Za područje

  Kako funkcionira toplinska pumpa i na koji način je odabrati?

  Članak je pregledalo čak 12505+ korisnika
  Čak 77 % energije trošimo za grijanje naših domova. Ugradnjom toplinske pumpe možemo drastično smanjiti cijenu grijanja. Što je toplinska pumpa? Kako funkcionira i kakvu uštedu omogućuje?
  12505
  Savjetovanje o toplinskoj pumpi
  Imamo 654 izvođača za područje Dizalica topline:

  1. Kako funkcionira toplinska pumpa?

  U toplinskoj pumpi odvija se parni proces, koji je suprotan od procesa proizvodnje struje u termoelektranama. U termoelektranama toplina se pretvara u mehanički rad za pogon električnih generatora. Kod toplinske pumpe mehanički rad koristimo za podizanje topline na višu razinu. Na primjer, kod minus 10 stupnjeva – na 50 stupnjeva. Rashladno sredstvo, koje se obično naziva plin, isparava pri nižem tlaku i niskim temperaturama jer troši toplinu iz okoliša, a pri višem tlaku i višim temperaturama kondenzira ispuštajući toplinu u sustav grijanja.

  Toplinu za grijanje možemo koristiti iz podzemne vode, zemlje u blizini objekta, preko zemaljskog kolektora, geosonde ili čak iz zraka. Kompresor toplinske pumpe stišće i na taj način zagrijava plin, koji prenosi toplinu na medij za zagrijavanje, obično na vodu ili zrak. Važan podatak o toplinskoj pumpi je faktor grijanja – odnos između uložene i dobivene energije. Veći broj znači višu učinkovitost toplinske pumpe.

  2. Vrste toplinskih pumpi

  U tvrtki Sinclair d.o.o. predstavili su nam različite toplinske pumpe s obzirom na način rada.

  2.1 Toplinske pumpe voda – voda

  Toplinska pumpa voda – voda crpi toplinu iz podzemne vode i prenosi je u vodu koja se nalazi u cijevima sustava za grijanje. Faktor grijanja, odnosno učinkovitost toplinske pumpe voda – voda kreće se između 5,2 i 6,2.

  2.2 Toplinske pumpe zrak – voda

  Toplinska pumpa zrak – voda crpi toplinu iz okolnog zraka i prenosi je u vodu sustava za grijanje. Faktor grijanja, odnosno učinkovitost toplinske pumpe zrak – voda kreće se između 3,4 i 4.

  2.3 Toplinske pumpe zemlja – voda

  Toplinska pumpa zemlja – voda crpi toplinu iz zemlje i prenosi je u vodu sustava za grijanje. Faktor grijanja, odnosno učinkovitost toplinske pumpe zemlja – voda kreće se između 4,4 i 5.

  Ambijent, soba, temperatura vode za hlađenje [°C]

  3. Ušteda kod grijanja toplinskom pumpom

  Dizalica topline radi na električnu energiju, ali koristi između tri i pet puta manje energije nego što proizvede korisne topline za grijanje. Ako grijanje toplinskom pumpom usporedimo s grijanjem na lož-ulje, ušteda je između 2,5 i 4 puta veća.

  Učinkovitost će biti utoliko veća ukoliko trebate nižu temperaturu za grijanje. Toplinske pumpe su još prikladnije za grijanje na niskim temperaturama preko velikih površina od zidnog, stropnog ili uobičajenijeg podnog grijanja.

  Temperatura sobe, sanitarne i grijanje vode [°C]

  4. Koju toplinsku pumpu odabrati?

  Ako toplinska pumpa radi s manjom snagom od one koja je bila predložena, učinkovitost će naravno biti manja. Zbog toga je potrebno prije kupnje i montaže toplinske pumpe utvrditi energetske potrebe vašega doma, vaš sustav grijanja (npr. radijatori ili podno grijanje) te koji medij imate na raspolaganju: vodu, zemlju ili zrak.

  Pri tome se obratite stručnjacima s iskustvom. Mogu vam pomoći i u tvrtki Sinclair d.o.o. koja ima višegodišnje iskustvo s izračunima i montažom toplinskih pumpi.


  Vaš tim eMajstor.

   

   

  12505
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 654 izvođača za područje Dizalica topline:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija