Za područje

  Prozori i ostakljivanje

  Članak je pregledalo čak 10674+ korisnika
  Standardi ostakljivanja prozora posljednjih su se godina prilično izmijenili. Prvotne jednoslojno ostakljene prozore nadomjestili su oni s dvoslojnim ostakljenjem. U današnje vrijeme potražuju se prozori i s troslojnim staklom.
  Stručni članak 10674
  Ostakljivanje balkanskog prozora
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Prozori su površine s najvećim toplinskim gubitkom. Kad je koeficijent prolaska topline (U), dakle toplinska vodljivost (ʎ) ostakljenja velika, prozorska površina gubi najviše topline. Toplinska vodljivost (ʎ), mjeri se u središnjem dijelu vrlo velike površine, tako da u vrijednost nisu uključeni učinci njezinih rubova, prozorski okviri i način ugradnje. 
   
  Najveću toplinsku vodljivost (ʎ) imaju jednoslojno ostakljeni prozori, a s tim ujedno i najveće gubitke topline, pa se iz tog razloga više ne upotrebljavaju. Odemo li u drugu krajnost, možemo odabrati prozore s troslojnim, toplinskoizolacijskim ostakljenjem koji se koriste za pasivne i energetski učinkovite kuće s izolacijom sličnom vanjskom zidu.   
   
  Iako prozori mogu biti jednoslojno, dvoslojno ili troslojno ostakljeni, u slučaju da želimo dodatno sniziti toplinsku vodljivost, moramo izabrati one koji su i dodatno izolirani. To se odnosi na prozore kojima je među stijenke stakala dodan jedan od plemenitih plinova, argon, kripton ili ksenon. Želimo li također smanjiti prodor toplinskog zračenja dužih valnih duljina, možemo odabrati prozor čije je staklo premazano tankim slojem srebrnih oksida. 

  Pogledajmo kakve su zapravo toplinske vodljivosti prozora. Prozori s jednoslojnim ostakljenjem imaju visoku vodljivost, oko 5,6 W/m2K. Dvoslojno ostakljenje prozora ima dvostruko nižu toplinsku vodljivost, oko 2,5 w/m2K, a ako su i dodatno izolirani, npr. argonom, njihova je toplinska vodljivost oko 1,5 W/m2K. Još nižu vodljivost imaju, naravno, prozori s troslojnim ostakljenjem, a u slučaju da su dodatno izolirani kriptonom, toplinska vodljivost kreće se oko 0,7 W/m2K. Najnižu vodljivost imaju prozori izrađeni od troslojnog stakla premazani niskoemisijskim slojem, te dodatno izolirani plemenitim plinom. Njihova se toplinska vodljivost tada kreće oko 0,4 W/m2K. Ovi posljednji koriste se isključivo za pasivne kuće. Usporedbe radi, toplinska vodljivost prosječnog vanjskog zida je oko 0,6 W/m2K. 
   
  Cijena za jednokrilni drveni prozor dimenzije 100 x 100 cm, dvoslojno staklo (toplinska provodnost (ʎ) = 1,1 W/m2K) je oko 200 EUR. Cijena za jednokrilni drveni prozor dimenzije 100 x 100 cm, troslojno staklo (toplinska provodnost (ʎ)  = 0,8 W/m2K) iznosi oko 270 EUR. 
   
   
  Izvor: Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) Pasivna hiša.
  Ljubljana: Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani.

  Stručni članak 10674
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Prozori?

  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori
  9.4
  0

  DREAM HOUSE j.d.o.o.


  9.8
  0

  TENDIKO d.o.o.


  10
  0

  METAL ZEC d.o.o.


  10
  1

  STOLLAR DESIGN d.o.o.