Za područje

  Dobra toplinska propusnost prozora, kako je postići?

  Članak je pregledalo čak 510+ korisnika
  Dobra toplinska propusnost prozora je tzv. ključ koji vodi do niskih troškova grijanja objekta. Iako je riječ o maloj površini, najviše topline gubi se upravo kroz prozorske otvore, a posebice kroz prozore na krovu. Otpor prozora na prolaz topline je i do 10 puta manji u usporedbi s ostalim dijelovima objekta. Ako želimo postići minimalne ili čak nulte transmisijske gubitke, odabir pravog materijala za okvir prozora, broja stakala, dodatnih premaza i traka je stoga veoma važan. U ovom članku se bavimo toplinskom propusnošću prozora, o čemu ona ovisi i kako je postići da bi gubitak topline bio što manji.
  Stručni članak 510
  toplinska propusnost prozora
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  1. Što je toplinska propusnost?

  Toplinski gubici mogu se smanjiti ugradnjom kvalitetnih, energetski štedljivih prozora, dok gubitke zbog prozračivanja možemo smanjiti planiranim i kvalitetnim prozračivanjem prostorija. Toplinska propusnost prozora (Uw) izražava se u W/m2K i govori nam koliko topline (W) prozor propušta po m2 površine pri temperaturnoj razlici od 1K, odnosno 1 °C. Pri proračunu toplinske propusnosti uvijek težimo što manjem koeficijentu odnosno rezultatu, jer što je Uw manji, veća je ušteda energije u objektu.

  U starijim zgradama ovaj koeficijent toplinske propusnosti kreće se između 3,0 - 3,5 W/m2K zbog lošije kvalitete stakla, broja stakala, premaza i lošije kvalitete materijala od kojeg je napravljen okvir prozora. Međutim, u većini novoizgrađenih objekata vrijednost toplinske propusnosti prozora je približno 1,3 W/m2K i manje, dok u niskoenergetskim kućama ta vrijednost obično ne prelazi čak ni 0,8 W/m2K.

  2. Što utječe na toplinsku propusnost?

  - Materijal (toplinska propusnost prozorskih okvira - Uf)

  Na toplinsku propusnost okvira prozora uvelike utječe vrsta materijala (drvo, PVC, ALU) te širina, odnosno debljina okvira prozora.

  - Ostakljenje (toplinska propusnost stakla - Ug)

  Vrijednost Ug ovisi o broju upotrijebljenih stakala, vrsti plina kojim se ispunjava prostor između stakala (argon, kripton) i broju stakala s emisijskim premazom.

  - Linearni koeficijent toplinske propusnosti (Yg)

  2.1. Toplinska propusnost ovisi o materijalu

  Kada govorimo o toplinskoj propusnosti prozora, ne možemo zanemariti odgovarajući izbor materijala. Toplinska propusnost okvira ovisi o izboru materijala - što je niži koeficijent toplinske propusnosti, to je materijal bolji izolator.

  Drveni prozori su stoga najbolji termoizolator od svih materijala jer imaju najniži koeficijent toplinske vodljivosti, a samim time i najniži koeficijent toplinske propusnosti koji iznosi cca. 1,5 - 1,8 W/m2K. Slijede PVC prozori s toplinskom propusnošću od 2,0 - 2,5 W/m2K, a na zadnjem mjestu su, s najlošijim koeficijentom toplinske propusnosti, ALU okviri. Njihova vrijednost je cca. 3,0 - 6,0 W/m2K.

  Toplinska propusnost prozora
  Drveni prozori su najbolji u pogledu izolacije, jer imaju najmanji toplinski koeficijent. Slijede PVC prozori, a na zadnjem mjestu su ALU prozori s najlošijim koeficijentom prolaza topline.

   

  2.2. Toplinska propusnost ovisi također o ostakljenju

  Na koeficijent toplinske propusnosti stakla utječe broj stakala, debljina međustaklenih prostora te upotreba dodatnih premaza i ispuna u međustaklenim prostorima. Debljina samih stakala potpuno je zanemariva. Dvostruko ili trostruko ostakljenje s dodatnim emisijskim premazima obično se upotrebljava u novogradnjama.

  Prostor između stakla ispunjen je plemenitim plinom, obično argonom ili kriptonom (Ar, Kr). Dodatna ispuna međuprostora i dodatni niskoemisijski premazi pridonose boljoj, nižoj toplinskoj propusnosti stakla. Troslojno ostakljenje je bolje u smislu toplinske propusnosti, ali su prozori ove vrste puno skuplji i teži, zbog čega mogu popustiti okovi.

  2.3. Toplinska propusnost ovisi o linearnom koeficijentu toplinske propusnosti i distancerima

  Linearni koeficijent toplinske propusnosti ovisi o vrsti distancera  (ALU, topli rub) i kvaliteti brtvljenja kontakta stakla i krila. Distancer omogućuje spajanje rubova dviju susjednih staklenih ploča i određuje širinu međustaklenog prostora.

  Upravo taj međustakleni prostor ima najveći utjecaj na koeficijent toplinske propusnosti. Bitno je da je distancer izrađen i ugrađen tako da onemogućava istjecanje plemenitog plina iz međustaklenog prostora i da je spriječen prodor vlage u taj prostor izvana. Distancer može biti izrađen od različitih materijala: aluminija, sintetičke gume, izolacijskog materijala - topli rub - ili plemenitog čelika.

  Stručni članak 510
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Prozori?

  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori
  9.4
  0

  DREAM HOUSE j.d.o.o.


  10
  2

  LISICA ALUMINIJ d.o.o.


  9.1
  0

  RADELJIĆ d.o.o.


  10
  0

  ADRIA PROZORI d.o.o.