Za područje

  Prozorske klupčice

  Članak je pregledalo čak 3120+ korisnika
  Prozorske klupčice su dio prozora, a primarna funkcija im je zaštita zida. Klupčice osim same zaštite imaju i estetsku ulogu.
  Stručni članak 3120
  Prozorska polica u kuhinji, izvor: http://diyshowoff.com
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Funkcija prozorske klupčice

  Prozorske klupčice štite unutarnji zid od prljanja, a vanjski prije svega od zadržavanja vode. Prozorska kluščica naglašava ljepotu fasade, odnosno interijera, naravno, ako ne narušava sklad ostalih elemenata u prostoru. Može biti dio okvira umetnut u otvor prozora, čime ga dodatno naglasi te ujedno stvara zanimljiv likovni element. Nadalje, prozorske klupčice mogu služiti kao dodatne odložne površine na koje možemo postaviti cvijeće ili ukrasne predmete.  
   

  Klupčice izvan ili unutar (objekta)? 

  Veličina prozorske klupčice, tj. odnos između dijela klupčice unutar i izvan objekta ovisi o samoj poziciji prozora. Prozor se obično montira što više izvan objekta, prislonjen na izolaciju. Jedino na taj način možemo spriječiti mogućnost toplinskog mosta. Ako je prozor postavljen prema vanjskoj, fasadnoj strani objekta, veći dio prozorske klupčice je u unutrarnjem dijelu.   
   

  Materijali prozorskih polica

  Koju ćemo vrstu materijala rabiti za prozorske klupčice, ovisi o njihovom vanjskom ili unutarnjem postavljanju. Za vanjske klupčice potreban je metal, umjetne mase, pa i kamen, posebno mramor ili granit. Metalna, pravilno obrađena prozorska klupčica uspješno štiti zid i ne ostavlja na fasadi tragove hrđe. Klupčice od umjetne smole su također vrlo postojane iako su estetski manje privlačne. Najtrajnije i najdugovječnije su klupčice od prirodnoga kamena, s tim da je njihova cijena malo viša. Za vanjske klupčice može se koristiti i drvo, adekvatno obrađeno i otporno na vlagu. Bez obzira za koju vrstu materijala se odlučili, važno je da je klupčica uvijek montirana s nagibom kako bi voda s nje mogla otjecati. 
   
  Za unutarnje klupčice najčešće se rabi drvo koje interijeru daje osjećaj doma i ugodniju atmosferu. Moguća je i uporaba umjetnih smola ili kamena, dok je metal za izradu unutarnjih prozorskih klupčica manje zastupljen jer djeluje hladno. Ta vrsta materijala rimjerenija za modernije prostore. 
   
  Cijena ALU prozorske klupčica dubine 150 mm je od 7 EUR/m na više, prozorske klupčice dubine 200 mm iz PVC-a oko 10 EUR/m. Nešto skuplja je prozorska klupčica izrađena od prirodnoga kamena, granita, 150 mm, a košta oko 13 EUR/m.
   
   
  Informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena.
  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje. 
   
   
  Postavljanje prozorke police, izvor: http://www.designsponge.com
  Postavljanje prozorke police, izvor: http://www.designsponge.com


  Ugodni prozorni okvir u dnevnoj sobi, izvor: http://enterijer.ba
  Ugodni prozorni okvir u dnevnoj sobi, izvor: http://enterijer.ba


  Stručni članak 3120
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Prozori?

  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori
  9.4
  0

  ALANIS d.o.o.


  9.5
  0

  PLYWOOD DESIGN, vl. Dario Adašević


  9.6
  0

  IDAS d.o.o.


  8.7
  0

  FAB LAB HOME DESIGN d.o.o.