Za područje

  Led trake, budućnost ambijentalnog osvjetljenja

  Članak je pregledalo čak 15277+ korisnika
  LED tehnologija zbog svoje štedljivosti polagano zamjenjuje plinske žarulje poput neonskih ili halogenskih žarulja. 50 % uštede nije jedini razlog. Njihova mala veličina i širina upotrebe omogućuje nam ugradnju kao odličan izvor indirektne i ambijentalne svjetlosti. U modernim interijerima i prilikom obnove se sve više koriste LED trake.
  Stručni članak 15277
  ugradnja led trake
  Imamo 1955 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  LED trake u našem stanu

  LED trake u našem stanu koristimo na dva načina. Snažnije LED trake 10 W/m možemo ugraditi kao funkcionalnu rasvjetu, dok slabije trake svjetline oko 4 W/m ugrađujemo kao rasvjetu za poboljšanje atmosfere u prostoru. Funkcionalna rasvjeta je ona koja nam omogućuje kvalitetno obavljanje svakodnevnih poslova. U kuhinji, recimo, trebamo 300 lux, nad pultom 750 lux, kupaonica, prije svega oko ogledala, treba 500 lux, u spavaćoj ili dnevnoj sobi je 300 lux sasvim dovoljno za odmaranje ili čitanje.

  LED trake nam omogućuju nebrojene mogućnosti obzirom na boju i način ugradnje. Standardna je hladna bijela, za ugodniji ambijent preporučujemo toplu bijelu, jer ima blago žućkasti ton i pristaje drvetu i prirodnom materijalu. Moderne izvedbe RGB LED traka nam omogućuju da traku postavimo u bilo kojoj boji. Ugradnjom potenciometra ili posebne tehnike LED traku možemo programirati tako da promijeni snagu rasvjete.

  LED trake i profili

  Bit LED traka je da ih ugradimo tako da ne vidimo izvor svjetlosti. To znači da vidimo samo sjaj koji daju LED trake, a pojedinačne LED diode ne vidimo. Tako možemo ostvariti posebne ambijentalne učinke indirektnog osvjetljenja koji našem domu daju dodatnu dubinu i kvalitetu življenja. No na to moramo misliti prije nego postavimo namještaj ili spustimo strop.

  LED trake ne možemo samo zalijepiti na podlogu. Preporučljivo ih je ugraditi u tračnicu odnosno profil od aluminija. Profil za LED omogućuje da se diode ne pregriju i time im produžujemo životni vijek. Na tržištu imamo više izvedbi profila, U tračnice mogu biti plitke, 6 mm, ili duboke, 25 mm, kod kojih ne vidimo diode. Tračnice imaju i pokrov od plastike ili difuzor, koji ugodno rasprši svjetlost dioda. Ako želimo da LED traka ne svijetli na dolje, nego pod kutem od 90 stupnjeva, možemo je ugraditi u kutni L profil. Standardna širina profila je 14 mm.

  Moramo paziti i na LED napajače. Svakih 8 m trake preporučljivo je priključiti na napajač za 12 ili 24 V napetosti. Ako je dužina traka veća, diode će na kraju manje svijetliti kao one na početku. Napajač je kutija, velika približno 20 x 10 x 5 cm, i za nju moramo naći prostor da ju sakrijemo od očiju.

  Ugradnja LED traka i ambijent

  Profili nam omogućuju da LED trake ugradimo praktički bilo gdje. Najčešće rješenje je namještanje ispod spuštenog stropa. Pritom moramo paziti na to da za traku ostavimo rub širine cca 2 cm i dubine bar 4 cm, da se diode ne vide. Pod spušteni strop možemo sakriti i napajače. Traku se može namjestiti tik uz mjesto dodira zida i stropa, što nam pruža osjećaj da strop lebdi. Suhomontažnim sustavima i uz malo mašte, na raspolaganju su nam brojne druge mogućnosti kao što su okrugli otvori, kvadrati, pojasevi…

  LED trake je moguće namjestiti i u žbuku, no prije nanošenja žbuke moramo predvidjeti prorez širine 2 cm i jednake dubine od 2 cm. Tako možemo osvijetliti zavjese, grubi kameni zid ili opeku, što naizgled povisi prostor i pojača teksturu. Jednako je i s namještajem. Za osvjetljenje šanka, donjeg dijela ormara ili unutrašnjosti vitrine, rubove moramo suziti na širinu od svega 15 mm. Pri ugradnji ispod ormara možemo ostvariti dojam lebdenja ormara, a pri ugradnji iznad ormara ili pod pultom dobije se osjećaj kao da se strop podigao.

  LED traka u kuhinji
  LED traka u kuhinji

   

  Prednosti LED traka

  Prva prednost je, naravno, ušteda. LED diode imaju svjetlinu oko 70 – 80 lm/W, klasične žarulje imaju raspon oko 15 lm/W, što znači da LED troši 8 puta manje struje. Jednako je s energetskom učinkovitosti. LED žarulja se pri dužoj upotrebi nikad ne zagrije više od 60 °C, halogenska žarulja se zagrije na više od 200 °C. Tako većina energije postane toplina, a ne svjetlost. LED žarulje imaju i sve bolji životni vijek. LED dioda »preživi« više od 30.000 h, tj. 3 – 8 godina, klasične približno 3.000 h, a fluorescentne žarulje oko 10.000 h.

  Cijena led trake

  Naravno, sve se vrti oko cijene. Kao što znamo, na tržištu imamo mnogo mogućnosti i kvaliteta izvedbe LED traka. Ako kupujemo LED trake niske svjetline za ambijentalnu rasvjetu, za metar trake odvojit ćemo od 7 do 12 EUR. U slučaju da želimo snažnije trake svjetline 10 ili 15 W/m, za njih ćemo odvojiti od 10 do 25 EUR. U cijenu treba ubrojati i profile, čiji se trošak kreće između 10 i 20 eura za metar dužine.

  Ugradnja kućnoga sustava sa svim napajačima i prekidačima stajat će vas oko 1000 EUR. Za mnoge je to skupo, no moramo znati da upola manje košta malo bolji luster za dnevnu sobu. Spretnom ugradnjom i s malo kreativnosti, već s 20 m traka možemo doprinijeti kvaliteti ambijenta. Ako vas zanima više ili trebate kontakte dobavljača, obratite se Vašoj eMajstor ekipi.

  Stručni članak 15277
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Elektroinstalacije?

  Imamo 1955 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1955 izvođača za područje Elektroinstalacije
  10
  1

  ANT ECO PROJECT j.d.o.o.


  9.6
  0

  ROCK CLIMBING j.d.o.o.


  9.7
  0

  INSTAL SINERGIJA d.o.o.


  10
  5

  ESTETIX GRADNJA j.d.o.o.