Za područje

  Kuhinja na otvorenom - kako do nje?

  Članak je pregledalo čak 18461+ korisnika
  Kuhinja na otvorenom prostor je izvan kuće ili stana (na balkonu, na terasi, na vrtu), gdje kuhamo, pripremamo obroke, jedemo, poslužujemo i gdje zatim vrlo jednostavno možemo počistiti. Možemo je nazvati i vanjskom kuhinjom, vrtnom kuhinjom ili ljetnom kuhinjom. Može imati jedno ili više kuhališta poput: ploče za kuhanje, roštilja ili čak peći za pizzu, odnosno krušne peći. Jedna od važnih prednosti vanjske kuhinje je da se mirisi koji nastaju pri kuhanju šire vani, odnosno ostaju izvan stana.
  Stručni članak 18461
  naslovnica
  Imamo 929 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  ljetna-kuhinja.jpg
  Kuhanje na otvorenom pravi je užitak! www.trendir.com

   

  1. Vanjske kuhinje – gdje ih možemo smjestiti?

  1.1. Vanjska kuhinja na balkonu

  Ako imate dovoljno prostora na balkonu, možete ga dopuniti malom vanjskom kuhinjom, kojom se možete koristiti tijekom cijele godine. S kuhinjom na balkonu imat ćete zelenu oazu usred grada koja poziva na uživanje u opuštajućim trenucima, a odaberete li otporne i nepromočive materijale, čak i kada pada kiša.

   

  2 ljetna-kuhinja.jpg
  Možemo kuhati i na balkonu! www.pinterest.com

   

   

  1.2. Vanjska kuhinja na terasi

  Terasi uz kuću ili na krovu dodat ćete potpuno novu vrijednost ako postavite kuhinju na otvorenom. Postat će još privlačnije mjesto za druženje, a istodobno ćete se u stanu riješiti neugodnih kuhinjskih mirisa, dok ćete ljeti spriječiti dodatno zagrijavanje unutarnjih prostorija, do kojeg dolazi pri kuhanju.

   

  3 ljetna-kuhinja.jpg
  Terasi pored kuće ili na krovu dodat ćete potpuno novu vrijednost ako postavite kuhinju na otvorenom. www.24plans.com

   

  1.3. Vanjska kuhinja na vrtu


  Ako postavljate kuhinju na otvorenom, pazite da je ne postavite ispred ili blizu prozora i vrata svoje kuće ili kuće vaših susjeda. Pobrinite se da put između unutarnje i vanjske kuhinje bude kratak i neometan. Uzmite u obzir u kojem smjeru vjetar raspiruje dim. Pobrinite se da kuhinja ima dovoljno hlada i postavite je tamo gdje možete provesti struju, plinske i vodovodne instalacije.

   

  ljetna-kuhinja-vrt.jpg
  Kuhinja u vrtu središte je događanja svake zabave ili piknika u vrtu! www.ideal-home.co.uk

   

  2. Vanjske kuhinje – vrste i različite izvedbe


  2.1. Prefabricirana (tvornička izrada) vanjska kuhinja u setu


  Kuhinjski setovi su kuhinjski sklopovi koji se mogu kupiti u trgovini. Obično su opremljeni roštiljem, radnim pultovima, odnosno pultovima za odlaganje, ali često uključuju i kuhinjske dodatke kao što su elementi za čuvanje i hladnjak/zamrzivač, koji osiguravaju da vanjska kuhinja bude uvijek spremna. Mnogi proizvođači nude mogućnost izbora različitih opcija za kuhanje (roštilj, električna ploča za kuhanje, plinska ploča za kuhanje, krušna peć), različitih materijala, boja i uzoraka radnih pultova i različitih materijala za elemente vanjske kuhinje.

  Kvalitetnije materijale i nedstandardne izvedbe, naravno, treba dodatno platiti. Cijene kuhinjskih setova kreću se od 2 000 eura naviše. Osim troškova kuhinje, treba uzeti u obzir i troškove priključaka za vodu, struju i plin na mjestu gdje će kuhinja biti postavljena.

   

  ljetna-kuhinja-moderna.jpg
  Vanjska kuhinja visokog cjenovnog razreda od kvalitetnih materijala i promišljenih detalja. www.roshults.com

   

  2.2. Prefabricirana (tvornički izrađena) modularna vanjska kuhinja


  Modularne vanjske kuhinje su po principu slične unutarnjim modularnim kuhinjama, međutim izrađene su od materijala koji može prkositi vremenskim faktorima. Svaki dio tipične vanjske kuhinje ima unaprijed napravljen modularni oblik, a pojedini elementi mogu se na različite načine montirati u kuhinju prema vašim potrebama i željama. Neke modularne kuhinje na otvorenom zapravo su individualni kuhinjski setovi koji se samo postavljaju jedan pored drugog i zajednički čine kuhinjsku površinu. Jedan modul može sadržavati roštilj, drugi sudoper ili bar, treći primjerice hladnjak. Naprednije modularne kuhinje sastavljaju se, odnosno dovršavaju, na licu mjesta, pri čemu se elementi kuhinje dodatno obzidaju kamenom ili opekom i tako se povežu u kohezivnu cjelinu.

  Cijena vanjske kuhinje ovisi o broju elemenata, odabranoj kvaliteti, robnoj marki, a kreću se od 1000 eura naviše. Osim troška za kuhinju, treba uzeti u obzir i troškove priključka za vodu, struju i plin na mjestu gdje će se kuhinja postaviti.

   

  ljetna-kuhinja-elementi.jpg
  Tvornički napravljene elemente za kuhinju na otvorenom možete kupiti također po prihvatljivoj cijeni. www.ikea.com

   

  2.3. Zidane vanjske kuhinje po narudžbi


  Ugradbene vanjske kuhinje najnapredniji su oblik kuhinja na otvorenom. Njih na samome mjestu izrađuje specijalizirana tvrtka za izradu vanjskih kuhinja. Ugradbene kuhinje na otvorenom mogu biti od materijala koji se slažu s postojećim materijalima terase/balkona i drugih elemenata vrta. Ugradbene i po mjeri napravljene kuhinje na otvorenom nisu ograničene na pojedinačne elemente, već se mogu izrađivati u izvanstandardnim dimenzijama. Mogu sadržavati posebne elemente kao što su bar na bazenu, noćna rasvjeta ili ugrađene pergole i drugi oblici sjenila kojima prefabricirane kuhinje obično nisu opremljene.
  Cijena kuhinje na otvorenom po mjeri vrlo je varijabilna. Obično se kreće od 3000 eura naviše, ovisno o veličini, opremi i upotrijebljenim materijalima. Osim troškova za kuhinju, treba uzeti u obzir i troškove priključka za vodu, struju i plin na mjestu gdje će se kuhinja postaviti.

   

  7-naslovnica.jpg
  Takvu imate samo vi! Kuhinja na otvorenom po narudžbi. www.homebnc.com

   

  3. Vanjske kuhinje – materijali


  Pri planiranju kuhinje na otvorenom vrlo je važno odgovoriti na nekoliko pitanja: Je li kuhinja postavljena pod krov ili je na otvorenom? Namjeravate li organizirati velike piknike i zabave s roštiljem ili intimnije večere? Hoće li vaši gosti biti pretežno odrasli, tinejdžeri ili djeca? Zamišljate li druženje koncentrirano oko kuhališta ili raspršeno, s različitim rasporedom sjedenja... Svi ti faktori pomoći će vam pri donošenju odluke o tome koju vrstu kuhinje na otvorenom trebate.

  ljetna-kuhinja-vrt.jpg
  Kuhinja na vrtu je središte događanja svake zabave ili piknika u vrtu! www.ideal-home.co.uk

   

   

  3.1. Podne površine


  Materijal za podnu površinu vaše vanjske kuhinje i prostora za druženje jedan je od najvažnijih aspekata u dizajnu. Svaka površina ima svoje prednosti i nedostatke o kojima trebate razmisliti. Opeka, beton, kamen, drvo i keramičke pločice najčešće se upotrebljavaju. Kod konačne odluke treba prevagnuti sigurnost (klizno, neravnomjerno tlo), što se slaže s materijalima i stilom vašeg doma i vrta, izdržljivost (ako želite često ugošćivati mnogo gostiju) i sposobnost materijala da izdrži raspon vanjskih temperatura na mjestu na kojem se nalazi.
   

   

  8-ljetna-kuhinja-kamen.jpeg
  Pod od kamena lijepo se slaže s postojećim zidom od kamena. www.customhomeonline.com

   

    PREDNOSTI NEDOSTATCI
  OPEKA atraktivan izgled; relativno jednostavno održavanje relativno zahtjevna izvedba, s vremenom mogu postati neujednačene, neravne; relativno visoka cijena
  BETON raznostranost, niska cijena zahtjevna izvedba; pucanje, nije pogodan za područja gdje zimi smrzava
  KAMEN atraktivan izgled visoka cijena; upija mast i ulje
  DRVO jednostavna izvedba, relativno niska cijena zahtjevno održavanje; relativno kratak vijek
  PLOČICE raznostranost, niska cijena kližu se kada su mokre; nisu primjerene za područja gdje zimi smrzava


  3.2. Dekorativne obloge


  Vaša vanjska kuhinja je također u estetskom smislu središnja točka vašeg vanjskog životnog prostora i dekorativne obloge imaju vrlo važnu ulogu. Dizajn kuhinje zaokružite materijalom koji se slaže ili naglašava vanjštinu vašeg doma, odnosno vrta ili terase. Najčešće ukrasne obloge vanjske kuhinje su kamen, opeka i žbuka. Svaka od njih ima svoje prednosti, a najvažnija dva aspekta su usklađivanje s postojećom arhitekturom i, naravno, cijena.

   

  9 ljetna kuhinja drvo kamen.jpg

  Dizajn kuhinje zaokružite materijalom koji se slaže ili naglašava vanjštinu vašeg doma, odnosno vrta ili terase. www.lavitafurniture.com.au

   

  3.3. Kuhinjski ormari


  Kuhinjski ormari vaše vanjske kuhinje moraju biti izrađeni od materijala koji je otporan na vlagu i plijesan, na toplinu, hrđu i prašinu, odnosno prljavštinu. Najčešće su izrađeni od nehrđajućeg čelika, drva ili umjetnih polimernih masa.
  Ormarići od nehrđajućeg čelika dobre su kvalitete, sa zavarenim kutovima, što osim dugovječnosti osigurava i strukturnu stabilnost. Jednostavni za održavanje su i ormarići od plastike, koji se jednostavno peru vrtnim crijevom. Ako se odlučite za drvo, odaberite tikovinu, koja podnosi vlagu i otporna je na pljesni. Također je važno osigurati da su šarke, ručice i vodilice ladica napravljene od kvalitetnih materijala, namijenjenih vanjskoj uporabi.
   

  10 ljetna kuhinja.jpg
  Elegancija i vječnost nehrđajućeg čelika. www.arclinea.com

   

  3.4. Kuhinjski pult


  Ponuda materijala za kuhinjski pult vanjske kuhinje gotovo je jednako velika kao i za unutarnje kuhinje. Granit je opcija za koju se kupci najčešće odlučuju jer je neporozan i vodootporan. Birajte radije svjetlije nijanse, jer tamnije upijaju toplinu, zbog čega pult na suncu postaje prevruć. Ostalo kamenje, na primjer mramor, zaista je lijepo, međutim upija mrlje i s vremenom blijedi. I pult od nehrđajućeg čelika popularna je opcija u kombinaciji s kuhinjskim aparatima od nehrđajućeg čelika. Ako vas brine da će kuhinja od inoksa izgledati previše industrijski, omekšajte je kombinacijom drugih materijala. Beton nudi mnoge varijacije dizajna i cjenovno je prihvatljiva opcija, međutim, može puknuti ako nije pravilno namješten. Naposljetku, keramičke pločice su također ekonomična opcija, međutim, ne preporučujemo ih za područja gdje zimi smrzava.

  11 ljetna kuhinja.jpg
  Kuhinjski pult od svijetlog granita je odličan izbor. www.gardenliving.com

   

  4. Vanjske kuhinje – izvođači


  4.1. Vanjska kuhinja – plan


  Doprinos stručnjaka na području arhitekture odnosno dizajna je neprocjenjiv ako želite optimalno iskorišten prostor, upotrebljiv dizajn i dovršen izgled vanjske kuhinje, stoga preporučujemo da se obratite arhitektu, dizajneru, ili u slučaju manjih projekata, kvalificiranom savjetniku u specijaliziranom salonu vanjskih kuhinja. Ako trebate za rad ljetne kuhinje pripremiti i priključke za struju, vodu, plin i odvod, onda je suradnja sa stručnjakom obavezna. Uvijek budite iskreni u vezi sa svojim proračunom, jer vam stručnjak samo u tom slučaju može savjetovati gdje možete uštedjeti novac i gdje ga je najpametnije uložiti, osobito ako nemate mnogo sredstava na raspolaganju.


  4.2. Vođenje projekta


  Možda vam se čini da ćete sa vlastitim nadzorom izvođača uštedjeti nešto novca, ali nažalost često se događa potpuno suprotno. Arhitekt će se prije nego što radovi počnu pobrinuti da imate pregled cijelog projekta, jer će u projektnoj dokumentaciji precizno odrediti specifikaciju materijala i odrediti vremenski plan radova. Svakako se nećete pozdraviti s arhitektom kada na ruke dobijete završenu projektnu dokumentaciju. To je osnova za dobivanje ponuda od izvođača i potpisivanje ugovora s njima. Prije početka radova treba naručiti potrebne materijale (armature, podžbukne dijelove, ugradbenu rasvjetu). Treba uskladiti termine s izvođačima kako bi sve teklo po predviđenom terminskom planu. Bez obzira na to kako je dobro postavljen projekt, izvođači nacrta ponekad mogu nešto pogrešno razumjeti. Arhitekt će vas znati savjetovati i dogovoriti s izvođačem kako je najbolje postupati. Također, pomoći će vam kod koordinacije provedbe i osigurati da se pojedine faze provode unutar proračuna i vremenskog okvira.
   

  12 ljetna kuhinja arhitekt.jpg
  Arhitekt će vam pomoći kod koordinacije provedbe i osigurati da se pojedine faze provode unutar proračuna i vremenskog okvira. www.howtohome.com

   

  4.3. Izvedba


  O karakteristikama vašeg projekta ovisi koje ćete izvođače trebati. U nastavku nabrajamo nekoliko najčešćih izvođača u izgradnji vanjske kuhinje.

  IZVOĐAČI GRAĐEVINSKIH RADOVA, IZVOĐAČI ELEKTRIČNIH INSTALACIJA, IZVOĐAČI STROJNIH INSTALACIJA (voda, plin), POLAGAČI PODOVA (polagači keramičkih, kamenih, betonskih podova, podova od opeke i sl.), POLAGAČI ZIDNIH OBLOGA (polagači keramike, drvenih ili kamenih oplata), STOLARI, DEKORATERI

   

  13 ljetna kuhinja.jpg
  Odabir pravog izvođača vrlo je važan! www.richhackman.com

   

  Pri odabiru izvođača saznajte prvo sve o njegovim iskustvima i referencama te vremenskoj raspoloživosti. Također provjerite njegovu bilancu, jer će izvođač morati platiti neke troškove iz vlastitog džepa prije nego što podmirite prvi račun. Korisno je znati i da je uglavnom jeftinije ako izvođač nabavi sav materijal.  Istodobno, odgovornost za nabavu u predviđenom roku snosi izvođač. Čak i manja pogreška u isporuci (pogrešne pločice, nedovoljna količina) ili nepoštivanje roka isporuke mogu cijelo renoviranje izbaciti iz takta i odgoditi ga za nekoliko dana ili čak tjedana.

  5. Kako do vanjske kuhinje?


  5.1. Lokacija vaše vanjske kuhinje


  Prvi korak u planiranju kuhinje na otvorenom je odabir lokacije. Utvrdite koliko prostora možete tome posvetiti, a zatim izmjerite kvadraturu predloženog područja. Provjerite je li planirana lokacija blizu postojećih priključaka za vodu, struju i plin i jeste li osigurali najkraći i neometani put do unutarnje kuhinje. Osigurajte oko kuhinje pojas minimalne širine od 90 cm da biste imali dovoljno prostora za pripremu hrane, kuhanje, posluživanje i zabavu. Također pazite da vam nova vanjska kuhinja ne ometa pogled iz kuće.

  Pri planiranju vanjske kuhinje pomoći će vam sljedeći upitnik:

   

  DIMENZIJE vanjske kuhinje ____m2
    prostor namijenjen vanjskoj kuhinji (balkon, terasa, vrt) ____m2
  LOKACIJA pored zida  
    samostojeća  
  VODA Hoće li kuhinja imati tekuću vodu?  
    Topla voda ili samo hladna voda?  
    Gdje se nalazi priključak za vodu?  
  OTJECANJE OTPADNE VODE Je li u blizini priključak na kanalizacijsku mrežu?  
    Je li u blizini septička jama?  
    Je li u blizini mali komunalni uređaj za pročišćavanje vode?  
  PLIN Hoće li kuhinja imati kuhalo na plin?  
    Je li u blizini priključak za plin?  
    Hoćete li upotrebljavati plinsku bocu?  
  STRUJA Gdje se nalazi priključak za struju?  
    Je li postojeća priključna snaga dovoljna?  
  HLAD Hoće li kuhinja stajati ispod postojećih stabala?  
    Hoće li kuhinja stajati pod postojećom nadstrešnicom?  
  VJETAR U kojem smjeru obično puše vjetar?  
  RASVJETA Gdje je na lokaciji izlazak i zalazak sunca?  
    Jesu li predviđena zidna, odnosno stropna svjetla?  
    Jesu li predviđena samostojeća svjetla?  
    Trebate li podnu rasvjetu puta/stepenica do kuhinje?  

   

   
  5.2. Odabir kuhinjskih elemenata


  Sada kada ste odredili idealno mjesto za vanjsku kuhinju, vrijeme je da odaberete uređaje i elemente koje želite uvrstiti u sastav kuhinje. Pomoći će vam sljedeća pitanja:

   

  Kakav ste kuhar? profesionalan/iskusan  
    kuham za potrebe kućanstva  
    početnik  
    ljevak ili dešnjak?  
  Koje kuhalo želite? plinsko  
    električno  
    roštilj na drva/ugljen/plin  
    krušnu peć  
  Kakav kuhinjski pult želite? tvornički pripremljen (od drva, inoksa...)  
    izrađen/zidan na licu mjesta po mjeri  
  Treba li vam prostor za skladištenje? stalno  
   
  privremeno
   
    na dan događaja  
  Kada ćete upotrebljavati vanjsku kuhinju? svakodnevno  
    sezonski  
    u posebnim prilikama  
  U koje vreme tijekom dana ćete najčešće upotrebljavati vanjsku kuhinju? ujutro  
    prijepodne  
    popodne  
    navečer  
  Za koliko ljudi ćete najčešće kuhati? za užu obitelj  
    za proširenu obitelj  
    za širu obitelj  
  Koliko prostora za pripremu hrane trebate? na kuhinjskom pultu  
    na dodatnoj površini za pripremu    5.3. Dizajn kuhinje


  Nakon što točno utvrdite koje uređaje želite u vanjskoj kuhinji, vrijeme je da razmislite kako ih povezati u praktičnu i korisnu cjelinu, ovisno o prostoru koji imate na raspolaganju. Možda ste već čuli za pravilo radnog trokuta. Sudoper, kuhalo i prostor za pripremu hrane trebaju biti što bliži. Pri dizajniranju vanjske kuhinje treba slijediti ista pravila kao kod oblikovanja unutarnje kuhinje (za detaljna pravila pogledajte tekst Nacrt i planiranje kuhinje).

  U nastavku je prikaz nekoliko mogućih planova kuhinje koji efikasno koriste prostor i slijede pravilo radnog trokuta.

   

  19 skica kuhinje.jpg
  Pravilan dizajn kuhinje po radnom trokutu.

   

  5.4. Odabir materijala


  Pri odabiru materijala za vanjsku kuhinju pazite da materijali mogu izdržati vremenske utjecaje i uvjete okoline na lokaciji! Ako planirate vanjsku kuhinju u blizini mora, odaberite materijale koji odolijevaju hrđi, poput nehrđajućeg čelika, kamena ili drva.

  Odaberite drvo otporno na plijesan, poput tikovine ili macesena. U području gdje su zimi temperature ispod 0 Celzijevih stupnjeva izbjegavajte materijale poput betona i keramičkih pločica jer mogu puknuti. Za kuhinjski pult koji je izložen suncu ne birajte tamne materijale koji apsorbiraju toplinu i zrače je. Obratite pozornost i na sigurnost! Za podne površine birajte materijale koji nisu skliski i koji stvaraju ravnomjernu površinu (da bi spriječili spoticanje). Pravilan odabir materijala znatno utječe na dugoročno očuvanje izgleda i upotrebljivost vaše vanjske kuhinje!

   
  5.5. Zaštita od vanjskih utjecaja


  Iako je sunce gotovo uvijek dobrodošlo kada provodimo vrijeme u vrtu ili na terasi, hlad je pravi blagoslov kada su temperature zraka visoke dok kuhamo ili objedujemo. Izrada nadstrešnice ili pergola iznad vanjske kuhinje zaštitit će vas i od padalina i produljiti sezonu uporabe vanjske kuhinje. Ako živite u toploj klimi, možda ćete poželjeti dodati i ventilator, koji će vas tijekom ljetnih dana hladiti. Ako želite upotrebljavati vanjsku kuhinju u hladnijim mjesecima, razmislite o postavljanju toplinskih grijača ili kamina. Ako namjeravate namjestiti vanjsko kuhalo ispod krova ili pergole, pazite da između roštilja i stropa osigurate dosta prostora. U dizajn možete uključiti i kuhinjsku napu.

  5.6. Izrada vanjske kuhinje


  Prije nego što počnete raditi vanjsku kuhinju, odvojite vrijeme da razmislite možete li je sami napraviti ili je bolje potražiti stručnu pomoć i profesionalne izvođače. Ako je u pitanju jednostavna vanjska kuhinja kupljena u trgovini, s roštiljem na plin (plinska boca), bez priključaka za struju, zemljani plin i vodu, možete je dovršiti i sami. Međutim, ako je vaša vanjska kuhinja složenija, najbolje je da posao prepustite stručnjacima.

  5.7. Organizacija, koordinacija i nadzor posla


  Nakon što pripremite sve planove, dozvole i prikupite sve ponude izvođača vrijeme je da provedete planove. Za manje projekte možete i sami napraviti vanjsku kuhinju. Ako je projekt vanjske kuhinje opsežniji, predlažemo da angažirate stručnjaka za organizaciju, koordinaciju i nadzor posla.

   

  Vođenje projekta uključuje prikupljanje i analizu ponuda, kao i odabir izvođača radova, koordinaciju izvođača na gradilištu, praćenje uvjeta i rokova provedbe, kao i stalni nadzor izvedbe. 9- – 11 % vrijednosti investicije

  6. Usporedbe


  6.1. Koji materijal odabrati za pult vanjske kuhinje?

    GRANIT BETON PORCULAN/QUARTZ PLOČICE INOKS DRVO
  CIJENA €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€
  POSTOJANOST Vrlo postojan Prilično postojan Vrlo postojan Prilično nepostojan Vrlo postojan Vrlo postojan
  ODRŽAVANJE Jednostavno Relativno zahtjevno Jednostavno Zahtjevno Jednostavno Zahtjevno
  OTPORNOST NA MRAZ DA NE DA NE DA DA
  OTPORNOST NA VRUĆINU DA DA DA DA DA NE
  OTPORNOST NA OGREBOTINE DA NE RAZMEROMA DA NE NE
  OTPORNOST NA BOJENJE DA NE DA DA (osim fuga) DA NE

  7. Vanjske kuhinje – trend 2019./2020.


  7.1. Unikatnost


  Sve više cijenimo stvari izrađene po mjeri, osobito ako su unikatne i dizajnirane za nas, bilo da je u pitanju roštilj, šank, kamin ili stol za blagovanje za vanjsku kuhinju. Vrijedni su zbog jedinstvene estetike i ako ste imali ulogu u dizajniranju, prilagođeni su vašem osobnom stilu. Najbolji dio uključivanja komada po mjeri u vašu vanjsku kuhinju je što bez obzira na to koliko moderan vaš dizajn može biti samo u 2019. godini, zbog sentimentalnosti nikada neće izaći iz mode. Pri dizajniranju razmišljajte o tome kako će vašu po mjeri napravljenu kuhinju upotrebljavati i buduće generacije.

   

  14 unikatna kuhinja.jpg
  Unikatna kuhinja odražava vaš osobni stil. www.habitat.eu

   

  7.2. Bezvremenost


  Ako ima trendovski svoj antonim, onda bi ta riječ bila bezvremenost. Ne može biti ironičnije, no bezvremenski stilovi trenutno su u trendu, a očekuje se da će se nastaviti i u sljedećim godinama. Zašto? Jer bezvremenski, klasični dizajn ne treba ažurirati svakih 5 godina. Kada razmišljate o bezvremenskoj kuhinji na otvorenom, pomislite na granitni pult, kamin obložen prirodnim kamenom i drvenom pergolom.
   

   

  15 kuhinja kamen.jpg
  Bezvremenost prirodnog kamena i drva. www.burkholderlandscape.com

   

  7.3. Miješanje stilova


  Jedan od trendova koji održava život u dizajniranju je miješanje različitih stilova i stvaranje novih jedinstvenih. Na primjer, miješanje klasičnog stila s industrijskim – pomislite na metalne barske stolice pod kristalnim lusterom... Shabby chic također je jedna od varijanti miješanja stilova. Za nju je značajno miješanje suprotnih materijala, poput mramora i drva ili kamena i nehrđajućeg čelika. Miješanje stilova će se nastaviti i u godinama koje dolaze.
   

  16 ljetna kuhinja stara.jpg
  Tako jako istrošena, ali istodobno tako simpatična seoska vrtna kuhinja! www.pinterest.com

   

   

  7.4. Prirodno


  Ako imate vanjsku kuhinju ili se poigravate s idejom da biste je imali, onda je provođenje vremena na otvorenom očito za vas. Uključivanje daška prirode u vanjsku kuhinju bit će mali zalogaj za vas! Evo nekoliko ideja:
  Nepokrivena drvena pergola umotana u zelenilo, koja djelomično propušta izravnu svjetlost sunca, priručni vrt s biljkama i povrćem uz vanjsku kuhinju, u lončanicama ili sanducima... Travnate površine, umjesto prostirke. Vodeno korito, fontana ili ribnjak...

   

  17 kuhinja.jpg
  Vanjska kuhinja ovijena prirodom. www.samwescottgardendesign.co.uk

   

  7.5. Udobne ugrađene klupe


  Očekuje se da je vanjska kuhinja funkcionalna i privlačna, ali ako vam istodobno nije udobna, nećete provoditi mnogo vremena u njoj. Jedan od najboljih načina da kuhinju na otvorenom učinite ugodnom za boravak je uključivanje puno opcija za sjedenje. Ugrađena vrtna garnitura, obično u stilu klupe, pruža više mjesta za manje novca! Ugrađene klupe lako možemo preoblikovati u udoban kauč pomoću jastuka i deke. Kada se presvlake istroše ili izađu iz mode, možete ih jednostavno i jeftino zamijeniti novima, umjesto da kupite nov kauč ili garniture za sjedenje.

  18 kuhinja.jpg
  Ugrađena klupa je praktična, udobna, osim toga lijepo izgleda! www.gardenista.com

   

  Stručni članak 18461
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 929 izvođača za područje Kuhinje po mjeri:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija