Za područje

  Montaža kuhinjske nape: napa na izvlačenje, napa bez odvoda ili ugradbena napa?

  Članak je pregledalo čak 16910+ korisnika
  Kuhinjska napa je danas neizostavan element suvremenih kuhinja budući da svakodnevnu pripremu hrane prate neugodni mirisi. Osnovna svrha nape je aktivno odvođenje viška pare, no ona pridonosi smanjenju temperature u kuhinji i čisti zrak.
  Stručni članak 16910
  omiljen
  kuhinjske nape
  Imamo 924 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  1. Nape za kuhinju – koje vrste postoje?

  Zajednička karakteristika svih kuhinjskih napa je ugrađeni motor za usisavanje zraka, filtar za pročišćavanje zraka i priručna lampa. Nape se prije svega razlikuju po kapacitetu, a prema tome i po veličini. Kapacitet nape treba planirati u skladu s veličinom prostora koji želimo očistiti. Postoje razlike i u njihovom dizajnu odnosno vrsti. U principu nape dijelimo na ventilacijske i filtracijske, a prema načinu ugradnje na ugradbene i samostojeće nape. Po stilu na ugradbene, otočne, zidne, izvlačne i podgradne nape.

  Ugradbena kuhinjska napa
  Kuhinjske nape odvode neugodne mirise iz prostora

  2. Ugradbena napa s odvodom zraka

  Ugradbena kuhinjska napa je standardna napa, koja se obično montira neposredno iznad kuhinjskog elementa. Ugrađujemo je kada imamo mogućnost provođenja ispušnih cijevi odnosno cijevi za odvođenje zraka. U tom slučaju ventilator izvlači prljavi zrak iz prostorije i šalje ga kroz filtar za masnoću, gdje se zrak čisti, a zatim putuje van. U mnogim slučajevima filtar se može prati i u perilici rublja.

  2.1. Ugradbena kuhinjska napa – cijena

  Cijena za ugradbenu kuhinjsku napu kreće se od 50 do 200 EUR/kom.

  3. Kuhinjska napa na izvlačenje s odvodnjom zraka

  Kuhinjska napa na izvlačenje je vrlo slična ugradbenoj napi. Razlika je u tome što je otvaramo ili zatvaramo samo kada nam je potrebna, tako da zauzima manje mjesta kada nam ne treba. To je čini osobito prikladnom za manje kuhinje, gdje već imamo premalo prostora za pohranu u ormarićima iznad pulta. Napa se jednostavno ugrađuje i izvlači tijekom kuhanja, a zatim opet zatvara.

  3.1. Napa na izvlačenje – cijena

  Cijena nape na izvlačenje kreće se od 300 do 1000 EUR/kom.

  Kuhinjska napa na izvlačenje
  Kuhinjska napa na izvlačenje pogodna je za manje kuhinje, gdje imamo malo ormarića za odlaganje iznad pulta

  4. Kuhinjska napa bez odvođenja zraka

  Kada se napa za odvođenje zraka ne može ugraditi, možemo ugraditi kuhinjsku napu bez odvodnje zraka, koja radi na principu cirkulacije zraka. To je osobito praktično za stambene blokove. Ova napa radi slično kao i prethodna, samo što ne odvodi zrak iz objekta. Napa hvata onečišćeni zrak i filtrira ga uz pomoć filtara za masnoću, a zrak se odvodi nazad u prostoriju. Za tu vrstu nape filtar se mora mijenjati najmanje jednom godišnje. Za napu možete upotrebljavati i ugljeni filtar.

  4.1. Ugljeni filtar za napu

  Kuhinjske nape s filtrom za ugljen filtriraju zrak i vraćaju ga u prostoriju. Ugljeni filtar za napu uklanja neugodne mirise iz zraka koji cirkuliraju u prostoru. Ako ćete kuhati oko sat vremena dnevno, preporučuje se da ugljični filtar mijenjate barem jednom godišnje.

  4.2. Ugljeni filtar – cijena

  Cijena ugljenog filtra za napu kreće se od 25 do 35 EUR/kom.

  5. Otočna kuhinjska napa

  Kuhinjski otoci predstavljaju jedinstveni izazov za ugradnju kuhinjske nape jer se nalaze u sredini prostorije, a ne uza zid. Ako imamo plohu za kuhanje na otoku, a želimo imati još i napu, pitanje je kako je postaviti a da vizualno ne ometa. Velike kuhinjske nape mogu vizualno potpuno zatvoriti prostor i maksimalno smanjiti kvalitetu kuhinjskog otoka, odnosno protočnost prostora i komunikaciju s ostalim dijelovima prostora.

  5.1. Stropne otočne kuhinjske nape

  Stropna otočna kuhinjska napa nalazi se na kuhinjskom otoku u sredini prostorije. Omogućava nam kretanje oko pulta i ima dobro osvjetljenje. Osobito je prikladna za profesionalne ugostiteljske kuhinje. No moramo biti svjesni da svaka stropna kuhinjska napa iznad kuhinjskog otoka pomalo zaklanja pogled i prostor, pa se mnogi radije odlučuju za napu integriranu u kuhinjski pult ako imaju ploču za kuhanje na kuhinjskom otoku.

  5.2. Napa za kuhinjski pult (pultna napa)

  Ova vrsta kuhinjske nape ugrađuje se u kuhinjski pult. Usisani zrak se odvodi putem cijevi kroz pod. Kao rezultat toga, imamo puno više prostora i nesmetan pogled u visini glave. Kuhinjske nape su dobar izbor s estetskog stajališta jer su puno manje upadljive i stoga manje vizualno uznemiravaju od zidnih ili stropnih. Prikladna je za kućnu i obiteljsku upotrebu, ali nije prikladna za industrijsku uporabu. Jedino negativno obilježje ovih kuhinjskih napa je cijena – vrlo su skupe.

  5.3. Otočna kuhinjska napa — cijena

  Cijena stropne kuhinjske nape je nešto viša od obične stropne nape jer kuhinjska napa iznad otoka mora biti lijepo dizajnirana sa svih strana. Cijene se obično kreću između 300 i 600 EUR/kom. Cijena otočne kuhinjske nape se kreće između 600 - 2000 EUR/kom.

  Napa integrirana u kuhinjsku ploču
  Napa integrirana u kuhinjsku ploču je potpuno nenametljiva i jedna je od najljepših na tržištu

  6. Zidna kuhinjska napa

  Za zidnu kuhinjsku napu nije potrebna cijevna veza kroz strop ili pod, pa se može postaviti točno na sredinu zida iznad prostora za kuhanje. Odvođenje zraka je stoga vodoravno, kroza zid, a ne okomito kao obično.

  6.1. Zidna kuhinjska napa – cijena

  Cijena za zidne kuhinjske nape kreće se od 50 do 1400 EUR/kom.

  7. Kutna kuhinjska napa

  Kutne kuhinjske nape mogu se ugraditi u kut kuhinje, pa možemo pametno iskoristiti inače beskorisni kut i na taj način poboljšati dizajn kuhinje u cijelosti. Kutni ormari se vrlo teško mogu kvalitetno upotrebljavati, budući da su zbog kutnog položaja teško dostupni, pa nam nisu na dohvat ruke i teško je uzimati stvari iz njih. Kuhinjski kut je, dakle, savršen za kuhinjske nape.

  7.1. Kutna kuhinjska napa – cijena

  Cijena za kutnu kuhinjsku napu kreće se između 550 i 700 EUR/kom.

  8. Čišćenje kuhinjske nape

  Za čišćenje nape možete upotrebljavati razrijeđena sredstva za čišćenje ili sredstva za čišćenje stakla. Nemojte upotrebljavati agresivna sredstva za čišćenje. Dijelove od nehrđajućeg čelika možete očistiti posebnim sredstvima za čišćenje.

  Stručni članak 16910
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 924 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija