobljenim rubovima. Betonski opločnici su jednostavniji za polaganje i nude brojne mogućnosti oblikovanja. Otporni su na mraz, a neki opločnici su zaštićeni od soli i UV zraka. Betonski opločnici mogu se upotrebljavati na terasama, vrtnim stazama, unutarnjim dvorištima, prilazima, parkiralištima i pločnicima.

Ponuda betonskih opločnika na tržištu je veoma raznolika, različitih dimenzija i izgleda. To potvrđuju razne linije Prestige, Antik, Intakt i Klasik, koje pružaju širok izbor. Moguće su i imitacije kamena, drugih prirodnih materijala i poseban stari izgled.

Cijena betonskih opločnika

Cijena betonskih opločnika kreće se između 10 i 30 EUR/m2.

Betonski opločnici na dobro pripremljenoj podlozi su praktički neuništivi
Betonski opločnici na dobro pripremljenoj podlozi su praktički neuništivi.

 

3.2. Prane ploče

Prane betonske ploče izrađene su od posebnog betona, tako što se posebnim postupkom iz polusuhog agregata ispire vezivo. Konačni proizvod je prirodna površina slična mramoru. Ploče su dostupne u raznim bojama i dimenzijama, otporne na mraz i soljenje, a hrapava podloga štiti od klizanja. Prane ploče prikladne su za popločavanje staza, pločnika, šetališta i uređenje vrtova. Dimenzije pranih betonskih ploča kreću se između 40 x 40 cm i 60 x 60 cm.

Cijena pranih ploča

Popločavanje pranim pločama cjenovno je pristupačno jer se cijena kreće oko 6 EUR/m2.

Prane ploče imaju lijep prirodni izgled, stoga su popularan materijal za popločavanje
Prane ploče imaju lijep prirodni izgled, stoga su popularan materijal za popločavanje.

 

3.3. Pjeskarene ploče

Pjeskarene ploče, odnosno kreativ ploče izrađuju se postupkom finog pjeskarenja. Ovom metodom dobivamo blago nazubljenu, neklizeću površinu na ploči s prirodnim i elegantnim izgledom. Ploče se mogu dodatno impregnirati radi još veće otpornosti na prljavštinu. Dostupne su u dimenzijama 40 x 40 x 4 cm.

Cijena pjeskarenih ploča

Cjenovni rang pjeskarenih ploča je širok i kreće se od 18 EUR/m2 naviše.

3.4. Betonske ploče

Glatke betonske ploče imaju jednostavan izgled. Odlikuje ih neklizeća površina, iznimna otpornost i otpornost na sol, UV zrake i hladnoću, stoga imaju vrlo dug vijek. Upotrebljavaju se za prilaze i šetnice, na primjer za kućna dvorišta, vrtne staze, parkove ili trgovačke centre. Dimenzije glatkih ploča obično su 40 x 40 x 4cm. Čišćenje ploča smije se obavljati samo vodom ili neutralnim sredstvima za čišćenje.

Cijena betonskih ploča

Cjenovni rang betonskih ploča je širok i ovisno o kvaliteti i izgledu ploča, kreće se od 8 EUR/m2 naviše.

S polaganjem betonskih ploča velikog formata možemo brzo popločiti velike površine
S polaganjem betonskih ploča velikog formata možemo brzo popločiti velike površine.

 

3.5. Kamene ploče, kameni opločnici

Kamene ploče upotrebljavaju se za popločavanje tisućama godina jer se kamen odlikuje velikom otpornošću, čvrstinom, lijepim prirodnim izgledom i elegancijom. Za popločavanje upotrebljavamo nekoliko vrsta prirodnog kamena: granit, mramor, pješčenjak, škriljevac, vapnenac, kvarcit, porfir itd.

Budite oprezni pri odabiru jer se stijene međusobno jako razlikuju u boji i strukturi. Odaberite kamen koji će se što bolje uklopiti u ambijent vašeg doma. Prirodni kamen može se površinski obraditi na razne načine, primjerice poliranjem, četkanjem, pečenjem, štokanjem, brazdanjem i još na mnogo drugih načina. Kamene ploče prikladne su za vanjsku i unutarnju upotrebu, kao i za ceste, vrtne staze, dvorišta, litice itd.

Kamene ploče su najskuplje, a i najljepši i najprestižniji način popločavanja
Kamene ploče su najskuplje, a i najljepši i najprestižniji način popločavanja.

 

3.5.1. Granitne ploče

Granit je vrlo čvrst i kvalitetan prirodni materijal. Granitne ploče upotrebljavaju se za popločavanje, odnosno oblaganje vanjskih i unutarnjih površina. Omogućuju oblikovanje različitih proizvoda, primjerice prozorskih polica, stepenica, šankova, portala, vrtne opreme, kamina, kamenih stolova itd.

3.5.2. Mramorne ploče

Mramor je kompaktna metamorfna stijena s karakterističnim kristalima. Sadržaj različitih minerala daje mramoru širok spektar boja. Koncentracija minerala tvori karakteristične obrasce koji se razlikuju od kamenoloma do kamenoloma. Mramor se najčešće polira do visokog sjaja, naglašavajući njegovu karakterističnu boju i teksturu. Zbog toga je mramor već tisućljećima najpopularniji ukrasni kamen. Danas se mramor koristi za popločavanje podova, oblaganje zidova, za nadgrobne spomenike itd.

3.5.3. Ploče od vapnenca

Vapnenac je čvrsta stijena, ali je osjetljiv na vodu, osobito na kiselu kišu. Ploče vapnenca su jednolikih bež nijansi. Ploče vapnenca uglavnom se upotrebljavaju za zatvorene prostore, ali se neke vrste upotrebljavaju i na otvorenom.

3.5.4. Ploče od pješčenjaka

Pješčenjak ima vrlo prirodan izgled, nježnih zemljanih boja. Najčešće je grubo obrađen i upotrebljava se za popločavanje vanjskih površina jer je izvrsna protuklizna površina.

3.5.5. Kvarcne ploče

Kvarc je vrlo čvrsta stijena. Najčešće se upotrebljava za popločavanje vanjskih površina.

3.5.6. Ploče od porfirija

Porfirij je čvrsta stijena. Grubo obrađeni porfir osobito je pogodan za popločavanje vanjskih površina.

3.5.7. Ploče od škriljevca

Škriljevac je prirodna stijena koja se ljušti u slojevima. Uglavnom se upotrebljava za popločavanje vanjskih površina, a neke vrste škriljevca pogodne su i za interijere.

3.5.8. Popločavanje oblutcima

S oblutcima popločavamo površine kojima želimo dati poseban estetski karakter. Samo su neki kamenčići određenih oblika prikladni za izradu mozaika: oni moraju biti stabilni i otporni na mraz. Odabirom različitih veličina i boja oblutaka mogu se oblikovati različite površine, pa čak i mozaici. Opločnici od oblutaka popularno su rješenje za terase, za kutove za sjedenje, kao i za vrtove. Oblutke možete kupiti u trgovinama s prirodnim kamenom ili kod kamenorezaca.

3.6. Vanjske pločice

Vanjske pločice odnosno gres keramika dobar su izbor za popločavanje vanjskih površina. Vanjske keramičke pločice ne upijaju vodu, otporne su na hladnoću i ne pucaju. Usto, gres keramika ima dobra protuklizna svojstva, pa se može postaviti na terasu, balkon ili vanjsko stubište.

Cijena vanjskih pločica

Cijene za vanjske keramičke pločice kreću se između 9 i 45 EUR/m2 pa naviše.

3.7. Granitne kocke

Granitne kocke jedan su od najstarijih lokalnih materijala za popločavanje površina kao što su trgovi, ceste i druge javne površine. Boje granitnih kocki mogu varirati od sive do zelene, žute ili crvene. Kombinacijom boja i načina polaganja granitnim kockama možemo oblikovati vrlo različite uzorke. Popločavanje granitnim kockama također je vrlo pogodno za neravne terene, međutim popločena površina od granitnih kocki je osjetljiva na oborine, osobito na površinama s velikim nagibom. Dimenzije granitnih kocki su između 5 i 20 cm.

Cijena granitnih kocki

Cijene granitnih kocki kreću se od 32 EUR/m2 naviše.

Granitne kocke mogu se prilagoditi nepravilnostima terena i imaju dug vijek
Granitne kocke mogu se prilagoditi nepravilnostima terena i imaju dug vijek.

 

3.8. Opločnici od opeke

Popločavanje pečenom opekom, odnosno klinker opekom, tradicionalno je rasprostranjeno u sredinama u kojima nije bilo puno drugog materijala pogodnog za popločavanje. Klinker se sastoji od vode i miješane gline. Sirova masa se prvo suši nekoliko dana, a zatim peče na 1200 ° C. Opločnici od opeke pogodni su za popločavanje u suhim i toplijim podnebljima.

Cijena opločnika od opeke

Cijene opločnika od opeke (terracotta) kreću se između 12 i 27 EUR/m2.

Opločnici od opeke mogu se polagati u više uzoraka, a zbog svoje boje daju prostoru ugođaj topline
Opločnici od opeke mogu se polagati u više uzoraka, a zbog svoje boje daju prostoru ugođaj topline.

 

3.9. Travnate ploče

Ova vrsta ploča zbog svog je izgleda jedna je od posebnih vrsta ploča za popločavanje. Upotrebljavaju se tamo gdje je uvjet za popločavanje očuvanje travnjaka, parkirališta, prilaza. Ako monotoniju popločene površine želimo razbiti travom, možemo je popločiti betonskom rešetkom koja omogućuje rast trave.

Cijena za travnate ploče

Za travnate ploče treba platiti oko 9 EUR/m2.

Travnate ploče odnosno travnate mreže su izvrsno rješenje ako želimo popločiti površinu, ali istodobno sačuvati zelenilo
Travnate ploče odnosno travnate mreže su izvrsno rješenje ako želimo popločiti površinu, ali istodobno sačuvati zelenilo.

 

3.10. Drveni opločnici

Popločavanje drvenim opločnicima može biti izvrstan dodatak vašem vrtu. Drveni opločnici savršeno se uklapaju u prirodni okoliš i ostale prirodne materijale. Budući da nezaštićeno drvo nije otporno na vlagu, moramo biti vrlo oprezni koju ćemo vrstu drva odabrati. Prikladan je kesten ili drugo tvrdo drvo, poput hrastova debla.

Opločnici se mogu izrađivati i ​​od okruglog drveta, ali deblo mora imati promjer veći od 10 cm, a zatim se opločnici režu na duljine između 15 i 20 cm. Polaganje drvenih opločnika je jednostavno i zahtijeva samo dobru drenažu, u protivnom drveni pod može početi trunuti. Drvo se može upotrijebiti za popločavanje terasa, staza u vrtu, područja uz ribnjak ili bazen, kutove za sjedenje, podove paviljona.

Cijena za drvene opločnike

Za kvadratni metar okruglih drvenih opločnika platit ćete između 40 i 60 EUR/m2.

Drveni opločnici daju vrtu posebnu draž
Drveni opločnici daju vrtu posebnu draž.

 

4. Polaganje opločnika - cijena

Polaganje opločnika je cjenovno povoljno rješenje za pokrivanje površina i omogućava brzu provedbu. Cijene opločnika su veoma različite, ovisno o vrsti opločnika koja će se upotrebljavati, o tome kako ćemo pripremiti podlogu i koliko će uzorak polaganja biti složen.

4.1. Priprema podloge za popločavanje

Priprema podloge prvi je korak u popločavanju. Vijek bilo kojeg poda uvelike ovisi o ispravnoj pripremi terena, ovisno o namjeni površine i vrsti opločnika. Povozna površina opločnika s neadekvatno pripremljenom podlogom brzo će se slijegati. Prije svega treba ukloniti sav humus, čime se sprječava neravnomjerno slijeganje tla i osigurava odgovarajuća nosivost. Nakon toga slijedi iskop do dubine od 20 do 30 cm, polaganje vodonepropusne tkanine i punjenje šljunkom i pijeskom. Slijedi valjanje i zbijanje materijala do odgovarajuće nosivosti, ali istodobno ne smijemo zaboraviti da ga nanesemo pod minimalnim nagibom od 2,5 %.

Cijena pripreme podloge

Cijena za pripremu podloge za opločnike, koja obuhvaća iskop i ispunu, iznosi 15 i 20 EUR/m2.

4.2. Drenaža

Drenažni sloj presudan je za trajnost položenih opločnika. Drenaža se provodi polaganjem drenažne folije, nakon čega slijedi dvostruko posipanje šljunkom. To će održavati podnu konstrukciju ravnom i stabilnom, a time se izbjegavaju i stalni popravci izbočina, udubljenja i tragova kotača. Takva tamponska podloga osigurava brzu odvodnju kišnice i sprječava zadržavanje vode, odnosno vlage koja može oštetiti opločnike.

Cijena za postavljanje filca

Cijena polaganja filca za popločavanje je 1,2 - 2,0 EUR/m².

4.3. Polaganje rubnika

Polaganjem rubnika određujemo vanjske granice i visinu popločane površine. Upotrebljavaju se betonski ili kameni rubnici različitih dimenzija, u rasponu od 5,5 x 20 x 100 cm, pa sve do 15 x 24,5 x 100 cm.

Pravilna ugradnja osigurava trajnost položenih rubnika. Prvo treba iskopati jarak, napraviti u njemu betonsku podlogu visoku oko 20 cm. Na podlogu postavljamo rubnike s minimalnim razmakom od 5 mm, nakon čega slijedi poravnanje i bočno betoniranje položenih rubnika. Fuge između položenih rubnika treba ispuniti cementnom masom.

Cijena za polaganje rubnika

Cijena polaganja rubnika uključuje pripremu betonske podloge, provedbu drenaže, kao i polaganje i fugiranje rubnika. Cijena može oscilirati ovisno o vrsti rubnika i izvođaču, ali u pravilu platit ćete između 10 i 20 EUR/m2.

4.4. Rezanje ploča za popločavanje

Da bi se opločnici potpuno uklopili u prostor, često ih treba rezati. Za rezanje opločnika trebamo kutnu brusilicu bez obzira na to radi li se o betonu, klinkeru ili prirodnom kamenu. Dijamantni rezač idealan je izbor za prirodni kamen, a upotrebljava se i profesionalni stroj za vodeno rezanje keramike. Ako sami režete, obavezno nosite zaštitu za sluh, naočale, masku protiv prašine, dobre radne rukavice i cipele s metalnom kapom.

4.5. Polaganje opločnika

Polaganje opločnika započinjemo postavljanjem opločnika u kutu, okomito na glavnu ulaznu liniju. Ako je moguće, počnite na najnižem dijelu površine. Opločnike ne pritišćite preblizu jedan uz drugi kako biste sačuvali fuge. Možete upotrijebiti i plastične distancere za fuge, a da biste sačuvali ravnu liniju polaganja, možete upotrijebiti zategnutu vrpcu. Opločnike poravnajte gumenim čekićem ili vibracijskom pločom. Na rubovima opločnike dovršite rezanjem ili odsijecanjem po potrebi. Opločnike treba uzimati iz više paleta istodobno da biste imali bojom ravnomjerno popločenu površinu.

Cijena polaganja opločnika kreće se između 8 i 12 EUR/m2.

4.6. Uzorci polaganja

Različiti oblici i boje opločnika omogućuju različite načine polaganja. Uzorak polaganja presudan je za konačni izgled poda, stoga ga treba pažljivo odabrati. Različiti uzorci mogu se dobiti postavljanjem opločnika različitih veličina, polaganjem asimetričnih opločnika (npr. pravokutnika), polaganjem različitih oblika opločnika ili različitih boja opločnika i svih mogućih kombinacija navedenih metoda. Uzorak polaganja može biti tekstura, ali možemo oblikovati i razne apstraktne, geometrijske i figuralne uzorke. Uobičajeni obrasci su uzorak opeke s uvlačenjem, polaganje u riblju kost ili kružno polaganje.

4.7. Fugiranje opločnika

Prije nego što počnete fugirati popločene površine, trebate ih očistiti i pričekati da se osuše. Opločnike možete fugirati pijeskom ili posebnom masom za fugiranje.

Da bi se fuge ispunile pijeskom, opločnici se posipaju kvarcnim pijeskom ili drugim pijeskom koji ne sadrži vapnenac. Takvo fugiranje opločnika mora se obaviti po suhom vremenu. Ako želite da punjenje fuga doista bude učinkovito upotrijebite vibracijsku ploču koja će pomoći da se fuge ravnomjerno popune i izravna površina. Kada završite s posipanjem, po potrebi fuge dodatno napunite.

Masa za fugiranje, s druge strane, stvara gipku i fleksibilnu fugu koja je otporna na eroziju i sprječava rast korova između fuga. Masa za fugiranje može se upotrijebiti za popločavanje dvorišta, parkirališta i javnih površina ako nisu opterećene teškim prometom.

4.8. Cijena, cjenik radova za polaganje opločnika

  radovi cijena
priprema podloge iskop za opločnike, ispuna, tamponska podloga 15 - 20 EUR/m2
drenaža drenaža, otvor, kanalice, mulde /
polaganje rubnika betoniranje rubnika, poravnanje rubnika 10 - 20 EUR/m2
razrez opločnika rezanje opločnika /
polaganje opločnika polaganje opločnika, oblikovanje uzoraka 8 - 12 EUR/m²
fugiranje opločnika fugiranje opločnika, vibriranje opločnika /
UKUPNO nabava opločnika, provedba popločavanja

25 - 35EUR/m2

 

5. Održavanje opločnika

5.1. Podno grijanje za dvorišta

Dosta vam je neprekidnog čišćenja snijega u dvorištu? Ispod opločnika možete ugraditi grijaći kabel za grijanje vanjskih površina koje će otopiti snijeg. Vanjsko podno grijanje namijenjeno je otapanju snijega i sprječavanju zamrzavanja na dvorištima, stepenicama, rampama, terasama, garažama itd. Dvorišno podno grijanje prikladno je za ugradnju u pijesak, ispod asfalta, ispod betonskog poda, pločica ili opločnika.

Cijena za podno grijanje opločnika

Približna cijena za vanjsko podno grijanje, bez građevinskih radova, kreće se oko 20 EUR/m2.

S vanjskim podnim grijanjem za dvorišta više nikada nećete imati problema sa snijegom
S vanjskim podnim grijanjem za dvorišta više nikada nećete imati problema sa snijegom.

 

5.2. Visokotlačno vodno čišćenje opločnika

Unatoč trajnosti, opločnicima je također potrebno održavanje. Prašinu, sol, masnu prljavštinu i korov između fuga najlakše uklanjamo visokotlačnim vodenim čistačem opločnika. Tako će opločnici izgledati kao novi i imat će još duži vijek trajanja. Nedostatak visokotlačnog čišćenja je što se njime često ispire pijesak iz fuga, stoga treba prazni prostor između opločnika nakon čišćenja ponovno izravnati pijeskom ili kvarcnim pijeskom. Ali to učinite tek kad su fuge potpuno suhe.

S visokotlačnim čišćenjem opločnika pomladit ćete njihov izgled i produžiti vijek
S visokotlačnim čišćenjem opločnika pomladit ćete njihov izgled i produžiti vijek.

 

5.3. Uklanjanje korova između opločnika

Korova između opločnika možete se riješiti ručno, pomoću nožića. Ova metoda je spora, ali ne oštećuje fuge jer uklanjamo samo zelenilo. Korova se također možete riješiti uz pomoć kemijskih sredstava, što je učinkovito, ali ne i ekološki. Ponovni rast korova ili mahovine može se usporiti upotrebom herbicida ili upotrebom domaćih preparata, kao što je pripravak od octa, soli i sapuna.

Zbog lošeg održavanja, između opločnika može brzo izrasti trava, mahovina i korov
Zbog lošeg održavanja, između opločnika može brzo izrasti trava, mahovina i korov.

 

8. Ponuditelji i izvođači za popločavanje

8.1. Kamenoklesar, kamenoklesarstvo

Kamenoklesarstvo je zanat oblikovanja grubog kamenja u precizne geometrijske oblike i slaganje kamenih elemenata u složene strukture. Kod iskusnih kamenoklesara možete naručiti izradu kamenih podova, pultova, kamenih stepenica, kamenih obloga i prozorskih polica, kamene nadgrobne spomenike, kamene stolove, kao i fontane, stupove, vaze, zdjele, lampe, postolja i drugi elemente od kamena.

8.2. Izvođači za popločavanje

Izvođači popločavanja su specijalizirane tvrtke koje vam pomažu u odabiru prikladnih opločnika, pripremaju podlogu, obavljaju drenažu i imaju iskustva s različitim obrascima polaganja. Važno je da izvođač ima odgovarajuću opremu za učvršćivanje terena i rezanje opločnika. Potrebna vam je usluga polaganja opločnika? Od presudnog značenja je odabir pravog izvođača za polaganje opločnika.

Kada je najbolje vrijeme za popločavanje?

Sezona polaganja je između ožujka i listopada. U vrijeme povećane potražnje, savjetujemo vam da upite pošaljete mjesec ili dva prije željenog početka radova.

9. Usporedbe

9.1. Popločavanje ili asfaltiranje

Asfaltiranje dvorišta ili dovoza je cjenovno najpristupačnije, ali nije najljepša opcija, a uz to je i asfalt nemoguće popraviti ako ga režemo. Stoga popločeni podovi izgledaju puno ljepše i urednije. Polaganje opločnika je jednostavno i nudi brojne mogućnosti dizajna. Jeftiniji opločnici, poput betonskih, po cijeni su usporedivi s asfaltiranjem.

  asfaltiranje popločavanje
cijena s materijalom 30 eur/m2 40 eur/m2
trajnost veća manja
mogućnost obnove manja - nakon što asfalt jednom pukne ili se ulegne, potrebno je zamijeniti površinski sloj i sl. veća - dotrajale opločnike jednostavno možemo zamijeniti, odnosno popraviti podlogu
fleksibilnost manja - ako primjerice trebamo kanal za kanalizaciju, potrebno je ručno asfaltiranje i površina nikada neće biti jednaka. veća - opločnici se jednostavno uklanjaju, jednostavno se pravi iskop i jednostavno polažu natrag, tako da nijedna intervencija neće biti vidljiva
mogućnost oblikovanja slabija - klasični odabir je prirodna boja asfalta, druge nijanse i dodaci boja vrlo su skupi bolja - na tržištu postoji mnogo različitih opločnika i uzoraka polaganja
Zaključak Ako imate ograničeni proračun, asfalt je bolji izbor. Ako želite trajno i lijepo rješenje, preporučujemo vam opločnike.

 

9.2. Popločavanje u vlastitoj režiji ili uz pomoć izvođača radova

Ako već imate iskustva s polaganjem opločnika i znate sve detalje i radne postupke, tada možete sami započeti radove popločavanja. U suprotnom, preporučujemo vam da unajmite izvođača za polaganje opločnika jer pogrešno položen opločnik može biti neravan, može doći do ulijeganja, stajanja vode u njemu, što će izgledati neuredno, ali i ubrzavati propadanje poda.

  U vlastitoj režiji S izvođačem
Nabava materijala Fizičkoj osobi će za nabavu materijala biti obračunan PDV od 22 % Za izvođača PDV iznosi samo 9,5 % za kupnju opločnika
Priprema podloge Prikladan dovoz tampona bez mehanizacije je vrlo zahtjevan Izvođač ima strojeve i to može učiniti brzo i učinkovito
Učvršćivanje podloge Treba unajmiti vibro ploče, učvršćivanje je zahtjevno, laiku je to teško izvesti Izvođač ima mehanizaciju i stručno je osposobljen za izvođenje
Zaključak Skuplje, zahtijeva puno vremena, potrebno je iskustvo Unajmi majstora! :)

 

10. Trendovi polaganja opločnika

10.1. Rustikalni opločnici

Rustikalni, odnosno klasični opločnici oponašaju izgled starog poda. Ako volite stara dvorišta ili vrtove, na ovaj način možete odmah stvoriti atmosferu starog prostora bez čekanja desetljećima. Ako upotrebljavate stare opločnike, neka budu u skladu s izgledom kuće i okoliša.

10.2. Moderni opločnici

Moderni opločnici su pravilnih, oštrih oblika s fino obrađenom minimalističkom strukturom, što ih čini savršenim za uklapanje s modernom arhitekturom. Ako upotrebljavate moderne opločnike, neka budu u skladu s izgledom kuće i okoliša.

10.3. Stari opločnici, polovni opločnici

Vrlo popularno rješenje postaje ponovna upotreba, odnosno recikliranje starih opločnika, koji imaju posebnu draž zbog habanja i starinske patine. Često se upotrebljavaju za restorane, vrtove i za obnovu starih zgrada. Ako upotrebljavate stare opločnike, neka budu u skladu s izgledom kuće i okoliša.

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Popločavanje dvorišta

Potrebno popločavanje betonskim kockama cca 30 m2. Potrebna je dobava opločnika i priprema zemljišta. 6786 € do 11310 €

........

Popločavanje ulaza u dvorište

Potrebno popločiti (tlakavci) ulaz u dvorište od ograde do nadstrešnice , oko 25 m2. 5089.5 € do 8482.5 €

........

Postavljanje betonskih kocki

Trebala bih postavljanje betonski kocki. Mi cemo pripremiti iskapanje starih kamenih podloga kupiti pijesak i betonske ploce.
6786 € do 11310 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Priprema terena i popločavanje , cca 1000 m2
Popločavanje dvorišta, Šibenik/dio-Brodarica/

29700 € do 49500 €

Cijena, Popločavanje parkirališta i staze, cca 105 m2
Popločavanje dvorišta, Sesvetski Kraljevac

3150 € do 5250 €

Cijena, Postavljanje kocki na pripremljenu podlogu, 100 m2
Popločavanje dvorišta, Dubrava

2700 € do 4500 €

Cijena, Postavljanje tlakovaca i zamjena tlakovaca , 30 + 120 m2
Popločavanje dvorišta, Varaždin

4050 € do 6750 €

Cijena, Rušenje stare betonske podloge i novo popločavanje, cca 35m2
Popločavanje dvorišta, Zagreb

540 € do 900 €

Cijena, Popločavanje dvorišta sa pripremom, 130 m2
Popločavanje dvorišta, Otok

4500 € do 7500 €

Cijena, Priprema podloge, postava rubnika i tlakavaca, cca 170m2
Popločavanje dvorišta, Varaždin

5130 € do 8550 €

Cijena, Postavljanje benkovakog kamena na terasi, 80 m2
Popločavanje dvorišta, Ivanečko Naselje

2250 € do 3750 €

Cijena, Popločavanje sa pripremom, 20 m2
Popločavanje dvorišta, Zagreb

540 € do 900 €

Cijena, Postavljanje kamena, cca 25 m2
Popločavanje dvorišta, Njivice

900 € do 1500 €

Cijena, Popločavanje terase, 32 m2
Popločavanje dvorišta, Samobor

900 € do 1500 €

Cijena, Kompletno uređenja dvorišta (građevinski radovi), 450 m2
Popločavanje dvorišta, Zagreb

6300 € do 10500 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 180 m2
Popločavanje dvorišta, Banjole

5400 € do 9000 €

Cijena, Popločavanje trga, 150m2
Popločavanje dvorišta, Osijek

2700 € do 4500 €

Cijena, Popločavanje kolnoga ulaza, 30 m2
Popločavanje dvorišta, Vukovar

900 € do 1500 €

Cijena, Betoniranje i popločavanje dvorišta, 160 m2
Popločavanje dvorišta, Grubišno Polje

3150 € do 5250 €

Cijena, Priprema i postavljanje tlakovaca, 35 m2
Popločavanje dvorišta, Varaždin

1350 € do 2250 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 150 m2
Popločavanje dvorišta, Split

1800 € do 3000 €

Cijena, Popločavanje oko bazena, 80 m2
Popločavanje dvorišta, Primošten Burnji/dio/

2160 € do 3600 €

Cijena, Postavljanje betonskih ploča, 27 m2
Popločavanje dvorišta, Sesvete

900 € do 1500 €

Cijena, Popločavanje staze, cca 100 m2
Popločavanje dvorišta, Andrijaševci

2700 € do 4500 €

Cijena, Priprema i popločavanje dvorošta, 16 m2
Popločavanje dvorišta, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 100 m2
Popločavanje dvorišta, Sisak

3600 € do 6000 €

Cijena, Priprema i postavljanje kocke, 35 m2
Popločavanje dvorišta, Kaštel Lukšić

900 € do 1500 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 20 m2
Popločavanje dvorišta, Osijek

540 € do 900 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 100 m2
Popločavanje dvorišta, Sinj

2970 € do 4950 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 40 m2
Popločavanje dvorišta, Milna

630 € do 1050 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, cca 32 m2
Popločavanje dvorišta, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Popločavanje dvorišta betonskim kockama, 100 m2
Popločavanje dvorišta, Susedgrad

2880 € do 4800 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 40 m2
Popločavanje dvorišta, Sračinec

1350 € do 2250 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 15 m2
Popločavanje dvorišta, Delnice

450 € do 750 €

Cijena, Postavljanje betonskih opločnika, 50 m2
Popločavanje dvorišta, Aržano

1350 € do 2250 €

Cijena, Postavljanje Benkovačkog kamena u beton, 36 m2
Popločavanje dvorišta, Trpanj

900 € do 1500 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 34 m2
Popločavanje dvorišta, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Popločavanje dvorišta, 150 m2
Popločavanje dvorišta, Čepin

4050 € do 6750 €

Cijena, Popločavanje staze , 40 m2
Popločavanje dvorišta, Pula

1080 € do 1800 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Popločavanje dvorišta cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

589+ poduzeća za Popločavanje dvorišta
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Popločavanje dvorišta?