Za područje

  Gotove zavjese ili zavjese po mjeri?

  Članak je pregledalo čak 814+ korisnika
  Primarna uloga zavjesa je da nas zaštite od znatiželjnih pogleda i da spriječe prodor prekomijernog svjetla u prostoriju. No istodobno zavjese mogu biti dekorativni element koji će uljepšati naš životni prostor. U nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći pri odabiru zavjesa po vašoj mjeri.
  Stručni članak 814
  dekorativne zavjese
  Imamo 472 izvođača za područje Sjenila:

  1. Odabir zavjesa

  Zavjese su obično onaj posljednji element koji dodajemo u prostoriju, stoga prije kupnje treba obratiti pozornost da se zavjese slažu s namještajem, kao i sa zidnim oblogama u prostoriji. Danas doista možemo birati između puno različitih boja, tekstura, debljina i različitih vrsta zavjesa.

  Osim što se bojom i teksturom trebaju uklapati u  naš prostor, kod odabira treba obratiti pozornost i da zavjese ispunjavaju svoju funkciju. Ako ćemo ih upotrebljavati isključivo kao dekoraciju u prostoru, njihova debljina nije važna, međutim ako želimo njima regulirati količinu svjetla, izbor moramo prilagoditi toj ulozi zavjesa.

  Debljim, tamnijim zavjesama možete po potrebi potpuno zamračiti prostoriju, dok ćete tanjim i svjetlijim zavjesama osigurati dovoljno svjetla u prostoriji.
  Zavjese po mjeri
  Ako zavjesama želimo regulirati količinu svjetla u prostoriji, onda moramo odabrati tkaninu prikladnu za tu namjenu.

   

  2. Vrste zavjesa i način pričvršćivanja

  Zavjese se razlikuju i po načinu postavljanja, odnosno pričvršćivanja na zid. Najpopularniji način je pričvršćivanje trakom za nabiranje. Trake za nabiranje imaju nekoliko otvora na koje možete pričvrstiti alkice. Na taj način možete spustiti ili podići zavjese, čak i do četiri centimetra. Tako možete sami odlučiti želite li da zavjese budu spuštene ili podignute od tla. Trake za nabiranje se najlakše mogu prilagoditi svakom interijeru.

  Izrada alki ili tzv. rupica na zavjesama zahtijeva poseban sistem izrade. Ova izrada je najskuplja. Vrlo su učinkovite u nekim velikim salonima ili restoranima.

  U neka davna vremena pričvršćivanje zavjesa bilo je moguće samo pravljenjem tunela (zavjesa koja prolazi kroz karnišu). Zavjesa je, dakle, s gornje strane proštepana i zašivena, tako da se provlači kroz karnišu. Izrada trakica za pričvršćivanje na karniše je možda način koji se danas najmanje upotrebljava. Kada vješate zavjese, trebate obratiti pozornost na to da se način pričvršćivanja slaže s ostatkom prostorije u kojoj se nalaze zavjese.

  2.1. Klasične zavjese

  Klasične zavjese se vješaju na trake za nabiranje, kao i na klizače koji klize po vodilicama. Klasične zavjese mogu imati i ugrađene alke, kroz koje provlačimo šipku na koju se vješaju.

  2.2. Dekorativne zavjese

  Dekorativne zavjese koje, kako im već samo ime govori, prije svega služe kao ukras u prostoriji. Mogu se montirati uz prozore ili zidove, ali se njima može i pregraditi prostorija.

  2.3. Panelne zavjese

  Na tržištu postoje i panelne zavjese, kod kojih je tkanina postavljena na panele i koje se pomiču lijevo-desno, te nabrani roloi, koji imaju ugrađen poseban mehanizam na povlačenje pomoću kojeg se nabiru s donje strane prema gore.

  3. Duljina zavjesa - kratke ili duge zavjese?

  3.1. Duge zavjese

  Najčešća pogreška koju radimo kada biramo duljinu zavjese je da uzimamo u obzir samo prostor između prozora i poda. Ne zaboravite da većina prozora ima i puno mrtvog prostora između prozora i stropa. Zavjese koje su obješene uza strop stvaraju dojam da je prostor viši nego što jest.

  Pri mjerenju zavjesa trebate zapravo uzeti u obzir konačni izgled koji želite postići. Želite li da zavjese padnu i da se lagano  vuku po podu? To djeluje vrlo romantično i elegantno. Ako je tako, dodajte onda zavjesama još 10 do 15 centimetara. Moderan, minimalistički dizajn nalaže da zavjese vise tik iznad poda - ostavljajući dojam da su u ravnini s podom.

  3.2. Kratke zavjese

  Kratke zavjese koje prekrivaju samo visinu prozorskog otvora prilično su zastarjele. Prikladne su samo u određenim slučajevima, kada je takav odabir zapravo najpraktičniji. Stilski se uglavnom uklapaju u rustikalni ambijent, primjerice planinske kolibe ili seoske kuće.

  4. Širina zavjesa

  Visina nije jedina mjera koja će vam trebati. Ništa manje nije važna širina zavjesa.  Zavjese ne smiju biti široke samo toliko da pokriju okvir prozora. S takvim mjerama nećete omogućiti adekvatnu količinu skupljene tkanine kada se zavjese otvore. S druge strane, treba obratiti pozornost da nema previše tkanine jer će njome prozor biti u potpunosti zaklonjen kada su zavjese zatvorene.

  5. Gotove zavjese ili zavjese po mjeri?

  5.1. Zavjese po mjeri

  Idealno je izraditi zavjese po svojoj želji. Možete utjecati na puno elemenata, poput boje, tkanine, duljine i širine, ali i na rubove i stil vješanja. Zavjese po narudžbi puno su skuplje od gotovih zavjesa na policama trgovina.

  5.2. Gotove zavjese

  Proračunska ograničenja navode mnoge pojedince i arhitekte/dizajnere da biraju gotove zavjese. Dobra vijest je da je izbor doista širok, tako da između standardnih tvornički izrađenih opcija možete ipak pronaći odgovarajuće zavjese za svoj prostor.

  6. Tkanine za zavjese

  Zavjese mogu biti izrađene od prirodnih materijala, kao što je platno, pamuk ili svila, te od umjetnih materijala i mješavine različitih materijala. Materijal utječe na težinu zavjese, na to kako će se zavjesa gužvati, kako će visjeti i kako brzo će joj boja izblijedjeti. Ako želimo prozirniju i svjetliju zavjesu, onda moramo odabrati svilenu, ali ako želimo deblju i manje propustljivu za svjetlo, treba birati platno ili pliš.

  Gotove zavjese
  Želite li zavjesama unijeti eleganciju i romantiku u svoj prostor? Neka onda vaše zavjese slobodno padaju i lagano se vuku po podu.

   

  7. Boja zavjesa, uzorci 

  Odabir boje zavjesa vjerojatno je najteža odluka. Još veći izazov postaje ako dizajn vašeg prostora još nije dovršen.

  Principi uređenja interijera nalažu da je izbor središnje točke prostora značajan za dobre dizajnerske odluke. Je li vaš prozor središte pozornosti prostora koji opremate? Ako je tako, zavjese mogu biti smjele u prostoru onoliko koliko to prostor može podnijeti. Ako je fokus na drugom elementu u prostoriji, prikladnija je zavjesa koja je manje upadljiva.

  Osnovno pravilo glasi da ako je soba neutralna, zavjese bi trebale stvarati „dramu”. Ako je soba već šarena i puna raznoraznim detaljima, odaberite neutralne zavjese.

  Važno je zapamtiti da boje s vremenom mogu izblijedjeti. Zavjese zadržavaju jaku Sunčevu svjetlost tijekom dana i stoga s vremenom mogu promijeniti boju ili izblijedjeti. To manje zabrinjava one koji često preuređuju svoj prostor. No ako zavjese planirate imati dulje, razmislite onda o svjetlijim ili neutralnim bojama.

  Informacije  o cijenama potražite u kalkulatoru cijena.

  Za pomoć u gradnji kontaktirajte eMajstor i pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Stručni članak 814
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 472 izvođača za područje Sjenila:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija