Za područje

  Prozorske klupice

  Članak je pregledalo čak 12392+ korisnika
  Prozorske klupice su dio prozora, a primarna funkcija im je zaštita zida. Klupice osim same zaštite imaju i estetsku ulogu.
  Stručni članak 12392
  Drveni okvir, izvor: archdaily.net
  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Funkcija prozorske klupice

  Prozorske klupice štite unutarnji zid od prljanja, a vanjski prije svega od zadržavanja vode. Prozorska klupica naglašava ljepotu fasade, odnosno interijera, naravno, ako ne narušava sklad ostalih elemenata u prostoru. Može biti dio okvira umetnut u otvor prozora, čime ga dodatno naglasi te ujedno stvara zanimljiv likovni element. Nadalje, prozorske klupice mogu služiti kao dodatne odložne površine na koje možemo postaviti cvijeće ili ukrasne predmete.  

  Klupica izvan ili unutar (objekta)? 

  Veličina prozorske klupice, tj. odnos između dijela klupice unutar i izvan objekta ovisi o samoj poziciji prozora. Prozor se obično montira što više izvan objekta, prislonjen na izolaciju. Jedino na taj način možemo spriječiti mogućnost toplinskog mosta. Ako je prozor postavljen prema vanjskoj, fasadnoj strani objekta, veći dio prozorske klupice je u unutrarnjem dijelu.   

  Materijali prozorskih klupica

  Koju ćemo vrstu materijala rabiti za prozorske klupice, ovisi o njihovom vanjskom ili unutarnjem postavljanju. Za vanjske klupice potreban je metal, umjetne mase, pa i kamen, posebno mramor ili granit. Metalna, pravilno obrađena prozorska klupica uspješno štiti zid i ne ostavlja na fasadi tragove hrđe. Klupice od umjetne smole su također vrlo postojane iako su estetski manje privlačne. Najtrajnije i najdugovječnije su klupice od prirodnoga kamena, s tim da je njihova cijena malo viša. Za vanjske klupice može se koristiti i drvo, adekvatno obrađeno i otporno na vlagu. Bez obzira za koju vrstu materijala se odlučili, važno je da je klupica uvijek montirana s nagibom kako bi voda s nje mogla otjecati. 
   
  Za unutarnje klupice najčešće se rabi drvo koje interijeru daje osjećaj doma i ugodniju atmosferu. Moguća je i uporaba umjetnih smola ili kamena, dok je metal za izradu unutarnjih prozorskih klupica manje zastupljen jer djeluje hladno. Ta vrsta materijala primjerenija za modernije prostore. 
   
  Cijena alu prozorske klupica dubine 150 mm je od 7 EUR/m na više, prozorske klupice dubine 200 mm iz pvc-a oko 10 EUR/m. Nešto skuplja je prozorska klupica izrađena od prirodnoga kamena, granita, 150 mm, a košta oko 13 EUR/m.
   
  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje. 
   
   
  Drveni okvir, izvor: dezeen.com
  Drveni okvir, izvor: dezeen.com


  Metalni prozor vanjske klupčice, izvor: www.norica.si
  Metalni prozor vanjske klupčice, izvor: www.norica.si


  Stručni članak 12392
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 409 izvođača za područje Prozori:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija