Za područje

  Unutarnja i vanjska sjenila za prozore

  Članak je pregledalo čak 1823+ korisnika
  Bez prozora, naši bi domovi bili mračni i neudobni. Dnevno svjetlo je nužno za životnu udobnost. Ipak, ponekad želimo malo više privatnosti ili želimo spriječiti blještavilo sunca i pregrijavanje prostorija. Stoga pri kupnji vrijedi razmisliti o tome koje su nam funkcije sjenila najvažnije. Za kontrolu dnevnog svjetla i privatnosti najbolji izbor bit će unutarnja sjenila. Ako želimo zamračenje, zaštitu od zagrijavanja prostorije, bolju izolaciju prozora tijekom zimskog perioda ili smanjenje buke, nužna su nam vanjska sjenila. Obje vrste sjenila dostupne su u mnogo inačica, a u nastavku možete pročitati koje su!
  Stručni članak 1823
  glavna
  Imamo 465 izvođača za područje Sjenila:

  1. Unutarnja sjenila za prozore

  Pravilan odabir unutarnjih sjenila puno pridonosi ugodnom ambijentu. Ona su također važan dio unutarnjeg uređenja zbog širokog raspona boja i uzoraka u kojima dolaze. Unutarnja sjenila omogućuju veliku privatnost, budući da štite od znatiželjnih vanjskih pogleda, istodobno omogućuju razne opcije svjetlosnog propuštanja i širok raspon efekata prigušivanja svjetlosti, od potpunog zamračenja do prozirnosti. Zauzimaju vrlo malo prostora, budući da se ugrađuju na prozorsko staklo ili okvir. Alternativno je izvediva i ugradnja na stropu ili u žbuku. Njima se može upravljati ručicom, palicama, lančićem ili čak motorom.

  Pri odabiru zasjenjenja s unutarnje strane možete birati između plise zavjesa, rolo zavjesa, lamelnih zavjesa, panel zavjesa i unutarnjih žaluzina, koje predstavljaju zanimljivu i elegantnu alternativu klasičnim zavjesama.

  1.1. Plise unutarnja sjenila za prozore

  Plisirane zavjese
  S plisiranim roletama interijer se po potrebi može osvijetliti i zasjeniti

  Plisirane zavjese izvrstan su izbor kada želite prostor zasjeniti, ali i ukrasiti. Postavljaju se na površinu stakla, mogu biti slobodnoviseće i uspješno zamijeniti klasične zavjese. 

  Plise zavjese sprječavaju pregrijavanje prostorija uslijed Sunčevog zračenja, a omogućuju i različite stupnjeve zamračenja. Mogu biti prozirne, omogućujući pogled prema van, a djelomično zaklanjajući pogled u prostoriju, ili mogu biti samo propusne za svjetlo, ograničavajući pogled prema van i prema unutra. Također postoje i plise sjenila za prozore, koja omogućavaju potpuno zamračenje.

  Kako bi plisirana zavjesa bila i vizualno prilagođena prostoru, na raspolaganju je više od 230 tkanina, od prozirnih do zatamnjujućih, različitih boja i uzoraka, kao i pet boja ALU okvira: srebrna, bijela, crna, brončana i bež.

  Tkanine za plisirane zavjese se obrađuju raznim antibakterijskim i antistatičkim premazima, te se na njima nakuplja manje prašine. Stoga se plisirane rjeđe čiste od klasičnih. Plisiranim se zavjesama upravlja pomoću ručke ili uzice s kočnicom, a moguće je i upravljanje monokomandnom palicom ili elektromotorom.

  1.2. Rolo zavjese kao unutarnja sjenila za prozore

  Rolo zavjese su klasična unutrašnja zaštita od neželjenih pogleda i odsjaja. Ljeti štite prostor od izravne Sunčeve svjetlosti, a zimi pružaju dodatni sloj izolacije. Unutarnja rolo sjenila za prozore djeluju slično kao klasične zavjese, ali su čišćih oblika, pa se savršeno uklapaju u suvremeni interijer. Platno unutrašnjeg roloa navija se u osovinu ili u kutiju ovisno o odabranom sistemu. Unatoč minimalističkom izgledu, rolo unutarnja sjenila za prozore možete uljepšati mnoštvom tkanina različitih boja, uzoraka i stupnja prozirnosti.

  Ljeti štite prostor od izravne Sunčeve svjetlosti, a zimi pružaju dodatni sloj izolacije.

  Glavna prednost rolo zavjesa svakako je jednostavno upravljanje budući da se preko prozora lako namotaju ili odmotaju, pomoću monokomandne ručice ili lančića, a moguće je i automatsko upravljanje preko elektromotora.

  Rolo zavjese
  Glavna prednost rolo zavjesa svakako je jednostavno upravljanje budući da se lako mogu namotati ili odmotati preko prozora.

  1.3. Lamelne zavjese kao unutarnja sjenila za prozore

  Lamelne zavjese su unutarnja sjenila za prozore. To su zapravo vertikalno obješene tekstilne trake koje su napravljene od antistatičkog materijala, pa se stoga na njima ne nakuplja prašina. Dostupne se u različitim kombinacijama boja. Lamelne zavjese se tradicionalno upotrebljavaju za poslovne prostore, ali sve više i za domove. Prednost lamelnih zavjesa je jednostavno održavanje i mogućnost regulacije svjetla, čime se prostorija može prilagoditi željenoj rasvjeti i potrebi za privatnošću. Upravljanje ovim zavjesama je jednostavno, pomoću perlastog lančića, a moguće je i motorno upravljanje.

  Lamelne zavjese mogu se montirati na strop ili zid, bilo da su ravne, kose ili kružne. Pri zaklanjanju prozora tekstilne trake se mogu pomicati i pozicionirati lijevo, desno, središnje ili obostrano.

  1.4. Panel zavjese kao unutarnja sjenila za prozore

  Panel zavjese su svestrano upotrebljiva sjenila za unutarnje prozore. Štite od sunca, hladnoće, topline i pogleda. Mogu se upotrebljavati u svim stambenim prostorima. Lako se čiste i održavaju. Njima se upravlja pomoću štapića ili lančića, a paneli mogu biti fiksni ili slobodno klizeći. 

  1.5. Žaluzine kao unutarnja sjenila za prozore

  Klasično, ali još uvijek pouzdano, svestrano i popularno sjenilo za unutarnje prozore su unutarnje žaluzine. Njima možete potpuno regulirati upadnu svjetlost, od potpunog propuštanja do potpunog zatamnjenja, budući da omogućavaju potpuno podešavanje nagiba lamela, ali se također mogu podizati i spuštati. One pružaju i dodatnu izolaciju prozora i izrazito su izdržljive. Možete birati između PVC i ALU inačica. Žaluzinama se može upravljati pomoću perlice, staklene palice, monokomandne ručice i motorom.

  2. Vanjska sjenila za prozore

  Vanjska sjenila razlikuju se od unutarnjih po tome što predstavljaju još učinkovitiju zaštitu prostorija od pregrijavanja, istodobno smanjuju buku i služe kao izvrstan toplinski izolator, budući da sprječavaju pregrijavanje prostorija ljeti, a tijekom zime smanjuju gubitak topline.
  Ovisno o površini koja se zasjenjuje i namjeni, možemo birati između sljedećih vrsta vanjskih sjenila za prozore: tende odnosno markize, vanjske žaluzine, rolete ili Screen rolete.

  2.1. Tende / markize 

  Tenda
  Postoje kasetne, polukasetne ili otvorene tende.

  Tende ili markize predstavljaju neizostavan dodatak za ugodan boravak na otvorenom, mogu biti i odlična posredna vanjska sjenila za prozore. Upotrebljavaju se za zasjenjivanje većih površina, kao što su balkoni, terase, lođe i ostali otvoreni prostori poput vrtova i vanjskih dijelova ugostiteljskih objekata, ali i za zasjenjivanje lokala i izloga trgovina. Njihova osnovna funkcija je zaštita od sunca, ali ne pružaju i potpunu zaštitu od padalina i vjetra. Tende se izrađuju od relativno čvrstih tkanina, tako da mogu samo pružiti zaklon od kratkotrajne kiše. Osiguravaju privatnost, ali također oplemenjuju izgled (fasade i terase). Na tendama za poslovne objekte nerijetko se ispisuju i reklamne poruke.

  Razlikujemo kasetne, polukasetne i otvorene tende. Kod kasetnih tendi platno i mehanizam su zatvoreni ili presavijeni u kasetu i na taj način zaštićeni od vremenskih nepogoda. Kod polukasetnih tendi platno se smota u ormar, a mehanizam ostaje vani. Nedostatak tende bez kasete je u tome što je platno stalno izloženo vremenskim uvjetima, što uključuje prašinu i plijesan, pa ih treba montirati ispod nadstrešnice.

  Omogućuju razne nadogradnje, poput mogućnosti ugradnje senzora za automatsko zatvaranje tende na vjetru ili kiši, kao i ugradnje LED rasvjete u konstrukciju tende.

  Njima se može upravljati ručno, pogonskom šipkom, ali se najčešće otvaraju automatski uz pomoć elektromotora.

  2.2. Žaluzine kao vanjska sjenila za prozore 

  Vanjske žaluzine su najpopularnija vanjska sjenila za prozore. Otporne su na kišu, vjetar i UV zračenje, Omogućuju podešavanje zasjenjenja, ali ne i potpuno zatamnjenje. Aluminijske žaluzine su popularna vanjska sjenila za prozore čak i u modernim zgradama jer se mogu ugraditi u ugradbene ormariće koji su potpuno skriveni od pogleda. Također je moguće ugraditi fasadne vodilice koje su integrirane u bočne špalete.

  Pogodne su i za veće staklene površine. Obično se izrađuju od drva ili aluminija. Njima se može upravljati ručno, odnosno ručicom za upravljanje, ili električnim motorima, koji omogućavaju daljinsko upravljanje ili upravljanje putem prekidača. Njihova prednost je i različit dizajn i mogućnost kombiniranja sa samostalnim integriranim mrežama protiv komaraca koje se montiraju zarolane u kutiju.

  2.3. Rolete kao vanjska sjenila za prozore

  Rolo zavjese su izvrsna vanjska sjenila za prozore jer omogućuju potpuno zamračenje prostorija, otporne su na vjetar i padaline, s posebnim mehanizmima pružaju i dodatnu protuprovalnu zaštitu. I PVC rolete i ALU rolete karakterizira najbolja zaštita od ljetnog pregrijavanja i odlična toplinska zaštita zimi. Kao vanjska sjenila, rolo zavjese zauzimaju vrlo malo prostora jer se namotaju u ormarić iznad prozora koji može biti ugradbeni ili nadgradni. Izrađuju se od drva, aluminija, PVC-a i čelika. Njima se može upravljati pomoću platnene trake, upravljačke palice, prekidača motora ili na daljinu. 

  Osim privatnosti, rolete osiguravaju i energetsku učinkovitost. Rolo zavjese se lako postavljaju, čiste i servisiraju.
  Vanjske žaluzine
  I PVC rolete i ALU rolete karakterizira najbolja zaštita od ljetnog pregrijavanja i odlična toplinska zaštita zimi.

  2.4. Screen roloi kao vanjska sjenila za prozore

  Screen roloi prikladni su i kao unutarnja i vanjska sjenila za prozore, što je njihova glavna prednost. Njihova je posebnost specijalna mrežasta tkanina – screen, koja propušta Sunčevu svjetlost, ali u isto vrijeme štiti od ljetnih vrućina i UV zraka. Stoga su prikladne za zasjenjivanje prostora u kojima se boravi uglavnom danju. Možete odabrati različite boje, uzorke i tkanine s različitim stupnjem prozirnosti. Konstrukciju je također moguće obojiti u jednu od boja RAL ljestvice.

  Elegantan i moderan screen otporan je na kišu i vjetar.  

  Vanjska screen sjenila ugrađuju se na vanjsku stranu objekta u prozorski otvor ili na fasadu, a moguća je i podžbukna montaža. Mogu se daljinski kontrolirati. Screen roloe je jednostavno upotrebljavati i održavati, prikladni su za zasjenjivanje velikih staklenih površina, a služe i kao zaštita od insekata.

  Za ugodan i udoban boravak, savjetujemo vam da se prije odabira vanjskih ili unutarnjih sjenila posavjetujte s iskusnim stručnjacima. Oni će vam pomoći da s obzirom na budžet osigurate najbolja moguća sjenila koja će služiti svojoj namjeni, a ujedno uljepšati vaš prostor i okoliš.

   

  Stručni članak 1823
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 465 izvođača za područje Sjenila:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Sjenila?

  Imamo 465 izvođača za područje Sjenila:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 465 izvođača za područje Sjenila
  9.9
  0

  HARAPIN, vl. Dražen Harapin


  9.9
  0

  BRAVARIJA ILIJAŠ, vl. Daniela Ilijaš


  9.3
  0

  ALU D j.d.o.o.


  9.7
  0

  MODING-GRAUS d.o.o.