Za područje

  Prozori – na što moramo obratiti pozornost (koeficijent topline, dimenzije prozora, okovi)

  Članak je pregledalo čak 22668+ korisnika
  Kupnja prozora za naš dom predstavlja važnu odluku jer utječe na klimu i udobnost prostora u kojem boravimo. Isto tako, vrlo je važno da se prije kupnje prozora opredijelimo za pouzdanog proizvođača. Na hrvatskom tržištu imamo veliki izbor kvalitetnih firmi za servis i proizvodnju prozora. U ovom broju izabrali smo za vas nekoliko ključnih smjernica na koje morate obratiti pažnju prije negoli se odlučite za investiranje.
  Stručni članak 22668
  Prozori od aluminija i drva, http://www.drvostil ekskluziv.com/
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Cijena prozora

  Cijena je, naravno, opet ključni faktor koji odlučuje o gradnji vaše kuće. Odgovor na pitanje koliko će vas koštati prozori također osjetno varira. Možemo reći da kod prosječne kuće za prozore izdvojimo od 5,000 do 10,000 EUR. U nastavku pogledajmo koji čimbenici utječu na razlike u cijenama.

  Koeficijent prolaska topline ili U

  Pri uspoređivanju ponuda, obratite pažnju i na druge čimbenike koji određuju kvalitetu prozora. Koeficijent prolaska topline ili U (w/m2k), traženi je magični broj (3) koji nam pokazuje izolacijsko stanje prozora koje kupujete, a s njime je ujedno povezana i cijena.

  Standardne dimenzije prozora

  Cijena ovisi o brojnim faktorima. Veličina i oblik poskupljuju ili pojeftinjuju investiciju. Standardne dimenzije prozora, dakle 120 x 120 cm ili 150 x 150 cm su jeftinije od panoramskih zidova. Trokutni, pa i polukružni prozori mogu biti skuplji od klasičnih i do 40 %.

  Okovi prozora

  Cijena uvelike ovisi o vrsti okova koji mogu biti bolje ili lošije kvalitete, skriveni (nevidljivi) ili klasični. Imajte na umu da su klizni okovi za 50 % skuplji od klasičnih. Veći hrvatski proizvođači prozora ugrađuju okove priznatih njemačkih i švicarskih koncerna kao što su, Winkhaus, Roto i Siegenia.

  Profili za prozor

  Ovisno o izboru materijala prozora, u ponudi proizvođača naići ćete na različite profile. Razlike u cijeni prozora kod PVC profila su u broju komora, dakle od 5 do 8 komora. Aluminijski profili mogu i ne moraju imati prekid toplinskog dotoka, što u velikoj mjeri utječe na faktor U.

  Razlika u cijeni prisutna je i kod drvenih profila koji imaju brojne komore ili su klasični – puni. U komorama kod modela s pasivnim standardom umetnuta je i izolacija – obično stirodur ili aluminijsko ojačanje.

  Staklo prozora

  Staklo je još jedan faktor koji doprinosi cijeni prozora i faktoru U. Kod proizvođača ćete naći izolacijsko staklo u dva ili tri sloja. Kvalitetno „termopan“ dvostruko spojeno staklo (2) ima vijek trajanja preko 25 godina. Iako su na prvi pogled ista, stakla se međusobno razlikuju s obzirom na vrstu uporabe. Klasično prozorsko staklo je za 15 % jeftinije od izolacijskog i reflektivnog stakla, koje štiti od sunca.

  Uz nabrojene faktore koji utječu na cijenu i kvalitetu, povezanu s toplinskom provodljivošću U, potrebno je obratiti pažnju na brtvila, sigurnosne elemente i sjenila.

  Ako imate dodatna pitanja ili biste se rado informirali o ponudama za prozore, obratite se Vašoj ekipi eMajstor.

  Klizni okovi za prozore, http://www.stolarijamraz.com/
  Klizni okovi za prozore, http://www.stolarijamraz.com/


  Stručni članak 22668
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Prozori?

  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori
  9.8
  0

  F & L ZAJEDNIČKI OBRT ZA ELEKTROINSTALATERSKE I KNJIGOVODSTVENE USLUGE, suvl. Nenad i Danijela Kurja


  9.6
  0

  SI-MONT, vl. Siniša Ivanković


  10
  0

  PROTIM 01 d.o.o.


  9.6
  0

  DIJ GRADNJA, vl. Jurica Pavelić