Led trake, budućnost ambijentalnog osvjetljenja

  Članak je koristio već 10337+ korisnicima
  LED tehnologija zbog svoje štedljivosti polagano zamjenjuje plinske žarulje kao što su neonske ili halogenske žarulje. 50 % uštede nije jedini razlog. Njihova mala veličina i širina upotrebe nam omogućuje da ih ugradimo kao odličan izvor indirektne i ambijentalne svjetlosti. U modernim interijerima i prilikom obnove se sve više koriste LED trake.
  Imamo 1414 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  LED trake u našem stanu

  LED trake u našem stanu koristimo na dva načina. Snažnije LED trake 10 W/m možemo ugraditi kao funkcionalnu rasvjetu, dok slabije trake svjetline oko 4 W/m ugrađujemo kao rasvjetu za poboljšanje atmosfere u prostoru.

  Funkcionalna rasvjeta je ona koja nam omogućuje kvalitetno obavljanje svakodnevnih poslova. U kuhinji, recimo, trebamo 300 lux, nad pultom 750 lux, kupaonica, prije svega oko ogledala, treba 500 lux, u spavaćoj ili dnevnoj sobi je 300 lux sasvim dovoljno za počivanje ili čitanje.

  LED trake nam omogućuju nebrojene mogućnosti s obzirom na boju i način ugradnje. Standardna je hladna bijela, za ugodniji ambijent preporučujemo toplu bijelu, jer ima blago žućkasti ton i pristaje drvetu i prirodnom materijalu. Moderne izvedbe RGB LED traka nam omogućuju da traku postavimo u bilo kojoj boji. Ugradnjom potenciometra ili posebne tehnike LED traku možemo programirati tako da promijeni snagu rasvjete.

  LED trake i profili

  Bit LED traka je da ih ugradimo tako da ne vidimo izvor svjetlosti. To znači da vidimo samo sjaj koji daju LED trake, a pojedinačne LED diode ne vidimo. Tako možemo ostvariti posebne ambijentalne učinke indirektnog osvjetljenja koji našem domu daju dodatnu dubinu i kvalitetu življenja. No na to moramo misliti prije nego postavimo namještaj ili spustimo strop.

  LED trake ne možemo samo zalijepiti na podlogu. Preporučljivo ih je ugraditi u tračnicu odnosno profil od aluminija. Profil za LED omogućuje da se diode ne pregriju i time im produžujemo životni vijek. Na tržištu imamo više izvedbi profila, U tračnice mogu biti plitke, 6 mm, ili duboke, 25 mm, kod kojih ne vidimo diode. Tračnice imaju i pokrov od plastike ili difuzor, koji ugodno rasprši svjetlost dioda. Ako želimo da LED traka ne svijetli na dolje, nego pod kutem od 90 stupnjeva, možemo je ugraditi u kutni L profil. Standardna širina profila je 14 mm.

  Moramo paziti i na LED napajače. Svakih 8 m traka je preporučljivo priključiti na napajač za 12 ili 24 V napetosti. Ako je dužina traka veća, diode će na kraju manje svijetliti kao one na početku. Napajač je kutija, velika približno 20 x 10 x 5 cm, i za nju moramo naći prostor da ju sakrijemo od očiju.

  Ugradnja LED traka i ambijent

  Profili nam omogućuju da LED trake ugradimo praktički bilo gdje. Najčešće rješenje je namještanje ispod spuštenog stropa. Pritom moramo paziti na to da za traku ostavimo rub širine cca 2 cm i dubine bar 4 cm, da se diode ne vide. Pod spušteni strop možemo sakriti i napajače. Traku se može namjestiti tik uz mjesto dodira zida i stropa, što nam pruža osjećaj da strop lebdi. Suhomontažnim sustavima i uz malo mašte, na raspolaganju su nam brojne druge mogućnosti kao što su okrugli otvori, kvadrati, pojasevi…

  LED trake je moguće namjestiti i u žbuku, no prije nanošenja žbuke moramo predvidjeti prorez širine 2 cm i jednake dubine od 2 cm. Tako možemo osvijetliti zavjese, grubi kameni zid ili opeku, što naizgled povisi prostor i pojača teksturu.

  Jednako je i s namještajem. Za osvjetljenje šanka, donjeg dijela ormara ili unutrašnjosti vitrine, rubove moramo suziti na širinu od svega 15 mm. Pri ugradnji ispod ormara možemo ostvariti dojam lebdenja ormara, a pri ugradnji iznad ormara ili pod pultom dobije se osjećaj kao da se strop podigao.

  Prednosti LED traka

  Prva prednost je, naravno, ušteda. LED diode imaju svjetlinu oko 70 – 80 lm/W, klasične žarulje imaju raspon oko 15 lm/W, što znači da LED troši 8 puta manje struje. Jednako je s energetskom učinkovitosti. LED žarulja se pri dužoj upotrebi nikad ne zagrije više od 60 °C, halogenska žarulja se zagrije na više od 200 °C. Tako većina energije postane toplina, a ne svjetlost.

  LED žarulje imaju i sve bolji životni vijek. LED dioda »preživi« više od 30.000 h, tj. 3 – 8 godina, klasične približno 3.000 h, a fluorescentne žarulje oko 10.000 h.

  Cijena led trake

  Naravno, sve se vrti oko cijene. Kao što znamo, na tržištu imamo mnogo mogućnosti i kvaliteta izvedbe LED traka. Ako kupujemo LED trake niske svjetline za ambijentalnu rasvjetu, za metar trake odvojit ćemo od 7 do 12 EUR. U slučaju da želimo snažnije trake svjetline 10 ili 15 W/m, za njih ćemo odvojiti od 10 do 25 EUR. U cijenu treba ubrojati i profile, čiji se trošak kreće između 10 i 20 eura za metar dužine.

  Ugradnja kućnoga sustava sa svim napajačima i prekidačima stajat će vas oko 1000 EUR. Za svakoga je to mnogo, no moramo znati da upola manje košta malo bolji luster za dnevnu sobu. Spretnom ugradnjom i s malo kreativnosti, već s 20 m traka možemo doprinijeti kvaliteti ambijenta. Ako vas zanima više ili trebate kontakte dobavljača, obratite se Vašoj eMajstor ekipi.

  Led trake je moguće staviti na bilo koji dio kuće
  Led trake je moguće staviti na bilo koji dio kuće


  Jedno od rješenja sa led trakama
  Jedno od rješenja sa led trakama


  Stručni članak 10337
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1414 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE
  9.8
  0

  BRANKOVIĆ GRADNJA d.o.o.

  Resnički put 55, 10000 Zagreb
  9.6
  0

  ADAPTA TEMPLUM d.o.o.

  Bademovac 37a, 10000 Zagreb
  9.2
  0

  TABERNA FRANCO d.o.o.

  Istarska 16, 52460 Buje
  10
  2

  HTS GROUP j.d.o.o.

  Braće Radić 52d, 42000 Varaždin
  9.4
  0

  IMC d.o.o.

  Slavka Krautzeka 97, 51000 Rijeka
  10
  0

  DATASTREAM d.o.o.

  Nova cesta 52, 10000 Zagreb
  Imamo 1414 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE?

  nove elektične inštalacije
  električne instalacije na novo
  električne instalacije u stanu
  mansardne električne instalacije
  grube instalacije
  zaštitne cijevi za elektriku
  montaža štekara
  grube i fine električne instalacije
  poduzeće za elektroinstalacije
 • Elektroinstalacije Biograd na moru
 • Elektroinstalacije Bjelovar
 • Elektroinstalacije Dubrovnik
 • Elektroinstalacije Karlovac
 • Elektroinstalacije Knin
 • Elektroinstalacije Krk
 • Elektroinstalacije Makarska
 • Elektroinstalacije Osijek
 • Elektroinstalacije Pag
 • Elektroinstalacije Poreč
 • Elektroinstalacije Pula
 • Elektroinstalacije Rijeka
 • Elektroinstalacije Rovinj
 • Elektroinstalacije Šibenik
 • Elektroinstalacije Sisak
 • Elektroinstalacije Slavonski Brod
 • Elektroinstalacije Split
 • Elektroinstalacije Umag
 • Elektroinstalacije Varaždin
 • Elektroinstalacije Zadar
 • Elektroinstalacije Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 01 3535 204
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana