Za područje

  Njirić + arhitekti: Inovativna nadogradnja nove etaže

  Članak je pregledalo čak 3282+ korisnika
  Rekonstrukcija i nadogradnja stambene zgrade u Petrovoj ulici u Zagrebu arhitekata Hrvoja Njirića i Iskre Filipović iz ureda Njiric + arhitekti potaknuta je željom za dodatnim stambenim prostorom. Za tu realizaciju nagrađeni su i Nagradom za najbolju stambenu arhitekturu „Drago Galić“ koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

  Izbor i tekst: Boris Vidaković

  Postojeća građevina smještena je u atraktivnoj stambenoj četvrti, između šireg centra grada i najvećega gradskog parka Maksimira. Atraktivnost susjedstva očituje se u nizu aktualnih i nedavno dovršenih izgradnji kojima se postojeća gradska struktura značajno progušćava. Nove investicije prvenstveno su usmjerene na generiranje što većeg broja novih stambenih kvadrata i nisu pretjerano zainteresirane za ostvarivanje prostornih kvaliteta, što nažalost rezultira malim brojem arhitektonski uspjelih ili uopće pristojnih novogradnji.

  Spomenuta dogradnja predstavlja izuzetak od takvog trenda, nije prevelika ili nametljiva, ali je arhitektonski ambiciozna. Iako nadogradnja očito povećava veličinu kuće, uspješno zadržava mjerilo ulice, ali i specifičnu atmosferu i pristojnost gradskog prostora.

  eksterijer-dogradnje.jpg
  Eksterijer dogradnje u Petrovoj ulici, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  njiric-arhitekti.jpg
  Eksterijer dogradnje u Petrovoj ulici, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  Oblikovanje i materijalizacija dograđene etaže je u jasnom kontrastu s postojećom bazom koja je ožbukana i masivna, a dogradnja obučena je u limenu oblogu koja ostavlja dojam lakoće. Dok je baza oblikovno suzdržana i stroga, dogradnja je odvažnija s prepoznatljivom formom krova. Karakterističan shed krov asocira na nekadašnje tvornice u susjedstvu, ali primarno postaje element u funkciji stvaranja kvalitetnoga stambenog prostora koji omogućuje prostore veće visine, nadsvjetla kojima se otvaraju pogledi te osunčanje i u dubini prostora. 

  rekonstrukcija-i-dogradnja.jpg
  Konstrukcija dogradnje, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  dogradnja-u-petrovoj-ulici.jpg
  Konstrukcija dogradnje, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  Nova intervencija je u stalnom dijalogu s postojećom zgradom, preuzeti su svi elementi koji se pojavljuju na pročelju poput prozora, vrata i balkona, ali s minimalnim oscilacijama u poziciji i dimenzijama čime se jasno diferencira novo i postojeće. Zadržava se inventar postojećih elemenata, kao i ritam pročelja, ali u novoj interpretaciji kojom se uspostavlja dijalektička igra gdje je istovremeno sve isto kao što je bilo, ali više ništa nije isto. Riječ je o intervenciji kod koje je posve jasno da postoje baza i nadogradnja, novo i staro, ali je danas praktično nemoguće zamisliti kuću bez nadogradnje.

  konstrukcija-objekta.jpg
  Konstrukcija dogradnje, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  Montažna metalna konstrukcija odabrana je zbog ekonomičnosti investicije, kao i zbog mogućnosti brze izvedbe, jer se tvornički predgotovljeni elementi samo montiraju na licu mjesta. Nije zanemarivo ni to da je metalna konstrukcija manje težine, odnosno opterećenja za konstrukciju postojeće zgrade, te je istovremeno otpornija na potres, opasnost koja je na ovim prostorima nedavno osviještena (nakon potresa u Zagrebu i Petrinji). 

  konstrukcija-dogradnje.jpg
  Dogradnja objekta, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti
  dogradnja-zgrade.jpg
  Dogradnja objekta, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  Novoizgrađeni stambeni prostor razapet je između sjevernog pročelja prema Petrovoj ulici te južnog prema parku. Karakteristična, gotovo paradigmatska zagrebačka situacija određena pogledom prema Medvednici i gradskim vedutama na sjeveru te parku, zelenilu i suncu na jugu. Dnevna zona stana razvija se između dva balkona, manjeg na sjeveru iznad ulice te većeg koji je zapravo terasa za blagovanje i druženje smještena u krošnjama drveća na jugu.

  Postojeće stubište smješteno je u jednom kutu što rezultira tlocrtno skokovitim središnjim prostorom unutar kojeg se nehijerarhijski nižu prostori dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, čime se eliminira gubitak kvadrata stana inače predodređen za hodnike. Paralelno s nizanjem dnevnih prostora razvija se zona skrivenih pratećih prostorija: spavaća soba, kupaonica i radna soba. 

  interijer-gradjevine.jpg
  Interijer dogradnje, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  interijer-dogradnje.jpg
  Interijer dogradnje, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  Interijer svijetlih i neutralnih tonova definiran je akcentima ugradbenog namještaja koji se razlikuje bojom i materijalom. Kuhinja i blagovaonica određene su kombinacijom crne boje i svijetlog drveta, a između dnevnog boravka i radne sobe nalazi se kubus s policama za knjige koji kombinira drvo i polikarbonat. 

  interijer-dogradjenog-objekta.jpeg
  Interijer dogradnje, foto: Privatna arhiva Njiric+ arhitekti

   

  Rekonstrukcija i dogradnja zgrade u Petrovoj ulici predstavlja atipičan pristup u arhitekturi koja teži estetici svakodnevnoga i normalnoga, a istovremeno ulazi u dijalog s pitanjem ekonomičnoga suvremenog stanovanja te testiranjem konstruktivnim tehnikama nakon nedavnih potresa.

  Podaci o projektu:
  Autori: Hrvoje Njirić, Iskra Filipović 
  Ured: Njiric+ arhitekti
  Lokacija: Petrova ulica 140, Zagreb
  Godina projekta: 2018.
  Godina realizacije: 2020.
  Klijent: Privatni
  Fotografije: Privatna arhiva njiric+ arhitekti
  Veličina zahvata: 100 m²
  Vrijednost investicije: 104.900 EUR bez PDV-a

  Galerija:

  Nacrt situacija
  Nacrt situacija
  Tlocrt građevine
  Tlocrt građevine
  Presjek a
  Presjek a
  Presjek b
  Presjek b
  Pročelje istok
  Pročelje istok
  Pročelje jug
  Pročelje jug
  Pročelje sjever
  Pročelje sjever
  Pročelje zapad
  Pročelje zapad

   

   

  3282
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.