Za područje

  Atelier Minerva: Trodimenzionalni trg na rubu povijesne jezgre

  Članak je pregledalo čak 1622+ korisnika
  Grad Šibenik ima bogatu urbanu povijest koja uključuje impresivni sustav fortifikacija i renesansnu katedralu. Uz pojedinačna arhitektonska djela, naročito je dojmljiva mreža javnih prostora koji meandriraju kroz stari grad smješten na strmini. Taj respektabilni repertoar obogaćen je beskompromisno oblikovanim Trgom Poljana smještenim na samom rubu povijesne jezgre.

  Izbor i tekst: Maroje Mrduljaš

  Na istočnoj obali Jadrana nalazimo čitav niz dobro poznatih gradova kao što su Dubrovnik, Split i Zadar koji su svi i važan dio urbane kulture s kontinuitetom od antike do danas, kao što su i popularne turističke destinacije.

  trg-poljana.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Ervin Husedžinović

   

  naziv- projekta-trg-poljana.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Marko Mihaljević

   

  Šibenik je nešto manje eksponiran, a u kontekstu povijesti arhitekture najpoznatiji je po renesansnoj katedrali, sintezi prostorne koncepcije i precizne kamene konstrukcije koju je projektirao Juraj Dalmatinac. Bolje upućeni mogli bi znati i modernističku ikonu: bivši Dom JNA, danas Gradska knjižnica, arhitekta Ivana Vitića dovršen početkom 1960-ih godina. Dom JNA paradigmatski je primjer modernističke interpolacije, pa je kristalični stakleni volumen samouvjereno izgrađen na podlozi povijesne fortifikacije.

  arhitektonski fakultet-atelier-minerva.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Marko Mihaljević

   

  Uz Gradsku knjižnicu smješteno je i historicističko Gradsko kazalište, a te dvije zgrade definirale su Trg Poljana koji je godinama stajao arhitektonski neuređen, iako je riječ o jednom od glavnih prilaza u povijesnu jezgru. Simbolički značaj trga naglašen je zgradom gradske uprave koja je uvučena od fronte ulice. Iako je trg u novije vrijeme služio kao parkiralište, on je ipak imao dugu tradiciju povremenih javnih korištenja: od utrka i koncerata do političkih događanja. 

  arhitektonski-fakultet-zagreb.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Ervin Husedžinović

   

  trg-poljana-atelier-minerva.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Ervin Husedžinović

  Godine 2011. raspisan je natječaj za uređenje trga i izvedbu podzemne garaže na kojem pobjeđuju Ivana Tutek i Paula Šimetin i suradnici, a projektnom timu se uz druge suradnike pridružuje i dizajnerski kolektiv Numen/For Use. Zamisao autorica zasniva se na nastojanju da se u prostoru trga raspoznaju geometrije okolne izgradnje, prihvate već postojeće rute kretanja, ali i da se on afirmira kao prostorna podloga i infrastrukturna podrška za razna događanja.  

  poljana-minerva.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Marko Mihaljević

   

  trg poljana-atelier.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Marko Mihaljević

   

  Projektantski problemi i izazovi pretvoreni su u prednost i polazište za kompoziciju. Troetažna podzemna garaža neizbježno zahtijeva kolni i pješački ulaz. Autorice su upravo te prilazne kopče iskoristile kao strateška mjesta iznad kojih postavljaju zakošene plohe koje se nastavljaju na parter i postupno se uzdižu od njega.

  poljana-sibenik.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Marko Mihaljević

   

   

  Osim što obavljaju pragmatičnu zadaću natkrivanja infrastrukturnih elemenata, te plohe integralni su dio aktivnog prostora trga i koriste se kao pozornica ili auditoriji, ili jednostavno kao prostor za boravak. Na taj način ploha trga postala je uzgibana, trodimenzionalna, dinamična. Između dviju zakošenih ploha grupa Numen reinterpretirala je i koncept trga, ali i krov Knjižnice te je projektirala triangulirane nadstrešnice na vitkim stupovima koje nalikuju na bijeli čelični „oblak“. Ploha trga opločena je bijelim kamenom s dvije blago različite teksture. Geometrija promjena u opločenju proizlazi iz produžetka zgrade Knjižnice. Preko čitave plohe trga postavljen je i raster samostalnih točaka s priključcima za struju i vodu koji se koriste za postav privremenih paviljona. 

  minerva-trg- poljana.jpg
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Ervin Husedžinović

   

  Između knjižnice i same garaže ostavljena je „udolina“ kako bi ostali vidljivi arheološki slojevi fortifikacija. U tu „udolinu“ spuštaju se kaskade auditorija i mirisnog vrta koji je ujedno i bočni pješački ulaz u garažu. Preko njega lebdi čelični most koji spaja ulaz knjižnice s obližnjim parkom. Naposljetku, na rubu trga uz jako prometno križanje postavljena je kružna plitka fontana.

  Atelier Minerva Trg Poljana
  Trg Poljana u Šibeniku, foto: Ervin Husedžinović

   

  U konačnici, arhitektice nisu bile submisivne prema okolišu, nego su s njim stupile u aktivni dijalog. Trg Poljana u osjetljivi povijesni ambijent upisuje suvremenu arhitektonsku kulturu koja se nadovezuje na mrežu strmih mediteranskih ulica i trgova Šibenika. Iako se radi o različitim oblikovnih logikama, za obje situacije presudne su urbana višeznačnost, vitalnost.

  Podaci o projektu:
  Imena autora: Paula Šimetin, Ivana Tutek, u suradnji s Iva Dubovečak i Nedjeljka Bobanović
  Lokacija projekta: Šibenik
  Godina početka projekta: 2011
  Godina završetka projekta: 2020
  Klijent: Grad Šibenik, Gradski parking
  Imena fotografa: Ervin Husedžinović i Marko Mihaljević
  1622
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.