U nastavku
1. VRSTE KUHINJA
Ovisno o uporabi, kuhinje se mogu podijeliti na kuhinje u stanu i na vanjske kuhinje, odnosno kuhinje na otvorenom. Ovisno o izgledu, odnosno stilu, razlikujemo klasične i moderne kuhinje.
1.1 KUHINJE U STANU I VANJSKE KUHINJE
Svojstva vanjske kuhinje, odnosno kuhinje koja se nalazi na vrtu, terasi ili na balkonu, te je izložena raznim vremenskim uvjetima, znatno se razlikuju u odnosu na kuhinju u stanu.
1.1.1. KUHINJE U STANU
Kuhinja je prostor ili dio prostora koji se upotrebljava za kuhanje i pripremu hrane u stanu. Moderna kuhinja u stanu obično je opremljena pločom za kuhanje, sudoperom s toplom i hladnom tekućom vodom, hladnjakom (i zamrzivačem), radnim površinama i kuhinjskim ormarima, raspoređenima prema modularnom dizajnu. Mnoga kućanstva imaju i mikrovalnu pećnicu, perilicu posuđa i druge električne aparate. Glavna funkcija kuhinje je pohranjivanje, pripremanje i kuhanje hrane (i obavljanje srodnih zadataka, poput pranja posuđa). Kuhinjski prostor se negdje (kod nas rjeđe) također upotrebljava za pranje odjeće. Prije svega, kuhinja je danas središnje mjesto za druženje, kako ukućana, tako i gostiju. Kuhinja je često otvoreni prostor koji je dio zajedničkog životnog prostora s dnevnim boravkom i blagovaonicom, stoga postav i oprema kuhinje moraju biti u skladu s opremom ostatka prostora.
Cijena kuhinje po mjeri kreće se od 600 do 1000 eura/m2 bez aparata. Za tipsku kuhinju platit ćete između 400 i 700 eura/m2.
1.1.2. VANJSKE KUHINJE
Dok je kuhinja u stanu nešto što se već dugo podrazumijeva i jednostavno predstavlja osnovni životni standard, vanjska kuhinja se smatra nepotrebnom, dekadentnom, ali je jako zabavna! Kuhinja na otvorenom zapravo je prostor izvan kuće ili stana (na balkonu, terasi ili vrtu), gdje kuhamo, pripremamo obroke, jedemo, poslužujemo i gdje zatim vrlo jednostavno možemo počistiti. Može imati jedno ili više kuhala, poput ploče za kuhanje, roštilja ili čak peći za pizzu, odnosno krušne peći. Jedna od važnih prednosti vanjske kuhinje je da se mirisi koji nastaju pri kuhanju šire vani, odnosno ostaju izvan stana.
Cijena vanjske kuhinje po narudžbi kreće se od 400 eura po dužnom metru naviše, dok ćete za tipsku kuhinju platiti od 200 eura po dužnom metru naviše.
1.2. KLASIČNE I MODERNE KUHINJE
Ovisno o stilu, kuhinje možemo podijeliti na tradicionalne i suvremene. Klasične kuhinje nikada ne izlaze iz mode. Domaćinske su, tople, s naglaskom na udobnost i kreiraju bezvremenski ambijent u bilo kojem domu. S druge strane, suvremene kuhinje su odraz elegancije, u trendu su i prava stvar za one koji žele da njihova kuhinja bude dio zajedničkog otvorenog životnog prostora. Funkcionalan i moderan, suvremeni stil upotrebljava oštre, ravne linije i kutne oblike, za razliku od krivulja i organskih oblika, koji su uobičajeni za klasične kuhinje.
1.2.1. KLASIČNE KUHINJE
Klasične kuhinje imaju puno masivnih drvenih obloga, obično svijetlih boja, koje se pojavljuju na svim elementima. Krem, sive i pastelne nijanse popularan su izbor, zajedno s kamenim i zidnim oblogama i klasičnim uzorcima. Štednjak je središnji element, a kuhinja ima i mnogo ormara i ormarića za jednostavno skladištenje svih kuhinjskih pomagala. Kuhinjski aparati obično su samostojeći i vidljivi. Tradicionalna kuhinja je uvijek popularan i moderan izbor.
1.2.2. MODERNE KUHINJE
Moderne kuhinje imaju minimalistički, čisti dizajn, te su u njih ugrađeni najnoviji kuhinjski aparati. Naglasak je na funkcionalnosti kuhinje. Vratanca ormarića su (obično) bez ručki, što kuhinji daje uredan i elegantan izgled. Površina vrata moderne kuhinje je, za razliku od klasične kuhinje, glatka, bez reljefa, intarzija i uzoraka. Većina ormara i ormarića suvremene kuhinje su zatvoreni, a elementi poput vitrina i otvorenih regala rijetko se pojavljuju kod suvremenih kuhinja. Po izgledu su moderne kuhinje bliže namještaju moderno opremljenog dnevnog boravka i blagovaonice, stoga je primjerenija za postavljanje u otvoreni zajednički prostor.
2. KUHINJE PO MJERI ILI KUHINJE IZ SALONA?
Odluka između tvornički izrađene kuhinje ili kuhinje po mjeri napravljene u stolarskoj radionici vrlo je važna jer financijsko ulaganje u novu kuhinju nije zanemarivo i vjerojatno kuhinju nećete mijenjati još nekoliko godina ili čak desetljeća.
Danas imamo na raspolaganju mnogo opcija gdje naručiti, odnosno kupiti novu kuhinju. Da bismo vam olakšali odabir između kuhinje po mjeri ili kuhinje iz salona, u nastavku teksta ćemo se osvrnuti na prednosti i mane obje kuhinje.
2.1. KUHINJE PO MJERI
Kuhinja po mjeri širok je pojam. Čak i serijske kuhinje proizvođači kuhinja mogu izraditi do određene mjere prema željenim mjerama, ali u okvirima pojedinačnih kuhinjskih linija. Kuhinja koju izradi stolar, odnosno kuhinja po narudžbi, omogućava neograničene mogućnosti izbora dimenzija, oblika i materijala.
Prilagođenost namještaja i usklađenost sa stanom
Kuhinja izrađena u stolarskoj radionici u potpunosti je prilagođena vašim željama i nema dizajnerskih ograničenja. Ako zamislite posebne elemente u kuhinji, poput ugrađenog kamina, kuhinja po mjeri jedina je opcija. Također, u mansardnom stanu, ispod kosih zidova ili zidova koji su nepravilni na neki drugi način, možete smjestiti samo kuhinju koju će stolar napraviti, tako da se ona u potpunosti uklapa u vaš prostor.
Usklađenost s drugom opremom
Odabir kuhinje po mjeri pravi je odabir za kupce koji žele da se oprema kuhinje uklapa (kako po materijalu, tako i po boji) s opremom drugih prostorija u stanu, osobito s dnevnom sobom i blagovaonicom. Ako ste od arhitekta, odnosno dizajnera interijera naručili plan opreme, ne brinite se, stolar će namještaj izraditi točno prema planu arhitekta.
Jedinstvenost
Kuhinja koju stolar izrađuje u skladu s vašim željama i po planovima arhitekta unikatna je i spaja vaše potrebe i želje, osobnost (stil) vašeg stana i istodobno se savršeno prilagođava prostoru. Nitko drugi neće imati kuhinju kao vi.
Kvaliteta izrade
Ako naručite kuhinju po mjeri od priznatog i provjerenog stolara, za izradu će upotrijebiti kvalitetne materijale i okove. Za razliku od proizvođača i dobavljača, stolar će bilo kakve kvarove ili nepravilnosti vrlo brzo otkloniti.
Cijena kuhinje po mjeri
Plaćeni iznos za kuhinju po mjeri u cijelosti pripada stolaru i dobavljaču materijala, dok kupopoprodajna cijena serijski proizvedene kuhinje ide za maržu salona, distribucije, prijevoza i dobiti. Cijena prosječne kuhinje po mjeri sa standardnim brojem ladica, prema našoj procjeni kreće se između 600 i 1000 eura/m2, bez aparata. Kuhinja izrađena kod stolara je do 30 % skuplja od kuhinje koju kupite u salonu.
2.2. KUHINJE IZ SALONA
Serijske kuhinje priznatih robnih marki mogu biti kvalitetan, priručan i u mnogim slučajevima iznenađujuće cjenovno pristupačan izbor. Danas na tržištu postoji ogroman broj robnih marki kuhinja svih cjenovnih razreda i stilova.
Prilagodljivost
Kuhinje robnih marki danas omogućuju sve veće prilagođavanje pojedinačnim potrebama, odnosno takozvanu kustomizaciju i personalizaciju. Osim izrade elemenata po mjeri, nude i mogućnost izbora pojedinačnih komponenti proizvoda poput ručki, vodilica, dodataka, rasvjete i još mnogo toga.
Jednostavan postupak
Ako odaberete serijsku kuhinju, uštedjet ćete puno vremena, energije i troškova jer nećete trebati tehničke crteže arhitekta ili dizajnera interijera, također nećete tražiti niti čekati u redu na kvalitetnog stolara. U specijaliziranim salonima namještaja dobit ćete profesionalnu pomoć i 3D računalne prikaze kuhinje. Vodit će vas kroz cijeli projekt, a također će se pobrinuti za montažu kuhinje.
Pouzdan i brzi rok izvedbe
Kvalitetnog stolara danas se čeka. Stolarske radionice kod nas su relativno malog kapaciteta i istodobno rade više projekata. Stoga je također veća vjerojatnost da će kod izrade kuhinje doći do kašnjenja. S druge strane, naručenu serijsku kuhinju možete dobiti brzo i pouzdano (obično) u roku od šest tjedana.
Prilagodljivost namještaja i usklađenost sa stanom
Kuhinje robnih marki danas su dostupne u nevjerojatno širokom rasponu dimenzija, materijala, boja i stilova, što ih čini jednostavnima za postavljanje u gotovo bilo koji prostor. Iznimke su samo prostori nepravilnih oblika i u određenim slučajevima mansarde. Također, serijska kuhinja nije najbolje rješenje za one koji žele da obrada i materijal namještaja kuhinje budu isti kao i ostatak namještaja u prostoru.
Kvaliteta izrade
Suprotno uvriježenom mišljenju o serijskim proizvodima, kvaliteta serijskih proizvoda vrlo često je na višoj razini od kvalitete stolarskih proizvoda. Naravno, kvaliteta ovisi o cjenovnom razredu kuhinje, međutim, i kod kuhinje koju naručite od stolara cijena će ovisiti o odabiru materijala i složenosti izrade. Tvorničke kuhinje obično su napravljene od visokokvalitetnih materijala. U razvoju svake kuhinje sudjeluju vrhunski stručnjaci iz područja dizajna i tehnike, koji planiraju svaki detalj kuhinje. Ti detalji i njihova izrada obično su mnogo složeniji i kvalitetniji od stolarskih. Kvalitetu i složenost omogućuju specijalizirani strojevi u proizvodnoj liniji, koje manje stolarske radionice nemaju. Kvaliteta i izdržljivost tvornički izrađenih elemenata također se testiraju i za njih dobivate garanciju.
Cijena serijski izrađene kuhinje
Tvornički izrađen namještaj jeftiniji je od usporedivog namještaja koji je proizveden u stolariji. Stolar ručno izradi namještaj po vašim željama, svaki ormar posebno, što, naravno, zahtijeva puno vremena. U proizvodnom procesu izrada se odvija znatno brže, jer se odvija na pokretnoj traci. Također, materijali koje stolar kupuje u manjim količinama skuplji su od jednakih materijala koje proizvođači kupuju na veliko. Naravno, u slučaju kupnje kuhinje u salonu plaćate i dobit proizvođača, maržu salona, prijevoz i dostavu. Ugrubo, procjenjujemo da su cijene usporedivih tvornički izrađenih kuhinja približno 30 % jeftinije. Cijena prosječne kuhinje sa standardnim brojem ladica kreće se između 400 i 700 eura/m2 bez aparata.
Ovisno o cijeni kuhinje, razlikujemo niskocjenovne robne marke, srednjecjenovne, visokocjenovne i luksuzne robne marke.
3. KUHINJSKI MATERIJALI
3.1. MATERIJALI KUHINJSKIH ORMARIĆA
3.1.1. KUHINJSKE FRONTE
Medijapan
Površine vrata i vidljivih stranica kuhinjskih ormara obično su izrađene od medijapanske (MDF) ploče, lakirane u mat, polumat ili visoki sjaj. Ploče od medijapana omogućuju nevidljive rubove jer su u sirovom stanju strojno obrađene, a zatim se i lakiraju, tako da spoj nije vidljiv. Upotrebljavaju se prije svega tamo gdje nema velike opasnosti da se oštrim predmetom oštete ploča ili lak. Prednost medijapana je u tome što se može lakirati i tako dobivamo ujednačenu površinu, bez spojeva i rubova, što kuhinji daje prestižan izgled.
Cijena medijapana debljine 19 mm MDF kreće se od 11 eura/m2, bez lakiranja i smatra se boljim materijalom od iverala.
Iveral
U srednjem i nižem cjenovnom razredu upotrebljava se također iveral, odnosno melaminski oplemenjena ploča iverice. Može biti u jednobojnom ili drvenom dekoru. Upotrebljava se uglavnom za fronte i stranice koje su vidljive, ali se zbog niske cijene također može upotrijebiti za unutarnje elemente. Prednost iverala je velik izbor uzoraka i boja. Postoji u jednakim dekorima kao ultrapas, također pogodan je za šankove i stolove, pa su mogućnosti kombinacija velike. Kod iverala su rubovi oblijepljeni kvalitetnim i izdržljivim ABS trakama, koje mogu biti u istoj boji kao iveral, stoga rubovi mogu biti gotovo nevidljivi.
Iveral zajedno s boljom i oplemenjenom folijom debljine 19 mm dostupan je od 10 eura/m2.
Furnir
Furnirana iverica je iverica na čiju površinu su zalijepljeni listovi furnira pravog drva, stoga je na površini prirodno drvo. Efekt prirodnog drva može se naglasiti mat lakiranjem. Kuhinje od furnira potpuno su jedinstvene jer u prirodi ne postoje dva identična uzorka drva. Prednost furnira je što će vašoj kuhinji dati unikatan i autentičan izgled drva.
Staklo
Kuhinje sa staklenim frontama još nisu postale masovne, prije svega zbog visoke cijene. Prednost stakla je u tome što se jednostavno čisti, a izgled takve kuhinje vrlo je elegantan i čist. Staklene fronte teže su od svih spomenutih materijala, ali s kvalitetnim mehanizmima to ne smije predstavljati problem.
Drvo
Drvene, odnosno troslojne stolarske ploče (koje se ne savijaju) primjerene su za namještaj i upotrebljavaju se za kuhinje višeg cjenovnog razreda, ali i za klasične, odnosno rustikalne kuhinje, kod kojih su od masive obično izrađeni okviri fronti, ponegdje i punila. Masivno drvo diše, stoga je malo manje pogodno za kuhinje i za čišćenje, važno je da vanjske površine budu što glađe. Prednost kuhinjskih fronti od masivnog drva je što ih povremenim brušenjem i premazivanjem možemo jednostavno obnoviti.
Visoki sjaj
Visoki sjaj i dalje je popularan završni sloj kuhinjskog namještaja. Najtraženiji je u bijeloj boji, a dostupne su i mnoge druge nijanse. Mišljenja o njemu su različita, od toga da je u pitanju modni hir do toga da njime stvaramo minimalistički izgled. Postoje različite vrste materijala takve obrade. Najskuplji i istodobno najkvalitetniji je medijapan lakiran visokim sjajem. Na frontu se nanosi pet do šest slojeva laka, a da bi se postigao visoki sjaj, svaki se sloj polira. Ploča bez vidljivih rubova jednostavno se čisti, a otisci prstiju gotovo da se i ne vide. Alternativa visokom sjaju su akrilne ploče koje se izrežu pa se na njih naknadno nalijepe rubovi koji su minimalno vidljivi. Cijena je povoljna. Treća vrsta su folije visokog sjaja, gdje su rubovi elementa također minimalno vidljivi. Prednost svih opcija je jednostavno čišćenje blagim sredstvom za čišćenje i mokrom krpom.
U visokim i najvišim cjenovnim razredima postoje također kuhinje od drugih posebnih materijala poput kamena i umjetnog kompozitnog materijala.
3.1.2. UNUTRAŠNJOST ORMARIĆA
Za korpuse ormarića najčešće se upotrebljava iveral. Za skuplje kuhinje upotrebljava se i furnirana ploča od iverice ili masivno drvo.
3.2. KUHINJSKI PULT
Za kuhinjski radni pult, koji je najopterećenija površina kuhinje, na raspolaganju je mnogo materijala.
Laminati
Cjenovno najpovoljniji materijal za radne površine je laminat, odnosno ploče od iverice oblijepljene slojem umjetnog materijala debljine do 6 milimetara. Unatoč činjenici da je to uglavnom vrlo izdržljiv materijal, prilično je osjetljiv na mehanička oštećenja i toplinu.
Cijena kuhinjskog pulta od laminata kreće se od 20 do 40 eura/m2.
Prirodni i umjetni kamen
Radne ploče od prirodnog ili umjetnog kamena otporne su na udarce i visoku temperaturu i ne upijaju tekućinu. Zbog čvrstoće i otpornosti pulta od prirodnog kamena, za ove radne ploče uglavnom se upotrebljava granit, koji se ne boji. Umjetni kamen je kompozitni materijal, sastavljen od mljevenog kamena i umjetnih smola. Prirodni kamen prepoznatljiv je po tipičnom zrnastom izgledu (granit je zrnat), dok umjetni kamen može biti potpuno jednobojan ili oponaša zrnatost, žilavost itd. prirodnih kamena (npr. mramora).
Cijena kamenog pulta od umjetnog kamena bez izreza je između 100 i 140 eura/m2, cijena granitnog kuhinjskog pulta počinje od 200 eura/m2, bez montaže.
Kerrock, Corian...
Umjetni kompozit je antibakterijski i neporozan materijal, otporan na udarce. Jednostavan je za obradu jer se može oblikovati strojevima koje upotrebljavaju stolari. Omogućuje izradu bešavnih rubova i prijelaza u zidnu oblogu. Od njega se mogu izraditi sudoperi integrirane u radni pult. Također, omogućuje izradu krivulja i trodimenzionalnih elemenata. Nedostatak ovog materijala je što nije otporan na toplinu, tako da na njega ne smijemo odlagati vruće posuđe.
Cijena Kerrocka jako ovisi o debljini, za Kerrock pult od 12 mm platit ćete oko 100 eura/m2.
Drvo
Drvena radna ploča daje prostoru topao, domaći osjećaj, međutim, moramo biti svjesni da će se na njemu ocrtavati mrlje i ogrebotine. Pultovi od drva zahtijevaju redovito i pažljivo održavanje. Razlivene tekućine treba brzo obrisati, a ploče treba redovito brusiti i premazivati. Najpogodnije drvo za kuhinjski pult je bukva ili breza, a dobrima su se pokazali i hrast i bagrem. Određene vrste drva nisu pogodne (četinari) jer u kontaktu s uljem, vlagom i određenim namirnicama oslobađaju smolu i premekani su.
Cijena kuhinjskog pulta od hrasta A kvalitete počinje od 30 eura/m2.
Staklo
Staklo izgleda lijepo, a i higijensko je, međutim vrlo je krhko, stoga uvijek postoji mogućnost da staklo pukne.
Inoks
Inoks se upotrebljava u profesionalnim kuhinjama jer je otporan na oštećenja i toplinu, higijenski je i jednostavno ga je održavati. Na njemu se vide tragovi kamenca i otisci prstiju.
3.3. VODILICE, RUČKE
Kada govorimo o kvaliteti kuhinje, ne možemo zanemariti vodilice i ručke, koje znatno pridonose korisničkom iskustvu. U suvremenoj kuhinji se zbog minimalističkog izgleda često pojavljuje trend vrata bez ručki. Popularno je i otvaranje vrata na potisak.
Vrlo je važno da su vodilice dobre kvalitete, da omogućuju mekano zatvaranje kako bi se izbjegla nepotrebna buka. Također moraju osigurati potpunu izvlaku koja omogućuje pregled sadržaja ladice. Za vrata visećih ormarića dostupni su razni podizni mehanizmi koji olakšavaju otvaranje.
Cijena kvalitetnih Blumovih vodilica će kod prosječno velike kuhinje dodati još 100 do 200 eura troška, u usporedbi s povoljnijim rješenjima.
3.4. ZIDNA OBLOGA NAD RADNOM POVRŠINOM
Dugi niz godina su keramičke pločice bile najzastupljenija zidna obloga iznad radnog pulta. Međutim, keramičke pločice se mogu se pokazati problematičnima za čišćenje. Ako se odlučite za keramičke pločice, preporučujemo da izaberete pločice većih formata. Danas su na raspolaganju XXL formati keramičkih pločica, s kojima možete izraditi zidnu oblogu od jednog komada. Preporučuje se što manje fuga između pločica jer upijaju masnoće i otežavaju čišćenje. Ako se unatoč tome odlučite za keramičke pločice manjeg formata, upotrijebite epoksi masu za fugiranje jer ne upija.
Danas je, s aspekta dizajna, popularnija zidna obloga od istog materijala od kojeg je i materijal pulta. Dakle, ako je pult od ultrapasa, onda je i zidna obloga od ultrapasa; ako je pult od kamena, onda će se i na zid postaviti kamen. Zidne obloge mogu biti i od obojenog kaljenog stakla, koje je jednostavno čistiti i održavati, a nudi se u različitim bojama i različitim printovima dekora.
4. SAVJETUJTE SE SA STRUČNJACIMA: ARHITEKTIMA, DIZAJNERIMA INTERIJERA I SAVJETNICIMA U SALONIMA
Ako želite maksimalno iskoristiti prostor, onda je doprinos stručnjaka iz područja arhitekture ili dizajna interijera neprocjenljiv, stoga preporučujemo da se obratite arhitektu, dizajneru ili kvalificiranom savjetniku u salonu namještaja. Na temelju iskustva i stručnog znanja ponudit će vam mnoga jednostavna i inovativna rješenja na koja sami nikada ne biste pomislili. Arhitekt ili dizajner interijera prati sve najnovije proizvode na tržištu, koje može potražiti i osigurati za vas. Uostalom, kao stručnjak, pomoći će vam da vaša kuhinja bude što upotrebljivija i što ljepša.
Arhitekt, dizajner interijera, odnosno kvalificirani savjetnik u trgovini s namještajem može vam na temelju iskustva i stručnog znanja pomoći da dođete do optimalnog rješenja.
Arhitekt će prvo razgledati prostor i posavjetovati se sa vama prije pripreme ponude. Zatim će pripremiti precizne dimenzije i grafički prikaz prostora, koji su osnova za planiranje kuhinje. Na osnovi vaših želja pripremit će grafički prikaz idejnog dizajna ili više njih. Kada izaberete onaj kojim vam najviše odgovara, pripremit će konačni prikaz za salon namještaja, odnosno prikaz izvedbenih planova za stolara. Ovisno o vašem dogovoru, arhitekt, odnosno dizajner interijera, može voditi vaš projekt od početka do kraja. U tom će vam slučaju osigurati stolara i druge izvođače, odnosno pobrinut će se za naručivanje kuhinje i vodit će projekt sve do ugradnje. Uvijek budite iskreni s arhitektom i dizajnerom interijera u pogledu proračuna, jer je to jedini način da vam savjetuje gdje možete uštedjeti novac, osobito ako nemate mnogo novca na raspolaganju. Primjerice, police su jeftinije od zatvorenih ormarića; odabir prostornih donjih elemenata kuhinje može značiti uštedu na gornjim ormarima jer će vam ih u tom slučaju trebati manje; nikada ne štedite na kuhinjskoj radnoj ploči jer je ona najopterećenija površina u kuhinji. Radije birajte fronte od laminata umjesto lakiranih jer su jeftinije, a ujedno i trajniji. Važno je također da u svom proračunu predvidite najmanje 10 % sredstava za nepredviđene dodatne troškove.
5. POSTUPAK PLANIRANJA I PRIKAZ KUHINJE KORAK PO KORAK
5.1. UPITNIK
Napravite upitnik kako biste bili sigurni da će vaša kuhinja doista dobiti sve elemente koje želite i trebate.
KUĆANSTVO | Koliko ljudi živi u domaćinstvu? | |
Koliko djece ima kućanstvo? | ||
Koliko osoba radi u kuhinji? | ||
CJENOVNI RAZRED | Koliko ste spremni platiti za novu kuhinju? | |
Hoćete li upotrebljavati postojeće kuhinjske aparate? | ||
SUSJEDNE PROSTORIJE | Je li ostava u zasebnom prostoru? | |
Hoćete li u kuhinji obavljati i druge poslove? | ||
STIL KUHINJE | Koji stil kuhinje želite? | moderna kuhinja |
klasična kuhinja | ||
Hoće li kuhinja biti povezana s dnevnim boravkom? | ||
Hoćete li postaviti visoke ormare? | ||
Hoćete li imati vitrine? | ||
PRIKLJUČCI I PRIPREMA PROSTORA | Koji izvor energije ćete upotrijebiti za pećnicu i ploču za kuhanje? | plin |
struja | ||
kombinacija | ||
Planirate li renoviranje prostora? | nove instalacije | |
nove podne obloge | ||
nove zidne obloge | ||
cjelokupno renoviranje | ||
POSTAVLJANJE HLADNJAKA /ZAMRZIVAČA | Ugradnja hladnjaka? | u visokom ormaru |
ispod pulta | ||
odignut od poda | ||
samostojeći | ||
Ugradnja zamrzivača? | u sklopu hladnjaka | |
ispod pulta | ||
odignut od poda | ||
u visokom ormaru | ||
bez | ||
ELEMENTI ZA POSEBNE NAMJENE | Niski kutni ormar s izvlačnim ladicama– potpuno izvlačenje | |
Niski kutni ormar s djelomičnim izvlačenjem | ||
Ormar s izvlačnim mrežama | ||
Visoki ormar s unutrašnjim ladicama – spremnica. | ||
Nastavni ormarić s rolo podiznim vratima | ||
Završni ormar s kosim frontama | ||
Niski kutni ormar s rotirajućim policama | ||
Niski kutni ormar s policama | ||
Umetak za pribor za jelo | ||
Razdjelni set za pribor za jelo | ||
Kanta za smeće u donjem ormaru | ||
Stol za blagovanje | ||
PRIPREMA HRANE | Za pripremu hrane će se upotrebljavati: | radna ploča |
daska za rezanje | ||
nosač noževa u ladici | ||
stol | ||
MALA KUHINJSKA POMAGALA | U kuhinji će se upotrebljavati sljedeći mali kuhinjski aparati: | grijač vode |
cjedilo za limun | ||
automat za kavu | ||
kuhalo za jaja | ||
mikser | ||
toster | ||
sat | ||
otvarač limenki | ||
radio | ||
štapni mikser | ||
sokovnik | ||
KUHANJE I PEČENJE | Pećnica (klasična, parna, piroliza, kombinirana mikrovalna): | zajedno s pločom za kuhanje |
odvojena od ploče za kuhanje | ||
visoka ugradnja | ||
Kuhalo (indukcijsko, staklo-keramičko, plinsko, električno, kombinirano): | niža postavka | |
dublja postavka | ||
u kutu | ||
na otoku | ||
Napa (kaminska/dekorativna, zidna, stropna, otočna, stolna ugradbena, ugradbena /integrirana, kutna, na izvlačenje): | dekorativna | |
ugradbena | ||
ispuh zraka kroz odzračnik | ||
ispuh zraka nazad u prostor | ||
PRANJE | Korito: | dva sudopera s površinom za cijeđenje |
sudoper s cjedilom i površinom za cijeđenje | ||
s otvorom do kante za otpatke | ||
s dodacima (daska za rezanje, cjedilo) | ||
Armatura: | jednoručna armatura | |
dvoručna armatura | ||
armatura na dodir |
||
s tušem na izvlačenje | ||
bez tuša na izvlačenje | ||
s filtracijom vode | ||
TOPLA VODA | Pripremljena sanitarna voda – akumulacijski spremnici | |
Bojler | ||
OTPACI | Odvajate li otpatke? | |
Što treba biti ispod sudopera? | kanta za otpatke | |
prostor za sredstva za čišćenje | ||
BLAGOVAONICA | Za koliko osoba treba biti stol za blagovanje? | |
Blagovaonica neka bude: | namijenjena samo za brzu užinu | |
kao barski šank za doručak | ||
s rastezljivim stolom | ||
za sve obroke, također za goste | ||
sa stolom za blagovanje | ||
s kutnom klupom | ||
za normalnu visinu stola | ||
produžena radna ploča | ||
RASVJETA | Rasvjeta neka bude: | sa integriranim staklenim dnom ormara |
s kompletom LED svjetiljki | ||
s osvjetljenjem s podesivim kutom snopa osvjetljenja | ||
preko zidnih polica s rasvjetom |
5.2. GRAFIČKI PRIKAZ DETALJNOG PLANA PROSTORA
Vrlo je važno da onaj tko planira kuhinju dobro poznaje i razumije prostor koji ima na raspolaganju.
Obratite se arhitektu, dizajneru interijera ili stručnjaku iz salona kuhinje, koji će vam osigurati precizan plan/tlocrt prostora u mjerilu. Međutim, tog se posla možete prihvatiti i sami!
Pravilna izmjera i nacrt prostora u koji ćete smjestiti kuhinju od krucijalnog je značaja.
Pravilna izmjera kuhinje
Temeljita i precizna izmjera izrazito je važna pri izradi plana jer može spriječiti mnoge probleme koji bi se inače pojavili tek prilikom ugradnje kuhinje. Treba napraviti skice svih zidova i ucrtati na njima sve fiksne elemente poput vrata prozora, grijaćih tijela, ispupčenja u zidu itd. Treba nacrtati i sve električne i vodovodne priključke (utičnice, prekidače, vodovodne priključke i odvode). Kada izmjerimo rastojanje između svih zidova, treba izmjeriti još i visinu od poda do stropa. Na mjestu predviđene kuhinje treba izmjeriti rastojanje između zidova po visini, barem na tri mjesta. Razmak se izmjeri tik uza zid, a preporučuje se da se izmjeri još približno 60 cm od zida. Na taj način mogu se konstatirati moguće neravnine zidova. Isto tako, treba izmjeriti i sve razmake do prozora, vrata i drugih arhitektonskih elemenata i razmake do instalacijskih priključaka. Ako planirate kuhinju otvorenog tipa, dobro je pripremiti i plan preostalog prostora s blagovaonicom i dnevnim boravkom.
5.3. PLAN ZA KUHINJU, ORGANIZACIJA I POSTAVLJANJE
Kada imate točnu predodžbu o prostoru u kojem radite, možete započeti planirati kako taj prostor najbolje iskoristiti. U toj točki, kada je sve još uvijek na papiru, lako možete prilagoditi plan i tako osigurati da na kraju dobijete financijsku shemu koju si možete priuštiti, odnosno na taj način ćete već u ranom postupku planiranja smanjiti prekomjerne troškove, ako se vaši planovi ne poklapaju s proračunom.
5.3.1. POSTAV KUHINJE
Minimalne kuhinjske površine koje trebate
Dvočlano kućanstvo treba kuhinju ukupne duljine najmanje 3 m, a za svakog dodatnog člana toj se dužini dodaje po 0,40 m. Od ukupne duljine kuhinje trebamo 60 cm za namještanje hladnjaka i 60 cm za ugradnju ploče za kuhanje. Sudoper i ploča za kuhanje trebaju biti odmaknuti od zida ili visokog elementa minimalno 30 cm. Središnja radna površina mora biti duga minimalno 80 cm.
Pri postavljanju kuhinje treba obratiti pozornost na moguće prepreke koje mogu sprječavati nesmetano otvaranje ladica i vrata, odnosno na prepreke poput vrata, radijatora i sl.
Radni trokut
Kuhinja ima pet osnovnih funkcija: pohrana namirnica, priprema hrane, kuhanje i pečenje, pohrana kuhinjskog posuđa i pomagala i čišćenje posuđa. Funkcije u kuhinji trebaju biti organizirane redoslijedom kojim se odvija postupak pripreme hrane. Osnovno ishodište za dobar plan kuhinje je takozvani radni trokut, koji označava razmak između triju glavnih radnih centara (hladnjak, sudoper, ploča za kuhanje). Važno je da zbroj tih razmaka ne iznosi više od 6,6 m.
Razmak između elemenata
Za neometanu upotrebu preporučuje se postavljanje gornjih elemenata najmanje 50 cm iznad visine radne ploče. Kuhinjska napa mora biti postavljena nešto više, minimalno 60 cm iznad radne ploče, a u slučaju plinskog kuhala 75 cm. Razmak između dva niza kuhinjskih elemenata, odnosno između kuhinjskog niza i zida treba biti između 90 i 120 cm. Odgovarajući razmak 135 cm također treba uzeti u obzir kada je uz kuhinju postavljen stol. Ako sudoper postavite ispod prozora, treba obratiti pozornost da kuhinjska armatura ne ometa otvaranje prozora.
Visina kuhinjske nape – indukcija | 60 cm iznad kuhala |
Visina kuhinjske nape – plin | 75 cm iznad kuhala |
Razmak između odvoda i kuhinje | 90 - 120 cm |
Razmak između kuhinje i stola | 135 cm |
Visina radnog pulta
Konačna visina radnog pulta obično je između 86 i 100 cm. Odabir odgovarajuće visine ovisi o visini korisnika. Najčešće je visina pulta 92 cm. Za ljude koji upotrebljavaju invalidska kolica poželjan je što niži položaj pulta. Prikladna visina je između 70 i 85 cm.
Visina kuhinjskog pulta ako smo visoki do 150 cm | 76 – 82 cm |
Visina kuhinjskog pulta ako smo visoki do 174 cm | 88 – 91 cm |
Visina kuhinjskog pulta ako smo visoki do 186 cm | 94 – 100 cm |
Visina kuhinjskog pulta ako smo visoki do 210 cm | 106 – 112 cm |
Udobna kuhinja, ergonomija kuhinje
Ergonomične kuhinje su one u kojima su kućanski poslovi sigurni, udobni, ugodni i zahtijevaju manje napora.
Nekoliko primjera ergonomije u kuhinji:
Ladice umjesto polica u donjim ormarićima, primjerice, omogućuju bolju preglednost sadržaja.
Ladice s punom izvlakom omogućuju dobar pregled sadržaja i dostupnost cijelom dubinom.
Suvremena rješenja s policama na izvlačenje u kutnim ormarima eliminiraju nedostupnost i osiguravaju preglednost.
Vrata i ladice ormarića opremljeni su sustavom za meko i tiho zatvaranje koji sprječava buku prilikom zatvaranja vrata, dok posuđe i druga oprema u ladicama ostaju stabilni.
Rasvjeta radne površine
Za veću sigurnost i lakši rad u kuhinji vrlo je važna prikladna rasvjeta radnog prostora, osobito prostora za pripremu hrane. Za rasvjetu radnih površina možete birati između ormarića s rasvjetnim dnom koji ravnomjerno osvjetljava radnu površinu, popularno rješenje je i LED traka položena na dnu duž cijele linije gornjih ormarića. Druga mogućnost su svjetiljke s fiksnim ili rotirajućim rasvjetnim dnom koje omogućavaju individualno prilagođavanje smjera svjetlosnog snopa. Kada ne postoje ormarići ili police, u obzir dolazi zidna rasvjeta (reflektori) ili viseća stropna rasvjeta.
Dulji vijek kuhinjskih aparata
Za učinkovit i dugotrajan rad kuhinjskih aparata treba osim prostora za ugradnju osigurati prikladnu ventilaciju. Stoga kod ormara za ugradnju bijele tehnike trebamo osigurati dovoljno prostora i opremiti ih rešetkama za neometan protok zraka.
5.3.2. UGRADBENJA KUHINJE U PROSTOR
Pri planiranju vrlo je važno uzeti u obzir karakteristike prostora u koji ugrađujemo kuhinju.
U nastavku smo opisali nekoliko osnovnih principa postavljanja kuhinje u prostor, iz se kojih također mogu izvesti razne izvedenice.
Kuhinja u liniji
Ako imamo na raspolaganju mali, uski prostor, u kojem je za postavljanje kuhinje na raspolaganju samo jedan zid, onda je linijska kuhinja, odnosno kuhinja u nizu jedino rješenje. Prednost ovog rasporeda je učinkovita uporaba prostora (zauzima samo jedan zid), a loša strana je vrlo malo radne površine u jednom komadu. Kuhinjski elementi slijede u tipičnom nizu, odnosno hladnjak, veći ormar za pohranu, površina za odlaganje, sudoper, središnja radna površina, štednjak i površina za odlaganje. Ako imamo na raspolaganju najmanje 2,1 m širok prostor, možemo postaviti linijsku kuhinju i u dva paralelna niza. Pritom treba obratiti pozornost na kuhinjski trokut, koji nalaže da je štednjak s jedne strane, a sudoper s druge strane.
Kuhinja u obliku slova L
Kada na raspolaganju imamo dva susjedna zida, postavit ćemo kuhinju u obliku slova L. Takva se kuhinja može nastaviti u dnevni boravak ili blagovaonicu. Visoke elemente (hladnjak, pećnicu na visini i ormar za pohranu) postavljamo na početak, odnosno kraj jednog ili drugog niza. Između je sljedeći redoslijed: površina za odlaganje, sudoper, središnja radna površina, štednjak i površina za odlaganje. Pazimo da štednjak i sudoper postavimo svaki uza svoj zid i nikada u kut. Kut je loša točka kuhinje u obliku slova L. Kutni elementi, naime, nisu praktični.
Kuhinja u obliku slova U
Kuhinja u obliku slova U je nadogradnja kuhinje u dvostrukom nizu. Takva se kuhinja može postaviti u zasebni prostor, a može se nastaviti u blagovaonicu. Kuhinjski niz započinjemo s visokim elementima (hladnjak, pećnica na visini i ormar za pohranu), uz to pazimo da osiguramo površinu za odlaganje izravno uz hladnjak i blizu pećnice na visini. Slijedi ploča za kuhanje duž drugog zida koji se nastavlja u središnju radnu površinu i završava na trećem zidu sa sudoperom i površinom za odlaganje. Takav raspored omogućava najkraći put u pripremi hrane. Nedostatak tog postava su dva kutna elementa koja ne možemo izbjeći. Ako između niza nemate na raspolaganju najmanje 1,2 m, nikako nemojte birati ovaj oblik kuhinje.
Kuhinja s poluotokom
Kuhinja s poluotokom je po dizajnu jednaka kuhinji u obliku slova U, razlika je samo u tome što se jedan od oba krajnja niza otvara u prostor, odnosno nije postavljen uza zid. Ovaj dio, odnosno poluotok može nam poslužiti kao kutak za objedovanje ili kao dodatna površina za pripremu hrane. Tako možemo postići veću povezanost kuhinje i dnevnog boravka. Mana takve kuhinje su i dalje kutni elementi.
Kuhinja s otokom
Ako imate na raspolaganju velik otvoreni prostor koji kombinira kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, onda je postav kuhinje s otokom optimalno rješenje. Sastav kuhinje s otokom kao središnjim elementom i visokim kuhinjskim elementima koji se nižu uza zid smatra se vrlo funkcionalnim načinom postavljanja kuhinje, idealan je kao prostor za druženje tijekom kuhanja. Izbjegavajte postavljanje kuhinje s otokom u mali prostor jer otok treba biti udaljen najmanje 0,9 metara od drugih elemenata i zidova u prostoru. Tlocrtne dimenzije otoka proizvoljne su, a smatra se da otok ne smije biti uži od 0,9 metara. Otok obično ima štednjak i sudoper, dok visoki elementi uza zid sadrže hladnjak i pećnicu.
Širina kuhinjskog otoka | 90 cm |
Visina kuhinjskog otoka | 85 – 95 cm |
Najmanja duljina kuhinjskog otoka | 100 cm |
5.4. POTRAŽITE INSPIRACIJU
Izgled vaše kuhinje je, naravno, vrlo osobni izbor. U potrazi za inspiracijom pomaže listanje časopisa i internetskih stranica te prikupljanje materijala koji nam se sviđa u kolaž ili tzv. mood-board. Zapisujte i koje se površine, materijali i dodaci koje ste vidjeli na slikama lijepo uklapaju. Čak i nešto jednostavno poput lijepog tanjura, komada namještaja ili komadića tkanine može biti odlično polazište za odabir dizajnerske teme ili sheme boja.
5.5. KUHINJA PO MJERI, POZOVITE MAJSTORE
Kada točno znate što želite i imate nacrtanu kuhinju, vrijeme je da pozovete majstore!
5.5.1. MONTERI I IZVOĐAČI VODOVODNIH I ELEKTRIČNIH INSTALACIJA
Ako ste naručili serijski izrađenu kuhinju u salonu, salon će vam gotovo sigurno organizirati dostavu i montažu. Ako ugradnja nije bila dio dogovora (ili ste kuhinju primjerice kupili u Ikei), trebat ćete dobrog montera. Izrazito je važno kako je kuhinja montirana. Loš monter može iz svake, čak i najskuplje kuhinje, napraviti brljotinu, dok dobar monter može od najjednostavnijih elemenata napraviti nešto prekrasno. Prije montaže morate imati spremne sve električne i vodovodne priključke u prostoru u kojem će se kuhinja nalaziti, stoga ćete trebati kvalitetne i pouzdane izvođače električnih i vodovodnih instalacija.
U slučaju da ste se odlučili za kuhinju po mjeri prema planovima arhitekta, osim instalatera trebat ćete i dobrog stolara. Usput, danas postoje i arhitekti koji su istodobno stolari, odnosno proizvođači namještaja!
Priključivanje ugradbene pećnice u kuhinju, cijena | 30 eura |
Priključivanje zidne nape u kuhinju, cijena | 70 eura |
Priključivanje ugradbene perilice posuđa u kuhinju, cijena | 40 eura |
Montaža kuhinjske slavine, cijena | 25 eura |
Pomicanje slavine u kuhinji, cijena, štemanje, kitanje, 2 m | 70 eura |
Pomicanje utičnice u kuhinji, 2 m | 60 eura |
5.5.2. STOLARI
Prije nego što se odlučite za stolara, preporučuje se da uzmete nekoliko ponuda od različitih stolara. Time osiguravate da je cijena koju ćete platiti konkurentna i prikladna. Važno je također da prije nego što počnete s radom dobijete ponudu u pisanom obliku u kojoj se navodi ugovoreni rok izrade i uvjeti plaćanja. Uvijek pitajte stolara za reference.
Odabir stolara krucijalan je pri naručivanju kuhinje po mjeri.
Izabrani stolar će na temelju planova arhitekta ili vaših uputa prvo pripremiti svoj plan i radne crteže opreme. Prethodno će obavezno obaviti i vlastita mjerenja prostora. Na temelju svojih planova on će naručiti sve potrebne materijale i proizvode koje će upotrijebiti za izradu namještaja. Od odabranih materijala će potom napraviti namještaj, koji će zatim sastaviti, odnosno montirati na licu mjesta. U svim fazama izrade namještaja stolar provjerava dimenzije.
6. USPOREDBE
U želji da vam pomognemo pri odlučivanju pripremili smo sljedeće usporedbe:
6.1. KOJE IZVOĐAČE TREBAM U SVOM PROJEKTU?
- Renovirate ili djelomično renovirate kuhinju ili raspored elemenata ostaje isti kao dosada?
- Željeli biste, odnosno osjećate se sposobnim da sami izaberete opremu?
- Žuri vam se s izvedbom? |
- Želite potpunu promjenu postavke kuhinje?
- Renovirate prostor u objektu koji je zaštićen kao spomenik?
- Hoćete li intervenirati u nosivu konstrukciju?
- Hoćete li pomicati vodovodne i električne instalacije? |
- Želite manje promjene u rasporedu kuhinjskih elemenata?
- Prije svega trebate pomoć u odabiru završnih materijala i opreme, kolornu shemu prostora, dekoraciju prostora.
- Želite pomoć pri naručivanju proizvoda i opreme u salonima, na internetu, kod stolara? |
-Želite potpuno promijeniti postav kuhinje ili je postavljate prvi put?
- Je li kuhinja dio otvorenog prostora s blagovaonicom i dnevnim boravkom?
- Želite li stručnu pomoć pri funkcionalnom raspoređivanju, postavljanju u prostor i cjelokupnom dizajnu prostora?
- Želite li da netko preuzme vođenje projekta, koordinaciju i nadzor izvođača?
- Želite li pomoć pri naručivanju proizvoda i opreme u salonima, na internetu, kod stolara?
|
PREPORUČUJEMO: | PREPORUČUJEMO: | PREPORUČUJEMO: | PREPORUČUJEMO: |
SAVJETNIKA U SALONU KUHINJA | ARHITEKTA | DIZAJNERA INTERIJERA | ARHITEKTA ili DIZAJNERA INTERIJERA |
ili |
+ | + |
+ |
STOLARA, ako želite elemente izrađene po mjeri | STOLARA, ako želite elemente izrađene po mjeri | STOLARA, ako želite elemente izrađene po mjeri | STOLARA, ako želite elemente izrađene po mjeri |
(ovisno o projektu)
Izvođač vodovodnih instalacija, izvođač električnih instalacija, soboslikar i izvođač za suhomontažne radove, polagač keramike ili parketa... |
(ovisno o projektu) Izvođač vodovodnih instalacija, izvođač električnih instalacija, soboslikar i izvođač za suhomontažne radove, polagač keramike ili parketa... |
(ovisno o projektu) Izvođač vodovodnih instalacija, izvođač električnih instalacija, soboslikar i izvođač za suhomontažne radove, polagač keramike ili parketa... |
6.2. USPOREDNA TABLICA MATERIJALA ZA KUHINJSKI PULT
LAMINAT | KAMEN (npr. granit) | UMJETNI KAMEN i PORCULAN | KERROCK, CORIAN | DRVO | STAKLO | INOKS | |
CIJENA | €-€€€ | €-€€€ | €-€€€ | €-€€€ | €-€€€ | €-€€€ | €-€€€ |
IZDRŽLJIVOST | Slaba izdržljivost | Vrlo izdržljiv | Vrlo izdržljiv | Slaba izdržljivost, ali se može obnavljati brušenjem | Slaba izdržljivost, ali se može obnavljati brušenjem | Djelomično izdržljiv | Vrlo izdržljiv |
ČIŠĆENJE I ODRŽEVANJE |
Relativno zahtjevno | Jednostavno | Jednostavno | Relativno zahtjevno | Zahtjevno | Jednostavno | Jednostavno |
SASTAV | Slojevi melamina nalijepljeni na ploču od iverice od. medijapan ploču | Granit | Kompozit od praha prirodnog kamena i umjetnih smola | Kompozit od metakrilata i aluminijeva hidroksida | Višeslojno masivno drvo ili drvni furnir nalijepljen na ploču od iverice od. medijapan ploču | Kaljeno, bojeno staklo | Nehrđajući čelik |
OTPORNOST NA TOPLINU | Ne | Da | Da | Ne | Ne | Ne | Da |
OTPORNOST NA OGREBOTINE |
Ne | Da | Relativno | Ne | Ne | Da | Relativno |
OTPORNOST NA KEMIKALIJE I OBOJENE TEKUĆINE |
Relativno | Da | Da | Ne | Ne | Da | Da |
PONUDA BOJA I UZORAKA | Vrlo velika | Relativno velika | Velika | Velika | Mala | Vrlo velika | / |
7. KUHINJSKI TRENDOVI 2019./2020.
Trendovi u kuhinjama mijenjaju se polako, što je sasvim u redu jer kuhinje kupujemo za deset i više godina. Klasične bijele kuhinje s kromiranim armaturama i uređajima od nehrđajućeg čelika polako postaju prošlost. Dolaze novi, estetski hrabriji i korisnički dovršeni proizvodi.
7.1. Boje, nijanse, kombinacije
U nadolazećim sezonama dominirat će prirodne nijanse boja, od neutralnih boja poput boje kadulje do jačih boja, poput tamnoplave, petrolej zelene i ugljen crne boje. Na vidiku su i egzotičnije kombinacije boja s naglaskom na narančastoj boji, koja se kombinira s drugim intenzivnim i hrabrim tamnim bojama. Već treću godinu zaredom tamne boje i tonovi imaju važnu ulogu u suvremenoj boji paleta. Trendovi koji dolaze također su kuhinje u dvije nijanse. Intenzivne boje poput šafran žute u kombinaciji s toplim prirodnim materijalima i nijansama poput terakote (gline), bakra, zlata, kane i đumbira.
7.2. Eklektičnost
Trend koji je u porastu su eklektične kuhinje, mješavina starinskih, klasičnih i moderno dizajniranih elemenata, koje nude širok raspon teksturnih i materijalnih varijacija. Eklektičnu kuhinju možemo smjestiti u bilo koji ambijent, od starinskog građanskog stana u trendovski urbani stan, kao i u ruralni i priobalni ambijent.