Za područje

  Raspored prostorija u Vašem domu

  Članak je pregledalo čak 21963+ korisnika
  Prvi zadatak doma je da nam pruža osjećaj ugode, sigurnosti, ambijent doma. Da bi se postigao taj osjećaj, moramo se posvetiti brojnim aspektima gradnje i arhitekture, a udobnosti objekta doprinosi njegov dizajn i raspored prostora.
  Stručni članak 21963
  Više prostorija orijentiranih prema jugu
  Imamo 1041 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Čimbenici koji utječu na raspored prostorija

  Na raspored prostorija utječu različiti čimbenici, poput orijentacije, pogleda prema prirodi ili drugim sadržajima, ograničenju lokacije, želje klijenta, zato je on uvijek drugačiji, jer se razlikuju lokacija i korisnici. Tipski objekt koji bi s istim rasporedom prostorija odgovarao svim lokacijama ne postoji.

  Prvi čimbenik koji utječe na koncept objekta je orijentacija. Kada postavimo objekt na određenu lokaciju, želimo ga sa što većim dijelom fasade orijentirati prema jugu. Težimo tome da su i prostori za boravak okrenuti na jug, dnevni boravak i blagovaonica, te što više soba. Tako ćemo u prostorijama, u kojima boravimo najviše vremena, imati najviše sunca. Ukoliko spomenute prostore zbog ograničenja položaja ne možemo orijentirati prema jugu, potrebno ih je pokušati postaviti na način da uhvate barem sunce sa zapadne strane.

  Isto tako, želimo orijentirati što više prostorija za boravak prema prirodi ili drugim sadržajima, ukoliko imamo takvu mogućnost. Ako se pogled, na primjer, otvara na sjeveru zgrade, moramo objekt postaviti tako da će usprkos tome boravišni prostori biti barem djelomično okrenuti prema jugu. Na raspored prostorija utječu i ograničenja lokacije, primjerice ako je ona na uzvišenju, u tom slučaju postava objekta, kao i raspored prostorija ne mogu biti identični kao kod onog izgrađenog u ravnici. Ako je objekt na uzvišenju i ako mu pristupamo s gornje platforme, može biti korisno da se raspored prostorija zamijeni već inicijalno, s tim da na gornji kat postavimo prostorije za boravak, dok one za spavanje smjestimo u prizemni dio.

  Još jedan čimbenik koji arhitekti uzimaju u obzir su želje naručitelja. Životni stil korisnika ima praktički najveći utjecaj na izgled. Naime, neke obitelji su međusobno više povezane, dok drugi pojedinci trebaju više privatnosti. Dakle, tako će i prostorije biti otvorenije i povezane u slučaju kada članovi obitelji žele provoditi puno vremena zajedno ili u objektu imamo više velikih soba, kada ukućani žele više privatnosti.

  Stručni savjet tvrtke ZOE INTERIORS d.o.o


  Što sve nudi tvrtka ZOE INTERIORS d.o.o?

  Zoe interiors d.o.o je studio za dizajn interijera koja se bavi uređenjem unutarnjeg prostora, stanova, apartmana, kuća, poslovnih prostora kao što su kafići, restorani, te svih ozbiljnijih prostora koji moraju zadovoljavati poslovnu estetiku. Usko surađujemo sa firmom Graditelj d.o.o koja se bavi projektiranjem trgovina, trgovačkih centara, stambenih, industrijskih objekata, te kroz svoje usluge nudi projektiranje, nadzor, tj. kompletan proces do izgradnje tako da s nama klijent može zaokružiti cijeli proces od ideje do realizacije. Svakom projektu pristupamo sa odgovornošću i profesionalnošću u želji k stvaranju funkcionalnog i unikatnog životnog prostora.

  Vrijede li neka općenita načela za raspored prostorija u kući?

  Prvo i osnovno načelo za raspored prostorija u kući je funkcionalnost i podređenost prostora svakome ponaosob. Međutim ima nekoliko osnovnih pravila za svaku prostoriju;

  Dnevni boravak
  Najvažniji dio svakog stana, provodimo dobar dio dana u tom prostoru stoga bi trebao biti osunčan sunčevom svjetlošću ,  smještamo ga na jug. Njegova veličina ovisi o kategoriji stana i navikama stanara. Bitno je da omogućuje najkraću i najpregledniju vezu sa ulazom, te neposrednu vezu s ostalim prostorijama u stanu, te najkraću vezu s kuhinjom i vezu s vanjskim prostorom.

  Blagovaona
  Kao i dnevni boravak, blagovaonica također zahtjeva da bude smještena u osunčanom dijelu stana tako da njezina pozicija može biti od jugoistoka, juga , jugozapada i zapada. Vrlo je bitno da bude smještena neposredno uz kuhinju da svakodnevno blagovanje ne bi bilo otežano nošenjem svakodnevno hrane i potrepština. Blagovaonica može biti u sklopu i fizički odvojena od kuhinje tj, odvojena vratima koja sprječavaju širenje dima i mirisa tijekom kuhanja. Također mora biti povezana direktno s dnevnim boravkom ako ne i biti dio njega jer su obroci i druženje međusobno povezani.

  Kuhinja
  Kuhinju bi trebalo pozicionirati što bliže  ulaznom  prostoru, da nam odlaganje i nošenje namirnica ne bi predstavljao svakodnevni problem. Dobro ju je pozicionirati na sjever ili sjeveroistok dok, ako je u kuhinji smješten blagovaonski stol onda je preporučljiva južna orijentacija. U kuhinji je bitno da imamo dobro organiziran prostor tj. da imamo pravilnu dispoziciju kuhinjskih elemenata i uređaja. Položaj štednjaka, frižidera i sudopera - funkcionalni trokut je od iznimne važnosti jer nam on olakšava funkcioniranje u kuhinji. Prozori bi trebali biti postavljeni tako da osoba ne zasjenjuje svojim tijelom radnu plohu. Bilo bi izvrsno da u sklopu kuhinje postoji prostor za pohranu namirnica, iako danas za to služe ugradbeni ormari ili ventilirani plakari.
  Suvremeni koncept tlocrta; kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak smjestiti u jedan jedinstven prostor tako da obitelj provodi što više vremena u zajedničkom druženju.

  Spavaće sobe
  Spavaće sobe prvenstveno koristimo i služi nam za odmor i opuštanje, te bi trebala biti izolirana od buke, mirisa, hladnoće… Kako bi spavaću sobu što više udaljili od užurbane svakodnevnice najbolje bi ju bilo pozicionirati na kat, istočno jer ujutro pri izlasku sunca, sunce obasjava prostor što djeluje smirujuće, te omogućuje prirodno buđenje. Bilo bi dobro izbjegavati zapad ili sjever. Preporučljivo je da krevet bude smješten u smjeru sjever - jug, ali uz to pravilo trebalo bi sagledati sve prostorne parametre - ulazna vrata, prozore, grijaća tijela… Također, bilo bi dobro da je kupaonica u neposredno blizini spavaće sobe. Minimalnu kvadraturu trebalo bi zadovoljiti tako da bi za odraslu osobu kvadratura bila 15 m 2 , dok za djecu je nešto manja tj. 8 m2

  Kupaonice
  Ukoliko je to organizacijski moguće bilo bi dobro da postoje odvojeni prostori, kupaonica i dnevni wc koji je dobro da je smješten u dnevnom dijelu, te će se njime služiti gosti te ćete time izbjeći da gosti ulaze u intimne dijelove stana. Kupaonica ako je u sklopu spavaće sobe dobro bi ju bilo smjestiti na istok. Preporučljivo je kupaonicu podijeliti na zone; zona ugode (tuš kadu, umivaonik…) i zona održavanja (wc, bide, veš mašina...) Poželjno je da kupaonica ima prozor koji omogućuje prirodno ventiliranje, ako nema potrebno je ugraditi ventilaciju. Nadalje kupaonice dijelimo na male do 4 m2, srednje od 4 m 2 do 7 m2, velike - exkluzivne i dnevne wc-e.

  Hodnik
  Hodnik je prostor koji prvi vidimo kada ulazimo u nečiji životni prostor on je tkz osobna karta našeg stana. Hodnici su uglavnom smješteni tako da su lišeni prirodne svjetlosti, tako da najveću pažnju moramo pridonijeti pravilnom osvjetljenju hodnika. U hodniku bi trebalo postojati nekoliko skupina svjetiljki: na stopu, podu, na zidovima, iznad ogledala. Također ispravno pozicioniranje ogledala, lakirane i sjajne površine, svijetle boje, ostakljena vrata, svijetli podovi će pridonijeti prozračnost i fluidnost u malen mračan hodnik.

  Na koji način usklađujete dizajn prostora i želje stanara?

  Naš pristup je uvijek osoban, kreativan i podređen savršenom prostoru za svakog klijenta ponaosob, naučili sam dobro slušati ljude, prepoznati njihove želje i pružiti im najbolje od najboljeg. Uređenje unutarnjeg prostora je djelatnost koja se bavi organiziranjem, uspostavlja se sklad i harmonija između prostora, predmeta i funkcije poštivajući logičku povezanost.  
  Svi mi imamo neku viziju što nam se sviđa dok ne dođe do toga da stvarno to trebamo i realizirati, tj. početi opremati stan, kuću, kafić, poslovni prostor… e onda kreću problemi… „Koju kuhinju izabrati?“, „Koje materijale koristiti?“, „Kako da moj prostor maksimalno iskoristim?“… puno je tu pitanja, a dizajner unutarnjih prostora je taj koji će odgovoriti na vaše nedoumice i pokušati riješiti probleme. Zasigurno će vam uštediti vrijeme i novac jer ćete ciljano doći do onoga što vam se najviše sviđa i čemu zapravo težite. Zato se uvijek trudimo svojim klijentima pružiti najbolje rješenje, svakom projektu pristupamo sa odgovornošću i profesionalnošću u želji  k stvaranju funkcionalnog i unikatnog životnog prostora. Za nas ništa nije niti premalo niti preveliko. Naš pristup je uvijek osoban, kreativan i podređen savršenom prostoru za svakog klijenta ponaosob, naučili sam dobro slušati ljude, prepoznati njihove želje i pružiti im najbolje od najboljeg.


  Aleksandra Ćiković, ZOE INTERIORS d.o.o.

  Razmještaj pojedinačnih prostorija

  Općenito vrijedi nepisano pravilo da se prostorije za dnevni boravak nalaze u prizemlju, dok su one za spavanje na katu. U prizemlju su prostorije za boravak okrenute prema jugu ili zapadu. Preporučljivo je da su otvorene i međusobno povezane, na način da se dnevni boravak nastavlja u blagovaonicu i kuhinju.

  Kuhinja i blagovaonica su svojevremeno bile odvojene prostorije, a danas se sve više integriraju s dnevnom sobom. Tako žena koja kuha ručak istovremeno pazi djecu, ili nesmetano razgovara s drugim članovima obitelji. Kuhinja se često smješta u nišu, ali može biti i neovisan element, koji s kuhinjskim otokom postaje središnji dio boravišnog dijela prostora.

  Prostorije za spavanje su obično smještene na prvom katu, gdje članovi obitelji imaju više privatnosti. Spavaonica također može biti orijentirana prema sjeveru ili istoku, jer se u njoj provodi manje vremena. Važno je da su prema jugu ili zapadu usmjerene dječje sobe, jer u njima djeca provode dosta vremena, tu se igraju, uče, druže i drugo.

  Ostalim prostorijama, kao što su primjerice trijem, spremište, smočnica, kupaonica, kotlovnica, ured, kabinet, obično pridajemo manju pozornost, jer u njima manje boravimo. One mogu biti orijentirane prema sjeveru, a neke čak i ne trebaju dnevnu svjetlost. Takve su na primjer spremišta i kotlovnice.

  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Prostorije u drvenoj kući
  Prostorije u drvenoj kući


  Stručni članak 21963
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Arhitekti, arhitektura?

  Imamo 1041 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1041 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura
  9.3
  0

  ČEKADA ARHITEKTI d.o.o.


  9.1
  0

  OLUJA PROJEKT d.o.o.


  9.5
  0

  S. TOUCH DESIGN j.d.o.o.


  9.4
  0

  BARTOLICONCEPT d.o.o.