Za područje

  Izgradnja kuće, cijena gradnje kuće - koliko zaista košta kuća?

  Članak je pregledalo čak 35905+ korisnika
  Izgradnja kuće je za mnoge od nas jedan od najvećih financijskih zalogaja. Prije nego što se upustimo u projekt trebamo dobro osmisliti financijsku shemu. Za izračunavanje troškova gradnje na raspolaganju su različiti izračuni i mogućnosti. Trošak gradnje ovisi o ugrađenim materijalima, veličini objekta, zahtjevnosti itd. Za vas smo ugrubo izračunali koliko može koštati prosječna kuća.
  Stručni članak 35905
  omiljen
  Prevod  Slika 1
  Imamo 1219 izvođača za područje Novogradnja:

  Koliko košta gradnja kuće?

  Ovo je pitanje na koje će rijetko tko htjeti ili moći odgovoriti. Izgradnja kuće iz snova najveći je financijski zalogaj za sve nas. U globalu za vlastitu nepokretnost potrošimo čak 30 % novca koji smo ikada zaradili. Pa ipak je do preciznog odgovora koliko novca staje novogradnja, vrlo teško doći. Prije svega jer trošak ovisi o mnogim čimbenicima koji se međusobno prepliću. Nažalost, potrošač je pritom vrlo često prepušten sam sebi. Stoga bismo vam željeli u članku koji slijedi olakšati planiranje financija pri izgradnji vašeg doma.

   

  1. Predračun za izgradnju kuće

  1.1. Kuća nije serijski proizvod iz trgovine

  Kada gradimo kuću, ne kupujemo serijski izrađen proizvod. Cijena izgradnje ovisi o veličini, zahtjevnosti, lokaciji, terenu, ugrađenim materijalima i načinu organizacije. Svaka je kuća zaseban projekt. I to prije svega mora biti jer kuća prvenstveno treba odgovarati vašim vlastitim potrebama, kontekstu prostora, urbanističkim odredbama i karakteristikama zemljišta. Navikli smo da u trgovini pitamo za cijene, primjerice čak i točan trošak ličenja ili obnove parketa možemo vrlo brzo dobiti. Međutim, za utvrđivanje troškova gradnje trebamo vrijeme i detaljnu analizu projekta.

  1.2. Popis radova i ocjena investicija

  Bez brige, unatoč složenosti, cijenu izgradnje možemo relativno točno odrediti. Polazna točka je dobro definirani projekt. Dakle, to ne znači da imate skicu ili vizualizaciju vašeg doma iz snova, već biste trebali imati dokumente koje je za vas pripremio arhitekt. Već smo mnogo pisali o građevinskoj dokumentaciji, ali za ovaj članak dovoljno je poznavanje faza projektiranja. Ako je idejni projekt materijalizacija vaših želja, DGD je formalizacija vašeg doma u obliku jednostavnih planova i dokumentacije, dok je PZI precizno određivanje svih detalja, slojeva, kontakata. A upravo u fazi PZI-ja arhitekt ili projektant sastavljaju popis građevinskih i obrtničkih radova. Popis radova u kombinaciji s dobro definiranim planovima najvažniji je dokument pomoću kojeg ćete komunicirati s izvođačima. On sadrži popis svih radova i ugrađenih materijala koje trebate i na temelju tog dokumenta se može pripremiti projektna procjena ulaganja. Ovo je dobro i nepristrano približavanje trošku izgradnje. Naravno, jedina realna cijena je ona koju vam na temelju popisa radova ponudi odabrani izvođač. Ima smisla usporediti predračune za izgradnju kuće od tri tvrtke, pa vjerujemo da biste tako dobili realan trošak.

  Mnogi od vas, međutim, još nisu stigli tako daleko, već razmišljaju o tome vrijedi li uopće takva investicija. Stoga smo za vas pripremili orijentacijske procjene ulaganja za različite situacije prilikom izgradnje kuće.

  1.3. Gradnja kuće – cijena po m2, polazna točka za izračun

  U nastavku ćemo navesti tipične primjere i polazne točke koje proizlaze iz naših prosječnih cijena na platformi. Osnova će nam biti klasična zidana slovenska kuća, veličine 160 m2 neto i 200 m2 bruto, na nezahtjevnom terenu u srednjoslovenskoj regiji. Materijali koji se nalaze u proračunu u skladu su s važećim zakonodavstvom, koje nalaže da je svaka kuća već u osnovi niskoenergetska. Primijenit ćemo ugrađene troslojne prozore, najmanje 15 cm izolacije na nosivim zidovima debljine 30 cm, i jednostavnu konstrukciju bez toplinskih mostova. U cijenu izgradnje uključeno je sve, građevinska dokumentacija, komunalni priključci i uređenje parcele. Jedinica procjene bit će cijena izgradnje po euro/m2 neto površine. Neto površina je – pojednostavljeno – površina boravišnih prostorija koje zapravo zaista možete upotrebljavati. Bruto površina – pojednostavljeno – znači vanjsku dimenziju kuće. Prema standardu, na bruto površinu se izračunava cijena po m2. Ne zaboravite, slabo dizajnirane kuće, koje imaju primjerice puno nadstrešnica i sl. imaju malu neto površinu i znatno su skuplje od dobro dizajniranih kuća.

  2. Koliko košta izgradnja kuće?

  Navodimo nekoliko tipičnih primjera izgradnje na našem tržištu. Za polaznu točku u ovom poglavlju izabrali smo „gradnju po sistemu ključ u ruke”. Ovaj način gradnje, kao što već samo ime slikovito kaže, podrazumijeva dovršen objekt. Sve građevinske i obrtničke faze su završene, zajedno s finalnim oblogama, u objekt unosite samo namještaj i rasvjetu. Svi znamo da pri odabiru parketa, keramike ili recimo prozora gotovo da nema gornjeg ograničenja, međutim, treba naglasiti da u ovim investicijskim procjenama procjenu ulaganja radimo na temelju ugrađenih materijala srednje kvalitete.

  2.1. Zidana gradnja po sistemu ključ u ruke

  Zidana gradnja stručno znači masivna gradnja od opeke, betonskih stupova i nadvoja. U ovu kategoriju spada i izgradnja Ytong kuće. U Sloveniji je masivna ili inače klasična gradnja najčešći način da dođemo do svoje kuće. Unatoč porastu popularnosti montažne gradnje, još uvijek se 80 % slovenskih obiteljskih projekata zida.

  Cijena gradnje zidane kuće u 2019. godini iznosila je od 1100 do 1400 eura/m2 neto površine.

  zidanje.jpg

  2.2. Gradnja manje kuće

  Kvadrature izgrađenih objekata u našoj zemlji su se posljednjih 30 godina smanjile za 100 %. Prosječna kvadratura novogradnje na MojMojster je 154,5 m2 na analiziranih 500 primjera, što je ujedno i osnova za predmetni izračun. Ako želite manju kuću, primjerice dom od 80 m2 neto površine, cijena gradnje bit će viša za približno 10% po m2. Iako zvuči besmisleno, postoje dva razloga za to. Prvi je da je tržište manje zainteresirano za manje projekte građevinskih tvrtki. Drugo je činjenica da određeni elementi, primjerice toplinska crpka ili električne instalacije, imaju visoku početnu cijenu, a sa smanjenjem kvadrature njihov se trošak nažalost ne smanjuje proporcionalno.

  Cijena gradnje manje kuće se u 2019. godini kretala od 1200 do 1500 eura/m² neto površine.

  Small-house-in-Brazil-by-Michel-Macedo-Arquitetos.jpg

  2.3. Gradnja kuće s ravnim krovom

  Osobito od starije generacije možete čuti izreku da ravni krov uvijek curi. Što se vjerojatno mnogo puta u prošlosti pokazalo točnim jer su nekada krovovi bili loše izvedeni. Naravno da to danas nije tako. S odličnim rješenjem krovnih folija i tekućih membrana koje, recimo, proizvodi Sika i u kombinaciji s dobrom izvedbom cijelog krova sigurno ćete biti sigurni. Stoga kuće s ravnim krovom dobivaju na popularnosti. Jedan od razloga je i estetski. Suvremeni dizajnerski ideali streme ravnim linijama i pravokutnim oblicima. Drugi, mnogo važniji faktor, je iskorištenost prostora. Recimo da možete izgraditi 100 m2 zemljišta. Vaša željena obiteljska kuća imat će dvije etaže, prizemlje i mansardu. Ako odaberete dvostrešni krov s nagibom od 35 stupnjeva i zidom od 160 cm – što je karakteristično za urbanističke uvjete – moći ćete iskoristiti samo 60 % mansarde zbog kosine. S 200 m2 bruto površine upotrebni prostor je samo 130 m2 neto. U slučaju odabira ravnog krova, situacija je potpuno drukčija. Oba kata će biti jednako iskorištena, stoga vam ostaje 160 m2 neto. Gradnja kuće s ravnim krovom vam osigurava dodatnih 25 % neto površine.

  Cijena gradnje kuće s ravnim krovom malo se razlikuje od klasične kuće. S obzirom na to da je dobro izveden ravni krov s dovršenom odvodnjom i izlazom na krov skuplji od klasičnoga, cjelokupna će investicija biti veća za 3 %. Međutim, još uvijek ostajete u rasponu između 1150 i 1350 eura/m2 neto površine, a možete upotrebljavati prostor ili dva više.

  house.jpg

  2.4. Dogradnja kuće

  Ako želite dograditi kuću, računajte na jednaku cijenu kao kod gradnje klasične zidane kuće. Stoga njome nećete znatno uštedjeti, osim kod komunalnih priključaka kada je njihova snaga dovoljna unatoč povećanoj potrošnji. Za dogradnju trebate svu građevinsku dokumentaciju i morat ćete platiti komunalne naknade.

  Cijena dogradnje kreće se između 1080 do 1350 eura/m2 neto površine.

  eastabrook-architects-corrugated-metal-extension-architonic-125a7370-01-arcit18.jpg

  2.5. Gradnja montažne kuće

  Montažna gradnja, skeletna ili panelna postaje sve popularnija, osobito među mlađom generacijom. Jedan od razloga može se pripisati izrazito uspješnom marketingu ponuditelja montažnih kuća posljednjih godina, koji montažnu gradnju predstavljaju kao jedinu gradnju koja ima smisla s aspekta suvremenih zahtjeva potrošača. Drugi razlog sigurno leži u mnogim prednostima montažne gradnje. Drvena gradnja je ugodnija za boravak, diše i ekološki je prihvatljivija. Osim toga, montaža se odvija izrazito brzo, a tijekom gradnje gotovo da nema komplikacija. Mnogi proizvođači će vam također reći da je montažna gradnja jeftinija. Međutim, mi se s tim uopće ne slažemo. Montažna gradnja nije jeftinija od zidane. Cijene koje ponuditelji navode ne sadrže trošak izgradnje temelja i komunalnih priključaka. Naravno, cijena ne uključuje ni vanjsko popločavanje, odvodnjavanje i slično.

  Cijena montažne gradnje kreće se između 1100 i 1400 eura/m2. Ovdje moramo dodati još i trošak temeljne ploče i komunalnih priključaka i barem osnovno vanjsko uređenje. Kumulativno tako treba dodatno platiti još 20 000 eura, što bi kod prosječne kuće iznosilo još dodatnih 100 eura/m2 neto površine.

  prefab-homes-include-panelized-kelsey-b-ranch_home-elements-and-style.jpg

  2.6. Gradnja pasivne kuće

  Mnogi od nas svjesni su važnosti održive gradnje i pečata koji energetski rasipna arhitektura ostavlja na okoliš. Pasivna kuća je izraz za objekt koji je tako dobro dizajniran da ga zagrijavaju sami uređaji i ljudi koji u njoj borave. Stoga je grijanje potrebno samo u najhladnijim mjesecima. To znači da ima izrazito izoliranu toplinsku ovojnicu, bez toplinskih mostova, ugrađenu rekuperaciju i troslojne prozore. Cijena zidanih i montažnih pasivnih kuća je slična, ali morate računati s činjenicom da ćete za nju platiti 15 % do 20 % više nego za klasičnu nisko-energetsku kuću.

  Cijena pasivne gradnje iznosi između 1300 i 1600 eura/m² neto površine, ovisno o tome jeste li se odlučili za montažnu ili zidanu.

  stringio.jpg

  2.7. Najjeftinija gradnja kuće

  Jeftina gradnja kuća stvar je prošlosti. Suvremeni zahtjevi za kvalitetnim životnim prostorom i uštedom energije pridonose troškovima po kvadratnom metru, koji teško možemo smanjiti. Pravilo je da materijal u izgradnji kuće predstavlja približno 60 % troškova izgradnje. Drugi dio troška čine, naravno, rad i logistika, koje će za vas obaviti izvođač. S obzirom na našu kulturu gradnje, možemo i sami pridonijeti s nekoliko sati rada za određene poslove, što ne preporučujemo. Primjerice, ako se prihvatimo lopate za vanjsko uređivanje ili sami obavimo soboslikarsko-ličilačke radove, kupimo keramiku i parket u outletu, cijenu gradnje možemo smanjiti za do 10 %. Naravno, ne treba zaboraviti i uloženo vrijeme, koje također ima svoju vrijednost.

  Najjeftinija gradnja kuće kreće se između 1000 i 1200 eura/m² neto površine.

  3. Troškovi gradnje kuće

  U prethodnom tekstu naveli smo troškove izgradnje za određenu vrstu projekta. Za precizniju predodžbu o cijeni gradnje treba također uzeti u obzir opće čimbenike, koji su navedeni u poglavlju u nastavku.

  3.1. Gradnja kuće 2019. i 2015. godine

  Na štetu potrošača, a na radost građevinskih poduzeća, cijene su posljednjih godina naglo skočile. To se djelomično može pripisati velikoj potražnji. Stoga si građevinske tvrtke mogu priuštiti povećanje cijena ponude, jer se uvijek nađe netko tko će naručiti skuplju ponudu. Djelomično su ovakvoj situaciji kumovali cijena materijala i manjak radne snage u građevinarstvu.

  Od 2015. do 2019. godine cijene građevinskih usluga porasle su za 20 %. U 2019. godini smo zabilježili blagi pad narudžbi, stoga predviđamo da će cijene građevinskih usluga u 2020. godini blago opasti do kraja godine.

  3.2. Poskupljenje gradnje

  Gradnja kuće vrlo je složen postupak, koji zahtijeva dobro planiranje i puno usklađivanja. Čak i dobro isplanirani projekt uvijek iznenadi. Stoga je nužno pripremiti odličan projekt za provedbu. Jednako je važno i angažiranje nadzornika, koji će biti s vama u svim fazama projekta. Ako potpuno preuzmete organizaciju, gradnja će se vjerojatno odužiti za nekoliko mjeseci. Ono što je bilo lako smisliti i odrediti u planu teže je i skuplje popraviti kasnije u stvarnosti. Površna izvedba hidroizolacijske ovojnice, toplinski mostovi, problemi kod neusklađenosti između konstrukcije i instalacija, loše određene pozicije odvoda i prekidača i sl. mogu povećati troškove vaše gradnje za 10 % ili više. Stoga su planiranje i stručna podrška nužni. Isplati se investirati više u kratkom roku jer možete dosta uštedjeti tijekom gradnje.

  3.3. Složenost izgradnje i zemljište za gradnju

  Već smo spomenuli da kuća nije produkt serijske proizvodnje. Stoga trošak uvelike ovisi o složenosti gradnje. Počinje od iskopa, što ćete vidjeti u nastavku. Građevinska jama na jednostavnijem terenu može vas koštati oko 4000 eura, a razbijanje stijene može se završiti s vrtoglavih 30 000 eura ili više. Jednostavna temeljna ploča neće koštati više od 10 000 eura, a cijena pilotiranja i osiguravanja građevinske jame na močvarnom tlu ili u brdima može iznositi najmanje 30 000 eura.

  Zamka je također u komunalnim priključcima. Ako na parceli doista imate vodu, struju i kanalizaciju, onda je ulaganje u komunalne vode zanemarivo. Ako vam davatelj komunalnih usluga izda suglasnost, odnosno naredi da vodu povučete iz 50 m udaljenog zemljišta susjeda, to onda znači dodatne 4000 eura.

  Lijepo je naslijediti parcelu, ali dobro provjerite da nije slučajno na lavinskom području ili poplavnom terenu. U tom biste slučaju trebali razmotriti kupnju nove parcele.

  Ako ste ljubitelj velikih prozora, nadstrešnica i otvorenog tlocrta, što je svakako trend kvalitete modernog življenja, možete odvojiti oko 10000 eura za dodatna betonska ojačanja i zadebljanja etažne ploče. Također, svaki balkon ili krovna kućica pridonose dodatnom trošku u visini od 2000 do 5000 eura.

  Troškovi gradnje kuće po fazama

  Čest, a ujedno i najrazumniji izračun odnosi se na procjenu investicije po fazama gradnje. I. i II. faza uključuju iskop i pripremu temelja, III. građevinska faza znači dovršenu konstrukciju, IV. faza ugrubo već ima fasadu, prozore i sve potrebne instalacije, a V. građevinska faza uključuje završne obloge i završetak objekta. Međutim, ne smijemo zaboraviti bitne investicijske troškove izvan faza gradnje koji proizlaze iz planiranja i plaćanja naknada i doprinosa.

  Prevod - Slika 2.jpg

  Za vas smo pripremili detaljan izračun za prosječnu kuću od 160 m2 neto površine. Izračun se temelji na analizi 66 završenih projekata.

  Prevod - Slika 1.jpg

   

  4.1. Planiranje, vođenje, elaborati i mjere

  Za svaku gradnju trebamo dobiti građevinsku dozvolu na osnovu DGD dokumentacije. Mnogi ovu dokumentaciju nazivaju i građevinskim papirima, ali ona je mnogo više od toga. Sadrži idejni plan, materijalizaciju vašeg doma iz snova i sve što trebate za izvedbu u PZI projektu. Bez ovih obaveznih elemenata ne možete dobiti građevinsku dozvolu, a kasnije uporabnu dozvolu i kućni broj.

  U izračunu smo pošli od pretpostavke da ste naručili unikatan projekt kod kvalitetnog arhitekta. Cijena takve dokumentacije kreće se između 7000 i 10000 eura. Jeftinija dokumentacija znači puno komplikacija prilikom gradnje i nipošto je ne preporučujemo.

  Nadzor je obavezan tijekom gradnje. Savjetujemo vam da organizirate nadzornika da obavi najmanje 20 do 30 posjeta gradilištu i koordinacija u svim fazama gradnje. Takva usluga košta oko 3000 eura.

  Naručit ćete i puno geodetskih usluga, ali možda ćete trebati i određene elaborate, što iznosi dodatnih 3000 eura.

  4.2. Komunalne naknade, takse i pristojbe

  Prije nego što započnete gradnju, odnosno prije nego što ukopate lopatu u zemlju, trebate dodatno ulaganje. Najveći dio tog ulaganja je komunalna naknada. Izračunava se po zakonski prihvaćenoj formuli, pri čemu veliku ulogu ima bruto tlocrtna površina i komunalna opremljenost zemljišta. Konačni iznos je nažalost uvijek nepoznanica jer većinu čimbenika definira općina. Savjetujemo da naknade izračunate kod dvaju referenata na općini jer se iznosi mogu razlikovati.

  Za sve troškove prije početka gradnje platit ćete između 20 000 i 30 000 eura.

  4.3. Priprema i uređenje zemljišta – I. građevinska faza

  Priprema i uređenje zemljišta, odnosno zemljani radovi uglavnom se odnose na građevinsku jamu, koja bi u ovom primjeru iznosila 2,6 %, odnosno 5000 eura. Ova se cijena, naravno, odnosi na građevinsku jamu u širokom iskopu, gdje su zidovi građevinske jame pod nagibom. Kada nemamo dovoljno prostora, treba napraviti jamu s okomitim zidovima, koje treba osigurati protiv klizanja. Takav zahvat je skuplji od klasičnog iskopa. U osnovi, cijena ovisi o kategoriji tla. U našem primjeru cijena je izračunana na II. kategoriju – obično tlo, međutim, cijena se drastično mijenja ako treba kopati, recimo, u tlo V. kategorije – dakle, u stijenu srednje čvrstine.

  4.4. Izgradnja temelja – II. građevinska faza

  Izgradnja temelja i ploče nad njim iznosi 8000 eur. Uzeli smo u obzir da bi se za potrebe temelja izgradila temeljna ploča u odnosu na standardno ulegnuće tla. Debljina temeljne ploče je obično između 35 i 30 cm. Postoje i drugi načini plitkog temeljenja. Za veća ulegnuća upotrebljavamo trakaste temelje, za terase i nadstrešnice točkaste temelje, koji su skuplji od temeljne ploče.

  Tlo slabe nosivosti znatno poskupljuje gradnju. Tada trebate pilotiranje sve do nosivosti terena, što za klasičnu kuću iznosi oko 10 000 eura.

  Ako je vaša buduća kuća postavljena na strmom, erozijom ugroženom terenu, računajte i na potporne zidove, što gradnju kuće čini skupljom za 5000 do 10 000 eura.

   


  4.5. Građevinska konstrukcija – III. građevinska faza

  Građevinska konstrukcija je najveći investicijski zalogaj, dakle između 22 do 30 % cjelokupnog ulaganja ili 46 000 eura.

  Cijena se odnosi na klasu srednje kvalitete, pri čemu je podna ploča 5 000 eura, vanjske stijene debljine 30 cm u skeletnoj betonskoj konstrukciji i unutarnje zidane stijene debljine 20 cm. Uzeli smo u obzir gradnju klasičnom opekom ili plinobetonom. Cijena jednostavnog dvostrešnog krova i cijena dvaju krovnih prozora bila bi 13000 eura. Naravno, uz pretpostavku da je gradnja nezahtjevna, odnosno bez velikih raspona.

  4.6. Fasada i građevinska stolarija

  4.6.1. Fasada

  U ovoj točki faze zatvarate objekt i došli ste već jako daleko. III. produljenu fazu možete završiti vrlo brzo. Cijene fasada su prilično ujednačene i ovise o odabiru materijala. U ovom izračunu uzeli smo u obzir fasadni sustav debljine 16 cm, od stiropora, koji bi vas zajedno s prozorskim policama koštao 11000 eura.

  4.6.2. Prozori

  Situacija s prozorima je znatno drukčija. Na tržištu postoji mnogo rješenja i potrošači su često u dvojbi. Na MojMojster zagovaramo velike prozore jer pridonose kvaliteti vašeg životnog prostora. Savjetujemo vam da smanjite broj prozora koji se otvaraju. Fiksni prozori dvostruko su jeftiniji od prozora s otvaranjem. Optimalno rješenje su troslojni PVC prozori s ALU maskom jer zbog nje imaju znatno duži vijek. Cijena drvenih prozora slična je PVC-ALU izvedbi. Zajedno sa žaluzinama platit ćete 13000 eura.

  4.7. IV. faza

  4.7.1. Instalacije

  Pri gradnji obratite pozornost na instalacije, jer predstavljaju četvrtinu cjelokupnog ulaganja, odnosno od 23 do 27 % cijene gradnje. Ukupna cijena kućnih instalacija iznosi 45 200 eura. Pri tome se najveći udio, od čak 17 000 eura, odnosi na cijenu instalacija za grijanje, pri čemu smo kao trošak uzeli u obzir toplinsku crpku i podno grijanje. Kanalizacija, vodovod i plinovod koštaju 13 000 eura. Cijena elektroinstalacija bila bi oko 7 000 eura za jednostavne instalacije s alarmnim uređajem i upravljanjem na daljinu, koji bi vas dodatno koštao 1 000 eura.

  4.7.2. Žbuka, estrihi

  Sa žbukom vaša kuća dobiva ugodniji izgled. Trošak žbuke se može predvidjeti, iznosio bi 6 000 eura. Savjetujemo vam da ne pregovarate o nižoj cijeni, već da nađete izvođača koji će brzo doći i obaviti posao kvalitetno. Pogrešna ili neravna izvedba estriha može imati katastrofalne posljedice. Krivo izvedena žbuka također je prava mora za faze koje slijede. Ne zaboravite da se estrih suši nekoliko mjeseci, stoga ne čekajte s izvedbom.

  4.7.3. Pregradni zidovi

  Mnogo korisnika nas pita jesu li bolje suhomontažne ili zidane pregradne stijene. Svaka izvedba ima svoje prednosti i nedostatke, međutim na kraju nema većih razlika u cijeni. Suhomontažne pregradne stijene trebaju samo dvostruko kitanje i bijeljenje, dok zidane pregradne stijene trebaju i žbuku. U suhomontažne stijene možete jednostavno ugraditi zvučnu izolaciju. Međutim, ako biste željeli premjestiti prekidač, dubljenje kanala u zidanu masivnu stijenu znatno je jednostavnije, također ona ima znatno veću tvrdoću. Trošak pregradnih stijena za obje izvedbe iznosi 5 000 eura.

  4.7.4. Vrata, stepenice

  Unutarnja vrata mogu biti dio IV. građevinske faze, ali u pravilu ih ugrađujemo u V. fazi. Ako želite klizna vrata u zidu, obavezna je ugradnja kasete i, naravno, razmislite gdje ćete postaviti instalacije. Cijena unutarnjih vrata srednje kvalitete se zajedno s dovratnicima i montažom kreće oko 300 eura, dok ćete za ulazna vrata platiti 1200 eura.

  Pretpostavljamo da ćete napraviti betonsku konstrukciju jednostavnih dvoramnih stepenica. Te ćete stepenice morati izravnati i obložiti masivnim drvom ili parketom. Cijena za jednu stepenicu je oko 150 eura, a za 18 stepenica na visini od 300 cm platit ćete 2 700 eura.

  4.7.5. Bravarski i staklarski radovi

  Tamo gdje su stepenice, potrebna je i ograda. Pretpostavimo da ćete se odlučiti za staklenu ogradu na inoks stupovima. Takvo rješenje vas košta 1400 eura.

  Moderne kupaonice također ne prolaze bez stakla. Za površinu od 160 m2 neto sigurno ćete imati dvije kupaonice. Dostava i ugradnja kaljenog stakla koštat će vas 300 eura/kom.

  4.7.6. Keramika i parket

  Osobito kod podnih obloga cijena može ići u nedogled. A nažalost, u ovoj točki gradnje već imamo znatno smanjen proračun. Dobra ideja je da ove radove ipak završimo s parketarom i keramičarom. U izračunu smo uzeli u obzir gotov parket za podno grijanje s polaganjem u vrijednosti 45 eura/m2 i keramiku srednje klase, što bi vas s keramičarskim radovima koštalo 50 eura/m.2 Savjetujemo da kod finalnih obloga ne štedite jer se teško mogu zamijeniti.

  4.7.7. Soboslikarski i ličilački radovi

  Ličenje kuće završna je aktivnost gradnje kuće. U ovoj fazi svi možemo odahnuti. Obično se ličenje obavi s dvostrukim kitanjem, brušenjem i bojenjem u dva ili tri premaza. Trošak ličilačkih radova je zanemariv u odnosu na cjelinu i lako ga je predvidjeti. Ličilački radovi mogu koštati 5 000 eura. Mnogi ljudi dolaze u iskušenje da ove radove sami obave, ali vjerujte da je nanošenje kita na površinu od 600 m2, kao i brušenje, daleko od jednostavne zadaće. Stoga prepustite ličenje stručnjacima s iskustvom i strojnom opremom.

  4.8. Vanjsko uređenje

  Uređivanje okoliša obično predstavlja 10 % ulaganja, a ako se odlučite za zahtjevniju izvedbu s bazenom, trošak će se povećati na 15 % ukupne investicije. U našem slučaju bi vanjsko uređenje koštalo 13 000 eura. Cijena vanjskog uređenja uključuje 400 m2 planiranja terena i 100 m2 popločavanja granitnim i betonskim tlakovcima. U slučaju veće površine terena i asfaltiranja, cijena vanjskog uređenja iznosila bi dodatnih 4000 eura.

  5. Tablica faza i troškova gradnje

  Predstavljamo vam detaljan raspored troškova gradnje kuće za objekt od 160 m2 neto površine, s dvostrešnim krovom i materijalom srednje kvalitete. Postotke udjela možete upotrijebiti za izračun cijene vaše gradnje.

  faza ukupna cijena udio cijena/m2 neto
  0.1. komunalna naknada 5000 eura 2,5 % 31 eura
  0.2. takse, pristojbe 3000 eura 1,5 % 19 eura
  0.3. projektna dokumentacija 8000 eura 4,1 % 50 eura
  0.4. geodezija, elaborati 3000 eura 1,5 % 19 eura
  0.5. vođenje, nadzor 4000 eura 2,0 % 25 eura
  1.1. građevinska jama 5000 eura 2,5 % 31 eura
  1.2. temeljenje 8000 eura 4,1 % 50 eura
  1.3. konstrukcija 32000 eura 16,2 %
  200 eura
  2.1. pregradni zidovi 5000 eura 2,5 % 31 eura
  2.2. fasada 11000 eura 5,6 % 69 eura
  2.3. prozori, sjenila 13000 eura 6.6 % 81 eura
  2.4. estrihi, žbuke 6000 eura 3,0 % 38 eura
  3.1. kanalizacija, vodovod 13000 eura 6,6 % 81 eura
  3.2. grijanje, prozračivanje 17000 eura 8,6 % 106 eura
  3.3. elektroinstalacije 8000 eura 4,1 % 50 eura
  4.1. vrata 2800 eura 1,4 % 18 eura
  4.2. suhomontaža 3600 eura 1,8 % 23 eura
  4.3. stolarija, stepenice 2700 eura 1,4 % 17 eura
  4.4. bravarski radovi, staklarski radovi 2000 eura 1,0 % 13 eura
  5.1. keramika, parket 7000 eura 3,6 % 44 eura
  5.2. sanitarna keramika 2000 eura 1,0 % 13 eura
  5.3. soboslikarski-ličilački radovi 5000 eura 2,5 % 31 eura
  6.0. vanjsko uređenje 13000 eura 6,6 % 81 eura
  Ukupno 196 100 eura 100 % 1232 eura  6. Zaključak: gradnja kuće, što je hrabro!

  Pomogli smo u više od 2000 projekata novogradnje. Svjesni smo da je gradnja jedna od najstresnijih faza našeg života, koja nas osim toga i dodatno financijski opterećuje. Nijedan projekt nije prošao bez stresa, komplikacija ili povećanja cijena. Međutim, nema ništa ljepše od pogleda na dom iz svojih snova, koji je skrojen prema našim željama, potrebama i očekivanjima. Stoga se ulaganje u gradnju kuće isplati. Ako bismo vam mogli bilo što savjetovati, onda su to tri stvari.

  Prvo, prije svega se posvetite planiranju. Zamislite dom koji će vam odgovarati sada i za 30 godina. Napravite si svijetao, prozračan, otvoren, ugodan i pažljivo planiran dom. Nemojte žuriti s idejnim rješenjem i ne štedite na arhitektu!

  Drugo, nemojte pretjerivati s kvadraturom. Dizajnirajte prostoran životni prostor i skromne sobe. Za svaki kvadratni metar platit ćete najmanje 1100 eura! Luksuz nije rasipna niti nepotrebna kvadratura, već dobro dizajniran objekt. Primjerice, ako auto postavite u garažu koja nije dio objekta, uštedjeli ste do 10 000 eura. Dječja soba služi svojoj namjeni i na 12 m2, a dobro projektirana kupaonica je prostrana i na 8 m2.

  Treće, ne štedite na materijalima i opremi. Ugrađeni materijali se ne mogu lako zamijeniti. Na kuću gledajte kao na ulaganje u budućnost, možda ćete je jednom htjeti prodati. Uložite u velike prozore da uhvatite pogled i svjetlost sunca itd. Pa sretno!

   

  Stručni članak 35905
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1219 izvođača za područje Novogradnja:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija