Za područje

    Sportska dvorana u Zlatar Bistrici | Studio NOP

    U perifernim mjestima Hrvatske, ali i drugdje, sportske dvorane istaknuta su žarišta društvenog života. One su često vezane uz škole i udomljuju široki spektar aktivnosti, od samog sporta, preko raznih sajmova, zabava i proslava, pa sve do važnih kulturnih i političkih događanja. Uz naglašeni društveni značaj, sportske dvorane najveće su javne zgrade u periferijskim mjestima u kojima uglavnom i nema ambiciozne arhitekture većeg mjerila, no njihovi volumeni redovito se rješavaju rutinski i pragmatično. Studio NOP u Zlatar Bistrici preokrenuo je taj običaj, te je projektu sportske dvorane pristupio kao urbanistički važnom zadatku koji osnažuje lokalni urbani identitet.

    Izbor i tekst: Maroje Mrduljaš

    Sportska dvorana u Zlatar Bistrici izgrađena je neposredno uz osnovnu školu s kojom čini funkcionalnu, ali i urbanu cjelinu. Nova dvorana izgrađena je na mjestu stare dvorane koja je izgorjela i ona zatvara školski trg koji je okomito postavljen prema glavnoj cesti, zaštićen je od prometa i intimnijeg je karaktera.

    Ulaz u sportsku dvoranu
    Sportska dvorana i osnovna škola u Zlatar Bistrici, foto: Bosnić, Dorotić

    Neposredno uz trg smješteno je i skromno seosko gospodarstvo, pa se u tom ambijentu simpatično preklapa život edukacijske institucije i sasvim ruralni prizori. Dvorana je pozicionirana upravo na mjestu denivelacije terena, pa ona služi kao spoj između povišenoga školskog trga i stražnjega, nižeg dijela školske parcele sa sportskim igralištem i parkiralištem. Upravo ta topografsko-urbanistička pozicija bitno je utjecala na prostornu koncepciju dvorane.

    Sportska dvorana
    Spoj školskog trga i sportske dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

    Studio NOP je temi sportske dvorane pristupio s mišlju o njezinoj društvenoj ulozi i dignitetu, pri tome ne zaboravljajući vezu sa školom i njezinim socijalnim dinamikama. Projekt pokušava uskladiti društveni prestiž zadatka s podrškom manje formalnim, nesputanim događanjima. Za projekt je ključna ideja potpunog otvaranja dvorane prema trgu i uspostavljanje prostornog kontinuiteta javnog prostora i tribina dvorane. Volumen dvorane prema trgu skladnog je formata i naglašeno horizontalne proporcije. Zahvaljujući denivelaciji, volumen nije previsok i lijepo se uklapa u siluetu školske zgrade.

    Unutrašnjost dvorane
    Otvorenost dvorane prema trgu, foto: Bosnić, Dorotić

    Pročelje je izvedeno u translucentnom polikarbonatu u gornjoj zoni i potpuno ostakljenom prizemlju, pa su s trga vidljive sve aktivnosti u dvorani.

    Ostakljeno prizemlje dvorane
    Ostakljeno prizemlje sportske dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

    Noću je dvorana poput velike urbane lanterne koja osvjetljava trg.

    Vanjsko igralište
    Svjetlosni efekt sportske dvorane noću, foto: Bosnić, Dorotić

    Umjesto da se tribinama pristupi kao tehničkom problemu, Studio NOP ih je interpretirao kao produžetak javnog prostora. Zato su dvorane fiksne, dio su interijerskog pejzaža i funkcioniraju poput velikoga urbanog stubišta preko kojeg se trg kaskadno prelijeva u dvoranu. No nije riječ samo o monumentalnom urbanom rješenju. Tribine su potpuno obložene u drvo, pa u vrijeme odmora služe za igru i odmor školskoj djeci. Kao što sama dvorana slijedi logiku javnog prostora, isti je slučaj i s eksterijerom dvorane koju obilazi sustav stubišta i pješačkih rampi koje povezuju trg, parkiralište i sportske terene.

    Parkiralište sportske dvorane
    Prostrano parkiralište sportske dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

    S obzirom na to da brojni učenici u školu dolaze iz okolnih mjesta automobilima ili organiziranim prijevozom, ta pješačka promenada važan je dio svakodnevice škole, kao što pridonosi mreži javnih prostora u središtu Zlatar Bistrice.

    Uz prostornu konfiguraciju, Studio NOP redefinirao je i neke formalne konvencije sportske dvorane. Autori nisu ušli u polemiku sa samim standardnim volumenom, ali je odnos prema pročelju inovativan i u formalnom i u strukturalnom smislu. Uobičajeni pristup oblikovanju pročelja postavlja staklene plohe u najvišim zonama.

    Vanjski dio dvorane
    Pročelje je izvedeno u translucentnom polikarbonatu u gornjoj zoni, foto: Bosnić, Dorotić

    U sportskoj dvorani u Zlatar Bistrici zapadno pročelje osmišljeno je kao niz paralelnih ploha koje se odvajaju od zamišljene vertikale zida, kako bi svjetlo u interijer propustile odozdo. Na taj način svjetlo u interijeru je indirektno i difuzno, a izostanak direktnog udara sunčevih zraka u staklo te zatim ulaska u interijer smanjuje zagrijavanje u toplijim mjesecima.

    Osvjetljenje sportske dvorane
    Zapadno pročelje propušta svjetlo u interijer odozdo, foto: Bosnić, Dorotić

    Sva pročelja izvedena su od posebno oblikovanih i prefabriciranih sendvič-panela s golim betonom. U beton je ubačen crni pigment, a korišten je i zeleni agregat, pa su dobiveni zanimljivi tonovi i teksture. Na zapadnom pročelju paneli su potpuno glatki i njihova boja se mijenja u ovisnosti o atmosferskim uvjetima, dok su na zabatima korišteni paneli s grubljom površinom na kojima više dolazi do izražaja zeleni agregat. Čitava nosiva konstrukcija je prefabricirana: nosivi stupovi i grede za ukrutu su betonske, dok je krovna konstrukcija izvedena kao lamelirana drvena rešetka. Logičnost konstruktivnog sistema upotpunjena je precizno isprojektiranim elementima klimatizacije i rasvjete koji su integralni dio arhitekture.

    Dvorana Zlatar Bistrica
    Rasvjeta dvorane, foto: Bosnić, Dorotić
    Sportska svlačionica i kupatilo
    Klimatizacija i rasvjeta sportske svlačionice i kupaonice, foto: Bosnić, Dorotić

    Velika javna investicija sportske dvorana u Zlatar Bistrici nije zastala samo na zadovoljavanju pragmatičnih zahtjeva, nego je upisala novu i suvremenu arhitektonsku kulturu u malu, perifernu sredinu.

    Vanjski teren
    Spoj suvremene arhitekture i periferne sredine, foto: Bosnić, Dorotić

    Projektanti su ustrajali u svojim idejama te su uspjeli senzibilizirati lokalnu zajednicu za prihvaćanje jedne drugačije arhitekture. Time je dokazano kako za periferiju mogu i trebaju vrijediti jednake ambicije kao i u velikim urbanim središtima.

    Podaci o projektu:

    Lokacija: Zlatar Bistrica
    Godina projekta: 2017
    Godina realizacije: 2021
    Klijent: Osnovna škola Zlatar Bistrica
    Fotografije: Bosnić, Dorotić

    Galerija:

    Plan mjesta
    Plan mjesta
    Prizemlje
    Prizemlje
    Gornja razina
    Gornja razina
    Odjeljak A i sjeverno uzvišenje
    Odjeljak A i sjeverno uzvišenje

     

    108
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

    CROATIA
    CROATIA
    EMAJSTOR.HR

    Pijavišće 17g
    10000 Zagreb

    00385 99 3317 311

    © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana