Za područje
  AMBIENTA

  Moderna arhitektura

  Članak je koristio već 1086+ korisnicima
  Moderan dizajn, moderna arhitektura, kako je danas nazivamo, pojavila se kao odgovor na pretjerano ukrašenu i maštovitu arhitekturu prethodnih stoljeća. Moderni objekti predstavljaju pravu svježinu i slobodu u arhitektonskom smislu, neograničeno i nesmetano kretanje u prostoru, kao i vizualnu i fizičku povezanost s okolišem. Granica između vanjskog i unutarnjeg prostora danas je vrlo nejasna.
  Stručni članak 1086
  moderna-kuca.png
  Imamo 979 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  1. Moderna arhitektura

  1.1. Moderna arhitektura nekada

  Prvo moramo objasniti što zapravo znači riječ moderna arhitektura. Moderna arhitektura s profesionalnog aspekta označava arhitekturu koja se pojavila krajem 19. stoljeća, a završila negdje 1970-ih. Skraćenica za modernu arhitekturu je i modernizam, a nastala je kao odgovor na pretjerano tradicionalne, konzervativne, ukratko, klasicističke arhitektonske nacrte, koji su dominirali u 19. stoljeću. Moderna arhitektura pojavila se i zahvaljujući tehnološkom napretku i pronalasku armiranog betona (betona s čeličnim armaturnim šipkama), koji je tek omogućio realizaciju takvih konstrukcija kakve su zamišljali modernistički arhitekti. Najpoznatiji predstavnici modernizma su Le Corbusier, Mies van der Rohe in Frank Lloyd Wright.

  1.2. Moderna arhitektura danas

  Izraz moderna arhitektura danas više ne znači isto što i nekada. S profesionalnog gledišta, ispravniji i primjereniji izraz bio bi suvremena arhitektura, a ne moderna arhitektura, jer se danas zgrade prilično razlikuju od modernističkih, a mi više ne živimo u razdoblju modernizma, koje je završilo 1970-ih. Ipak se za zgrade koje djeluju moderno i idu ukorak s vremenom ili čak najavljuju budućnost zbog svoje inovativnosti, odvažnosti i prilagođenosti suvremenom načinu života usvojio opći izraz moderna arhitektura. U nastavku ćemo objasniti koja su to obilježja zbog kojih se za neke kuće kaže da su pomodne arhitekture.

  moderna-arhitektura.jpg
  Kod moderne arhitekture prostorije za boravak čine jednu cjelinu.

  Stručni savjet tvrtke MDK GRAĐEVINAR d.o.o.


  Što sve nudi poduzeće MDK GRAĐEVINAR d.o.o.?

  MDK Građevinar utemeljen je 1967. godine kao obiteljski obrt za građevinske usluge. Kroz više od 50 godina neprekinutog rada i iskustva na različitim projektima izgradnje prerastao je u eminentnu građevinsku tvrtku. MDK nudi sve usluge visokogradnje i jamči kvalitetu u skladu s najvišim standardima struke, pri čemu posebno dolazi do izražaja transparentnost i profesionalnost u svim fazama MDK izgradnje.

  Višegodišnje iskustvo tvrtke u pružanju građevinskih usluga uključuje izgradnju stambenih, poslovnih, industrijskih i turističkih objekata, a posljednjih nekoliko godina MDK nudi i uslugu upravljanja objektima koja osigurava da objekt i nakon same izgradnje funkcionira kako je prvobitno zamišljeno.

  Dugoročan cilj tvrtke je oživjeti i obogatiti gradske jezgre i ruralna područja novim građevinama, poticanjem moderne, ali ujedno i svevremenske izgradnje.

  Trendovi koji trenutno vladaju u modernoj arhitekturi?

  Trendovi u modernoj arhitekturi naglašavaju prirodnu integraciju u okoliš, geometriju, karakter, te kvalitetu građevine. Integracija u okoliš odnosi se na poseban položaj građevine u prirodi, pri čemu na važnosti dobiva razmještaj prostorija prema stranama svijeta, s ciljem postizanja što veće ambijentalne vrijednosti u smislu svjetlosti, održivosti i spajanja s prirodom.

  U projektiranju se kao oblikovni element često koriste ravne čiste linije, poput ravnih krovova, kao i kružne perforacije koje privlače pogled ka nebu. Isto tako, sve češće se koriste krovni brisoleji koji postižu „igru svjetla“ i služe kao zaštita od sunca ili obilne kiše te ujedno smanjuju potrebu za umjetnom rasvjetom, a koji se u novije vrijeme postavljaju čak i nad staklenim plohama ravnog krova.

  Vrlo su popularna i pročelja s uzorkom. Ravne plohe pročelja savršene su za eksperimentiranje sa suvremenim tehnologijama i strukturama, pri čemu suptilni i nenametljivi oblici mogu rezultirati  dramatičnom igrom svjetla i sjene. Isto tako, pomični paneli svoju popularnost mogu zahvaliti upravo činjenici da pročelja čine puno atraktivnijim i učinkovitijim. Proporcionalno, veliki prozori koji sežu od poda do stropa omogućuju ulaz prirodnog svjetla u nekretninu te su, zbog svojih čistih linija i garancije izvrsnog osvjetljenja, čest odabir arhitekata.

  Iako se trendovi u gradnji svakodnevno mijenjaju, spoj tradicionalnih materijala i modernih arhitektonskih rješenja je u posljednjih nekoliko godina postao konstanta, baš kao i privatnost vlasnika građevina koja predstavlja jedan od najvažnijih arhitektonskih ciljeva. Korištenjem toplih i prirodnih materijala u formi suvremenih instalacija, svakako se dolazi do jedinstvenih arhitektonskih rješenja, ali, kao građevinska tvrtka, skrećemo pozornost i na važnost izvedbe same konstrukcije objekta zbog uvjeta mehaničke otpornosti i stabilnosti građevine, kao i na važnost hidroizolacijskih rješenja zbog uvjeta zaštite i trajnosti objekata. MDK tvrtka je stoga krenula u proizvodnju kvalitetnih hidroizolacijskih materijala, preuzevši brand STIG, i želimo dalje raditi na analizi i razvoju različitih sredstava koja postižu odlične rezultate na području hidroizolacije.

  Na koji način usklađujete dizajn i želje stanara?

  Naš pristup usklađivanja dizajna i želja stanara uvijek kreće od individualnog pristupa, jer na postizanje najboljeg odabira za pojedinog kupca najviše utječe njegov životni stil i preferencije. Iako se pojedini klijenti odlučuju za moderan i urban dizajn s jedne strane ili tradicionalan dizajn prilagođen podneblju građevine s druge strane, najčešće smo svjedoci spajanja tradicionalnog i modernog dizajna interijera, s ciljem stvaranja svevremenske izgradnje.

  Zahvaljujući modernoj tehnologiji i 3D vizualizaciji dizajna građevina, klijentima je uvelike olakšan izbor usklađivanja različitih materijala, kao i postizanje fleksibilnosti rasporeda prostorija. Kod dizajna interijera najbitnije je postizanje osjećaja ugode i sigurnosti, dok su dugotrajna funkcionalnost i estetika najvažnije vrijednosti kod odabira materijala za uređenje.

  Ovisno o željama klijenata, realiziramo svaki projekt od početne ideje pa do zadnjeg detalja. Uz klijenta smo na svakom koraku, te neprestano pratimo kvalitetu i brzinu izvođenja radova, kako bi svi radovi bili realizirani na najbolji mogući način.

  Napominjemo kako nam je najvažnije da krajnji rezultat izgradnje nekretnine bude njezina maksimalna dugoročna kvaliteta ivrijednost, uz postignuto svakodnevno vizualno i uporabno individualnozadovoljstvo klijenata.

  MDK GRAĐEVINAR d.o.o., Maja Tuđen Pavlinić, mag. nov. univ. spec. eur. st.

  2. Moderni objekti

  2.1. Opća obilježja

  Moderna kuća se prije svega odnosi na objekt ravnih, čistih linija. Materijali su promišljeno, suptilno odabrani, uz jak osjećaj za estetiku. Često nalazimo na suvremene materijale poput armiranog betona, dok je fasada uglavnom ostakljena. To znači da su otvori za prozore vrlo veliki, uglavnom od poda do stropa. Moderna kuća ima ravne, jasne linije koje prevladavaju unutar objekta i u eksterijeru. Neki pojam moderno poistovjećuju s kockastim objektom. Istina je da s modernom arhitekturom dolazi do izražaja i sustav ravnih krovova. Ali ravni krov nije prvobitno obilježje modernih kuća. Jednostrešan ili dvostrešan također može ostaviti dojam modernog objekta, ali koji će krov imati moderna kuća, prije svega ovisi o lokaciji na kojoj se objekt nalazi.

  2.2. Moderna kuća i dekor

  Moderna kuća u pravilu nije ukrašena jer se po općem uvjerenju smatra da je moderna arhitektura ona arhitektura koja uspijeva iskreno izraziti svoju bit i estetiku u skladu s logikom koja je svojstvena materijalu. Zapravo, moderna kuća ne treba ukrase jer je definiraju i čine posebnom sofisticirani detalji, materijali, a prije svega tlocrtno rješenje koje omogućava slobodan i ugodan boravak s pogledom na okoliš.

  2.3. Kakav tlocrt imaju moderni objekti?

  U modernim objektima pojavljuju se izrazito otvoreni i slobodni tlocrti. Životni prostor teče i međusobno je povezan, a granice između spavaće sobe i kupaonice često su nejasne. Od velike važnosti pri planiranju objekta je prirodno svjetlo, koje modernim kućama osiguravaju veliki otvori za prozore. Instalacije u takvim objektima su centralne, omogućuju daljinsko upravljanje objektom. Pažljivo isplanirani tlocrt je plod znanja arhitekta i korisničkih potreba. Prostori u objektu su projektirani u nizu, što korisniku olakšava boravak. U modernoj kući su obično dnevne i spavaće prostorije odvojene. Spavaći dio je povučen, predstavlja privatnost vlasnika doma i nije predviđen da u njemu borave ili ga posjećuju svi posjetitelja doma. Dnevni dio je, za razliku od prostorija za spavanje, središnji dio kuće i kombinira kuhinju s blagovaonicom, dnevni boravak s izlazom na balkon, terasu ili vrt.

  2.4. Eksterijer i interijer

  Granica između vanjskog i unutarnjeg dijela objekta vrlo je tanka. Omogućava se velikim otvorima za prozore koji u unutrašnjost privlače i okoliš. Okoliš objekta služi za poboljšanje izgleda objekta. Kompozicije fasade, krovne linije, horizontalnih nosača ili konzola nastavljaju se u vanjsko uređenje objekta. Odmah postaje jasno da se moderna kuća temelji na isprepletenom eksterijeru i interijeru, koji zajedno čine cjelinu.

  interijer-eksterijer.jpg
  Moderna kuća ima čiste, jednostavne linije bez suvišnog dekora.

  3. Koliko košta moderni objekt?

  Možete ga dizajnirati na vrlo različite načine, a na cijenu najviše utječe odabir građevinskog, odnosno konstrukcijskog materijala, izbor materijala za fasadu i veličina otvora za prozore, jer veći prozori koštaju više. Dizajn, estetika i životni prostor koje nudi moderna kuća mogu se postići već s opekom i betonskim nadvratnicima – modernost se više odražava u tlocrtnom rješenju, organizaciji prostorija i jasnoći linija nego u konstrukcijskom materijalu, koji je uglavnom sakriven ispod sloja fasade. Za izgradnju moderne kuće platit ćete oko 4500,00 KN/m2.

  Stručni članak 1086
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 979 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 979 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 979 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura
  10
  1

  HITROST j.d.o.o.

  Split
  9.4
  0

  3U1 PROJEKT d.o.o.

  Zagreb
  9.6
  0

  ARHIPOLIS ARHITEKTI d.o.o.

  Split
  9.5
  0

  PROSTOR EKO d.o.o.

  Bjelovar
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana