Za područje

  Toplinske pumpe / dizalice topline - iskustva, izbor i cijena

  Članak je pregledalo čak 82547+ korisnika
  U vremenu sve skupljih energenata, uvode se sve više alternativni izvori grijanja koji manje opeterećuju okoliš, ali i kućni budžet. Prvi uvjet za učinkovitu uštedu pri grijanju je, naravno, dobra izvedba i prikladna toplinska izoliranost objekta. Osim toga, u većini slučajeva potrebno je još i dogrijavanje, posebice zimi. Toplinske pumpe koriste besplatnu energiju iz okoliša jer koriste razliku u temperaturi okoliša. Izvori energije su zemlja, podzemne vode i vanjski zrak. Ušteda pri grijanju može biti i do 75 %, a jedini trošak rada pumpe je električna energija koju pumpa treba.
  Stručni članak 82547
  omiljen
  Imamo 642 izvođača za područje Dizalica topline:

  Koji sustav toplinske pumpe izabrati?

  Obzirom na način rada, postoje toplinske pumpe voda-voda, zemlja-voda i toplinske pumpe zrak-voda. Broj koji nam kazuje koliko je učinkovita pumpa je COP – broj grijanja – odnos uložene i dobivene energije. Što je broj grijanja veći, to je toplinska pumpa učinkovitija. Kod toplinskih pumpi zrak-voda COP se kreće između 3,4 i 4; kod pumpi voda-voda COP se kreće između 5,2 i 6,2; a kod pumpi zemlja-voda COP se kreće između 4,4 i 5.

  Najučinkovitije su pumpe voda-voda i ako imate na raspolaganju izvor vode, možete se lako odlučiti za sustav toplinske pumpe voda-voda. Na drugome mjestu su pumpe zemlja-voda, pri čemu trebate dovoljno veliku površinu zemljišta za cjevovod, koja je približno 2 x veća od grijane površine objekta.

  Najčešći izbor je toplinska pumpa zrak-voda, jer ne zahtijeva izvor vode ni velike površine. Kod izbora je važna također zona djelovanja koja mora biti primjerena s obzirom na vremenske prilike koje se kreću od -20 °C do +35 °C.

  Stručni savjet tvrtke EKOPLAN - SUSTAVI d.o.o.


  Koji se tip toplinskih pumpi najčešće koristi?

  Kod nas se najčešće koriste geotermalne (zemlja/voda, voda/voda).

  Koja su moguća ograničenja toplinskih pumpi?

  Moguće ograničenje eventualno može biti potrebna ulazna električna snaga.

  Koji je postupak ugradnje i pokretanja toplinskih pumpi?

  Prvo je potrebno dobro dimenzioniranje, zatim odabir ispravne opreme (ne samo dizalice topline već svih elemenata instalacije), spajanje strojarskih elementa, zatim spajanje automatike u električnu energiju, na kraju punjenje sustava i pokretanje uređaja.

  G-din Ivica Pavleković, EKOPLAN - SUSTAVI d.o.o.

  Cijena toplinske pumpe

  Toplinsku pumpu ima smisla ugraditi u dobro izolirani objekt s godišnjom potrošnjom energije ispod 50 kWh/m2, a može se ugraditi i u manje štedljive objekte. Kolika če koštati dizalica topline ovisi o kvaliteti dizalice topline, učinkovitosti (COP) i, naravno, odabranom sustavu. Cijena sustava dizalice topline voda-voda ii zemlja-voda je najviša i kreće se od 10.000 EUR do 15.000 EUR, bez investicije u sustav cijevi, podno ili radijatorsko grijanje. Cijene za toplinsku pumpu zrak-voda su dosta niže, za nabavu i montažu toplinske pumpe prosječne snage 8 kW, koja je dovoljna za dobro izoliranu stambenu zgradu, odvojit ćete od 6.000 EUR naviše.

  Kolika je ušteda u grijanju? Trostruka!

  Pitanje koje se postavlja prije investicije u toplinsku pumpu je isplati li se sustav. Uzmimo za primjer dobro izoliranu stambenu zgradu površine 180 m2 i prosječne godišnje potrošnje energije 55 kWh/m2. Za grijanje takva kuća treba 9.900 kWh. Cijena* kWh za ulje je oko 0,10 EUR/kW/h, tako bismo za grijanje trebali 990 EUR. Plin je 0,07 EUR/kWh, tako bismo za grijanje potrošili 693 EUR. Trošak toplinske pumpe je 0,04 EUR/kWh, pa bismo za grijanje trebali 396 EUR. Tako možemo izračunati da bi se investicija od 6000 EUR vratila u 9 do 17 godina, ako se radi o zamjeni sustava grijanja, a kod novog sustava još i prije. Ako uzmemo u obzir i životnu dob toplinskih pumpi, koja bi bila 25 godina, možemo ocijeniti da je investicija smislena.

  Ako trebate ugradnju toplinske pumpe, obratite se eMajstoru, gdje vas možemo savjetovati. Vaša eMajstor ekipa 

  Stručni članak 82547
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Dizalica topline?

  Imamo 642 izvođača za područje Dizalica topline:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 642 izvođača za područje Dizalica topline
  9.3
  0

  SIGEL d.o.o.


  10
  1

  SITEH d.o.o.


  10
  8

  TERMOMONT, vl. Anto Serdar


  9.3
  0

  KIKI, vl. Željko Mesić