Za područje

  Kuhinjski pultovi – cijena i odabir

  Članak je pregledalo čak 6653+ korisnika
  Pri odabiru kuhinjskog pulta često ne znamo koji materijal odabrati jer nam se nudi mnogo mogućnosti. Pult može biti izrađen od gotovo svih materijala – granita, mramora, keramike, betona, umjetnog kamena, Kerrocka, nehrđajućeg čelika, laminata, iverice s laminatom, drva i sl. Za vas smo pripremili nekoliko informacija o materijalima koji se najčešće upotrebljavaju za kuhinjske pultove.
  Stručni članak 6653
  kuhinja01
  Imamo 929 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  1. Kuhinjski pult od granita

  Za kuhinjski pult od kamena najprikladniji je granit, koji je na raspolaganju u vrlo različitim nijansama. Granitni pult je otporan na vrućinu, vlagu i udarce i može se jednostavno čistiti. Debljina granitnog pulta je 2-3 cm, a vijek je znatno dulji od drvenih pultova. Kamen na pogled i dodir djeluje hladno i ima vidljive spojeve, međutim, djeluje visoko estetski i prestižno. Pult od kamena djeluje hladno i ima vidljive spojeve između ploča. Unatoč tome, u kuhinji može djelovati vrlo lijepo.

  Cijene kamenih radnih ploča kreću se u rasponu od 100 do 270 EUR/m2. U cijenu ulazi i izrada otvora za sudoper i ploča za kuhanje te ostale proboje kao što su slavine, utičnice i slično.

  kuhinjski_pult_5 - pult iz granita.jpg
  Pult od granita, izvor: marnit.si

  2. Kuhinjski pult od umjetnog kamena

  Kod umjetnog kamena možemo birati između najrazličitijih nijansi. Pultovi za kuhinju od umjetnog kamena izrađeni su od drobljenog granita, pomiješanog sa smolama, bojom po želji, a može biti i sa staklom. Cijena pulta od umjetnog kamena jako se razlikuje ovisno o kvaliteti. Jeftiniji umjetni kamen je porozniji i može apsorbirati mirise iz ostataka hrane. Umjetni kamen može biti raznobojan ili jednobojan, a za debljinu je dovoljan već 1,5 centimetar.

  Cijena kvadratnog metra kuhinjskog pulta od umjetnog kamena se, ovisno o boji, kvaliteti i izradi, kreće između 40 i 240 EUR.

  kuhinjski_pult_6 - pult iz umetnega kamna.jpg
  Pult od umjetnog kamena, izvor: dr-konekt.si

  3. Kuhinjski pult od Kerrocka

  Jedan od mogućih izbora materijala za kuhinjski pult je kompozitni materijal Kerrock. Kerrock je napravljen od akrilnog polimernog veziva ili aluminijeva hidroksida. Prednost tog materijala je što se može jednostavno oblikovati, lijepiti, brusiti, ali i zakriviti. Kerrock je veoma čvrst, otporan, jednostavno ga je održavati i čistiti. Otporan je na mehanička oštećenja, kao i na termička. Svejedno, ne preporučuje se rezati na njemu i izravno postavljati na pult vrlo vruće posude. Materijal nije porozan, stoga prljavština ne može duboko prodrijeti u materijal.

  Cijena kvadratnog metra za Kerrock pult za kuhinju se, ovisno o boji i izradi, kreće između 240 i 300 EUR.

  kuhinja011.jpg
  Pult od Kerrocka, izvor: www.kerrock.eu

  4. Kuhinjski pult od nehrđajućeg čelika (inoks)

  Još jedan vrlo postojan materijal za kuhinjski pult je nehrđajući čelik (inoks): inoks je veoma izdržljiv i otporan, kako na visoke temperature, tako i na mehanička oštećenja. Međutim, on se ne smije rezati niti grepsti oštrim predmetima jer se tako nastale ogrebotine ne mogu jednostavno ukloniti, već samo poliranjem. Također, kuhinjski pult od nehrđajućeg čelika vrlo je jednostavno čistiti i prljavština ne može prodrijeti duboko u njega. Kuhinjski pult od inoksa pomalo je problematičan jer ga nije jednostavno montirati i morate angažirati kvalificirane osobe.

  Ovisno o izradi, cijena dužnog metra (širine 60 cm) inoks pulta za kuhinju može se kretati oko 300 EUR.

  valcucine-artematica-inox-kitchen-2-thumb-970xauto-17409.jpg
  Pult od inoksa, izvor: www.trendir.com

  5. Kuhinjski pultovi od laminata (ultrapass)

  Kuhinjski pultovi od laminata često se upotrebljavaju, prije svega jer su cjenovno pristupačni. Ti su pultovi izrađeni od plastike i prekriveni veoma tvrdom i postojanom površinom. Također, pult od laminata je vrlo izdržljiv i jednostavno ga je održavati, kao i čistiti. Montaža ili zamjena takvog pulta jako je jednostavna. Ploče od laminata su otporne na vrlo visoke temperature, različita kemijska sredstva, udarce i ogrebotine.

  Cijena dužnog metra (širina 60 cm) pulta od laminata za kuhinju se, ovisno o boji i izradi, kreće između 100 i 200 EUR.

  trentwood laminate kitchen.jpg
  Pult od laminata, izvor: home-mu.com

  6. Pult od iverice s laminatom

  Čest odabir stranaka je i kuhinjski pult od iverice s laminatom. Osnova pulta je ploča od iverice, a na nju je zalijepljen laminat, odnosno ultrapass. Rubovi pulta često su zaštićeni ABS trakom, koja nakon višegodišnje upotrebe može popustiti. Pult možemo kupiti s uzorkom koji imitira drvo, granit ili mramor. Materijal je vrlo kvalitetan, izdržljiv, jednostavno ga je održavati i čistiti. Na pult od iverice s laminatom ne smijemo odlagati vruće posude, a nije preporučljivo ni rezanje.

  Cijena dužnog metra (širina 60 cm) pulta od iverice s laminatom se, ovisno o izradi, kreće između 20 i 100 EUR.

  7. Kuhinjski pult od drva

  Naposljetku, možemo napraviti kuhinjski pult od drva. Radne površine od drva vrlo su popularne jer je drvo oku ugodno i pruža domaći osjećaj. Često za pult treba odabrati tvrdo drvo, npr. hrast ili javor, treba ga obraditi i zaštititi posebnim premazom. Treba biti vrlo oprezan s pultovima od drva jer je drvo osjetljivo na mehanička oštećenja, a na drvu ostaju i tragovi raznih tekućina. Drveni pult se ne smije pretjerano močiti jer se na njemu mogu razviti razne plijesni. S druge strane, drvo je otporno na visoke temperature.

  Cijena kvadratnog metra drvenog (hrastovog) pulta za kuhinju se, ovisno o izradi, kreće oko 300 EUR.

  pG_m4LgXMkFtlJKy.jpg
  Pult od drva, vir: album.com
  Stručni članak 6653
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 929 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija