Za područje

  Kuhinje s otokom: kako dizajnirati kuhinjski otok

  Članak je pregledalo čak 2763+ korisnika
  Kuhinje s otokom su danas izvrsna zamjena za tradicionalne kuhinje smještene uza zid. Otok je višenamjenski kuhinjski element, koji je zahvaljujući svojoj funkcionalnosti središte događanja u svakoj modernoj kuhinji. Ako je riječ o većem prostoru koji je planski i namjenski dizajniran, otok se vrlo jednostavno može produžiti i u blagovaonski stol. Uz društvenu funkciju, koja se za njega neminovno veže, on je prije svega i izrazito funkcionalan element svake moderne kuhinje.
  Stručni članak 2763
  kuhinjski otok
  Imamo 872 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  1. Zašto odabrati kuhinje s otokom?

  Kuhinjski otok dublji je od uobičajene radne površine u kuhinji. Njegove su dimenzije mnogo veće od propisane standardne dubine od 60 cm. Dubina kuhinjskog otoka nam osobito dobro služi kada pripremamo domaću tjesteninu, kolače, pite i druge namirnice za čije pripremanje trebamo više prostora. Ako kuhinjski otok smjestimo u veći prostor, osiguravamo pogled u svim smjerovima, pa se čak i tijekom kuhanja i pripreme hrane osjećamo uključeni u ono što se događa oko nas jer možemo razgovarati s drugima, oni mogu sjediti pokraj kuhinjskog pulta dok mi pripremamo hranu. Za potrebe stola za blagovanje kuhinjski otok često transformiramo u stol s višim, barskim stolicama ili jednostavno možemo samo u dijelu namijenjenom za blagovanje visinu stola spustiti na visinu stola za blagovanje.

  2. Kuhinjski otok i dimenzije 

  Kuhinjski otok ima mnogo veće dimenzije od standardnih dimenzija propisanih za zidne dijelove kuhinjskih pultova. To je ujedno i njegova glavna prednost jer nudi dosta prostora za kuhanje. Minimalna dubina kuhinjskog otoka je 90 centimetara. Ako odlučimo na kuhinjski otok postaviti i ploču za kuhanje, otok ne smije biti kraći od 150 centimetara. Dužina kuhinjskog otoka od 120 centimetara je dovoljna ako je na njemu samo radna površina, bez sudopera i površine za kuhanje. Ako želimo da kuhinjski otok s jedne strane ima i barske stolice, njegova dubina mora biti najmanje 100 – 120 cm, a dužina najmanje 150 cm.

  kuhinje-s-otokom.jpg
  Odluku o tome hoće li u našoj kuhinji biti kuhinjski otok ili ne treba donijeti već za vrijeme planiranja kuhinje.

  3. Dizajn kuhinje s otokom

  Kao i svaka kuhinja, i kuhinje s otokom imaju posebne zahtjeve koje treba uzeti u obzir pri planiranju. Kuhinjski otok vrlo je specifičan element u kuhinji, koji stoji sam za sebe, odnosno nikada se ne naslanja na zid. Postoji varijanta kuhinje s otokom u kojoj kuhinjski otok dodiruje zid jednom kraćom stranom, ali u tom slučaju se radi o kuhinji s poluotokom. Dobra karakteristika kuhinjskog otoka je to što je dostupan sa svih strana.

  3.1. Kuhinjski otok s pločom za kuhanje

  Ako planiramo na otoku ploču za kuhanje ili sudoper, moramo na to upozoriti majstore već tijekom grubih građevinskih radova. Također, prije izrade estriha moramo imati točne podatke o položaju ploče za kuhanje i sudopera, to je osobito važno zbog postavljanja instalacija, vode i struje te točnog položaja nape i odvodnje zraka iz prostorije.

  3.2. Ormari kuhinje s otokom

  Kakve kuhinjske ormare želimo imati na kuhinjskom otoku, ovisi uglavnom o našim potrebama. Međutim, valja napomenuti i neka opća pravila. Ovdje je važno naglasiti da dimenzije otoka treba prilagoditi željama u pogledu broja i vrste ormara, ali i obrnuto – ako se dimenzije kuhinje s otokom i sam otok ne mogu prilagoditi zbog određenog tlocrta prostora, onda moramo prilagoditi broj i dimenzije ormara u kuhinji.

  U načelu, pravilo je da se pribor za kuhanje poput noževa, vilica, žlica za kuhanje, zaimača, postavlja izravno ispod površine za kuhanje jer je tako je brzo dostupan. Ladica s priborom je niža jer je pribor vrlo ravan i lijepo se slaže jedan na drugi. Ispod ormarića s priborom obično se postavlja ormar s loncima za kuhanje, tavama, zdjelama i ostalim posudama s kojima kuhamo jer ih je vrlo zgodno imati pri ruci tijekom kuhanja. Druga mogućnost je da ispod površine za kuhanje postavimo pećnicu, što također ima smisla radi praktičnosti. Sljedeće pravilo je da se ispod sudopera postavlja ormar s košarom za otpatke i po potrebi bojlerom, dok sve ostale ormare možete rasporediti po želji.

  Stručni članak 2763
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 872 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 872 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 872 izvođača za područje Kuhinje po mjeri
  9.8
  0

  STOLARIJA PIRC, vl. Damir Pirc


  10
  10

  MAT-MAR INTERIJERI d.o.o.


  10
  5

  DUMBOVIĆ USLUGE d.o.o.


  9.8
  0

  ŠPURGA d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje KUHINJE PO MJERI?