Moderna kuća, moderna arhitektura

  Moderan dizajn, moderna arhitektura, kako je danas nazivamo, pojavila se kao odgovor na pretjerano ukrašenu i maštovitu arhitekturu prethodnih stoljeća. Moderna kuća predstavlja pravu svježinu i slobodu u arhitektonskom smislu, neograničeno i nesmetano kretanje u prostoru, kao i vizualnu i fizičku povezanost s okolišem. Granica između vanjskog i unutarnjeg prostora danas je vrlo nejasna.
  Stručni članak 239
  moderna-kuca.png
  Imamo 955 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  1. Moderna arhitektura

  1.1. Moderna arhitektura nekada

  rvo moramo objasniti što zapravo znači riječ moderna arhitektura. Moderna arhitektura s profesionalnog aspekta označava arhitekturu koja se pojavila krajem 19. stoljeća, a završila negdje 1970-ih. Skraćenica za modernu arhitekturu je i modernizam, a nastala je kao odgovor na pretjerano tradicionalne, konzervativne, ukratko, klasicističke arhitektonske nacrte, koji su dominirali u 19. stoljeću. Moderna arhitektura pojavila se i zahvaljujući tehnološkom napretku i pronalasku armiranog betona (betona s čeličnim armaturnim šipkama), koji je tek omogućio realizaciju takvih konstrukcija kakve su zamišljali modernistički arhitekti. Najpoznatiji predstavnici modernizma su Le Corbusier, Mies van der Rohe in Frank Lloyd Wright.

  1.2. Moderna arhitektura danas

  Izraz moderna arhitektura danas više ne znači isto što i nekada. S profesionalnog gledišta, ispravniji i primjereniji izraz bio bi suvremena arhitektura, a ne moderna arhitektura, jer se danas zgrade prilično razlikuju od modernističkih, a mi više ne živimo u razdoblju modernizma, koje je završilo 1970-ih. Ipak se za zgrade koje djeluju moderno i idu ukorak s vremenom ili čak najavljuju budućnost zbog svoje inovativnosti, odvažnosti i prilagođenosti suvremenom načinu života usvojio opći izraz moderna arhitektura. U nastavku ćemo objasniti koja su to obilježja zbog kojih se za neke kuće kaže da su pomodne arhitekture, odnosno kakva je danas moderna kuća.

  moderna-arhitektura.jpg
  Kod moderne arhitekture prostorije za boravak čine jednu cjelinu.

  Stručni savjet tvrtke ARHITEKTONSKI STUDIO DAAD d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka ARHITEKTONSKI STUDIO DAAD d.o.o.?

  Tvrtka Arhitektonski studio DAAD d.o.o. nudi cijeli dijapazon usluga iz područja djelatnosti projektiranja, stručnog i projektantskog nadzora nad gradnjom, te konzultantskih usluga. To uključuje i usluge ishođenja uvjeta javnopravnih tijela, njihovih potvrda, te građevinske i uporabne dozvole.

  Konkretno, za naše klijente izrađujemo kompletnu projektnu dokumentaciju sukladno svim zakonskim propisima i u skladu s najvišim standardima, a sve prema željama i u skladu s financijskim mogućnostima investitora.Sastavni dio procesa jei izrada preliminarne studije mogućnosti gradnje kroz analizu prostornih planova i zakonske regulative vezano za konkretnu građevinsku česticu i konkretan projektni zadatak dobiven od strane investitora, odnosno klijenta.

  Cijeli proces je maksimalno pojednostavljen i prilagođen klijentu, koji dobiva uslugu po principu ključ u ruke, u obimu u kojem mu to odgovara.
  Znači, bilo da se radi o procesu kupnje zemljišta, te analize mogućnosti gradnje kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, ili procesu projektiranja, planiranja i nadzora nad gradnjom, ili samom nadzoru nad gradnjom, tu smo uz investitora. Sve to je zaokruženo i prožeto savjetodavnom uslugom gdje se, kroz razgovor s klijentom, pokušava doći do optimalnog projektantskog rješenja, kako bi se udovoljilo svim njegovim željama. Time je svaki naš projekt individualan i maksimalno prilagođen našim klijentima.

  Također, želim napomenuti da prilikom izrade projektne dokumentacije koristimo najnapredniju BIM tehnologiju za projektiranje u visokogradnji kojom, za razliku od klasičnog dvodimenzionalnog iscrtavanja nacrta, izrađujemo trodimenzionalni digitalni model buduće građevine što klijentima omogućuje uvid u izgled građevine u najvažnijoj fazi, fazi projektiranja.

  Posjedujemo i licencu za Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za izradu idejnih, glavnih i izvedbenih projekata za radove na nepokretnom kulturnom dobru, te stručni i projektantski nadzor nad gradnjom istih.
  Također, posjedujemo i ovlaštenje Ministarstva rada za vršenje usluga Koordinatora zaštite na radu u fazi izrade projektne dokumentacije i u fazi izvođenja. Uz navedeno, izrađujemo i etažne elaborate posebnih dijelova građevine radi upisa u zemljišne knjige.

  Na koji način usklađujete dizajn interijera i želje stanara?

  Dizajn interijera je posebno delikatan dio projektnog procesa, koji mora biti usklađen sasvim fazama pojedinih projektiranja. Želje klijenata su tu najvažnija informacija, jer je sve podređeno upravo njihovom ispunjenju, naravno u skladu s objektivnim mogućnostima, te se cijeli proces od savjetovanja, preko projektiranja i realizacije bazira upravo na zadovoljenu togpočetnog impulsa, želje investitora.

  Trendovi koji trenutno vladaju u modernoj arhitekturi?

  Recimo da je danas u arhitekturi dozvoljeno jako puno toga, no pri tome je potrebno naglasiti da treba biti iznimno oprezan u pristupu procesu arhitektonskog projektiranja jer je linija između dovoljno i previše iznimno tanka.

  Moderna arhitektura općenito ne trpi pretjerivanje. Ona je jasna i odvažna, te odražava stav i viziju investitora.

  Damir Jaković dipl.ing.arh., ARHITEKTONSKI STUDIO DAAD d.o.o.

  2. Moderna kuća

  2.1. Opća obilježja

  Moderna kuća se prije svega odnosi na objekt ravnih, čistih linija. Materijali su promišljeno, suptilno odabrani, uz jak osjećaj za estetiku. Često nalazimo na suvremene materijale poput armiranog betona, dok je fasada uglavnom ostakljena. To znači da su otvori za prozore vrlo veliki, uglavnom od poda do stropa. Moderna kuća ima ravne, jasne linije koje prevladavaju unutar objekta i u eksterijeru. Neki pojam moderno poistovjećuju s kockastim objektom. Istina je da s modernom arhitekturom dolazi do izražaja i sustav ravnih krovova. Ali ravni krov nije prvobitno obilježje modernih kuća. Jednostrešan ili dvostrešan također može ostaviti dojam modernog objekta, ali koji će krov imati moderna kuća, prije svega ovisi o lokaciji na kojoj se objekt nalazi.

  2.2. Moderna kuća i dekor

  Moderna kuća u pravilu nije ukrašena jer se po općem uvjerenju smatra da je moderna arhitektura ona arhitektura koja uspijeva iskreno izraziti svoju bit i estetiku u skladu s logikom koja je svojstvena materijalu. Zapravo, moderna kuća ne treba ukrase jer je definiraju i čine posebnom sofisticirani detalji, materijali, a prije svega tlocrtno rješenje koje omogućava slobodan i ugodan boravak s pogledom na okoliš.

  2.3. Kakav tlocrt ima moderna kuća?

  U modernim objektima pojavljuju se izrazito otvoreni i slobodni tlocrti. Životni prostor teče i međusobno je povezan, a granice između spavaće sobe i kupaonice često su nejasne. Od velike važnosti pri planiranju objekta je prirodno svjetlo, koje modernim kućama osiguravaju veliki otvori za prozore. Instalacije u takvim objektima su centralne, omogućuju daljinsko upravljanje objektom. Pažljivo isplanirani tlocrt je plod znanja arhitekta i korisničkih potreba. Prostori u objektu su projektirani u nizu, što korisniku olakšava boravak. U modernoj kući su obično dnevne i spavaće prostorije odvojene. Spavaći dio je povučen, predstavlja privatnost vlasnika doma i nije predviđen da u njemu borave ili ga posjećuju svi posjetitelja doma. Dnevni dio je, za razliku od prostorija za spavanje, središnji dio kuće i kombinira kuhinju s blagovaonicom, dnevni boravak s izlazom na balkon, terasu ili vrt.

  2.4. Eksterijer i interijer

  Granica između vanjskog i unutarnjeg dijela objekta vrlo je tanka. Moderna kuća to omogućava velikim otvorima za prozore koji u unutrašnjost privlače i okoliš. Okoliš objekta služi za poboljšanje izgleda objekta. Kompozicije fasade, krovne linije, horizontalnih nosača ili konzola nastavljaju se u vanjsko uređenje objekta. Odmah postaje jasno da se moderna kuća temelji na isprepletenom eksterijeru i interijeru, koji zajedno čine cjelinu.

  interijer-eksterijer.jpg
  Moderna kuća ima čiste, jednostavne linije bez suvišnog dekora.

  3. Koliko košta moderna kuća?

  Nema potrebe da moderna kuća košta više od obične kuće. Možete je dizajnirati na vrlo različite načine, a na cijenu najviše utječe odabir građevinskog, odnosno konstrukcijskog materijala, izbor materijala za fasadu i veličina otvora za prozore, jer veći prozori koštaju više. Dizajn, estetika i životni prostor koje nudi moderna kuća mogu se postići već s opekom i betonskim nadvratnicima – modernost se više odražava u tlocrtnom rješenju, organizaciji prostorija i jasnoći linija nego u konstrukcijskom materijalu, koji je uglavnom sakriven ispod sloja fasade. Za izgradnju moderne kuće platit ćete oko 4500,00 KN/m2.

  Stručni članak 239
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 955 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA
  9.6
  0

  PIKAIA d.o.o.

  Ilica 134, 10000 Zagreb
  10
  0

  APZ-INŽENJERING d.d.

  Grahorova 15, 10000 Zagreb
  10
  1

  AXIS AREA d.o.o.

  Solinska 13, 20000 Dubrovnik
  9.4
  0

  ARHITEKTURA DRVAR d.o.o.

  Jarnovićeva 17g, 10000 Zagreb
  9.6
  0

  GRAPRO d.o.o.

  Šetalište Franje Lučića 27, 10410 Velika Gorica
  9.6
  0

  ARHIKON d.o.o.

  Stjepana Radića 53, 22000 Šibenik
  Imamo 955 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

  građevinska dozvola
  projekt za gradnju
  arhitekt za kuću
  renovacija kuće
  PID
  unutarnja oprema
  tipski projekti
  projekt rušenja
  idejni tlocrt stanova
  arhitektonski projekt
  projektant
 • Arhitekti, arhitektura Biograd na moru
 • Arhitekti, arhitektura Bjelovar
 • Arhitekti, arhitektura Dubrovnik
 • Arhitekti, arhitektura Karlovac
 • Arhitekti, arhitektura Knin
 • Arhitekti, arhitektura Krk
 • Arhitekti, arhitektura Makarska
 • Arhitekti, arhitektura Osijek
 • Arhitekti, arhitektura Pag
 • Arhitekti, arhitektura Poreč
 • Arhitekti, arhitektura Pula
 • Arhitekti, arhitektura Rijeka
 • Arhitekti, arhitektura Rovinj
 • Arhitekti, arhitektura Šibenik
 • Arhitekti, arhitektura Sisak
 • Arhitekti, arhitektura Slavonski Brod
 • Arhitekti, arhitektura Split
 • Arhitekti, arhitektura Umag
 • Arhitekti, arhitektura Varaždin
 • Arhitekti, arhitektura Zadar
 • Arhitekti, arhitektura Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 01 3535 204
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana