1. Kuhinjski stol je srce svakog doma
Mnoge se aktivnosti vrte oko kuhinjskog stola. Kuhinjski stol je srce svakog doma jer se tu sastajemo, zajedno pripremamo hranu i raspravljamo o važnim odlukama. Kuhinjski stol može biti i kuhinjski otok. Takav stol je istodobno radna površina na kojoj obavljamo kućanske poslove, ali nam služi i za jelo, sjedenje i razgovor s osobom koja kuha.
1.1. Svrha kuhinjskog stola
Treba imati na umu da kuhinjski stol nije prikladan za ugošćivanje ljudi niti bilo kakvu konzumaciju dužih obroka, jer nije tako udoban kao stol za blagovanje. No kuhinjski stolovi dobar su dodatak kuhinjskom prostoru, prije svega omogućuju komunikaciju između osobe koja kuha i one koja sjedi za kuhinjskim stolom.
2. Prikladni kuhinjski stolovi
Odabir kuhinjskog stola mora biti promišljen. Kada kupujete kuhinjski stol, obratite pozornost na njegov oblik i veličinu. Kuhamo prije svega u kuhinji, pa nam kuhinjski stol ne bi trebao otežavati rad u kuhinji, naprotiv, dobar kuhinjski stol će nam znatno olakšati rad u kuhinji. Idealno rješenje je kombiniranje kuhinjskog stola s kuhinjskim otokom, jer na taj način dobivamo više radnog prostora i ne pretrpavamo prostor dodatnim elementima namještaja. Kuhinjski stolovi moraju biti prilagođeni visini radnih površina, što znači da stol za kuhinju mora biti visok između 90 i 92 cm. U skladu s tom visinom treba i prilagoditi i stolice za kuhinjski stol. To su obično barske stolice. Postoje i niži kuhinjski stolovi, ali oni su relativno nepraktični, jer ih ne možemo upotrebljavati za pripremu hrane, što u kuhinji radimo puno dulje nego što sjedimo za stolom.
3. Materijal kuhinjskog stola
Kuhinjski stol može biti izrađen od istog materijala, kao i ostale radne površine ili se može istaknuti drugim materijalom. Drvo se smatra ugodnim, prirodnim materijalom, koji se lako prilagođava svakom prostoru. U slučaju da se odlučite za drvo, obratite pozornost je li pravilno impregnirano, odnosno lakirano, jer će samo tako biti otporno na vodu i vlagu. No ne postoji drvo tako otporno na udarce i posjekotine kao kamen. Kamen je otporan materijal na koji možemo staviti i toplu hranu. Mnoge plastike su osjetljive na temperaturu. Keramika na radnim površinama nedavno je ponovno postala aktualna, no treba imati na umu da je održavanje takve radne ploče iznimno mukotrpno i zahtjevno zbog brojnih fuga između pločica, pa je stoga ne preporučujemo. Ako i dalje želite keramiku, izbjegavajte je barem na mjestima koja su najizloženija prljavštini. Možete je upotrijebiti, naprimjer, samo na otoku kuhinjskog stola. Za radnu površinu zidnog dijela kuhinje radije birajte druge materijale. U slučaju da se kuhinjski stol nastavlja na radnu površinu kuhinje, njegova bi površina trebala biti od otpornijeg i izdržljivijeg materijala (inoks, drvo, kamen, keramika, beton).
4. Kuhinjski otoci kao kuhinjski stol
Najpraktičnije i najčešće rješenje je učiniti kuhinjski stol kuhinjskim otokom. U tom slučaju preporučuje se da na jednom dijelu otoka nemamo frontu, odnosno ormariće, na taj način omogućavamo onome tko sjedi da ima prostor za noge. Inače će kuhinjski stol biti relativno neupotrebljiv, a nadasve neugodan čak i za tako kratko sjedenje. Pri projektiranju kuhinjskog stola imajte na umu da čak i mali i naizgled beznačajni detalji čine stol onakvim kakav bi doista trebao biti.