Za područje

  Telekomunikacije, UTP kabel i optički kabel

  Članak je pregledalo čak 4268+ korisnika
  Riječ telekomunikacija znači prijenos informacija na daljinu pomoću elektromagnetskih sustava. U 21. stoljeću, odnosno u današnjem tehnološki razvijenom svijetu, nužne su nam brze i učinkovite komunikacije. Telekomunikacije su nam znatno olakšale život i boravak u objektima. Telekomunikacije povezuju širok spektar uređaja koji se nalaze na različitim lokacijama i omogućuju daljinsku komunikaciju. Poput UTP kabela i instalacije optičkog kabela (priključak na optiku).
  Stručni članak 4268
  UTP kabel
  Imamo 1998 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  1. Telekomunikacije u stambenim objektima

  Vjerojatno ste se i sami susreli s pitanjem kakva treba biti UTP veza i instalacija optičkog kabela u domu, odnosno kako provesti priključivanje optike. Problemi upravo nastaju za pojedince jer ne znaju kako oblikovati učinkovit telekomunikacijski sustav u stambenim objektima.

  1.1. Čemu su namijenjene telekomunikacije?

  Telekomunikacije su namijenjene smanjenju troškova, lakšoj i boljoj organizaciji komunikacije, boljoj upotrebi i povezivanju opreme. Najčešće telekomunikacijske mreže su radijske, telefonske, televizijske, LAN, WAN i internet (UTP kabel / UTP veza / priključivanje optike). U stambenim objektima telekomunikacijsku mrežu čine telefonija, požarni alarm, sustav videonadzora, ozvučenje prostorija, tehničko osiguranje i povezivanje s internetom.

  Stručni savjet tvrtke ROKO NET PROJEKT j.d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka ROKO NET PROJEKT j.d.o.o.?

  Roko net projekt j.d.o.o. nudi izradu i održavanje telekomunikacijskih sustava, što uključuje rad na podzemnim i zračnim telekomunikacijskim mrežama, te kućnim telefonskim instalacijama. Dodatno pružamo i usluge iskopa, kućnog majstora i razne radove na visini.

  Što sve spada u održavanje telekomunikacijskih sustava?

  Izgradnja, održavanje, razvoj i uporaba telekomunikacijske infrastrukture i opreme, upravljanje i uporaba radiofrekvencijskog spektra, adresnog i brojevnog prostora kao prirodno ograničenog općeg dobra, te obavljanje javnih telekomunikacijskih usluga i djelatnosti od interesa su za Republiku Hrvatsku te je isto definirano Zakonom o telekomunikacijama, te se sve detaljne informacije o tome mogu naći u tekstu navedenog Zakona.

  S obzirom da se radi o veoma kompleksnom pitanju, ja ću pokušati dati odgovor na pitanje što znači održavanje telekomunikacijskih sustava krajnjiim korisnicima – građanima.

  - U održavanju telekomunikacijskih sustava postoji više razina održavanja.

  Prva, osnovna razina je ona koja je korisnicima telekomunikacijskih usluga najbliža, tj. najpoznatija. Kada dođe do poteškoća u radu ili potpunog prekida rada neke od telekomunikacijskih usluga (npr. fiksni telefon, mobilni telefon, internet bilo da radi preko fiksnog ili mobilnog signala, TV, itd. ...), korisnik zove službu za korisnike operatera čije usluge koristi. Tada djelatnici korisničke podrške korisniku na razne raspoložive načine pokušavaju pomoći pri pnovnom uspostavljanju normalnog rada telekomunikacijske usluge. Na prvoj je razini dakle najvažnije utvrditi ispravnost telekomunikacijskih uređaja i instalacija na korisničkoj, kućnoj razini. Ukoliko prilikom navedenog pokušaja to ne uspiju takve smetnje dodjeljuju se na rješavanje na sljedeću, drugu razinu (što je moguće zato što nekad dolazi do kvarova na telekomunikacijskog infrastrukturi koja je nevezana za opremu koja je dodjeljena korisniku, kao i od kvara na kućnoj telekomunikacijskoj instalaciji korisnika).

  U tom slučaju smetnja se dodjeljuje ekipama koje su na terenu. I tu naravno postoji više različitih vrsti smetnji, ali se najjednostavnije mogu podijeliti na smetnje u zračnoj i podzemnoj telekomunikacijskoj mreži, dok se zna desiti i da smetnje budu kombinirane i na zračnom i na podzemnom djelu komunikacijske mreže. U tom slučaju nadležne ekipe odlaze na teren te najprije ispituju smetnju kako bi utvrdili u kojem je djelu mreže smetnja nastala. Kada se to utvrdi, smetnja se dodjeljuje ekipi koja je zadužena za rješavanje utvrđene smetnje. Jednostavnije smetnje rješavaju se u najbržim mogućim rokovima. S druge strane za rješavanje smetnje koje zahtjevaju veće i kompleksnije radove ponekad je potrebno i više dana, a ponekad i tjedana (npr.  građevinske radove poput zatvaranja prometnice, piljenje asfalta, iskope u asfaltu, prekope prometnica, pločnika i slično zato što je u slučaju iskopa potrebno ishodovanje dozvola i suglasnosti za iskop, izrada elaborata za sigurno privremeno prometovanje u slučajevima kad se mora zatvoriti prometnica ili dio prometnice, ponekad je potrebno dobiti suglasnost vlasnika privatnog zemljišta na kojem se nalazi stup preko kojeg prolazi zračno telekomunikacijski kabel, a raznoraznih situacija i slučajeva ima napretek). Do smetnji i prekida u radu telekomunikacijskih mreža dolazi također iz raznoraznih razloga, ponekad prilikom građevinskih radova strojevi prilikom kopanja slučajno pokidaju telekomunikacijske kablove, ponekad je uzrok udar groma, desi se i da motorna vozila koja prevoze visok teret zakače teretom zračne kablove, ponekad usljed prometne nezgode vozilo sruši i razbije telekomunikacijski ormarić, itd. Itd..  Sve su to situacije koje iziskuju održavanje.

  Osim situacijskog održavanja, postoji i planirano održavanje dotrajalih telekomunikacijskih sustava koji se vode projektno, planirano, a sve u svrhu poboljšanja i razvoja telekomunikacijskih sustava i zamjene starih telekomunikacijskih tehnologija novima.

  Čemu su namijenjene telekomunikacije?

  Kako je i navedeno u samom pojmu telekomunikacije su namijenjene komunikaciji između svih na svijetu, telekomunikacije povezuju ljude ma gdje i koliko udaljeni bili, olakšavaju i ubzravaju razmjenu informacija.

   

  G-đa Nataša Ravnić, ROKO NET PROJEKT j.d.o.o.

  2. Koje prednosti nude telekomunikacije?

  2.1. Prednosti telekomunikacija

  Telekomunikacije nam omogućuju povremeni kontakt s prijateljima i poznanicima koji zbog svog posla, odnosno načina života, ne mogu biti fizički prisutni u našoj svakodnevici. Izvrsno su rješenje kada smo izvan objekta, a u zgradi primjerice dođe do požara ili se dogodi neka druga neugodnost, odnosno nesreća. Omogućuju nam gledanje serija, traženje informacija, ukratko, olakšavaju naše osnovne životne potrebe.

  2.2. Nedostaci telekomunikacija

  Telekomunikacije također imaju negativna obilježja. Najznačajnije među njima je ovisnost o korištenju internetom, aplikacijama i igrama. Kvalitetna telekomunikacijska oprema, koja uključuje sustave videonadzora, nije baš povoljna, ali je nužna ako se naša stambena zgrada nalazi u vrlo prometnom području.

  telekomunikacije.jpg
  Suvremene telekomunikacije omogućuju međusobno povezivanje i jednostavno povezivanje cijelog svijeta.

  3. Optički kabel 

  3.1. Provjerite je li priključivanje optike moguće

  Prije svega, moramo vas upozoriti da priključivanje na optiku još uvijek nije moguće svugdje u Hrvatskoj. Povezivanje s optikom može predstavljati problem na udaljenijim mjestima. Naime, ponuditelj telekomunikacijskih usluga mora dovesti optičke kabele do korisnika. Telekomunikacijske mreže koje su dostupne na određenom području uglavnom ovise o lokaciji objekta.

  Dostupnost telekomunikacijske mreže možete provjeriti i kod svog ponuditelja internetskih usluga. Danas optički kabel sve više istiskuje UTP kabel.

  3.2. Optički kabel

  Optički kabel je naziv za englesku skraćenicu FTTH (Fiber To The Home) i predstavlja vrstu kabela koji se upotrebljava za prijenos informacija optičkim putem. Trenutno je to najbolja veza za telekomunikacijske usluge na svijetu. Često se za optički kabel upotrebljavaju riječi optika ili kućna optika. Optički kabeli zapravo su mala, minijaturna vlakna. To su tanki kabeli izrađeni od stakla i plastike. Staklena cijev, odnosno vlakno, zaštićeni su s nekoliko slojeva plastike kako se ne bi oštetili, jer optički kabel ima vrlo krhka vlakna koja se brzo oštećuju. Kroz optička vlakna ne struji električna energija (kao kod standardnog xDSL), već svjetlost. Dakle, prijenosni medij je optičko vlakno, a informacije se prenose putem svjetlosti.

  3.3. Zašto odabrati optički kabel?

  Optički kabel je najnaprednija i najbrža internetska veza. Glavne prednosti optike su: stabilna veza, neograničene dodatne usluge i brza internetska veza. Optički kabel omogućuje stabilnu vezu, što znači da je veza vrlo pouzdana, postojana i bez prekida. To znači da će internet stalno raditi bez problema, bez obzira na opterećenje. Stoga svakako preporučujemo optički kabel.

  4. UTP kabel (UTP veza) 

  UTP kabel omogućuje izravno povezivanje s računalom. UTP kabel nije nužan ako upotrebljavamo bežičnu mrežu (WiFi), ali je poželjan i vrlo je koristan ako bežičnu mrežu upotrebljava mnogo ljudi. U tom je slučaju WiFi preopterećen, a UTP kabel i dalje omogućuje nesmetani rad interneta. Također, internet je obično nešto brži od bežične veze kada se upotrebljava UTP kabel. UTP kabel je, dakle, fizički povezan s računalom, dok bežična mreža nije.

  UTP kabel možemo instalirati sami, ali ako u tome nismo vješti, preporučujemo da UTP kabel instalira stručnjak jer možemo oštetiti kabel i stvoriti više troškova nego koristi.

  opticki-kabel.jpg
  Optički kabel već se po izgledu znatno razlikuje od UTP kabela.

  5. Koliko koštaju telekomunikacije?

  Cijene telekomunikacijskog sustava se razlikuju. Ovise o potrebama pojedinca. I dalje se u stambenim objektima najčešće instaliraju televizijske i internetske mreže. Požarni alarm i videonadzor su rijetkost, a ne pravilo u obiteljskim zgradama. Telekomunikacijsku mrežu ima smisla planirati paralelno s planiranjem električnih instalacija.

  Točnu cijenu ne možemo nikako odrediti jer ne znamo koliko će UTP kabela, komunikacijskih ormarića i utičnica biti potrebno. Kao osnovu možemo samo navesti da je cijena za instalaciju internetske mreže u kući oko 1100.00 KN. Cijena uključuje UTP kabel, Coax kabel (6x), zajedno s telekomunikacijskim ormarićem i utičnicama.

  Stručni članak 4268
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1998 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija