Za područje
  AMBIENTA

  Prozorske klupice

  Članak je koristio već 7552+ korisnicima
  Prozorske klupice su dio prozora, a primarna funkcija im je zaštita zida. Klupice osim same zaštite imaju i estetsku ulogu.
  Stručni članak 7552
  Drveni okvir, izvor: archdaily.net

  Funkcija prozorske klupice

  Prozorske klupice štite unutarnji zid od prljanja, a vanjski prije svega od zadržavanja vode. Prozorska klupica naglašava ljepotu fasade, odnosno interijera, naravno, ako ne narušava sklad ostalih elemenata u prostoru. Može biti dio okvira umetnut u otvor prozora, čime ga dodatno naglasi te ujedno stvara zanimljiv likovni element. Nadalje, prozorske klupice mogu služiti kao dodatne odložne površine na koje možemo postaviti cvijeće ili ukrasne predmete.  
   

  Klupica izvan ili unutar (objekta)? 

  Veličina prozorske klupice, tj. odnos između dijela klupice unutar i izvan objekta ovisi o samoj poziciji prozora. Prozor se obično montira što više izvan objekta, prislonjen na izolaciju. Jedino na taj način možemo spriječiti mogućnost toplinskog mosta. Ako je prozor postavljen prema vanjskoj, fasadnoj strani objekta, veći dio prozorske klupice je u unutrarnjem dijelu.   
   

  Materijali prozorskih klupica

  Koju ćemo vrstu materijala rabiti za prozorske klupice, ovisi o njihovom vanjskom ili unutarnjem postavljanju. Za vanjske klupice potreban je metal, umjetne mase, pa i kamen, posebno mramor ili granit. Metalna, pravilno obrađena prozorska klupica uspješno štiti zid i ne ostavlja na fasadi tragove hrđe. Klupice od umjetne smole su također vrlo postojane iako su estetski manje privlačne. Najtrajnije i najdugovječnije su klupice od prirodnoga kamena, s tim da je njihova cijena malo viša. Za vanjske klupice može se koristiti i drvo, adekvatno obrađeno i otporno na vlagu. Bez obzira za koju vrstu materijala se odlučili, važno je da je klupica uvijek montirana s nagibom kako bi voda s nje mogla otjecati. 
   
  Za unutarnje klupice najčešće se rabi drvo koje interijeru daje osjećaj doma i ugodniju atmosferu. Moguća je i uporaba umjetnih smola ili kamena, dok je metal za izradu unutarnjih prozorskih klupica manje zastupljen jer djeluje hladno. Ta vrsta materijala primjerenija za modernije prostore. 
   
  Cijena alu prozorske klupica dubine 150 mm je od 7 EUR/m na više, prozorske klupice dubine 200 mm iz pvc-a oko 10 EUR/m. Nešto skuplja je prozorska klupica izrađena od prirodnoga kamena, granita, 150 mm, a košta oko 13 EUR/m.
   
  Informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena.
  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje. 
   
   
  Drveni okvir, izvor: dezeen.com
  Drveni okvir, izvor: dezeen.com


  Metalni prozor vanjske klupčice, izvor: www.norica.si
  Metalni prozor vanjske klupčice, izvor: www.norica.si


  Savjet stručnjaka iz tvrtke S&B PROFIL d.o.o.

  1. Koju vrstu prozorske klupice odabrati, koja je Vaša preporuka?

  U modernoj izmjeni stare stolarije i njene zamjene s pvc stolarijom najnovije generacije, prozorske klupice to moraju adekvatno pratiti. Naša je preporuka da su unutarnje klupice pvc, a vanjske aluminijske. Lagano održavanje i niska cijena investicije samo su jedne od prednosti. Unutarnje pvc klupice su toplotni izolator i lagano se održavaju vlažnom krpom. Vanjske alu klupice su otporne na toplinu i hladnoću, te traju najmanje 40 godina. Jednostavne su za održavanje, kao i pvc klupice.

  2. Ako želimo sami postaviti prozorsku klupicu, na što je važno obratiti pažnju? 

  Ipak bih ugradnju klupica prepustio stručnjacima jer koliko god to na prvi pogled izgledalo jednostavno, u praksi ipak nije tako. Naime, mora se voditi računa o laganom nagibu od prozora prema van (min. 3 – 5 %), paziti na fiksiranje klupice ispod prozora u za to pripremljeno mjesto, kvalitetno pripremiti podlogu i zagletati prostor oko klupice kada je ugradnja završena. Klupice moraju biti čvrsto ugrađene (da se ne klimaju) i posebno izvana zaštićeno i zagarantirno odvođenje oborina (kiše i snijega) daleko od fasade.

  3. Kako možemo spriječiti kondenzaciju?

  Kondenzacija je prirodni fenomen koji se ne može spriječiti, ali se zato može inteligentno preusmjeriti i time zaštititi prozor i njegovo okruženje. Ovaj prijelaz vodene pare iz zraka u kondenzat (vodu) koja se cijedi po prozoru, ili oko njega, je vrlo neugodna i neželjena posljedica razlike u temperaturi u hladna doba godine koja nastaje kao razlika između niske vanjske i visoke unutarnje temperature. Stoga se izradom  kvalitetne pvc stolarije koja u sebi sadrži predviđenu komoru za sakupljanje kondenzata i vanjske otvore za izlaz vode iz stolarije omogućava efikasno rješavanje ovog problema. Moderna termix stakla koja i mi koristimo u našoj stolariji samo su dodatna potpora u efikasnom i sigurnom rješenju ovog problema. Najbolje je poslušati savjet stručnjaka i prepustiti stručnjacima da vam predlože pvc stolariju koja zadovoljava vaše potrebe.

  4. Što još nudi tvrtka S & B Profil d.o.o.?

  Mi koji smo u ovom poslu već skoro 25 godina imamo individualna rješenja za svaku kuću, stan, apartman ili vikendicu. Radimo visokokvalitetnu stolariju s 5 ili 6 komora, s 2 ili 3 brtve za objekte koji zahtijevaju visoku A ili B energetsku klasu s Uw toplinskim koeficijetom cijelog prozora (od 1,1 do 1,35 W/m2K) i Ug stakla od 1,1 W/m2K. Radimo i klasu iznad, A+ (pasivne ili niskoenergetske objekte), gdje je zahtjev za Uw oko 0,8 – 1,05 W/m2K, a Ug je 0,5 – 0,7 W/m2K. Nudimo vam savjet, stručnu izmjeru te kvalitetnu ponudu s montažom nove stolarije na području cijele Hrvatske i Europske unije (posebno Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke). Obratite nam se s punim povjerenjem, rado ćemo vam pomoći u odabiru stolarije koja odgovara vašim potrebama.

  gosp. Boris Tudić, dipl.ing.strojarstva S&B PROFIL d.o.o.

  Stručni članak 7552
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 418 izvođača za područje Prozori:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 418 izvođača za područje Prozori:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE PROZORI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana