x

  4 koraka od kupnje parcele do početka gradnje

  Članak je koristio već 5431+ korisnicima
  Mi Hrvati smo već odavno graditeljski narod. Mnogo ljudi se odlučuje na izgradnju vlastite kuće, koja će biti prilagođena stilu života i čini obitavanje još kvalitetnijim. Cilj ovog članka je istaknuti važnije korake kod donošenja odluka i postupaka, s kojima ćete se susretati kako bi se pomoglo svima onima koji kreću na put izgradnje novog doma.
  Stručni članak 5431
  Nacrt arhitekta kao podloga svega, http://www.arhitekti.hr
  Nacrt arhitekta kao podloga svega, http://www.arhitekti.hr
  Imamo 562 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  1. Vaša želja

  Sve počinje sa željama i voljom da ih se ostvari. Prvo se morate zapitati, zašto želite novi dom, možda zbog povećanja obitelji, hobija, približavanju prirodi itd. To će biti vaša polazišta, koja trebate zapisati, jer će ona također pomoći i vašem arhitektu. Razmislite o tome što očekujete od kuće i kakav način stanovanja vam odgovara – jeste li radije na otvorenom, unutra, blizu naselja, u blizini prirode, i drugo. Napravite idealan popis prostorija koje želite i detalja kao što su, na primjer, kamin u dnevnoj sobi ili direktan pristup do kupaonice iz spavaonice, pristup terasi...

  Pritom obratite pažnju na potrebe i hobije – primjerice, ako vaša obitelj skija, trebat ćete i prostorije za spremanje sve opreme. Možete birati između klasične zgrade, kod koje ne postoje ograničenja u ostvarivanju želja, ili se odlučite na izbor iz velike ponude montažnih kuća. Više informacija o prednostima i nedostacima različitih postupaka gradnje navest ćemo u sljedećem članku.

  2. Lokacija

  Lokacija zemljišta je gotovo najvažnija, jer će utjecati na mnoge druge čimbenike kvalitete stanovanja. Jedan od ključnih faktora je položaj parcele i osunčanosti - otvorenost na istok, jug ili zapad je izrazito preporučljiva, a nastojite izbjegavati parcele koje leže na sjevernoj strani. Pokušajte predvidjeti koliko sunčanih sati dnevno možete dobiti, te hoćete li imati nešto od sunca, posebno u zimskim mjesecima. Osunčanost utječe na raspoloženje stanara i energetsku potrošnju objekta!

  Obratite pozornost na pristup do glavnih prometnica, blizinu različitih usluga kao što su vrtići, škole, trgovine. Parcela mora imati uređen pristup do općinske ceste, u blizini mora biti sva infrastruktura – voda, struja, telefon, i po mogućnosti i kanalizacija. Ako imate mogućnost, kupite komunalno opremljenu parcelu jer ćete tako uštedjeti na brojnim troškovima.

  Provjerite je li parcela namijenjena za izgradnju i nadležnom upravnom odjelu uputite zahtjev za lokacijsku dozvolu. Informacije o lokaciji sadrže sve uvjete, propise i ograničenja koja se odnose na gradnju na određenoj parceli. Tako ćete doznati što i kako možete graditi, a dokument će trebati vašem arhitektu kao podloga za izradu idejnog rješenja kuće.

  Nakon odluke o kupnji parcele i sređivanju svih potrebnih dokumenata, trebat ćete snimak stanja parcele, odnosno geodetski snimak stanja. Iz snimka će se vidjeti reljef terena i infrastrukture, što je potrebno arhitektu kao podloga za izradu nacrta.

  3. Traženje arhitekta i idejni projekt (IDP)

  Napisali ste svoje želje, vlasnik ste parcele, imate informaciju o lokaciji i geodetski snimak. To je pravo vrijeme da potražite ovlaštenog arhitekta, koji će vam izraditi projektnu dokumentaciju za ishođenje građevinske dozvole. Ako ste se odlučili za montažnu kuću, uobičajenu dokumentaciju pripremit će tvrtka koja nudi takve kuće. 

  Ako se odlučite za normalnu gradnju, možete odabrati jedan od tipskih planova, ili individualnih planova. Tipizirani planovi su jeftiniji, ali pružaju vrlo malo prilagodbi i u mnogim slučajevima nisu kompatibilni s parcelom – situacijom i ne iskorištavaju svoje potencijale. S obzirom na to da plan predstavlja mali postotak od vrijednosti investicije (obično oko 2-3 posto) i odlučujuće utječe na konačan izgled kuće i udobnost stanovanja, preporučamo da se odlučite za individualni plan. Kod toga je bitno da angažirate kvalitetnog arhitekta, jer je na tržištu dosta onih loših, koji nude vrlo jeftine individualne planove, čija je kvaliteta itekako upitna. Potražite reference arhitekata, razgovarajte s najmanje trojicom, i neka vam oni pripreme ponude, a tek potom odaberite onoga s kojim ste najviše zadovoljni. Cijena neka ne bude jedini razlog za njegov odabir.

  Kada se odlučite za arhitekta i potpišete ugovor o izradi projektne dokumentacije, počinje proces planiranja. Dobar arhitekt mora uzeti u obzir vaše želje i jasno vam objasniti ono što je moguće i što nije, temeljem informacija o lokaciji. Na temelju želja i ograničenja, mora vam pripremiti nekoliko prijedloga i idejnih rješenja, koje ćete na jednom ili više sastanaka zajedno dopuniti i popraviti. Moderni programski alati omogućavaju 3D prikaz vaše buduće kuće, tako da ideja predstavlja 90 posto konačne izvedbe. Komunikacija između vas i arhitekta mora biti neprekidna.

  4. Priprema projektne dokumentacije te ishođenje suglasnosti i dobivanje građevinske dozvole 

  Idejno rješenje je temelj za izradu detaljnije dokumentacije i ono već omogućava ishođenje projektnih uvjeta odnosno suglasnosti od nadležnih ustanova odnosno njihovog pristanka (vodovoda, HEP-a, općine…), koje je potrebno priložiti projektu IGD (ishođenje građevinske dozvole). Za sve to mora se postarati ovlašteni arhitekt.

  IGD – projekt za građevinsku dozvolu je namijenjen upravnom postupku u upravnoj jedinici koja temeljem projekta i plaćenog komunalnog doprinosa općini izdaje građevinsku dozvolu za željeni objekt, koja sadrži:

  - GLAVNI PROJEKT 
  - NACRTE ARHITEKTURE 
  - NACRTE GRAĐEVINSKIH KONSTRUKCIJA I PLAN UKLANJANJA ili izjavu projektanta o prihvatljivosti strukture 
  - NACRTE ELEKTRIČNIH INSTALACIJA I ELEKTRIČNE OPREME
  - PLANOVE STROJNIH INSTALACIJA I STROJNE OPREME 
  - NACRTE TELEKOMUNIKACIJA 
  - DRUGI GRAĐEVINSKI PLANOVI: elaborat o fizici zgrade, planovi pristupa do ceste, nacrt kanalizacije 
  - ELABORATI: požarna sigurnost, građevinska fizika, geodetski snimak postojećeg stanja, geotehnički izvještaj.

  Ako je dokumentacija nepotpuna, upravno tijelo može zahtijevati izmjene ili dopune, a u suprotnom slučaju izdaje građevinsku dozvolu.

  Arhitekt potom izradi detaljnu projektnu dokumentaciju – projekt izvedbe s detaljnim planovima, koje treba izvođač za uspješnu izgradnju. Temeljem ove dokumentacije, izvođač izrađuje troškovnik – predračun za izgradnju. Ako sve protekne optimalno, cijeli proces izrade idejnog nacrta, projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole traje od 3 do 6 mjeseci. Tada možete početi s gradnjom novog doma.

  Razmišljate o gradnji objekta? Jednostavno i brzo potražite obrtnike s portala eMajstor.hr.
  Izgled kuće u 3d modelu, http://www.arhitekti.hr
  Izgled kuće u 3d modelu, http://www.arhitekti.hr


  Stručni članak 5431
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 562 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA
  9.9
  0

  EDING d.o.o.

  Froudeova 9, 10000 Zagreb
  10
  0

  APZ-INŽENJERING d.d.

  Grahorova 15, 10000 Zagreb
  10
  3

  PRIKAZ d.o.o.

  Siječanjska 13, 10000 Zagreb
  9.7
  0

  PROARH TRI d.o.o.

  Kneza Mislava 15, 10000 Zagreb
  9.7
  0

  ARHITEKTURA LEDER d.o.o.

  Horvatova 35, 10410 Velika Gorica
  9.5
  0

  PROSTOR EKO d.o.o.

  Borisa Papandopula 16, 43000 Bjelovar
  Imamo 562 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

  projektna dokumentacija
  projekt za izvođenje
  arhitektonski projekt
  nadgradnja kuće
  projekt za tehnički pregled
  unutarnja oprema
  tipski projekti
  projekt za rušenje kuće
  idejni tlocrt stanova
  projekt za kuću
  projektno poduzeće
 • Arhitekti, arhitektura Biograd na moru
 • Arhitekti, arhitektura Bjelovar
 • Arhitekti, arhitektura Dubrovnik
 • Arhitekti, arhitektura Karlovac
 • Arhitekti, arhitektura Knin
 • Arhitekti, arhitektura Krk
 • Arhitekti, arhitektura Makarska
 • Arhitekti, arhitektura Osijek
 • Arhitekti, arhitektura Pag
 • Arhitekti, arhitektura Poreč
 • Arhitekti, arhitektura Pula
 • Arhitekti, arhitektura Rijeka
 • Arhitekti, arhitektura Rovinj
 • Arhitekti, arhitektura Šibenik
 • Arhitekti, arhitektura Sisak
 • Arhitekti, arhitektura Slavonski Brod
 • Arhitekti, arhitektura Split
 • Arhitekti, arhitektura Umag
 • Arhitekti, arhitektura Varaždin
 • Arhitekti, arhitektura Zadar
 • Arhitekti, arhitektura Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana