Za područje

  Sportska dvorana u Zlatar Bistrici | Studio NOP

  Članak je pregledalo čak 1185+ korisnika
  U perifernim mjestima Hrvatske, ali i drugdje, sportske dvorane istaknuta su žarišta društvenog života. One su često vezane uz škole i udomljuju široki spektar aktivnosti, od samog sporta, preko raznih sajmova, zabava i proslava, pa sve do važnih kulturnih i političkih događanja. Uz naglašeni društveni značaj, sportske dvorane najveće su javne zgrade u periferijskim mjestima u kojima uglavnom i nema ambiciozne arhitekture većeg mjerila, no njihovi volumeni redovito se rješavaju rutinski i pragmatično. Studio NOP u Zlatar Bistrici preokrenuo je taj običaj, te je projektu sportske dvorane pristupio kao urbanistički važnom zadatku koji osnažuje lokalni urbani identitet.

  Izbor i tekst: Maroje Mrduljaš

  Sportska dvorana u Zlatar Bistrici izgrađena je neposredno uz osnovnu školu s kojom čini funkcionalnu, ali i urbanu cjelinu. Nova dvorana izgrađena je na mjestu stare dvorane koja je izgorjela i ona zatvara školski trg koji je okomito postavljen prema glavnoj cesti, zaštićen je od prometa i intimnijeg je karaktera.

  Ulaz u sportsku dvoranu
  Sportska dvorana i osnovna škola u Zlatar Bistrici, foto: Bosnić, Dorotić

  Neposredno uz trg smješteno je i skromno seosko gospodarstvo, pa se u tom ambijentu simpatično preklapa život edukacijske institucije i sasvim ruralni prizori. Dvorana je pozicionirana upravo na mjestu denivelacije terena, pa ona služi kao spoj između povišenoga školskog trga i stražnjega, nižeg dijela školske parcele sa sportskim igralištem i parkiralištem. Upravo ta topografsko-urbanistička pozicija bitno je utjecala na prostornu koncepciju dvorane.

  Sportska dvorana
  Spoj školskog trga i sportske dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

  Studio NOP je temi sportske dvorane pristupio s mišlju o njezinoj društvenoj ulozi i dignitetu, pri tome ne zaboravljajući vezu sa školom i njezinim socijalnim dinamikama. Projekt pokušava uskladiti društveni prestiž zadatka s podrškom manje formalnim, nesputanim događanjima. Za projekt je ključna ideja potpunog otvaranja dvorane prema trgu i uspostavljanje prostornog kontinuiteta javnog prostora i tribina dvorane. Volumen dvorane prema trgu skladnog je formata i naglašeno horizontalne proporcije. Zahvaljujući denivelaciji, volumen nije previsok i lijepo se uklapa u siluetu školske zgrade.

  Unutrašnjost dvorane
  Otvorenost dvorane prema trgu, foto: Bosnić, Dorotić

  Pročelje je izvedeno u translucentnom polikarbonatu u gornjoj zoni i potpuno ostakljenom prizemlju, pa su s trga vidljive sve aktivnosti u dvorani.

  Ostakljeno prizemlje dvorane
  Ostakljeno prizemlje sportske dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

  Noću je dvorana poput velike urbane lanterne koja osvjetljava trg.

  Vanjsko igralište
  Svjetlosni efekt sportske dvorane noću, foto: Bosnić, Dorotić

  Umjesto da se tribinama pristupi kao tehničkom problemu, Studio NOP ih je interpretirao kao produžetak javnog prostora. Zato su dvorane fiksne, dio su interijerskog pejzaža i funkcioniraju poput velikoga urbanog stubišta preko kojeg se trg kaskadno prelijeva u dvoranu. No nije riječ samo o monumentalnom urbanom rješenju. Tribine su potpuno obložene u drvo, pa u vrijeme odmora služe za igru i odmor školskoj djeci. Kao što sama dvorana slijedi logiku javnog prostora, isti je slučaj i s eksterijerom dvorane koju obilazi sustav stubišta i pješačkih rampi koje povezuju trg, parkiralište i sportske terene.

  Parkiralište sportske dvorane
  Prostrano parkiralište sportske dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

  S obzirom na to da brojni učenici u školu dolaze iz okolnih mjesta automobilima ili organiziranim prijevozom, ta pješačka promenada važan je dio svakodnevice škole, kao što pridonosi mreži javnih prostora u središtu Zlatar Bistrice.

  Uz prostornu konfiguraciju, Studio NOP redefinirao je i neke formalne konvencije sportske dvorane. Autori nisu ušli u polemiku sa samim standardnim volumenom, ali je odnos prema pročelju inovativan i u formalnom i u strukturalnom smislu. Uobičajeni pristup oblikovanju pročelja postavlja staklene plohe u najvišim zonama.

  Vanjski dio dvorane
  Pročelje je izvedeno u translucentnom polikarbonatu u gornjoj zoni, foto: Bosnić, Dorotić

  U sportskoj dvorani u Zlatar Bistrici zapadno pročelje osmišljeno je kao niz paralelnih ploha koje se odvajaju od zamišljene vertikale zida, kako bi svjetlo u interijer propustile odozdo. Na taj način svjetlo u interijeru je indirektno i difuzno, a izostanak direktnog udara sunčevih zraka u staklo te zatim ulaska u interijer smanjuje zagrijavanje u toplijim mjesecima.

  Osvjetljenje sportske dvorane
  Zapadno pročelje propušta svjetlo u interijer odozdo, foto: Bosnić, Dorotić

  Sva pročelja izvedena su od posebno oblikovanih i prefabriciranih sendvič-panela s golim betonom. U beton je ubačen crni pigment, a korišten je i zeleni agregat, pa su dobiveni zanimljivi tonovi i teksture. Na zapadnom pročelju paneli su potpuno glatki i njihova boja se mijenja u ovisnosti o atmosferskim uvjetima, dok su na zabatima korišteni paneli s grubljom površinom na kojima više dolazi do izražaja zeleni agregat. Čitava nosiva konstrukcija je prefabricirana: nosivi stupovi i grede za ukrutu su betonske, dok je krovna konstrukcija izvedena kao lamelirana drvena rešetka. Logičnost konstruktivnog sistema upotpunjena je precizno isprojektiranim elementima klimatizacije i rasvjete koji su integralni dio arhitekture.

  Dvorana Zlatar Bistrica
  Rasvjeta dvorane, foto: Bosnić, Dorotić
  Sportska svlačionica i kupatilo
  Klimatizacija i rasvjeta sportske svlačionice i kupaonice, foto: Bosnić, Dorotić

  Velika javna investicija sportske dvorana u Zlatar Bistrici nije zastala samo na zadovoljavanju pragmatičnih zahtjeva, nego je upisala novu i suvremenu arhitektonsku kulturu u malu, perifernu sredinu.

  Vanjski teren
  Spoj suvremene arhitekture i periferne sredine, foto: Bosnić, Dorotić

  Projektanti su ustrajali u svojim idejama te su uspjeli senzibilizirati lokalnu zajednicu za prihvaćanje jedne drugačije arhitekture. Time je dokazano kako za periferiju mogu i trebaju vrijediti jednake ambicije kao i u velikim urbanim središtima.

  Podaci o projektu:

  Lokacija: Zlatar Bistrica
  Godina projekta: 2017
  Godina realizacije: 2021
  Klijent: Osnovna škola Zlatar Bistrica
  Fotografije: Bosnić, Dorotić

  Galerija:

  Plan mjesta
  Plan mjesta
  Prizemlje
  Prizemlje
  Gornja razina
  Gornja razina
  Odjeljak A i sjeverno uzvišenje
  Odjeljak A i sjeverno uzvišenje

   

  1185
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.