Za područje

  Suvremena renovacija srednjovjekovne kuće u Trogiru | Davor Bušnja

  Članak je pregledalo čak 861+ korisnika
  Kuća dida Marka u Trogiru arhitekta Davora Bušnje predstavlja izrazito fokusiran i dosljedan prijedlog rješavanja suvremene intervencije u povijesnom kontekstu. Umetanjem novog objekta u postojeći, rješava projektne zadatke, ali i uspješno afirmira različite povijesne slojeve. Kuća je prepoznata kao najbolja stambena arhitektura u 2021. godini i nagrađena godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata.

  Izbor i tekst: Boris Vidaković

  Kuća dida Marka nalazi se u povijesnom središtu grada Trogira, u neposrednoj blizini znamenite katedrale svetog Lovre. Okružena je uskim kalama i smještena na malom trgu kao jedna od rijetkih samostojećih građevina unutar srednjovjekovne jezgre.

  Suvremeni kontekst Trogira, slično kao i većine hrvatskih obalnih gradova je dominantno turističkog karaktera, pa tako kuća ostaje okružena rijekama turista stiješnjenim u uskim uličicama, a trgovi nestaju pod velikim terasama restorana i kafića.

  Kuća dida Marka s ugostiteljskim lokalom u prizemlju
  U prizemlju kuće nalazi se ugostiteljski lokal s terasom, foto: Damir Žižić
  Srednjovjekovna jezgra grada Trogira
  Kuća dida Marka nalazi se u neposrednoj blizini znamenite katedrale svetog Lovre, foto: Damir Žižić

  Turistička eksploatacija grada podređuje razinu ulice ugostiteljstvu, dok gornje etaže postaju smještajni kapaciteti apartmana i soba hotela. Tako se i u prizemlju spomenute kuće nalazi ugostiteljski lokal, a predmet intervencije je stambeni prostor koji se proteže na gornje tri etaže.

  Stambeni prostor na četiri etaže
  Kuća dida Marka je stambeni prostor koji se proteže na četiri etaže, foto: Damir Žižić

  Važno je napomenuti kako je klijent prvenstveno želio prostor za druženje i okupljanje obitelji, te posjete unuka, pritom ne forsirajući maksimalnu iskoristivost do zadnjeg kvadrata kao što je to obično slučaj.

  Projektantsko rješenje je konceptualno izrazito jasno, s dosljednom realizacijom. Postojeća srednjovjekovna kuća zadržana je kao ovojnica, dok je nova intervencija umetnuta kao autonoman objekt, odmaknut od kamenih zidova, čime nastaje ulazni pretprostor na koji se nastavlja stubište.

  Ulazni pretprostor sa stubištem
  Ulazni pretprostor na koji se nastavlja stubište, foto: Damir Žižić
  Stubište kuće
  Stubište kuće, foto: Damir Žižić

  Suprotstavljanje suvremenoga povijesnom ostvareno je jasnim diferenciranjem različitih slojeva i njihovim međusobnim dijalogom. Novi objekt je potpuno obučen u drvo, dok je postojeći povijesni sačuvan kao kameni.

  Autohtoni interijer kuće
  Sačuvan je autohtoni interijer dalmatinske kamene kuće, foto: Damir Žižić

  Autonomija postojeće kuće je u duhu dalmatinskog konteksta s neožbukanim kamenim kućama čija estetika i logika proizlazi upravo iz kamena, koji je ujedno nosiva konstrukcija i završni izgled - odnosno pročelje.

  Pretprostor i stubište formiraju, kako je autor naziva, unutrašnju kalu koja nadomješta međuprostor prijelaza između vanjskoga, zasićenog podražajima, i unutrašnjega intimnog prostora. Riječ je o specifičnom mediteranskom kontinuitetu unutarnjeg i vanjskog prostora.

  Unutrašnja kala
  Unutrašnja kala - specifični mediteranski kontinuitet unutarnjeg i vanjskog prostora, foto: Damir Žižić

  Treba uočiti kako stubište nije samo u utilitarnoj funkciji, nego je i prostorna senzacija koja svojim meandriranjem kroz kuću otkriva povijesne slojeve kamenih zidova poput niša, prozora i sl.

  Stubište
  Stubište otkriva povijesne slojeve kamenih zidova poput niša, prozora i sl., foto: Damir Žižić

  Jedini oblikovni akcent, inače neutralno oblikovanoga novog objekta, prozor je sobe na prvom katu orijentiran prema unutrašnjoj kali, koji predstavlja suvremenu interpretaciju gotičkog šiljastog prozora posuđenog sa susjedne katedrale.

  Prozor sobe
  Prozor sobe na prvom katu predstavlja suvremenu interpretaciju gotičkog šiljastog prozora posuđenog sa susjedne katedrale, foto: Damir Žižić

  Kako je kuća tlocrtno relativno mala, približnih gabarita 8 na 8 metara, prostorna ograničenja kompenzirana su uvođenjem prostora dvostruke visine. Unutarnja kala definira meandrirajući prostor koji se proteže uz stubište od prve etaže do boravka i izlaza na terasu.

  Stubište vodi do izlaza na terasu
  Stubište od prve etaže do boravka i izlaza na terasu, foto: Damir Žižić

  Ulazi u sobe su individualizirani pozicioniranjem na međupodestima stubišta koje se obavija oko novog objekta. Na prvoj i drugoj etaži nalaze se komforno dimenzionirane i opremljene spavaće sobe s kupaonicama, dok je treća zamišljena kao zajednički prostor s boravkom i kuhinjom, te izlaskom na krovnu terasu.

  Spavaća soba s kupaonicom
  Na prvoj i drugoj etaži nalaze se spavaće sobe s kupaonicama, foto: Damir Žižić
  Kuhinja
  Na trećoj etaži nalazi se kuhinja s dnevnim boravkom koji ima izlaz na krovnu terasu, foto: Damir Žižić

  Krovna terasa funkcionira kao prostor roštiljanja i druženja, odakle se otvara pogled na specifičan krajolik kamenih kuća crvenih krovova koji spaja povijesno i suvremeno.

  Krovna terasa
  Krovna terasa s pogledom na kamene kuće crvenih krovova koje pružaju autentičan mediteranski ugođaj, foto: Damir Žižić

  Kanali ventilacijskih sustava ugostiteljskih objekata iz prizemlja, koji se dižu uza stare kamene zidove, ili zahrđale satelitske antene apartmana na krovovima stvaraju autentičan mediteranski krajolik, koji još uvijek nije postao turistički uniformiran i sterilan, nego je životan i karakteran.

  Naziv projekta: Kuća dida Marka
  Lokacija: Trogir
  Godina planiranja: 2020.
  Godina realizacije: 2021.
  Klijent: Privatno
  Veličina objekta: 130 m2
  Broj etaža zgrade: 4
  Fotografija: Damir Žižić

  Galerija:

  Položaj
  Položaj
  Tlocrti
  Tlocrti
  Aksa
  Aksa

   

  861
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.