Za područje

  Planiranje kuhinje i kuhinjski elementi

  Članak je pregledalo čak 6659+ korisnika
  Kuhinja je mjesto gdje se uvijek nešto događa. Svakoj kući je potrebna kuhinja prilagođena navikama i potrebama korisnika. Obično planiranje kuhinje teče u obliku kvadrata ili pravokutnika, rjeđe je tlocrtni oblik kuhinje mnogokutni. Klasični kuhinjski raspored je otok i zidni dio te kutne kuhinje, npr. U i L kuhinje. Za uspješno planiranje kuhinje važni su svi detalji, uključujući i one koji se odnose na estetski aspekt, odnosno na izgled kuhinje: postoje rustikalne kuhinje, moderne kuhinje, kuhinje s kamenim pultovima, drvenim ormarićima.
  Stručni članak 6659
  kutne kuhinje
  Imamo 909 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  1. Planiranje kuhinje 

  Planiranje kuhinje može biti jednostavan proces ako znamo koje kuhinjske elemente trebamo. Planiranje kuhinje možemo prepustiti stolaru ili arhitektu, koji će nacrtati kuhinju prije izrade, ali taj zadatak možemo povjeriti i prodavačima u kuhinjskom salonu, koji se često nude da sami naprave 3D crtež.

  2. Kuhinjski elementi

  Veoma je važno unaprijed definirati sve kuhinjske elemente koji su sastavni dio naše kuhinje. Kuhinjski elementi su svi sastavni dijelovi kuhinje, poput ladica na izvlačenje, polica, ormarića za kantu za otpatke, hladnjaka, stroja za pranje suđa, sudopera, niskih ladica za posuđe. Ako razmislite o svojim željama i potrebama, kao i o načinu na koji svakodnevno funkcionirate u kuhinji, brzo ćete sastaviti popis potrebnih kuhinjskih elemenata, ključnih za vaš način kuhanja i življenja. Taj popis treba biti dostupan ne samo vama, već i osobi kojoj ste povjerili planiranje kuhinje.

  2.1. Koje su dimenzije kuhinjskih elemenata?

  Standardna dubina i širina kuhinjskih elemenata je 60 cm. Za ormare iznad pulta iznosi 30 cm, tako da ne udaramo glavom dok radimo iznad pulta. Elementi otoka su nešto veći i obično imaju dubinu od 90 do 120 cm, sve, naravno, opet ovisi o željama pojedinca, kao i o dimenzijama raspoloživog prostora. Kuhinjski elementi su visoki između 90 i 92 cm.

  3. Kuhinjski elementi u nizu

  Kuhinjski elementi u nizu idealno su rješenje za male i uske kuhinje, gdje imamo samo jedan zid na koji možemo postaviti kuhinju. Prednost tog rasporeda je što vrlo efikasno iskorištava prostor. Nedostatak takvog rasporeda je što obično ima relativno malo radne površine u jednom komadu. Teško je osigurati da sve stvari budu nadohvat ruke kada imamo kuhinju sa samo jednim nizom elemenata. Kuhinjski sklop u nizu smatra se najjednostavnijim kuhinjskim rasporedom jer kuhinjski elementi slijede jedan za drugim duž zida.

  Obično elementi slijede s lijeva na desno, u tipičnom redoslijedu: hladnjak, veći ormar za skladištenje, prostor za odlaganje, sudoper, centralna radna površina, pećnica/ploča za kuhanje, površina za odlaganje. Ako imamo na raspolaganju najmanje 4,8 metara dužine, pećnicu možemo bez problema postaviti na visinu.

  kuhinja-u-nizu.jpg
  Kuhinjski elementi u nizu su idealno rješenje za male i uske kuhinje.

  3.1. Kuhinjski elementi u dva niza

  Kuhinjski elementi u nizu također se mogu rasporediti u dva paralelna niza. U takvoj organizaciji kuhinjskih elemenata razmak između dva niza bi trebao biti širok najmanje 90 cm, a idealno 100 do 110 cm, kako bismo se bez problema kretali između njih. Kod rasporeda u dva niza treba obratiti pozornost na kuhinjski trokut, koji zahtijeva da ploču za kuhanje postavimo s jedne strane, a sudoper s druge strane niza. U toj postavi nikada ne postavljajte ploču za kuhanje ili sudoper u kut, jer to nije potrebno. Morate voditi brigu o tome da prije treba osigurati dovoljno radne površine.

  4. Kutne kuhinje

  4.1. Kutne kuhinje u obliku slova L

  Kutne kuhinje u obliku slova L pogodne su za velike, otvorene prostore, gdje se kuhinja jednostavno može nastaviti u dnevnu sobu ili trpezariju. Kuhinjski elementi su raspoređeni jedan za drugim, u obliku slova L i postavljeni uz dva susjedna zida u prostoriji.

  Pri projektiranju kutnih kuhinja u obliku slova L treba na jednome mjestu osigurati dovoljno radne površine. Preporučuje se da se visoki kuhinjski elementi postave (hladnjak, ormar za skladištenje i pećnica na visini) na sam kraj niza, čime osiguravamo jedinstveni radni pult, odnosno veću radnu površinu u jednom komadu. U takvom rasporedu kutne kuhinje ploča za kuhanje i sudoper ne smiju biti jedan pored drugog, optimalno rješenje je da ih postavite svaki uza svoj zid.

  Nedostatak kutne kuhinje u obliku slova L je kutni ormar, koji se nikako može izbjeći. Kutni kuhinjski element nije praktičan za skladištenje posuđa. Kao prednost dizajna takve kutne kuhinje, treba istaknuti da je jedan od kutova u prostoriji slobodan, tako da tamo lako možemo smjestiti stol za blagovanje.

  kutna-kuhinja.jpg
  U kutnoj kuhinji su kuhinjski elementi raspoređeni u obliku slova L ili U.

  4.2. Kutne kuhinje u obliku slova U

  Planiranje kutne kuhinje u obliku slova U idealno je rješenje za velike i male kuhinje. One su poput svojevrsne nadgradnje kuhinje u dvostrukom nizu. Pri projektiranju kutne kuhinje u obliku slova U visoki kuhinjski elementi postavljaju se duž tri zida, sa sličnim pravilima rasporeda i redoslijeda elemenata kao za kutnu kuhinju u obliku slova L. Funkcionalni raspored koji u ovom slučaju dobivamo osigurava nam najkraći put u pripremi hrane.

  Nedostaci takvih kuhinja su kutni kuhinjski elementi, koji zahtijevaju pažljivo postavljanje. Također, nemojte se odlučiti za ovaj oblik kutne kuhinje ako nemate na raspolaganju najmanje 120 cm između suprotnih nizova. Kutne kuhinje u obliku slova U mogu se postaviti u vaš prostor odvojeno od dnevnog boravka, a mogu se vrlo jednostavno nastaviti u blagovaonicu.

  kuhinjski-elementi.jpg
  Otok u kuhinji je čest element suvremenih kutnih kuhinja.

  5. Kuhinje s otokom

  Kuhinje s otokom idealno su rješenje za stambene površine u kojima su dnevni prostori spojeni. Pri planiranju kuhinje s otokom treba imati na umu da takve kuhinje imaju nezavisni element otok, koji obično stoji u sredini kuhinje ili jednom stranom dodiruje zid. U ovom slučaju, to je poluotok. Sastav kuhinje s otokom kao centralnim elementom i visokim kuhinjskim elementima koji se nižu uza zid smatra se vrlo funkcionalnim i otvorenim prostorom, pogodnim za druženje. Kuhinje s otokom namijenjene su i kutku za blagovanje.

  Takva kuhinja ima vrlo efikasan raspored elemenata, ali vam savjetujemo da ne pokušavate smjestiti otok u manje kuhinje. Otok bi trebao biti udaljen najmanje 90 cm od drugih elemenata u kuhinji, a idealno 100 do 110 cm, tako da se može lako obilaziti sa svih strana. Tlocrtne dimenzije otoka su proizvoljne. Na otoku obično imamo ploču za kuhanje i sudoper, a visoke elemente duž zida, gdje se obvezno smješta hladnjak i pećnica. Kuhinje s otokom idealne su za one vrhunske kuhare koji provode dosta vremena u kuhinji, imaju puno kuhinjske opreme, jer im upravo kutna kuhinja s otokom omogućava mnogo prostora za skladištenje opreme.

   

  Stručni članak 6659
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Kuhinje po mjeri?

  Imamo 909 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 909 izvođača za područje Kuhinje po mjeri
  10
  4

  BEDIĆ NAMJEŠTAJ, vl. Josip Bedić


  9.5
  0

  STOLARIJA PEKO DRVO, vl. Blaž Španja


  9.3
  0

  PALIMA d.o.o.


  10
  0

  ČIČEK d.o.o.