Za područje

  Sjenila i zaštita od sunca

  Članak je pregledalo čak 10975+ korisnika
  Pregrijavanje zgrade prvenstveno izbjegavamo odgovarajućom izolacijom i pravilnim ostakljivanjem. Osim toga, dom možemo dodatno zaštititi od toplinskog pregrijavanja pomoću odgovarajućih sjenila. Ona mogu biti fiksna ili pokretna, i njima je moguće kontrolirati prodor topline i svjetlosti u prostor. Pri izboru zaštite od sunca, treba odabrati sjenila kojima se ne smanjuje suviše veliki dio vidljivog svjetla.
  Stručni članak 10975
  sjenila
  Imamo 472 izvođača za područje Sjenila:

  Vrste sjenila

  Postoje različite vrste sjenila, koja se razlikuju ovisno o tome gdje su pozicionirana. Tako postoje vanjska sjenila, unutarnja sjenila i ona koja su montirana u međustaklenom prostoru zastakljenja. Najučinkovitija su vanjska sjenila, jer ona zaustavljaju najveći dio sunčeve energije. U sprječavanju prodora topline najmanje su učinkovita unutarnja sjenila. Naime, kod njih sunčeva energija prodire u prostor, potom se odbija od unutarnjeg sjenila te onda zbog dobre toplinske izolacije stakla ne može izaći van kroz staklo. Unutarnja sjenila su prije svega pogodna da unutrašnjost objekta štite od neželjenih pogleda.
   

  1.    Vanjska sunčana zaštita od sunca 

  Vanjska sjenila su izvanredno učinkovita jer sprječavaju prodranje topline kroz zastakljenje u prostor. Kao vanjsku zaštitu od sunca također možemo koristiti listopadno zelenilo, drveće i grmlje. Ljeti listopadne biljke predstavljaju djelotvornu zaštitu od sunca, dok zimi odbacuju lišće, tako da Sunčeva energija može ući u prostor i dodatno ga zagrijavati. Isto tako objekt od prodora sunčanih zraka štite balkoni ili trijemovi. Trijemovi su posebno učinkoviti na južnoj strani, budući da ljeti zbog strmog kuta sunčanih zraka pružaju potrebnu zaštitu. Fiksni trijemovi sprječavaju i difuzno zračenje, što je poželjno tijekom sunčanog dana, dok po oblačnom vremenu nije. 
   
  Osim toga, tu su i tende, koje su zaštitne površine izrađene od tkanine ili mreže. One se učvrste ispred zastakljenja. Postoje prozirne i neprozirne tende. Prozirne djelomično propuštaju svjetlost, dok to nije slučaj kod neprozirnih. Kao vanjsku zaštitu možemo koristiti i žaluzine. Njihova je prednost što ih možemo prilagoditi i tako kontrolirati prodor svjetlosti u prostor. Isto tako, postoje i trakaste lamele koje mogu biti fiksne ili fleksibilne. Fleksibilne lamele djeluju poput žaluzina te mogu biti okrenute horizontalno ili okomito. Fiksne lamele ne možemo namještati, stoga ih moramo pozicionirati tako da svjetlost još uvijek slobodno ulazi u prostor. U Hrvatskoj je osobito popularna uporaba drvenih lamela, jer je drvo lako dostupno i samim tim često korišten materijal. 
  U današnje vrijeme korisnici posežu i za uporabom panela, čije ploče se montiraju na fasadu kako bi se spriječio prodor topline. Paneli mogu biti fiksni ili pomični. U većini slučajeva koriste se metalni paneli.

   

  vanjska_sjenila_main.jpg


  2.    Zaštita od sunca u međustaklenom prostoru

  Ovaj način zaštite relativno dobro sprječava prodor Sunčeve energije, te pritom još uvijek osigurava dovoljno svjetla u prostoru. U međustakleni prostor možemo ugraditi žaluzine, s kojima možemo namjestiti prodor svjetla. Isto tako, prodor svjetla možemo kontrolirati i roletama. Površina roleta se namata na kolut postavljen iznad prozora i time se povećava ili smanjuje površina kroz koju svjetlost prodire u prostor. U prostoru između staklenih ploča prozora, možemo postaviti i lamele, fiksne ili one pomične, koje se mogu regulirati.
   

  3.    Unutarnja zaštita od sunca

  Kao što je već spomenuto, unutarnja sjenila nisu previše učinkovita u sprječavanju prodora sunčeve energije, no zato nam pružaju zaštitu od pogleda. Kao unutarnja sjenila mogu se koristiti žaluzine, rolete, zavjese, lamelaste zavjese, posebna screen sjenila i drugo. Ukoliko želimo smanjiti neželjeni prodor Sunčeve energije u zgradu u ljetnim mjesecima i nadoplatu električne energije, korištenje sjenila je nužno. Preporučamo uporabu vanjskih sjenila, jer su ona najučinkovitija.
   
   
   
   
  Stručni članak 10975
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 472 izvođača za područje Sjenila:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija