Za područje

  Pravilan odabir sjenila: unutarnja ili vanjska sjenila?

  Ako ne volite da susjedi ili prolaznici zaviruju u vaš životni prostor, a u ljetnim mjesecima priželjkujete ugodno rashlađen prostor, onda razmislite o odgovarajućim sjenilima za prozore. U ovom članku vam upravo donosimo korisne savjete o pravilnom odabiru sjenila. Je li bolje odabrati unutarnja ili vanjska, ili pak kombinirati obje vrste sjenila, pročitajte u nastavku. Pri odabiru nam uvelike pomaže i poznavanje toplinske propusnosti i izolacijskih svojstava prozora, no u konačnici, kao i kod svih proizvoda, neizbježan čimbenik je i naš raspoloživ proračun.
  Stručni članak 419
  sjenila
  Imamo 468 izvođača za područje Sjenila:

  1. Unutarnja sjenila

  Unutarnja sjenila spadaju u stolariju, namještaj koji uspješno blokira izravan prodor Sunčeve svjetlosti u prostoriju. Međutim, sva unutarnja sjenila imaju jednu slabost - ona ne mogu spriječiti pregrijavanje prostorije upravo zato što se nalaze s unutarnje strane prozora. Na taj način Sunčeva energija nesmetano prolazi kroz staklo i zagrijava prostoriju, što je velik nedostatak unutarnjih sjenila, osobito u ljetnim mjesecima.

  Unutarnja sjenila za krovne prozore zadržavaju samo oko 15 - 20 % Sunčeve topline, dok vanjska sjenila s mrežicom zadržavaju čak oko 75 - 80 % Sunčeve topline, što je puno više u usporedbi s unutarnjim sjenilima.

  U usporedbi s vanjskim sjenilima, unutarnja sjenila zadržavaju znatno manje toplinskog zračenja. U prilog unutarnjim sjenilima ide činjenica da ona ipak dodatno sprječavaju prolazak topline iz prostora prema van, što je iznimno važno u zimskim mjesecima, kada je prioritet zadržati što više topline unutar samog objekta.

  Dakle, ako nemate izbora i unutarnja sjenila su vam jedina opcija, onda birajte ona koja imaju bolja toplinsko-izolacijska svojstva od običnih unutarnjih sjenila, a koja uglavnom služe samo za dekoraciju prostora. Dakle, ako imate izbora, radije birajte vanjska nego unutarnja sjenila kako biste spriječili prijenos topline.

  Unutarnje rolete
  Razlika u izolativim svojstvima između aluminijskih i drvenih unutarnjih roleta je minimalna.

  1.1. Plisirana sjenila

  Plise sjenila se zbog dobrih toplinsko-izolacijskih svojstava smatraju jednim od najboljih mogućih rješenja u odabiru unutarnjih sjenila. Ovo svojstvo dolazi do izražaja zimi, kada nastojimo spriječiti izlazak topline iz objekta.

  Plise sjenila su izrađena od posebne vrste tkanine koja je s jedne strane metalizirana. Za plise sjenila je značajno da u presjeku imaju strukturu u obliku saća, dok je unutarnji sloj tkanine metaliziran. Plise sjenila pružaju veću privatnost nego screen roloi.

  Dvoslojna plise tkanina sprječava prodor Sunčeve svjetlosti, zagrijavanje prostorije i poglede u unutrašnjost prostorije, kao i vani. S druge strane, propušta veliku količinu svjetla. Stoga velik udio svjetlosti prolazi kroz tkaninu, što pozitivno utječe na normalno funkcioniranje u prostoriji. Prednost plisiranog sjenila je široka paleta dostupnih boja, zbog čega je takvo sjenilo izrazito dekorativno.

  1.2. Screen rolo

  Screen rolo je prikladan kada želimo spriječiti zagrijavanje, a u isto vrijeme zadržati zadovoljavajući pogled prema van. Ta vrsta tkanine je prikladnija za poslovne prostore.

  Screen rolo se sastoji od mrežaste tkanine koja sprječava prijenos topline. Tkanina može biti izrađena od staklenih vlakana, dodatno obrađenih PVC-om ili mješavinom poliuretana. Unatoč svojoj prozirnosti, uspješno sprječava prodor Sunčevih zraka jer stražnja strana, okrenuta prema staklu, zadržava zrake i time onemogućava njihov dalji prolaz u prostoriju. Veći dio toplog zraka se tako nalazi između stakla i tkanine, dok vrlo malo toplog zraka prelazi u ostatak prostorije.

  Razlog zašto tkanina screen roloa tako uspješno odbija izravnu Sunčevu svjetlost i zadržava toplinu u prostoriji zimi je upotreba posebnog metalnog materijala na stražnjoj strani koja je okrenuta prema prozoru. Mrežasta tkanina screen roloa tako je izvrsno praktično rješenje jer propušta velik dio svjetlosti, a istodobno zadržava velik dio Sunčevih zraka.

  Screen rolo
  Unatoč prozirnosti, screen rolo uspješno sprječava prodor Sunčeve svjetlosti u prostoriju. Veći dio toplog zraka ostaje zarobljen između stakla i tkanine i ne odlazi u unutrašnjost. 

  Sva tekstilna sjenila uglavnom su izrađena od umjetnih materijala. Tkanina ne zahtijeva posebno održavanje, dovoljno ju je prebrisati vlažnom krpom. Ne preporučuje se obično pranje jer ona više neće tako dobro prianjati, a gubi također elastična svojstva.

  Plise sjenila i screen rolo najbolji su izbor što se tiče toplinske izolacije, sva ostala unutarnja sjenila više služe kao dekorativni elementi koji samo djelomično zasjenjuju i zaklanjaju poglede. Naravno, bolje ih je imati nego nemati. Na taj način Sunčeve zrake barem ne mogu izravno zagrijati prostoriju.

  1.3. Unutarnje ALU lamelne rolete ili drvene lamelne rolete?

  Kako odabir materijala za unutarnje lamelne rolete utječe na toplinsku izolaciju? Razlika u izolacijskim svojstvima aluminijskih i drvenih roleta je minimalna, odnosno uopće je nema. S obzirom na položaj unutar prostorije, obje inačice puštaju velik dio topline kroz staklo, tako da se izolacija ne mijenja ovisno o materijalu.

  2. Vanjska sjenila

  Ako nam se nudi samo mogućnost odabira sjenila, onda se radije odlučujemo za vanjska sjenila. Koje su prednosti vanjskih sjenila? Njihova glavna prednost je izravno odnosno momentalno sprječavanje ulaska Sunčeve svjetlosti u unutrašnjost prostorije. Zbog svog položaja, vanjska sjenila odbijaju Sunčeve zrake prije nego što one stignu do stakla. Na taj način toplina ne može proći kroz staklo i tako pregrijati prostoriju.

  Vanjske rolete, u usporedbi s unutarnjima, zadržavaju i do 85 % Sunčeve topline i zraka. Osim što sprječavaju ulazak odnosno prodor Sunčeve topline u interijer, zajedno s prozorom djeluju kao dobar toplinski izolator i uspješno zadržavaju toplinu u unutrašnjosti, što je izrazito važno u zimskim mjesecima.

  Dostupna je i široka paleta vanjskih zavjesa: vanjske žaluzine, rolete, vanjski screen roloi, sonro žaluzine, venecijaneri, brisoleji, koje se međusobno razlikuju po materijalima, sustavima i cijenama. Stoga se odabir vanjskih sjenila smatra kvalitetnijim i važnijim od unutarnjih sjenila.

  Vanjska sjenila
  Glavna prednost vanjskih sjenila je sprječavanje prodora Sunčevih zraka i topline u unutrašnjost prostorije.

  3. Unutarnja sjenila + vanjska sjenila?

  3.1. Vanjske rolete

  Postoji li sjenilo koje može kombinirati obilježja unutarnjeg i vanjskog sjenila? Jedino sjenilo koje spaja prednosti oba ili im se barem približava su vanjske rolete.

  Vanjske rolete povećavaju toplinsku izolaciju prozora u zimskim mjesecima, istodobno vrlo uspješno sprječavaju pregrijavanje prostora u ljetnim mjesecima, zbog mogućnosti potpunog zaklanjanja odnosno zamračenja.

  Preporučuje li se kombinacija unutarnjih i vanjskih sjenila? Odgovor je ne. Radije birajte jednu vrstu sjenila, bilo unutarnje, bilo vanjsko sjenilo. Puno ćete uštedjeti. Preporučuje se vanjska roleta, kao jedna od najučinkovitijih roleta, koja objedinjuje gotovo sva obilježja unutarnje i vanjske rolete. Ako postoji želja za dodatnom dekoracijom prostorije, osim vanjskog sjenila možete se odlučiti i za unutarnje sjenilo.

  4. Unutarnja i vanjska sjenila - cijena

  4.1. Unutarnja sjenila - cijena

  Raspon cijena vrlo je širok, za obična sjenila odbit ćete između 15-30 EUR/m2. Posebni oblici prozora i kvalitetni, ukrasni materijali mogu povećati troškove unutarnjih zavjesa i do 40 EUR/m2 i više.

  Unutarnje žaluzine

  Cijene za unutarnje ALU žaluzine širine lamele 25 mm kreću se od 23 EUR/m2 nadalje.

  Plise zavjese

  Za prozračne plise zavjese izdvojit ćete oko 40 EUR/m2, cijena zatamnjenja je oko 50 EUR/m2, a nagibi zavjesa za krovne svjetiljke koštaju 40 EUR/m2.

  Unutarnje rolete za prozore

  Cijena prozirne unutarnje rolete kreće se od 20 EUR/m2, za rolo zavjese s raznim dodatnim uzorcima izdvojit ćete 25 EUR/m2, a zaslon za zatvaranje zaslona košta oko 25 EUR/m2.

  Lamelne zavjese

  Cijena klasičnih lamel zavjesa s antistatičkim bijelim trakama širine do 130 mm, dostavom i ugradnjom lamel zavjesa staje 30 EUR/m2. 

  Panelne zavjese

  Cijena klasičnih panel zavjesa je oko 30 EUR/m2.

  4.2. Vanjska sjenila - cijena

  Cijena sjenila za prozore ili vrata ovisi o vrsti sjenila, materijalu (PVC, aluminij) i naravno izvođaču. Na primjer, visokotehnološka vodonepropusna pergola košta oko 150-200 EUR/m2, cijena za klasične tende za terasu ili tende za balkone, s montažom, iznosi oko 130 EUR/m2...

  Rolete

  Za klasične PVC rolete širine lamele 45 mm platit ćete oko 30 EUR/m2, PVC rolete širine lamele 37 mm koštaju oko 35 EUR/m2, a za ALU rolete širine lamele 37 mm platit ćete 40 EUR/m2 naviše.

  Žaluzine

  Cijena za vanjske žaluzine, zajedno s izoliranim ALU okvirima i klasičnim ALU letvicama širine do 40 mm, kreće se oko 80-120 EUR/m2.

  Stručni članak 419
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Sjenila?

  Imamo 468 izvođača za područje Sjenila:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 468 izvođača za područje Sjenila
  10
  1

  SOFIĆ USLUGE d.o.o.


  10
  1

  DOMMI, vl. Domagoj Prnjić


  10
  2

  STOLARIJA KOLENKO d.o.o.


  10
  0

  TENDA SOLE, vl. Živić Zvonimir