Za područje

  Polaganje tlakovaca - postupak

  Članak je pregledalo čak 14322+ korisnika
  Bez obzira radi li se o pločniku, prilazu, dvorištu, pješačkoj stazi ili nekoj drugoj namjenskoj površini, postupak popločavanja u svojoj biti nije različit. Metodu polaganja čine dva osnovna procesa, od kojih je jedan osobito važan jer je odgovoran za besprijekorni izgled finalne površine, omogućava odgovarajuću nosivost fi odvođenje oborinskih voda – to je priprema podloge, a drugi postupak je završno polaganje samih opločnika na već pripremljen teren. O pravilnoj pripremi terena ovisi postojanost (vijek) položenog poda.
  Stručni članak 14322
  tlakavci
  Imamo 673 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  1. Nosivi sloj

  Na željenom mjestu polaganja tlakovaca iskopajte jamu duboku 40 do 70 cm, u koju treba nasuti drobljeni šljunak 0 –32 mm otporan na mraz. Dubina (visina) ovog sloja ovisi o strukturi tla i vrsti opterećenja. Nakon toga slijedi valjanje i nabijanje materijala do odgovarajuće nosivosti, ali ne smijemo zaboraviti da materijal treba nanijeti pod minimalnim nagibom od 2,5 %.

  2. Nosiva - drenažna folija

  Kako bismo spriječili potonuće šljunka u zemlju možemo namjestiti drenažnu foliju na nosivi sloj ili ispod njega. Podna konstrukcija će tako ostati ravna i stabilna, a izbjeći ćemo stalne popravke poput izbočina, udubina i sl.

  3. Drenažni sloj

  Ovaj sloj sastoji se od pijeska granulacije 4 do 8 mm, debljine 3,5 cm, otpornog na mraz. Polažemo ga na drenažnu foliju (nosivi sloj). Važno je da ovaj sloj ne vibrira i da sačuvamo minimalni nagib. Pri polaganju pomažemo si drvenim i aluminijskim letvama, preko kojih na kraju skinemo suvišni pijesak.

   

  sastav tla.jpg
  Detalji popločavanja: sastav tla ispod tlakovaca.

  4. Polaganje tlakovaca

  S polaganjem započinjemo od kutova, i to pravokutno na glavnu ulaznu liniju. Preporuča se da polaganje počnemo na onom dijelu površine koja je najniža. Važno je sačuvati prikladne fuge između kocaka, stoga opločnike ne treba stiskati preblizu jedan drugome. Da bismo sačuvali ravnu liniju, polaganja pomažemo si napetom vrpcom. Dalje obraćamo pozornost da se tlakovci polažu ravno, pri ravnanju si pomažemo plastičnim čekićem ili ravnom letvom. Opločnike uz rubove i zidove završavamo rezanjem ili odsijecanjem. Za dobro polaganje vodimo računa i o ravnomjerno obojenoj površini, zato materijal uzimamo s više paleta istodobno.

  tlakavci.jpg
  Polaganje tlakovaca. Vir: www.mata-paving.com

   

  5. Fugiranje tlakovaca

  Kada završimo postupak polaganja opločnika, fugiramo ih kvarcnim pijeskom, čija potrošnja je oko 2,5 do 3 kg/m2. Važno je da fugiramo po suhom vremenu. Suvišni pijesak jednostavno odstranimo, a sam postupak ponavljamo 2 do 3 puta.

  6. Vibriranje tlakovaca

  Popločenu površinu po završetku postupka fugiranja treba vibrirati pomoću vibracijske ploče presvučene gumom kako tijekom vibriranja ne bi došlo do oštećenja površine. Prethodno treba s opločnika skinuti ostatke kvarcnog pijeska i drugog materijala. Svrha vibriranja je izravnavanje površine.
   

  sastav tla.jpg
  Vibriranje tlakovaca. izvor: www.thisoldhouse.com

   

  Stručni članak 14322
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Popločavanje dvorišta?

  Imamo 673 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 673 izvođača za područje Popločavanje dvorišta
  9.5
  0

  ME - GRA d.o.o.


  9.2
  0

  BLATANČIĆ GRADNJA j.d.o.o.


  9.3
  0

  STRŠEN, vl. Rozelito Radešić


  9.1
  0

  FINE SIMPLE PROJEKT d.o.o.