x

  Raspored prostorija u kući

  Članak je koristio već 10498+ korisnicima
  Prvi zadatak kuće je da nam pruža osjećaj ugode, sigurnosti, ambijent doma. Da bi se postigao taj osjećaj, moramo se posvetiti brojnim aspektima gradnje i arhitekture, a udobnosti objekta doprinosi njegov dizajn i raspored prostora.
  Stručni članak 10498
  Više prostorija orijentiranih prema jugu
  Više prostorija orijentiranih prema jugu
  Imamo 562 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Čimbenici koji utječu na raspored prostorija

  Na raspored prostorija utječu različiti faktori, kao što su orijentacija, pogled prema prirodi ili drugim sadržajima, ograničenja lokacije, želje klijenta, zato je on uvijek drugačiji, jer se razlikuju lokacija i korisnici. Tipski objekt koji bi s istim rasporedom prostorija odgovarao svim lokacijama ne postoji.

  Prvi čimbenik koji utječe na koncept objekta je orijentacija. Kada postavimo objekt na određenu lokaciju, želimo ga sa što većim dijelom fasade orijentirati prema jugu. Težimo tome da su i prostori za boravak okrenuti na jug, dnevni boravak i blagovaonica, te što više soba. Tako ćemo u prostorijama, u kojima boravimo najviše vremena, imati najviše sunca. Ukoliko spomenute prostore zbog ograničenja položaja ne možemo orijentirati prema jugu, potrebno ih je pokušati postaviti na način da uhvate barem sunce sa zapadne strane.

  Isto tako, želimo orijentirati što više prostorija za boravak prema prirodi ili drugim sadržajima, ukoliko imamo takvu mogućnost. Ako se pogled, na primjer, otvara na sjeveru zgrade, moramo objekt postaviti tako da će usprkos tome boravišni prostori biti barem djelomično okrenuti prema jugu. Na raspored prostorija utječu i ograničenja lokacije, primjerice ako je ona na uzvišenju, u tom slučaju postava objekta, kao i raspored prostorija ne mogu biti identični kao kod onog izgrađenog u ravnici. Ako je objekt na uzvišenju i ako mu pristupamo s gornje platforme, može biti korisno da se raspored prostorija zamijeni već inicijalno, s tim da na gornji kat postavimo prostorije za boravak, dok one za spavanje smjestimo u prizemni dio.

  Još jedan čimbenik koji utječe na konstrukciju objekta su želje naručitelja. Životni stil korisnika ima praktički najveći utjecaj na izgled. Naime, neke obitelji su međusobno više povezane, dok drugi pojedinci trebaju više privatnosti. Dakle, tako će i prostorije biti otvorenije i povezane, u slučaju kada članovi obitelji žele provoditi puno vremena zajedno ili u objektu imamo više velikih soba, kada ukućani žele više privatnosti.

  Razmještaj pojedinačnih prostorija

  Općenito vrijedi nepisano pravilo da se prostorije za dnevni boravak nalaze u prizemlju, dok su one za spavanje na katu. U prizemlju su prostorije za boravak okrenute prema jugu ili zapadu. Preporučljivo je da su otvorene i međusobno povezane, na način da se dnevni boravak nastavlja u blagovaonicu i kuhinju.

  Kuhinja i blagovaonica su svojevremeno bile odvojene prostorije, a danas se sve više integriraju s dnevnom sobom. Tako žena koja kuha ručak istovremeno pazi djecu, ili nesmetano razgovara s drugim članovima obitelji. Kuhinja se često smješta u nišu, ali može biti i neovisan element, koji s kuhinjskim otokom postaje središnji dio boravišnog dijela prostora.

  Prostorije za spavanje su obično smještene na prvom katu, gdje članovi obitelji imaju više privatnosti. Spavaonica također može biti orijentirana prema sjeveru ili istoku, jer se u njoj provodi manje vremena. Važno je da su prema jugu ili zapadu usmjerene dječje sobe, jer u njima djeca provode dosta vremena, tu se igraju, uče, druže i drugo.

  Ostalim prostorijama, kao što su primjerice trijem, spremište, smočnica, kupaonica, kotlovnica, ured, kabinet, obično pridajemo manju pozornost, jer u njima manje boravimo. One mogu biti orijentirane prema sjeveru, a neke čak i ne trebaju dnevnu svjetlost. Takve su na primjer spremišta i kotlovnice.

  Informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena. Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.
  Prostorije u drvenoj kući
  Prostorije u drvenoj kući


  Stručni članak 10498
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 562 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA
  9.5
  0

  STUDIO G DVA d.o.o.

  Tomićeva 12, 10000 Zagreb
  9.5
  0

  FAROS PROJEKT d.o.o.

  Jelsa 421, 21465 Jelsa
  9.8
  0

  FORETIĆ I SINOVI d.o.o.

  Kozinska 57, 10370 Dugo Selo
  10
  0

  AGP BIRO d.o.o.

  Ivankova 6a, 21311 Stobreč
  9.4
  0

  ROBUR d.o.o.

  Štefanovec 52, 10000 Zagreb
  9.7
  0

  PROARH TRI d.o.o.

  Kneza Mislava 15, 10000 Zagreb
  Imamo 562 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

  projektna dokumentacija
  projekt za gradnju
  projekt za novogradnju
  renovacija kuće
  promjena namjene
  unutarnja oprema
  tipski projekti
  projekt za rušenje kuće
  idejni tlocrt stanova
  nacrti za kuću po mjeri
  projektant
 • Arhitekti, arhitektura Biograd na moru
 • Arhitekti, arhitektura Bjelovar
 • Arhitekti, arhitektura Dubrovnik
 • Arhitekti, arhitektura Karlovac
 • Arhitekti, arhitektura Knin
 • Arhitekti, arhitektura Krk
 • Arhitekti, arhitektura Makarska
 • Arhitekti, arhitektura Osijek
 • Arhitekti, arhitektura Pag
 • Arhitekti, arhitektura Poreč
 • Arhitekti, arhitektura Pula
 • Arhitekti, arhitektura Rijeka
 • Arhitekti, arhitektura Rovinj
 • Arhitekti, arhitektura Šibenik
 • Arhitekti, arhitektura Sisak
 • Arhitekti, arhitektura Slavonski Brod
 • Arhitekti, arhitektura Split
 • Arhitekti, arhitektura Umag
 • Arhitekti, arhitektura Varaždin
 • Arhitekti, arhitektura Zadar
 • Arhitekti, arhitektura Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana