Za područje

  Stiropor ili stirodur - cijena za ekspandirani polistiren (EPS) i ekstrudirani polistiren (XPS)

  Članak je pregledalo čak 162307+ korisnika
  Kao i stiropor, i stirodur koristimo u najrazličitije namjene, kao ambalažu, u svakodnevnom životu i, naravno, u graditeljstvu. U graditeljstvu su oba poznata kao dobri materijali za toplinsku izolaciju, jer imaju jedinstvenu trajnost. Stiropor pravilno kažemo »ekspandirani polistiren, odnosno EPS, a stirodur je ekstrudirani polistiren ili kraće XPS.
  Stručni članak 162307
  omiljen
  stiropor stirodur
  Imamo 2258 izvođača za područje Fasade:

  Izrada 

  Stiropor nastaje pomoću polimerizacije, pri kojoj se ekspandira stiren s dodatkom pentana (C5H12). Tako se stirenu poveća volumen za približno 40 puta. Polistiren se nakon konačne obrade oblikuje pomoću kalupa u različite oblike. 
   
  I stirodur nastaje procesom polimerizacije, ekstrudiranjem stirena, bez dodavanja plina. U procesu stirenu dodaju razne dodatke, koji se doziraju u posebnu prešu i rastale na visokoj temperaturi. Tako nastane lanac polistirena, iznimno tvrdog i postojanog polimera. I stirodur se može oblikovati u različite proizvode. 

  Sličnosti i razlike u uporabi

  Kao i stiropor, tako i stirodur koristimo u graditeljstvu, kao zvučnu i toplinsku izolaciju zgrada. Materijale možemo upotrebljavati za toplinsku izolaciju fasade, kod sustava demit, baumit i drugih. Također, njima toplinski štitimo ravne krovove i vanjske zidove podruma. Možemo ih upotrijebiti i kao zvučnu izolaciju podova u međuetažama, jer zadržavaju udarni zvuk. Napokon, njima možemo izolirati prozorske profile, kako bismo spriječili toplinske mostove i koristimo ih kao oplatu.
   
  Razlika u uporabi stiropora i stirodura je u tome da stirodur može izdržati veće opterećenje, zato je njime primjereno izolirati hodne površine, npr. podove i upotrijebiti ga tamo gdje će biti veći pritisak na površinu. Također, kada izoliramo vlažnije prostore, primjerice podrumske, primjerenije je upotrijebiti stirodur. Moguće ga je koristiti i kao hidroizolaciju. 

  Trajnost EPS i XPS

  Stiropor, kemijski neutralan materijal, je dobar izolator prije svega zato jer ga polistiren (plastika) sastavlja u samo dva postotka, a 98 % u njemu je zrak. Zato je iznimno lagan i dostupan materijal. Također, paropropusan je, bez mirisa, negorljiv, iako je topiv u dodiru s vatrom. Njegovo paljenje je iznimno opasno jer se u dodiru EPS-a s vatrom stvaraju štetni plinovi. Kod dugotrajne izloženosti vodi, s njom se spaja i potaje neupotrebljiv. Tako se počinje raspadati i pod utjecajem UV zraka. Toplinska provodljivost EPS-a je od l = 0,035 do 0,04 W/mK. Stiropor ima prilično visoku tlačnu, nateznu i fleksibilnu čvrstoću. 
   
  I stirodur je kemijski neutralan i bez mirisa. Obično ga namjerno oboje u najrazličitije boje, a mnogima je poznat kao pastelno zelen ili plav. XPS je manje paropropusan kao EPS. Važno je usporediti da je stirodur gorivi materijal, zato ga možemo upotrijebiti samo na mjestima koja nisu izložena vatri. XPS je postojaniji pri izlaganju vodi, nego EPS, jer zbog zatvorene stanične strukture ne upija vodu. Toplinska provodljivost l = 0,025 do 0,033 W/mK. Ima iznimno visoku tlačnu čvrstoću, višu od stiropora. Slično kao i EPS prenosi temperaturu do 75 °C. Općenito je stirodur postojaniji i trajniji od stiropora. 
   
  I EPS i XPS možemo kupiti u pločama najrazličitijih debljina. Za primjer cijene uzeli smo ploču debljine 5 cm veličine 1 m2. Cijena takve ploče od stiropora je od 0,5 EUR/m2 naviše. Cijena ploče stirodura debljine 5 cm kreće se od 1 EUR/m2. 


  Vaša ekipa eMajstor
  Stručni članak 162307
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2258 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija