x

  Stiropor ili stirodur

  Članak je koristio već 97675+ korisnicima
  Kao i stiropor, i stirodur upotrebljavamo u najrazličitije namjene, kao ambalažu, u svakodnevnom životu i, naravno, u graditeljstvu. U graditeljstvu su oba poznata kao dobri materijali za toplinsku izolaciju, jer imaju jedinstvenu trajnost. Stiropor pravilno kažemo »ekspandirani polistiren«, odnosno EPS, a stirodur je »ekstrudirani polistiren« ili kraće XPS.
  Imamo 1548 izvođača za područje Fasade:

  Izrada 

  Stiropor nastaje pomoću polimerizacije, pri kojoj se ekspandira stiren s dodatkom pentana (C5H12). Tako se stirenu poveća volumen za približno 40 puta. Polistiren se nakon konačne obrade oblikuje pomoću kalupa u različite oblike. 

  I stirodur nastaje procesom polimerizacije, ekstrudiranjem stirena, bez dodavanja plina. U procesu stirenu dodaju razne dodatke, koji se doziraju u posebnu prešu i rastale na visokoj temperaturi. Tako nastane lanac polistirena, iznimno tvrdog i postojanog polimera. I stirodur se može oblikovati u različite proizvode. 

  Sličnosti i razlike u uporabi

  Kao i stiropor, tako i stirodur upotrebljavamo u graditeljstvu, kao zvučnu i toplinsku izolaciju zgrada. Materijale možemo upotrebljavati za toplinsku izolaciju fasade, kod sustava demit, baumit i drugih. Također, njima toplinski štitimo ravne krovove i vanjske zidove podruma. Možemo ih upotrijebiti i kao zvučnu izolaciju podova u međuetažama, jer zadržavaju udarni zvuk. Napokon, njima možemo izolirati prozorske profile, kako bismo spriječili toplinske mostove i koristimo ih kao oplatu.

  Razlika u uporabi stiropora i stirodura je u tome da stirodur može izdržati veće opterećenje, zato je njime primjereno izolirati hodne površine, npr. podove i upotrijebiti ga tamo gdje će biti veći pritisak na površinu. Također, kada izoliramo vlažnije prostore, npr. podrumske, primjerenije je upotrijebiti stirodur. Također ga možemo koristiti i kao hidroizolaciju. 

  Trajnost EPS i XPS

  Stiropor, kemijski neutralan materijal, je dobar izolator prije svega zato jer ga polistiren (plastika) sastavlja u samo dva postotka, a 98 % u njemu je zrak. Zato je iznimno lagan i dostupan materijal. Također je i paropropusan, bez mirisa, negorljiv, iako je topiv u dodiru s vatrom. Njegovo paljenje je iznimno opasno jer se u dodiru EPS-a s vatrom stvaraju štetni plinovi. Kod dugotrajne izloženosti vodi, s njom se spaja i potaje neupotrebljiv. Tako se počinje raspadati i pod utjecajem UV zraka. Toplinska provodljivost EPS-a je od l = 0,035 do 0,04 W/mK. Stiropor ima prilično visoku tlačnu, nateznu i fleksibilnu čvrstoću. Prenosi temperaturu do 75 °C.??

  I stirodur je kemijski neutralan i bez mirisa. Obično ga namjerno oboje u najrazličitije boje, a mnogima je poznat kao pastelno zelen ili plav. XPS je manje paropropusan kao EPS. Važno je usporediti da je stirodur gorivi materijal, zato ga možemo upotrijebiti samo na mjestima koja nisu izložena vatri. XPS je postojaniji pri izlaganju vodi, nego EPS, jer zbog zatvorene stanične strukture ne upija vodu. Toplinska provodljivost l = 0,025 do 0,033 W/mK. Ima iznimno visoku tlačnu čvrstoću, višu od stiropora. Slično kao i EPS prenosi temperaturu do 75 °C. Općenito je stirodur postojaniji i trajniji od stiropora. 

  I EPS i XPS možemo kupiti u pločama najrazličitijih debljina. Za primjer cijene uzeli smo ploču debljine 5 cm veličine 1 m2. Cijena takve ploče od stiropora je od 0,5 EUR/m2 naviše. Cijena ploče stirodura debele 5 cm kreće se od 1 EUR/m2. 

  Vaša ekipa eMajstor
  Stručni članak 97675
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1548 izvođača za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE FASADE
  9.2
  0

  HIT FASADE j.d.o.o.

  Zrinskih 39, 40315 Mursko Središće
  9.9
  0

  A.I.G. d.o.o.

  Savska 20, 31500 Našice
  10
  1

  TMD BAU d.o.o.

  Radnička cesta 80, 10000 Zagreb
  9.9
  0

  S.K.I.M.T. d.o.o.

  Zagorska 8, 48260 Križevci
  9.3
  0

  HIDRO-MONT VISINSKI RADOVI d.o.o.

  Krste Hegedušića 70, 42000 Varaždin
  9.8
  0

  BAUPARTNERS d.o.o.

  Blanje 62, 10090 Susedgrad
  Imamo 1548 izvođača za područje Fasade:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE FASADE?

  fasada na novogradnji
  nova fasada na mjesto stare fasade
  uklanjanje stare fasadne žbuke
  nadstrešnica agepan ploče
  kulirplast za sokl
  izolacija balkona
  mineralni završni omet
  fasada 10 cm
  fasada montažna kuća
  kvalitetan fasadni sistem
  majstori za fasade
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana