Za područje

  Montaža prozora: kako ugraditi prozor?

  Članak je pregledalo čak 1061+ korisnika
  Danas na tržištu postoji mnoštvo kvalitetnih prozora raznih proizvođača. Međutim, ni kvalitetan proizvod ništa ne vrijedi ako nije pravilno ugrađen. Prozor je rizičan građevinski element svake kuće, budući da može uzrokovati velike toplinske i ventilacijske gubitke ako se ne ugradi pravilno. Pravilna ugradnja prozora zahtijeva poznavanje i poštivanje određenog postupka ugradnje. U ovom članku možete pročitati korisne informacije i upute kako pravilno ugraditi prozor prema najnovijim građevinskim smjernicama.
  Stručni članak 1061
  montaza prozora
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  1. Pravilno ugrađen prozor će dugo služiti svrsi

  1.1. Pravilna montaža prozora sprječava toplinske gubitke

  Nepravilno ugrađen prozor donosi mnoge probleme. Najgora posljedica nestručne montaže svakako je stvaranje toplinskih mostova. Toplinski mostovi su on mjesta na fasadi gdje je povećan prijenos topline iznutra prema van, što znači da na tom mjestu kuća gubi više topline nego drugdje. To automatski znači veće troškove grijanja. Kod svih ugradnji prozora najkritičnije mjesto za stvaranje toplinskog mosta je spoj između okvira prozora i zida nosive konstrukcije.

  Toplinski mostovi u većini slučajeva nastaju zbog nedovoljne toplinske zaštite i prolaska toplog zraka iz unutrašnjosti kroz loše izolirane spojeve prema van. Ispravna ugradnja prozora sprječava stvaranje toplinskih mostova.

  1.2. Pravilno ugrađeni prozor štiti od buke

  Nepravilno ugrađen prozor neće dobro brtviti, a to će utjecati na prijenos zraka između okoliša i kuće. Možemo očekivati i probleme s bukom. Taj problem možemo djelomično riješiti pomoću raznih silikonskih traka i pjena, ali to će samo djelomično ublažiti problem. Pravilna ugradnja prozora je ključna.

  1.3. Ispravno montirani prozor sprječava stvaranje plijesni

  Stvaranje plijesni često je povezano s toplinskim mostovima. Ako je prozor pravilno ugrađen, manja je vjerojatnost da će se stvarati toplinski mostovi, i tako se sprječava nastanak plijesni. Osim toga, pravilno ugrađen prozor sprječava stvaranje kondenzacije i nakupljanje prekomjerne vlage u prostoru, što je ključni uzročnik stvaranja plijesni. Ne zaboravite da je plijesan štetna za zdravlje i da je morate odmah sanirati ako se pojavi.

  Ponovno pojavljivanje plijesni možemo spriječiti samo ako otklonimo njezin uzrok (odnosno boljom ugradnjom prozora), a ne otklanjanjem posljedica.

  2. Montaža prozora - opće smjernice

  Osnovno pravilo za ugradnju prozora je obvezna montaža uz vanjsku liniju zida. Najbolje ih je ugraditi 0,5 - 1 cm od ruba zida kako bismo dobili prostor za termoizolacijsko ljepilo. Na taj način postižemo da su špalete automatski toplinski izolirane sa sve četiri strane, čime u potpunosti sprječavamo stvaranje toplinskih mostova. U starijim objektima prozori se često ugrađuju u sredinu nosivog zida. Ako ih želimo promijeniti, prvo trebamo skinuti zidanu špaletu u debljini jednakoj novoj toplinskoj izolaciji objekta (15 - 20 cm). Uklonjeni dio špalete zatim treba zamijeniti toplinskom izolacijom.

  Brtvljenje purpenom
  Klasično montirani prozor treba zabrtviti purpenom.

   

  3. Klasično montirani prozor

  Kod klasične ugradnje prozora spoj između okvira prozora i zida treba ispuniti PU (poliuretanskom) pjenom. No u tom slučaju nije moguće potpuno osigurati nepropusnost jer previše hladnog vanjskog zraka prodire u unutrašnjost. Izolacija postaje vlažna, mokra i više ne služi svojoj namjeni, što dovodi do izjednačavanja temperature unutarnjih prostora i vanjskih površina. Na taj način se troši drastično veća količina energije za zagrijavanje unutarnjih prostorija.

  Dodatni problem nastaje kada okvir nije pravilno mehanički pričvršćen za nosivu konstrukciju jer prozorsko krilo može ispasti, odnosno objesiti se, zbog čega spoj krila i okvira neće dobro brtviti.

  4. RAL montaža prozora

  4.1. Što je RAL montaža prozora?

  Danas je za sve novogradnje propisana ugradnja prozora po RAL smjernicama. Drugim riječima, u pitanju je ugradnja stolarije s brtvljenjem u tri razine. Takav način ugradnje prozora gotovo 100 % sprječava stvaranje toplinskih mostova, o kojima se uvijek raspravlja u svim novogradnjama i renovacijama.

  Kod ugradnje prozora po RAL smjernicama, radi se o posebnom brtvljenju spoja prozora tako da brtvljenje iznutra treba biti jače nego izvana. Drugim riječima, troslojno brtvljenje uključuje:

  - parnu i zrakonepropusnu barijeru s unutarnje strane
  - vodootpornu i paropropusnu barijeru s vanjske strane
  - toplinsku i zvučnu izolaciju u sredini.

  4.2. RAL montaža prozora u tri razine

  Radi se o principu brtvljenja pomoću posebnih višenamjenskih traka koje objedinjuju tri važna svojstva. Unutarnja traka djeluje kao parna brana i sprječava prodor vlage iz prostorije u spoj između okvira prozora i zida. Vanjska traka sprječava prodor oborinske vode i vjetra te propušta vodenu paru, dok središnji dio pruža dobru toplinsku i zvučnu izolaciju.

  Opisani sustav ugradnje osigurava da kroz spojeve neće puhati vjetar te da će prostorija biti dobar i ugodan životni ambijent, jer nema opasnosti od stvaranja plijesni i vlage u zidovima oko prozora i u kutovima špaleta. Bitna prednost višenamjenskih traka u odnosu na poliuretansku pjenu je veća rastezljivost i prilagođenost ugrađenom prozoru, koji se zbog temperaturnih promjena stalno pomalo pomiče u zidnom otvoru. Također, poliuretanska pjena postaje neelastična kada postigne konačnu čvrstoću.

  4.3. RAL montaža prozora - samo kompatibilni materijali!

  RAL montaža prozora je sustav brtvljenja u tri razine, koji se može napraviti od različitih materijala, međutim, važno je da su materijali međusobno kompatibilni. Montaža se može obaviti na tri osnovna načina, ovisno o izboru pojedinih materijala.

  1. U prvom slučaju upotrebljavamo različite komprimirane trake, folije i specijalne letvice odnosno lajsne kao vanjsku barijeru, a za unutarnju različite folije, letvice i specijalne mase za brtvljenje.

  2. U drugom slučaju RAL-a ugradnja prozora se provodi na sljedeći način: ista folija se nanosi na unutarnju i vanjsku stranu okvira, čime se eliminira kondenzacija vodene pare s vanjske strane, ali i s unutarnje strane u slučaju temperaturnih promjena. Za toplinsku izolaciju upotrebljava se poliuretanska pjena.

  3. Treći način je uporaba specijalnih komprimiranih traka s posebnom impregnacijom, koje se postavljaju cijelom širinom okvira prozora i povezuju sva tri važna sloja. Dodatna toplinska izolacija u ovom slučaju nije potrebna.

  Pravilna montaža prozora
  Pravilna montaža prozora je ključna jer sprječava nastanak toplinskih mostova.

   

  5. Montaža prozora - cijena

  Koliko će vas koštati prozori i njihova ugradnja, ovisi o vrsti odabranog materijala za okvir prozora, o dimenzijama prozora, kao i o vrsti ostakljenja. Najjeftiniji su PVC prozori, zatim prozori s drvenim okvirom koji mogu biti i do 40 % skuplji od PVC prozora, a kombinacija drva i ALU okvira smatra se najskupljom inačicom i može biti čak do 100 % skuplja od PVC prozora. Koliko će nas ukupno koštati nabava prozora s ugradnjom, vrlo široko pitanje jer ovisi o mnogim čimbenicima.

  Izvođači će vam montažu dodatno naplatiti otprilike 70 EUR, što je prosječna cijena, ali, naravno, mogu vam naplatiti i više. Cijena ugradnje zidnog prozora opet ovisi o izvođaču radova, zahtjevnosti montaže, količini utrošenog materijala, dimenzijama prozorskog otvora i drugim čimbenicima. Za sve dodatne informacije o pravilnoj ugradnji i troškovima ugradnje zidnog prozora obratite se izvođačima putem naše internetske stranice.

  Stručni članak 1061
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Prozori?

  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori
  10
  1

  POHIŽEK INDUSTRIJA d.o.o.


  9.6
  0

  JURIĆ VRATA I PROZORI, vl. Tvrtko Jurić


  10
  24

  MARTI A. B. d.o.o.


  10
  2

  BATUR DOM d.o.o.