Za područje

  Stubičke Toplice - bogatstvo prirode i povijesti na jednom mjestu

  Članak je pregledalo čak 4702+ korisnika
  Uživanje u blagodatima prirode poput zelenila, ugodne mikroklime i svježeg zraka, ali i boravak u blizini vodenih površina, posebice onih ljekovitih, težnja je sve većeg broja ljudi, posebice nakon izbijanja pandemije korona virusa. Izolacija i ograničenje kretanja, što je rezultiralo dužim boravkom u zatvorenom prostoru, povećalo je želju ljudi da više vremena provode u prirodi i u njoj „napune baterije“. Neke općine u Hrvatskoj mogu se pohvaliti činjenicom da se na njihovom tlu nalaze brojni darovi prirode koji svojim pozitivnim utjecajem na fizičko i psihičko zdravlje privlače veliki broj posjetitelja. Jedna od tih općina su i Stubičke Toplice.

  Tekst: Tanja Prolić

  Stubičke Toplice smještene su u južnom dijelu Krapinsko-zagorske županije, podno sjevernih obronaka planine Medvednice. Ono po čemu je općina Stubičke Toplice najpoznatija je činjenica da se 80 posto njenog teritorija nalazi u Parku prirode Medvednica. Stoga i ne čudi što je ova općina dobro poznata ekološka destinacija i to što je više godina dobitnik renomiranog priznanja „Zeleni cvijet” za najuređenije mjesto u kontinentalnoj Hrvatskoj. 

  Ova općina, koja se prostire na površini od 27 četvornih kilometara i broji oko 2800 stanovnika, privlači veliki broj posjetitelja svojim ljekovitim termalnim izvorima, bogatom biološkom raznolikošću Parka prirode Medvednica, sportsko-rekreacijskim jezerom Jarki, brežuljcima Kapelščak i Kamenjak koji kriju zanimljive povijesne priče, ali i bogatu kulturnu baštinu. Ako do sada niste posjetili Stubičke Toplice, sljedeći redci će vas sigurno uvjeriti da to učinite.

  Termalni izvori - kombinacija tri stila u istom vremenu

  Termalni izvori većini su prva asocijacija na ovu općinu, upravo zbog činjenice da se Stubičke Toplice mogu pohvaliti svojim bogatstvom i da je uz termalne izvore vezan i razvoj ove općine. Maksimilijan Vrhovac, zagrebački biskup, veliki mecena hrvatske kulture i tadašnji vlasnik toplica (kupio ih je 1806.), 1811. godine započeo je gradnju glavnog kupališnog objekta nazvanog Maksimilijanova kupelj.

  Nacrti glavnog kupališta čuvaju se u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu. Graditelj je bio Christian Heinrich Vesteburg, iz reda Braće milosrdnika. Inače, Vesteburg je u to vrijeme bio službeni graditelj Vrhovca, a istodobno s kupalištem adaptirao je i obližnji dvorac Golubovec koji je kupio zagrebački biskup. Zgrada je građena u baroknom stilu, vješto je i funkcionalno komponirana. U vrijeme kada je nastao, bio je veliki arhitektonski pothvat i prvo uređeno termalno kupalište u sjevernoj Hrvatskoj. Nakon što je dovršena, zgrada je posvećena javnoj namjeni. Središnji prostor kupališta visok je dva kata: u prizemlju je bio ugostiteljski dio povezan s vrtom, a na katu su bile sobe za goste.

  Iza ove zgrade, u javnom parku, sagrađen je mali osmerokutni paviljon koji je služio kao parna kupelj - Dijanina kupelj. Na prozorima je graditelj Vestebrug aplicirao neogotičke motive - šiljaste neogotičke lukove. Ova zgrada, uz manje izmjene, postoji i danas.

  Dijanina kupelj
    Dijanina kupelj, izvor: www.tz-stubicke-toplice.hr

  U razdoblju od 1811. do 1814. pored glavnog kupališta – Maksimilijanove kupelji i parne Dijanine kupelji, Maksimilijan Vrhovac sagradio je kapelu sv. Katarine kao i kupališni perivoj, koji zajedno predstavljaju povijesnu jezgru lječilišta.

  Kapela svete Katarine vrlo je značajna povijesna građevina i dio je povijesne jezgre lječilišta, kao treći objekt cjelovitog kupališno-lječilišnog kompleksa. Tvorac ovog sakralnog objekta također je Christian Heinrich Vesteburg, a sagrađena je i posvećena 1814. godine. Sagrađena je u podnožju povijesnog brda Kapelščak, a ulazom je okrenuta prema glavnom portalu kupališne zgrade s kojom je u prošlosti bila povezana šetnom stazom. Okolicom dominira park "Maksimilijana Vrhovca". Kapela svete Katarine vrlo je rijedak i kvalitetan primjer ranog klasicizma u Hrvatskoj.

  Od 1994. godine kapela služi kao župna crkva novoosnovane župe sv. Josipa. U perivoju župne crkve nalazi se zanimljiva Betlehemska špilja sa stalnom postavom jaslica i Kristovog groba, rad kipara Izidora Popijača Bednjanskog.

  Kapela svete Katarine
  Kapela svete Katarine, izvor:www.tz-stubicke-toplice.hr

  Važno je istaknuti jednu stvar kada je u pitanju povijesna jezgra lječilišnog kompleksa. Christian Heinrich Vesteburg, koji je vodio sva tri objekta, istodobno je primjenjivao različite arhitektonske stilove - baroknu tradiciju, neogotiku i klasicizam, koji je nagovijestio miješanje stilova kroz cijelo 19. stoljeće. Povijesna jezgra, odnosno lječilišni kompleks, jedini je sačuvani primjer arhitekture i urbanizma termalnog lječilišta s početka 19. stoljeća u Hrvatskoj. Ova cjelina, izgrađena na rubnim, sjevernim obroncima Medvednice, u dolini potoka Topličine i Vidaka, omeđena brdima Kapelščak s južne strane i Kamenjaka sa sjeveroistočne, inicirala je kasniju izgradnju zdravstvenih ustanova koje danas funkcioniraju kao Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

  Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice
  Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, izvor: www.tz-stubicke-toplice.hr

  Specijalna bolnica, smještena u prostranom parku sa stoljetnim jelama, obuhvaća tri objekta - Maksimilijan, Dijana i Toplice s ukupno 267 kreveta. Primjenjuje tradiciju liječenja termalnim vodama kao prirodnim ljekovitim sredstvom i suvremenu medicinsku rehabilitaciju. Temperatura vode na izvoru je do 69 stupnjeva, a prema analizama i balneološkoj klasifikaciji provedenoj 1997. godine u balneološkom laboratoriju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voda sadrži kalcij, magnezij, hidrogen karbonat, sulfate, a karakterizira ju radioaktivnost od 3,16 Mache jedinica.

  Spomen ploča Seljačkoj buni i nekadašnja župna crkva

  Ova spomen ploča obilježava završnu bitku Seljačke bune 1573. godine na ovim prostorima, u kojoj je vođa seljaka Matija Gubec poražen i zarobljen. Nalazi se na brdu Kapelščak, predjelu prekrasnog pogleda, u neposrednoj blizini kapelice svete Katarine.

  Odmah da pojasnimo, to nije ista kapela kao gore navedena. Kapela svete Katarine na Kapelščaku seže dalje u prošlost od ove o kojoj smo govorili. Naime, još u vrijeme Seljačke bune na vrhu brda postojala je mala kapela za koju vizitacija iz 1622. godine govori da je u prošlosti bila župna crkva. Prema narodnoj predaji, pokraj ove sakralne građevine nalazilo se groblje seljaka - sudionika Stubičke bitke. Godine 1868. pobožni seljak Josip Šipek financirao je izgradnju nove kapele svete Katarine, ali je ona nedugo zatim (1880.) srušena u potresu, ali ju je obnovio i blagoslovio župnik Josip Cigler 1882. godine.

  Kapela svete Katarine na Kapelščaku
  Kapela svete Katarine na Kapelščaku, izvor: www.tz-stubicke-toplice.hr

  Kapela Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata - zavjetni dar u čast jubileja

  Kapela, koja je nezaobilazno svetište izletnika i planinara, nalazi se na Sljemenu, u neposrednoj blizini turističkih apartmana „Snježna kraljica“, okružena božanstvenim prirodnim krajolicima Medvednice.

  Kapela Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata
  Kapela Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, izvor: www.tz-stubicke-toplice.hr

  Predstavlja zavjetni dar Zagrepčana i hrvatskog puka Kraljici Hrvata 1925. godine za povijesne jubileje: tisućgodišnjicu hrvatskog kraljevstva i 1300 godina pokrštenja Hrvata.

  Ovo sakralno zdanje jedinstven je spomenik hrvatske arhitekture i umjetnosti u živoj prirodi. Predstavlja remek djelo arhitekta i profesora Jurja Denzlera (vanjski dio), koji ju je zamislio kao spomenik moderne hrvatske arhitekture; vanjskim izgledom podsjeća na prve starohrvatske crkve (Dalmacija) i životno djelo akademskog kipara i slikarskog tehnologa R. Hudoklina, koji je bio zadužen za interijer; bogata je motivima prve kršćanske umjetnosti na tlu Hrvatske i u svim detaljima na različite načine ističe osebujni hrvatski pleter, s ukrasima u starohrvatskom stilu. Kapela je 1963. godine postala župna crkva Turističke župe Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata 1963. godine.

  Ako ste i vi ljubitelji prirodnih krajolika i uživate u pogledu na zelene pejzaže, toplo preporučamo posjet općini Stubičke Toplice. Osim opuštanja na čistom, svježem zraku, bogatoj i očuvanoj biološkoj raznolikosti i ljekovitim termalnim vodama, ovdje vas očekuju jedinstvene arhitektonske znamenitosti koje pričaju detaljnu priču hrvatske povijesti.

  4702
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.