Za područje

  Hibridni kampus Infobip na rubu grada | 3LHD

  Članak je pregledalo čak 1849+ korisnika
  Hrvatska „unicorn“ IT tvrtka Infobip u snažnoj je ekspanziji. Domicilni kampus Infobipa u Vodnjanu u Istri više nije bio dovoljan za zadovoljavanje potreba tvrtke s globalnim domašajem te se krenulo u realizaciju novoga, programski hibridnog kampusa na periferiji Zagreba. Riječ je o tipičnoj lokaciji na rubu grada, u ambijentu koji nije ni urban ni ruralan, a kojeg karakterizira izostanak javnog prostora i izrazitih arhitektonskih akcenata. Pri odabiru lokacije od ključne važnosti bile su prometne veze: spoj na autocestu, relativna blizina aerodroma te planirani koridor nove gradske avenije. U ambijentu u kojem izostaje bilo kakav oblik konsolidirane urbanosti, kampus je morao stvoriti svoj vlastiti svijet u očekivanju neke drugačije budućnosti.

  Izbor i tekst: Maroje Mrduljaš

  Kampus-Infobip-glavna.jpg
  Hibridni kampus Infobip na periferiji Zagreba, foto: Jure Živković

  Za kampus je raspisan natječaj na kojem je pobijedio vodeći hrvatski projektantski ured 3LHD. Već sam natječajni prijedlog bio je atipičan - jer su 3LHD predali analize i koncept, no ne i definitivni projekt, a s idejom da se ostavi dovoljno manevarskog prostora za naručitelja pri razradi konačnog rješenja. 3LHD su programom traženu kombinaciju radnih prostora i manjeg hotela osmislili kao kompaktni samodovoljni socijalni organizam koji kompenzira izostanak javnih sadržaja, urbaniteta, pa čak i uređene prirode u široj okolici zgrade.

  Staklena-fasada.jpg
  Kampus je osmišljen kao kompaktni samodovoljni socijalni organizam koji kompenzira izostanak javnih sadržaja, urbaniteta, pa čak i uređene prirode. Foto: Jure Živković


  3LHD je prostornu organizaciju utemeljio u preciznom vertikalnom zoniranju koje korespondira s hibridnim programom. Velika većina zaposlenika i posjetitelja u kampus dolazi automobilom, pa je tema parkiranja za koncept bila izuzetno važna. Uobičajena rješenja koriste ili parkiralište koje okružuje zgradu i troši parcelu, ili pak skupu, a često i ambijentalno neugodnu podzemnu garažu. 3LHD su odstupili od tih šablona te su izdigli volumen iznad tla, a čitavo prizemlje postalo je prozračno i natkriveno parkiralište neposredno povezano s ulaznim lobijem. Takvo tipološko rješenje možemo okarakterizirati kao drive-in kampus.

  Kampus-drive-in.jpg
  Drive-in Infobip kampus, foto: Jure Živković

   

  Voluminozna četverokatna baza projekta sadrži urede koji su organizirani oko velikoga unutarnjeg atrija sa zenitalnim osvjetljenjem. On služi kao auditorij, mjesto neformalne socijalizacije te dio interijerskog pejzaža i scenarija kretanja kroz zgradu. Open-space uredi orijentirani su prema eksterijeru, a intimnije sobe za sastanke i koncentrirani rad orijentirani su upravo prema unutarnjem atriju koji je fokus prostorne organizacije i simbolička jezgra kampusa. Uz rub atrija uspinje se i skulpturalno oblikovano stubište izvedeno u crnom čeliku, koje je osmišljeno kao kinematska promenada s koje se otvaraju pogledi prema raznim ambijentima u nutrini zgrade.

  Skulpturalno-stubište.jpg
  Skulpturalno stubište izvedeno u crnom čeliku, foto: Jure Živković

   

  Na bazu zgrade postavljen je vitki vertikalni volumen s hotelom i reprezentativnim uredima uprave tvrtke. Spona između zasebnih svjetova radnih prostora i hotela jest „piano nobile“ na krovu baze. Eksterijerski dio piana nobilea je raskošno ozelenjena terasa, oaza artificijelne prirode u kojoj se pronalazi predah od radnih aktivnosti. U zatvorenom dijelu nalazi se restoran koji se po potrebi transformira u konferencijski centar. „Piano nobile“ s raznolikim zajedničkim sadržajima funkcionira istovremeno kao buffer-zona, ali i mjesto susreta između stalnih i privremenih korisnika kampusa.

  Vanjske-pločice.jpg
  Raskošno ozelenjena terasa, foto: Jure Živković
  Ventilacijski-sustav.jpg
  Eksterijerski dio piana nobilea, foto: Jure Živković


  Ta logična i jezgrovita koncepcija podržana je vrlo preciznim oblikovanjem koje ne pravi razliku između reprezentativnoga i uslužnoga, odnosno informatičkim rječnikom „front-sidea“ i „back-sidea“ zgrade. Svi tehnički elementi zgrade kao što su instalacije, protupožarni sustav, rasvjeta i drugi eksplicitno su pokazani i integrirani u interijerski pejzaž. Nema spuštenih stropova, nema prikrivanja instalacija uz pomoć gips-kartonskih zidova i sličnog, nego su svi slojevi infrastrukture „funkcionalni ornament“ koji je važno sredstvo oblikovanja interijera. Arhitektonski okvir zgrade je i u interijeru i eksterijeru definiran konstrukcijom od fino izvedenoga neožbukanog betona. Jezgrovitost oblikovanja vrijedi i za eksterijer. Velike staklene plohe pročelja baze uvučene su od fronti betonskih ploča međukatne konstrukcije koja štiti interijer od izloženosti suncu.

  Staklene-stijene.JPG
  Staklena stijena, foto: Jure Živković

   

  Po vanjskom perimetru uspinje se zelenilo koje će s vremenom u potpunosti obujmiti zgradu i time upotpuniti pasivnu zaštitu od zagrijavanja. Oblikovanje vitkog volumena gornjih etaža korespondira s više introvertnom stambenom namjenom, pa su staklene stijene zaklonjene panelima od tamnosmeđega perforiranog lima. Dojmljiva oblikovna preciznost svih sastavnica zgrade ostvarena je uz pomoć in-house softvera Volum3 koji je 3LHD razvio u suradnji s drugim stručnjacima, a koji je i javno dostupan.

  Perforirani-limeni-paneli.jpg
  Paneli od tamnosmeđeg perforiranog lima, foto: Jure Živković


  Kampus Infobipa najavio je novu generaciju hibridnih zgrada na periferiji Zagreba. U nesređeni, entropijski kontekst smješten je samodovoljni urbani otok koji nudi socijalno i sadržajno heterogen radni okoliš. Projekt pokazuje kako rubovi grada mogu postati mjesta iskušavanja novih arhitektonskih koncepata, a zgrada Infobipa postavila je nove standarde za izgradnju uz planiranu aveniju.

  Naziv projekta: Hibridni kampus Infobip

  Lokacija: Zagreb - Buzin
  Godina projekta: 2018
  Godina realizacije: 2021
  Klijent: Infobip
  Fotografije: Jure Živković

   

  Galerija:

  Kampus-Infobip-eksplodirana-aksa.jpg
  Eksplodirana aksa

   

  Kampus-Infobip-perspektivni-presjek.jpg
  Perspektivni presjek

   

  Kampus-Infobip-plan-mjesta.jpg
  Plan mjesta

   

  Kampus-Infobip-poprečni-presjek.jpg
  Poprečni presjek

   

   

  Kampus-Infobip-uzdužni-presjek.jpg
  Uzdužni presjek

   

  Kampus-Infobip-prizemlje.jpg
  Tlocrt prizemlje

   

  Kampus-Infobip-tlocrt-drugi-kat.jpg
  Tlocrt drugi kat

   

  Kampus-Infobip-tlocrt-četvrti-kat.jpg
  Tlocrt četvrti kat

   

  Kampus-Infobip-tlocrt-sedmi-kat.jpg
  Tlocrt sedmi kat

   

  1849
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.