Za područje

  Odabir kuhinjskog pulta

  Članak je pregledalo čak 7829+ korisnika
  Kada biramo kuhinjski pult, često ne znamo koji materijal izabrati jer ima mnogo mogućnosti. Pult se može napraviti iz skoro svih materijala, od granita, mramora, keramike, betona, umjetnoga kamena, Kerrocka, nehrđajućeg čelika, laminata, iverice s laminatom, drveta itd. Za vas smo pripremili nekoliko informacija o materijalima koji se najčešće koriste za kuhinjske pultove.
  Stručni članak 7829
  kuhinjski pult

  1. Kuhinjski pult od Kerrocka

  Jedno od mogućnosti odabira materijala za kuhinjski pult je kompozitni materijal Kerrock. Kerrock je napravljen od akrilnog polimernog veziva i aluminijeva hidroksida. Prednost tog materijala je da se može jednostavno oblikovati, lijepiti, brusiti, ali i zakriviti. Kerrock je jako tvrd, otporan, jednostavan za održavanje i čišćenje. Otporan je na mehanička oštećenja, kao i na termička. Svejedno nije preporučljivo na njemu rezati ili na njega direktno stavljati iznimno vruće posude. Materijal nije porozan, pa prljavština ne može u njega duboko prodrijeti.
   

  Stručni savjet od firme BIP j.d.o.o.

  1. Koje materijale preporučate za izradu kuhinjskih pultova?

  Za kuhinjske pultove se obično koristi iveral. Uvijek nastojimo kombinirati boje fronti i obloga pulta s bojama glavne kuhinje. U zadnje vrijeme dobavljači imaju sve više iverala i radnih ploča u istom dekoru pa se sve češće koristi i takvo usklađivanje. Što se tiče radnih ploča, još uvijek se najviše koriste klasične radne ploče s HPL laminatom. Za one koji žele malo više novca uložiti u svoj pult svakako preporučujemo quartz kojeg imamo u ponudi po akcijskim cijenama. S njim svaka radna ploča dobiva novu dimenziju i u pogledu izgleda i kvalitete.

  2. Prednosti pulta?

  Pult ima nekoliko prednosti. S obzirom na cijenu kvadrata kuhinje su sve manje i kada se smjeste svi potrebni aparati ostaje jako malo mjesta za pohranu kao i za
  radnu ploču. Međutim, uz dobru organizaciju pulta taj nedostatak se može se riješiti. Osim toga, u svim otvorenim prostorima pult čini neformalnu granicu kuhinje i blagovaone/dnevnog boravka. Sve češće se klijenti odlučuju za izradu pulta koji se ujedno koristi kao mjesto za konzumaciju hrane i pića. Klasični blagovaonski stolovi zamjenjuju se s pultovima.

  3. Da li se vaši klijenti češče odlučuju za tradicionalnu ili modernu kuhinju?

  Većina naših klijenata se još uvijek odlučuju za moderne kuhinje, pretežito bijele boje. Međutim, sve više klijenata se odlučuje za rustikalne kuhinje. Zanimljivo je da je veliki broj onih koji su kupili moderno uređene stanove u novogradnji ali se ipak odluče za rustikalnu kuhinju. Isto kao i s quartzom tako i s rustikalnim kuhinjama nastojimo popularnim cijenama privući što više klijenata, posebno onih koji su hrabriji u pogledu dizajna.

  G. Ivan Petrić, BIP j.d.o.o.

  Odabir kuhinjskog pulta
  Kuhinjski pult 

   

  2. Kuhinjski pult od nehrđajućeg čelika (inoxa)

  Još jedan iznimno postojan materijal za kuhinjski pult je nehrđajući čelik (inox). Inox je jako izdržljiv i otporan, kako na visoke temperature, tako i na mehanička oštećenja. No, po njemu se ne smije rezati ili grepsti oštrim predmetima, jer ogrebotina koja nastane ne da se jednostavno odstraniti, već samo poliranjem. Kuhinjski pult od nehrđajućeg čelika je jako jednostavan za čišćenje i prljavština ne može duboko prodrijeti u njega. Kuhinjski pult od inoxa je malo problematičan, jer nije sasvim jednostavan za montažu i morate stoga unajmiti osposobljene ljude. 
   

  3. Kuhinjski pultovi od laminata (ultrapassa)

  Kuhinjski pultovi od laminata se često upotrebljavaju, prvenstveno zato jer su cjenovno dostupni. Ti pultovi su napravljeni od plastike, prekriveni su jako tvrdom i postojanom površinom. I pult od laminata je jako izdržljiv i jednostavan za održavanje i čišćenje. Montaža ili zamjena pulta je jako jednostavna. Laminatne ploče su otporne na jako visoke temperature, različita kemijska sredstva, udarce i ogrebotine. 

  4. Pult od iverice s laminatom

  Često klijenti posežu za kuhinjskim pultovima od iverice s laminatom. Temelj pulta je ploča od iverice, a na nju je zalijepljen laminat odnosno ultrapass. Na rubovima je pult često zaštićen ABS trakama, koje nakon više godina uporabe mogu popustiti. Pult možemo kupiti u uzorcima koji oponašaju drvo, granit ili mramor. Materijal je jako kvalitetan, izdržljiv, jednostavan za održavanje i čišćenje. Na pult od iverice s laminatom ne smijemo odlagati vruće posude, a na njemu nije preporučljivo ni rezati.

  5. Kuhinjski pult od drveta

  Posljednje, ali ne manje važno – kuhinjski pult možemo napraviti i od drveta. Radne površine od drveta su vrlo omiljene jer je drvo ugodno oku i pobuđuje ugodan osjećaj. Često je za pult potrebno odabrati tvrdo drvo, npr. hrast ili javor, potrebno ga je obraditi i zaštititi posebnim premazom. Kod pultova od drveta moramo jako paziti jer je drvo osjetljivo na mehanička oštećenja, a na njemu mogu ostati i tragovi raznih tekućina. Drveni pult se ne smije pretjerano močiti jer se na njemu lako razviju različite plijesni. S druge strane, drvo je jako otporno na visoke temperature. 
   
   
  Stručni članak 7829
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje KUHINJE PO MJERI?